Ο Δημήτρης Μέλλος απαθανατίζει τη νεοϋορκέζικη Chinatown

Ο Δημήτρης Μέλλος απαθανατίζει τη νεοϋορκέζικη Chinatown Facebook Twitter
0

Πάνω από μια δεκαετία στη Νέα Υόρκη, με πολλές διακρίσεις και βραβεία τα τελευταία χρόνια, ο Δημήτρης Μέλλος συνεχίζει ακούραστα να ανακαλύπτει τη μεγαλούπολη και τους ανθρώπους της. Η νέα του έκθεση στην Αθήνα έχει τον τίτλο Chinatown.

 

«Η κινέζικη συνοικία (Chinatown) είναι ίσως η μόνη γειτονιά στο Μανχάταν που κρατάει ακόμα μια ατμόσφαιρα που θυμίζει το παρελθόν της Νέας Υόρκης: μιας πόλης που δεν ήταν αποστειρωμένη και πολυτελής όπως σήμερα, αλλά πολύ πιο ωμή, πολύβουη, χαοτική, βρόμικη, μια πόλη των μεταναστών και της εργατικής τάξης.

 

Προσπάθησα στις φωτογραφίες αυτές να συγκεράσω το κίνητρο της αντικειμενικής αποτύπωσης και τεκμηρίωσης με την αισθητική και τη μεθοδολογία της φωτογραφίας δρόμου.

 

Κάνω φωτογραφία δρόμου, που σημαίνει προσπαθώ να περνάω όσο το δυνατόν πιο απαρατήρητος και να φωτογραφίζω τη ζωή όπως εκτυλίσσεται, κατά το δυνατόν ανεπηρέαστη από την παρουσία της φωτογραφικής μηχανής.

 

Δεν επέλεξα μια πιο καθαρά ρεπορταζιακή προσέγγιση, γιατί με ενδιαφέρει η διακριτική καταγραφή της ζωής καθώς εκτυλίσσεται, όσο το δυνατόν πιο ανεπηρέαστη από την παρουσία του φωτογράφου. Ελπίδα μου είναι ότι οι φωτογραφίες αυτές μεταδίδουν στο θεατή την αίσθηση ότι βρίσκεται και εκείνος εκεί, τριγυρίζοντας στα στενά της Chinatown και ρουφώντας λαίμαργα με τη ματιά του την ομορφιά και την ποίηση της καθημερινότητας» γράφει στο κείμενο της νέας του έκθεσης.

 

Με αφορμή αυτή είχαμε την συνομιλία που ακολουθεί.

 

 

Ο Δημήτρης Μέλλος απαθανατίζει τη νεοϋορκέζικη Chinatown Facebook Twitter
©Δημήτρης Μέλλος

 

— Ποια είναι η πρώτη ανάμνηση που έχεις από την Chinatown;

Η πρώτη μου ανάμνηση είναι από το 2006, νομίζω. Ήμουν φρέσκος τότε στη Νέα Υόρκη, δεν ήξερα την πόλη καλά, και δεν είχα καταφέρει ακόμη να αρχίσω να φωτογραφίζω στον δρόμο, ήμουν ακόμη πολύ άτολμος. Ούτε ήξερα τίποτε τότε για την κινέζικη κουλτούρα και κοινότητα.

 

Δεν θυμάμαι πώς πληροφορήθηκα για την ετήσια παρέλαση που κάνουν για την κινέζικη πρωτοχρονιά, και σκέφτηκα ότι ήταν καλή ευκαιρία να κάνω ένα πρώτο βήμα ώστε να αρχίσω να φωτογραφίζω την πόλη.

 

Θυμάμαι ήταν μια εκπληκτική μέρα (φυσικά μάλλον τη διανθίζει και η μνήμη μου), με κρύο και λαμπρή λιακάδα, και δεν είχα ξαναδεί ποτέ κάτι ανάλογο με εκείνη την παρέλαση και τους εορτασμούς που ακολούθησαν στους δρόμους. Ξεθάρρεψα και φωτογράφισα αρκετά, και θυμάμαι πάντα εκείνη την ημέρα με μεγάλη ευγνωμοσύνη ως την πρώτη μέρα που ουσιαστικά άρχισα να φωτογραφίζω στη Νέα Υόρκη.

 

Για ποιο λόγο η Chinatown είναι μια ιδιαίτερη συνοικία για έναν φωτογράφο;

Όσον αφορά εμένα, με γοητεύει ιδιαίτερα γιατί κρατάει ακόμη κάτι το παλαιικό, τόσο όσον αφορά την αρχιτεκτονική αλλά κυρίως όσον αφορά τη ζωή της κοινότητας. Έχει μια αίσθηση γειτονιάς άλλων εποχών, έχει πολλή ζωή και ζωντάνια στους δρόμους, δεν είναι αποστειρωμένη όπως άλλες περιοχές.

 

Με συγκινεί και η αίσθηση κοινότητας που κρατάνε οι Κινέζοι: οι δρόμοι είναι γεμάτοι ανθρώπους όλων των ηλικιών και διαφορετικές γενιές περνάνε χρόνο μαζί, π.χ. γιαγιάδες με τα εγγόνια. Είναι γειτονιά γεμάτη με παλιομοδίτικα μπακάλικα, ιχθυοπωλεία κ.λπ., μου θυμίζει πολύ την κεντρική αγορά της Αθήνας και την τους γύρω δρόμους. 

 

Ο Δημήτρης Μέλλος απαθανατίζει τη νεοϋορκέζικη Chinatown Facebook Twitter
©Δημήτρης Μέλλος

 

Ο Δημήτρης Μέλλος απαθανατίζει τη νεοϋορκέζικη Chinatown Facebook Twitter
©Δημήτρης Μέλλος

 

— Υπάρχει κάποιο πρόσωπο από αυτά που φωτογράφισες που η ιστορία του να σου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση;

Όχι, απλά γιατί δεν ξέρω την ιστορία των ανθρώπων που φωτογραφίζω. Δεν κάνω φωτορεπορτάζ, δεν γνωρίζομαι και δεν πιάνω κουβέντα. Η μεθοδολογία μου είναι διαφορετική - κάνω φωτογραφία δρόμου, που σημαίνει προσπαθώ να περνάω όσο το δυνατόν πιο απαρατήρητος και να φωτογραφίζω τη ζωή όπως εκτυλίσσεται, κατά το δυνατόν ανεπηρέαστη από την παρουσία της φωτογραφικής μηχανής.

 

Άλλωστε, κατ’ αυτό τον τρόπο οι φωτογραφικές εικόνες είναι και πιο ανοιχτές σε πολλαπλές ερμηνείες, στη φαντασία και τη σκέψη του θεατή.

 

— Υπάρχει κάποιο βιβλίο, ταινία ή μουσικό κομμάτι που να σου έχει δώσει έμπνευση για το συγκεκριμένο πρότζεκτ;

Συγκεκριμένα δεν έχω αντλήσει έμπνευση από κάποιο άλλο έργο ή έργα με ένα γραμμικό, άμεσο τρόπο. Αλλά έμμεσα και υπόρρητα είμαι σίγουρος ότι η ματιά μου στον κόσμο και στην συγκεκριμένη κοινότητα και ο τρόπος που φωτογραφίζω έχουν επηρεαστεί από πράγματα που έχω δει και διαβάσει.

 

Χωρίς λοιπόν να μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι με έχουν εμπνεύσει για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, να αναφέρω ως σπουδαίες ματιές στην κινέζικη κοινωνία και κουλτούρα τις ταινίες του μεγάλου Ταϊβανέζου σκηνοθέτη Hou Hsiao-Hsien και του επίσης σπουδαίου και ευρύτερα γνωστού στο κοινό (αν και κατά τη γνώμη μου υποδεέστερου εκ των δύο) Wong Kar-Wai από το Χονγκ Κονγκ.

 

— Έχεις κινδυνέψει ποτέ κατά την διάρκεια φωτογράφισης σε αυτή την συνοικία της Νέας Υόρκης;

Καθόλου, είναι μια πολύ ασφαλής γειτονιά, όπως και οι περισσότερες περιοχές της Νέας Υόρκης. Για να είμαι ειλικρινής, έχω αισθανθεί μεγαλύτερη ανασφάλεια σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας τα τελευταία χρόνια παρά οπουδήποτε στη Νέα Υόρκη. 

 

Info

O Δημήτρης Μέλλος ξεκίνησε να φωτογραφίζει την Chinatown εδώ και μια δεκαετία, αλλά πιο εντατικά τα τελευταία 2-3 χρόνια. Τα εγκαίνια της έκθεσης στην Αθήνα είναι την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου στις 19:00, παρουσία του φωτογράφου, στην γκαλερί iFocus (Ακαδημίας 57 & Ιπποκράτους 13). Θα έχει διάρκεια μέχρι την 1η Μαρτίου. Μέσα στο 2018 θα εκδοθεί το πρώτο του βιβλίο.  

Official site

 

Ο Δημήτρης Μέλλος απαθανατίζει τη νεοϋορκέζικη Chinatown Facebook Twitter
Δεν κάνω φωτορεπορτάζ, δεν γνωρίζομαι και δεν πιάνω κουβέντα. Η μεθοδολογία μου είναι διαφορετική... ©Δημήτρης Μέλλος

 

Ο Δημήτρης Μέλλος απαθανατίζει τη νεοϋορκέζικη Chinatown Facebook Twitter
©Δημήτρης Μέλλος

 

Ο Δημήτρης Μέλλος απαθανατίζει τη νεοϋορκέζικη Chinatown Facebook Twitter
©Δημήτρης Μέλλος

 

Ο Δημήτρης Μέλλος απαθανατίζει τη νεοϋορκέζικη Chinatown Facebook Twitter
©Δημήτρης Μέλλος

 

Ο Δημήτρης Μέλλος απαθανατίζει τη νεοϋορκέζικη Chinatown Facebook Twitter
©Δημήτρης Μέλλος

 

Ο Δημήτρης Μέλλος απαθανατίζει τη νεοϋορκέζικη Chinatown Facebook Twitter
©Δημήτρης Μέλλος

 

Ο Δημήτρης Μέλλος απαθανατίζει τη νεοϋορκέζικη Chinatown Facebook Twitter

 

 

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Φωτογραφία / Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Ο βραβευμένος φωτογράφος εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη μετανάστευση και το προσφυγικό, δίνοντας φωνή σε ανθρώπους και ιστορίες που θα έμεναν στο σκοτάδι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο Παρίσι μετά τους Ολυμπιακούς, ο Σουρεαλισμός ήρθε να κατακτήσει την πόλη

Φωτογραφία / Μια επίσκεψη σε ένα Παρίσι που αναζητά την επόμενη μέρα

Στο ανακαινισμένο Grand Palais, με επίκεντρο τον σουρεαλισμό, την τέχνη και καλεσμένο τον Τζιμ Τζάρμους, η Paris Photo 2024 καθρεφτίζει μια πόλη που επαναπροσδιορίζεται πολιτιστικά μετά τους Ολυμπιακούς.
ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ
Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Φωτογραφία / Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Ο βραβευμένος Γάλλος φωτογράφος που έχει καταγράψει μοναδικά τις φτωχογειτονιές του Καΐρου, τους γονείς των Μαρτύρων της Επανάστασης, νεαρούς γυμνασμένους άντρες δίπλα σε μαυροφορεμένες μανάδες αλλά και λαμπερούς σταρ του κινηματογράφου, εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδιότυπη και πολύχρονη αυτή διαδρομή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Φωτογραφία / Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Το λεύκωμα «Portraits in Life and Death» εξελίχθηκε σε θρύλο τις δεκαετίες μετά τον θάνατο του φωτογράφου το 1987 και έγινε το σύμβολο ενός χαμένου κόσμου που ζούσε και δημιουργούσε στο νεοϋρκέζικο downtown.
THE LIFO TEAM
Enri Canaj, φωτογράφος

Φωτογραφία / Enri Canaj: «Δεν έχω εξοικειωθεί με τον πόνο»

Ο φωτογράφος των ασπρόμαυρων κάδρων, που κατέγραψε την Ελλάδα της κρίσης και το μεταναστευτικό ζήτημα της Ευρώπης, μιλά για τη δική του πορεία μετανάστευσης, για το πώς ο ερχομός του από τα Τίρανα στην Αθήνα ήταν μια «έκρηξη» μέσα στο κεφάλι του. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας
M. HULOT
Οι φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024 - σε εικόνες

Φωτογραφία / Η ζωή στην Αυστραλία μέσα από τον διαγωνισμό φωτογραφίας Australian Life 2024

Εκτροφή προβάτων, βρικόλακες στο σαλόνι, Αβορίγινες στη γη τους και στα σπίτια τους: Μια περιήγηση στην Αυστραλία μέσα από τις εικόνες των φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024.
THE LIFO TEAM
Κοιτάζοντας τους άλλους: Η Μαρτίν Φρανκ στην Άνδρο 

Φωτογραφία / «Κοιτάζοντας τους άλλους»: Οι ανθρωποκεντρικές εικόνες της Μαρτίν Φρανκ σε μια έκθεση στην Άνδρο

Στη χώρα της Άνδρου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, 150 φωτογραφίες και αρχειακό υλικό αναδεικνύουν τη δημιουργική πορεία μιας καλλιτέχνιδας που παραμένει ελάχιστα γνωστή σήμερα στη διεθνή κοινότητα ενώ το έργο της συχνά ταυτίζεται με αυτό του Καρτιέ-Μπρεσόν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ