ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Οι σούπερ ηλικιωμένοι - Ποια είναι τελικά τα μυστικά τους και τι κρύβεται πίσω από το χάρισμα της γνωστικής ικανότητας

Οι σούπερ ηλικιωμένοι - Ποια είναι τελικά τα μυστικά τους και τι κρύβεται πίσω από το χάρισμα της γνωστικής ικανότητας Facebook Twitter
0

Οι υπεραιωνόβιοι και οι ηλικιωμένοι με αναπάντεχα δυνατή γνωστική ικανότητα αποτελούν ένα μεγάλο μυστήριο για τους επιστήμονες.

Όμως τώρα οι ερευνητές οι οποίοι μελετούν πιο λεπτομερώς γιατί μερικοί άνθρωποι ζουν πέρα από τα 80 και εξακολουθούν να «κερδίζουν» ακόμη και πολύ νεότερους ενήλικες, έχουν ανακοινώσει πως νέα στοιχεία έρχονται να ρίξουν φως σε αυτό το παράδοξο της ζωής.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι μελέτες δείχνουν ότι οι λεγόμενοι «superagers» φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικοί στις δυσκολίες της ζωής και είναι πιο εξωστρεφείς και λιγότερο νευρωτικοί.

Αλλά έχουν επίσης κάνει μια άλλη ανακάλυψη η οποία προκύπτει από πιο συγκεκριμένα στοιχεία. Μελετώντας τους εγκεφάλους 10 ηλικιωμένων μετά το θάνατό τους, ανακάλυψαν ότι αυτά τα άτομα είχαν αυξημένη ποσότητα ενός τύπου εγκεφαλικών κυττάρων που είναι γνωστά ως νευρώνες Von Economo.

Αυτοί οι νευρώνες βρίσκονται επίσης σε μια μικρή ομάδα θηλαστικών και πιστεύεται ότι αυξάνουν την δυνατότητα για επικοινωνία.

Μία από τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται, είναι μια περιοχή που θεωρείται σημαντική για την προσοχή και τη μνήμη εργασίας, γνωστή ως πρόσθιος φλοιός του προσαγωγίου. Ο χώρος αυτός ήταν επίσης παχύτερος στους συγκεκριμένους ηλικιωμένους από ό, τι σε ανθρώπους με μέσο όρο ηλικίας τα 50 έως 60 έτη.

Σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, ήταν επίσης πολύ πιο κοινωνικοί - ακόμα ένα σημάδι ότι η μοναξιά είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος.

Κάποιοι μάλιστα βρέθηκαν να έχουν πιο δυνατό σύστημα των συγκεκριμένων νευρώνων ακόμη και από εκείνο που μετρήθηκε σε 20χρονους.

«Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πώς κατέληξαν με περισσότερους νευρώνες Von Economo ή γιατί αυτό είναι σημαντικό. Αλλά αυτοί είναι ειδικοί τύποι νευρώνων που έχουν βρεθεί μόνο σε μερικές περιοχές του εγκεφάλου», λέει η καθηγήτρια Emily Rogalski του Northwestern University.

Οι επιστήμονες διερεύνησαν επίσης την παρουσία μιας πρωτεΐνης γνωστής ως αμυλοειδές στον εγκέφαλο, μιας ουσίας που συνδέεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η Claudia Kawas, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, δήλωσε ότι οι αυτοψίες έδειξαν ότι μερικοί από τους superagers είχαν επίσης παραμορφωμένες πρωτεΐνες στον εγκέφαλό τους, διατηρώντας όμως τις δυνάμεις της γνώσης και της μνήμης. Αυτή η διαπίστωση είναι κάτι που σίγουρα χρήζει περαιτέρω μελέτης.

Η ομάδα ελπίζει ότι τα ευρήματα ενδέχεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες να αποσαφηνίσουν τα αίτια που προκαλούν τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας και γιατί ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι πολύ πιοανθεκτικοί.

Οι ερευνητές λένε ότι έχουν διαπιστώσει επίσης ότι οι κοινές ανθρώπινες κακές συνήθειες δεν οδηγούν απαραιτήτως σε πρώιμο θάνατο, με πολλούς ηλικιωμένους να δηλώνουν πως καπνίζουν και πίνουν αλκοόλ.

Το βάρος και η φυσική κατάσταση φαίνεται επίσης να έχουν κάποια σημασία καθώς εκείνοι που είχαν πολύ χαμηλό δείκτη μάζας σώματος μετά την ηλικία των 80 ετών προέκυψε πως είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν κατάρρευση.

Ωστόσο οι επιστήμονες προειδοποιούν πως αυτό δεν σαημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να μην αποχωρίζονται τις κακές συνήθειες για να ζήσουν περισσότερο, σημειώνοντας ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν ένα γενετικό μακιγιάζ που τους επέτρεπε να το κάνουν αυτό.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι super agers έχουν μοναδικά προφίλ προσωπικότητας», δήλωσε στην Αμερικανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης στο Ώστιν του Τέξας η ομάδα που συνέταξε την μελέτη.

Η μέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 68,5 έτη αλλά το 18% των συγκεκριμένων ηλικιωμένων δεν συνταξιοδοτούνται ποτέ,και οι  τείνουν να ακολουθούν μια άλλη καριέρα στην πορεία ή τουλάχιστον είναι πολύ δραστήριοι στην κοινότητα.

Στα ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης σημειώνεται πως επίσης τείνουν να κοιμούνται τουλάχιστον οκτώ ώρες τη νύχτα.

Σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, ήταν επίσης πολύ πιο κοινωνικοί - ακόμα ένα σημάδι ότι η μοναξιά είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος.

«Αυτό βασίζεται στην ιδέα των αρνητικών συνεπειών της μοναξιάς και των θετικών συνεπειών των θετικών σχέσεων», δήλωσαν οι επιστήμονες.

0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM