Μία ενδιαφέρουσα, όσο και ιδιαίτερη, έκθεση λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στην Πάτρα, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.
Η έκθεση "Vanitas – Ματαιότης, 2014" πραγματοποιείται στον υποβλητικό χώρο των Παλαιών Δημοτικών Λουτρών, και έχει θέμα την νεκροκεφαλή.
Ζωγραφιές, χαρακτικές συνθέσεις, γλυπτά, και εγκαταστάσεις σύγχρονων Ελλήνων δημιουργούν πραγματεύονται την έννοια της ματαιότητας και της φθοράς που έρχεται ως φυσικό επακόλουθο της ίδιας της ζωής.
Η Ιστορικός Τέχνης, και μία εκ των επιμελητών της έκθεσης, κ. Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, μας ξεναγεί.
Η νεκροκεφαλή ως σύμβολο
Σύμβολο αρχετυπικό και μυστικιστικό, παγανιστικό και χριστιανικό, η νεκροκεφαλή αποτέλεσε βασικό μοτίβο για τη θεματική κατηγορία vanitas (ματαιότης), νεκρών φύσεων που γνώρισαν ευρεία διάδοση και αποδοχή στην ευρωπαϊκή ζωγραφική του 16ου και 17ου αιώνα, κυρίως στην Ολλανδία και τις Κάτω Χώρες.
Ως θέμα η νεκροκεφαλή έχει σημαντική παρουσία στην τέχνη του δυτικού κόσμου: από τις γλυπτικές διακοσμήσεις των γοτθικών καθεδρικών ναών έως τη δημιουργία σημαντικών καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα.
Σε συνθέσεις αριστοτεχνικής απόδοσης και ακρίβειας, νατουραλιστικής δεξιοτεχνίας, χρωματικής ευαισθησίας και σχεδιαστικής ποιότητας, η νεκροκεφαλή μαζί με άλλα μοτίβα (όπως οι καρποί που σαπίζουν, τα λουλούδια, τα κεριά, οι κλεψύδρες, οι πεταλούδες και τα έντομα) λειτουργούσαν ως αλληγορίες της ματαιότητας των προσπαθειών σε μια ευημερούσα κοινωνική πραγματικότητα.
Ως υπομνήσεις του χρόνου, του κύκλου της ζωής, της αναπόδραστης μοίρας του ανθρώπου, της φθαρτότητας των υλικών αγαθών και του εφήμερου χαρακτήρα απολαύσεων και ηδονών, αλλά και της μελαγχολίας και της μετάνοιας.
Η "Ματαιότητα", παρουσιάζεται μέσα από έργα ζωγραφικά, γλυπτά και εγκαταστάσεις καλλιτεχνών, που παρ' όλο που χαρακτηρίζονται από εικαστικές διαφορετικότητες, καταφέρνουν να συνομιλούν ευφάνταστα μεταξύ τους, διαμορφώνοντας μια ενδιαφέρουσα εικαστική πρόταση.
Για τους περισσότερους από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, η νεκροκεφαλή συνιστά αγαπητό θέμα το οποίο επεξεργάζονται με πρωτότυπο τρόπο σε συνθέσεις τολμηρές, ευρηματικές και ευφάνταστες, ανοιχτές σε πολλαπλές ερμηνείες και αναγνώσεις.
Ο χώρος, τέλος, στον οποίον φιλοξενείται η έκθεση - τα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά της πόλης- δημιουργεί ένα υποβλητικό σκηνικό για την υποδοχή και τη φιλοξενία έργων που μέσα από τον μεταξύ τους διάλογο διαμορφώνουν μια ενιαία πρόταση, μια πολυδιάστατη εικαστική παρέμβαση, στοχεύοντας, πρωτίστως, στην επικοινωνία, τη συμμετοχή και την εμπλοκή του θεατή.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Μιχάλης Αρφαράς, Νίκος Βαρυτιμιάδης, Μαρία Βοζαλή, Ανδρέας Βούσουρας, Αντωνία Γρίβα, Στέφανος Επιτρόπου, Οδυσσέας Ζαχαρόπουλος, HOPE, Αντιγόνη Καββαθά, Άννα Καρατζά, Δημήτρης Καρλαφτόπουλος, Απόστολος Κοτούλας, Μάκης Κυριακόπουλος, Ανδρέας Λυμπεράτος, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Δημήτρης Μεράντζας, Έλλη Μπαρμπαγιάννη, Τίμος Μπατσαούρας, Νάτερ Νάτερ (Νίκος Παχής), Ανδρέας Νικολάου, Αλίκη Παππά, Αντώνης Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπακαρμέζης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κωνσταντίνος Πάτσης, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Νατάσσα Πουλαντζά, Νίκος Σεπετζόγλου, Γιώργος Τσεριώνης, Κώστας Τσιρώνης, Λία Ψωμά.
__________________________________________
Vanitas – Ματαιότης, 2014
Πού: Παλαιά Δημοτικά Λουτρά Πάτρας, Γούναρη 118, Πάτρα
Διάρκεια: Μέχρι και τις 13 Ιουλίου 2014
Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου
Οργάνωσης έκθεσης: Λιάνα Ζωζά, Cube Gallery
σχόλια