ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Κράμπες: Πώς αντιμετωπίζονται και πότε πρέπει να μας ανησυχήσουν

Κράμπες: Πώς αντιμετωπίζονται και πότε πρέπει να μας ανησυχήσουν Facebook Twitter
Η ταχύτητα και η αίσθηση ότι πρόκειται για έναν πόνο που αγκαλιάζει σχεδόν όλο το σώμα, το αίσθημα του ότι είναι κανείς ανήμπορος να αντιδράσει, κάνει την κατάσταση σχεδόν εφιαλτική τη στιγμή που μια κράμπα απλώς... συμβαίνει.
0

Κάτι περισσότερο από στιγμιαίος οξύτατος πόνος, η κράμπα αποτελεί εφιάλτη για πολύ κόσμο, κυρίως ωστόσο αθλητές και ηλικιωμένους. Η ταχύτητα και η αίσθηση ότι πρόκειται για έναν πόνο που αγκαλιάζει σχεδόν όλο το σώμα, το αίσθημα του ότι είναι κανείς ανήμπορος να αντιδράσει, κάνει την κατάσταση σχεδόν εφιαλτική τη στιγμή που μια κράμπα απλώς... συμβαίνει.

Ναι, αλλά γιατί συμβαίνει;

Η έντονη σωματική άσκηση, η αφυδάτωση, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με τη θερμοκρασία να βρίσκεται συνήθως ψηλά ή απλώς μια άβολη, κουραστική για κάποιο άκρο στάση για αρκετή ώρα μπορεί να μας προκαλέσει κράμπα.

Στις περισσότερες μυϊκές κράμπες η αιτία που τις προκαλεί δεν είναι γνωστή. Συνήθως πρόκειται για ένα αβλαβές σύμπτωμα που προκάλεσε κάτι από τα παραπάνω. Ωστόσο, οι κράμπες μπορεί να αποτελούν ένδειξη για μία παθολογική κατάσταση.

Ενδέχεται να υποδηλώνουν προβληματική ή ανεπαρκή κυκλοφορία του αίματος. Η στένωση των αρτηριών που στέλνουν αίμα στα κάτω άκρα μπορεί να προκαλέσει κράμπα. Αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής ή έντονων ασκήσεων, όπως γνωρίζουν ότι πρόκειται για κράμπες που σταματούν αμέσως μετά τη διακοπή της έντονης άσκησης.

Επίσης, οι κράμπες μπορεί να μαρτυρούν συμπίεση νεύρων και αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνεται κανείς όταν περπατά.

Κατά τον ίδιο τρόπο, το σώμα μπορεί να υποφέρει από έλλειψη μετάλλων. Χαμηλό κάλιο, ασβέστιο ή μαγνήσιο στον οργανισμό μπορεί να ευθύνεται για κράμπες κυρίως στα πόδια.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Αν πρόκειται για αθώες κράμπες, η σωστή διατροφή και η καλή ενυδάτωση του οργανισμού αρκούν για να αποσοβηθεί το πρόβλημα.

Τροφές πλούσιες σε κάλιο (μπανάνες, πεπόνι, εσπεριδοειδή, αβοκάντο, γλυκοπατάτες), σε ασβέστιο (γάλα, αμύγδαλα, σύκα, γιαούρτι, σκούρα φυλλώδη, πράσινα) και μαγνήσιο (όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι, δημητριακά ολικής άλεσης, μπανάνες και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά) μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τι κάνουμε όταν επιμένουν στον ύπνο ή στη θάλασσα;

Είναι οι κράμπες που «χτυπούν» όταν είμαστε πιο ευάλωτοι, σε υπνική κατάσταση δηλαδή ή –ακόμη χειρότερα- μέσα στο νερό. Πώς αντιμετωπίζονται;

• Πριν κοιμηθείτε, πιείτε λίγο νερό: Τόσο όσο να ενυδατωθούν οι μυς για τις βραδινές ώρες, όχι τόσο ώστε να χρειαστεί να ξυπνήσετε για να επισκεφθείτε την τουαλέτα.

• Προσπαθήστε μερικές ολιγόλεπτες διατάσεις: Δυο με τρία λεπτά είναι αρκετά για να αποφύγετε τις επώδυνες βραδινές κράμπες. Δοκιμάστε να τεντώσετε καλά τα πόδια σας μέχρι να νιώσετε ένα ελαφρύ «τράβηγμα» στους μυς ή δοκιμάστε μερικά βαθιά καθίσματα.

Πότε πρέπει να μας ανησυχήσουν οι κράμπες;

Συνήθως πρόκειται για επώδυνες συσπάσεις των μυών μετά – όπως ήδη αναφέραμε – από έντονη άσκηση ή άβολη στάση του σώματος. Ωστόσο, αν κράμπες σας ταλαιπωρούν χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι από αυτά ή εκδηλώνονται ενώ βρίσκεστε σε ήπιας έντασης κίνηση (περπάτημα, δουλειές στο σπίτι, κ.λπ), καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε γιατρό.

Ειδικά αν οι κράμπες συνοδεύονται και από ακούσιες συσπάσεις μυών (το αντιλαμβανόμαστε συνήθως σαν ελαφρύ ή πιο έντονο τρέμουλο του μυ), τότε χρειάζεται περαιτέρω εξετάσεις, καθώς ίσως αποτελούν ένδειξη για κάποιο νόσημα νευρολογικής φύσεως.

Όσο για το αν υπάρχει κάτι να κάνεις τη στιγμή της κρίσης; Κατ' αρχάς δεν μένουμε ακίνητοι, αλλά δεν κάνουμε και σπασμωδικές, τρομαγμένες κινήσεις. Μένουμε ψύχραιμοι και σιγουρεύομαστε ότι αναπνέουμε σωστά και βαθιά. Επειδή οι πιο επώδυνες κράμπες συνήθως "επιτίθενται" στα κάτω άκρα, μαζεύουμε και μετά τεντώνουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα τα δάχτυλα των ποδιών μας. 

Επαναλαμβάνουμε την κίνηση για όσο χρειαστεί μέχρι να υποχωρήσει η κράμπα. 

Με στοιχεία από livestrong.com, Women'sHealth.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήπως είναι ώρα να σταματήσεις να γυμνάζεσαι υπερβολικά;

Υγεία & Σώμα / Μήπως είναι ώρα να σταματήσεις να γυμνάζεσαι υπερβολικά;

O αθλητικός επιστήμονας και εργοφυσιολόγος της ΑΕΚ, Γιάννη Κωτσής και ο επίσης εργοφυσιολόγος και μεταδιδακτορικός ερευνητής Δρ. Σπυρίδωνας Μεθενίτης εξηγούν γιατί η υπεράσκηση μπορεί να έχει αρνητικές και μακροπρόθεσμα ανεπανόρθωτες συνέπειες για το ανθρώπινο σώμα
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ