Στο πλαίσιο του διαγωνισμού Cook8, τρεις αρχιτέκτονες, η Δάφνη, η Δανάη και η Άννα-Μαρία, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα να φανταστούν το εστιατόριο του μέλλοντος, πρότειναν το έργο «Sea, sex & sun», έναν πρωτότυπο χώρο εστίασης γεμάτο με άμμο και φως. Το έργο (μαζί με τα άλλα δύο που απέσπασαν επαίνους) έχει υλοποιηθεί σε πραγματικές διαστάσεις και φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο Μουσείο Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς.
— Πώς γνωριστήκατε; Είναι η πρώτη φορά που δουλεύετε ως ομάδα;
Ήμασταν συμφοιτήτριες στη σχολή Αρχιτεκτονικής της Πάτρας, χωρίς όμως να έχουμε συνεργαστεί κατά τη διάρκεια των σπουδών μας. Αποφοιτήσαμε πέρσι, το 2017. Φέτος βρεθήκαμε στην Αθήνα, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού «Mediterranean Futures» και κάπως έτσι προέκυψε η συνεργασία μας και η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό Cook8.
— Τι ιδιαιτερότητες και τι προκλήσεις έχει η αρχιτεκτονική της εστίασης;
Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ουσιαστικά να σχεδιαστεί ένας χώρος λειτουργικός, αλλά παράλληλα πρωτότυπος.
Το «Sea, Sex & Sun» συνθέτει μια ψευδαίσθηση ανέμελης καλοκαιρινής ζωής, η οποία εν τέλει γίνεται έκθεμα στην πόλη, μια βιτρίνα που συνεχώς προκαλεί και προσκαλεί.
— Πείτε μου λίγα λόγια για το έργο «Sea, sex & sun».
Είναι ένας χώρος εστίασης συνδεδεμένος με το ελληνικό καλοκαίρι και υπόσχεται μια ξεχωριστή εμπειρία. Βασικά στοιχεία του χώρου αυτού είναι η άμμος, το θαλασσινό φαγητό και το έντονο φως, τα οποία αντιστοιχούν στη θάλασσα, τον έρωτα και τον ήλιο.
Η άμμος αποτελεί τον χώρο κατανάλωσης του φαγητού χωρητικότητας οκτώ ατόμων. Οι συνδαιτυμόνες, αφού επιλέξουν το γεύμα τους, ορίζουν τον προσωπικό τους χώρο στην άμμο, την οποία καλούνται να οικειοποιηθούν ελεύθερα. Το δωμάτιο φωτίζεται τεχνητά από έναν τοίχο που φέρει φωτεινές πηγές με λευκό φως, οι οποίες αντικαθιστούν την αίσθηση του ήλιου.
Το «Sea, Sex & Sun» συνθέτει μια ψευδαίσθηση ανέμελης καλοκαιρινής ζωής, η οποία εν τέλει γίνεται έκθεμα στην πόλη, μια βιτρίνα που συνεχώς προκαλεί και προσκαλεί.
— Ποια ήταν η έμπνευση για το έργο;
Μία από τις αρχικές μας προθέσεις ήταν να δημιουργήσουμε έναν χώρο που να σχετίζεται με την Ελλάδα και καταλήξαμε σε έναν επαναπροσδιορισμό των τουριστικών στερεοτύπων του ελληνικού καλοκαιριού.
Σκοπός μας ήταν να σχεδιάσουμε έναν χώρο φαγητού συνδεδεμένο με τα κλισέ του τουρισμού αναψυχής, απόλαυσης και απελευθέρωσης, τις αναστολές των κοινωνικών ηθών και συμβάσεων. Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που θα ερχόταν σε ρήξη με τον χώρο και τον χρόνο της πόλης, μια εκδοχή εφήμερης αποτοξίνωσης από την καθημερινότητα.
— Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;
Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε όλες τις λειτουργίες (χώροι παρασκευής, προετοιμασίας του φαγητού, αποθήκευσης και υγιεινής) σε μια κεντρική «νησίδα», έτσι ώστε να απελευθερωθεί ο υπόλοιπος χώρος για να δημιουργηθεί ένα τεχνητό τοπίο.
— Τι φαγητό φαντάζεστε να σερβίρεται στον χώρο;
Οι επιλογές κινούνται γύρω από το θαλασσινό φαγητό, σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή του. Σερβίρεται σε χάρτινα κουτιά φαγητού, τα οποία οι επισκέπτες παραλαμβάνουν και μεταφέρουν στον προσωπικό τους χώρο στην άμμο.
— Ποια είναι τα αγαπημένα σας σημεία το καλοκαίρι στην Αθήνα;
Άννα-Μαρία: Ο Λόφος του Μουσών και η απογευματινή βόλτα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Το βράδυ προτιμώ τα μαγαζάκια σε ταράτσες, τα Πετράλωνα και τα θερινά σινεμά του κέντρου και του Χαλανδρίου.
Δανάη: Προσωπικά αγαπώ τη θάλασσα, συνεπώς το καλοκαίρι πιστεύω ότι ανήκει στα νότια προάστια, εκεί όπου μπορείς να την έχεις στο οπτικό σου πεδίο κάνοντας σχεδόν οτιδήποτε.
Δάφνη: Για μένα το καλοκαίρι στην Αθήνα βρίσκεται στις μικρές κρυμμένες «οάσεις» στο κέντρο της πόλης, όπως οι καταπράσινοι κήποι και οι ταράτσες με θέα. Αγαπημένα σημεία είναι τα θερινά σινεμά, τα ανοιχτά θέατρα. Φυσικά, οι νυχτερινές βόλτες στο κέντρο είναι επίσης αγαπημένες.
Info:
Η έκθεση «Cook8: Ο νέος τόπος εστίασης» παρουσιάζεται έως τις 29/7 στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Γκάζι) κάθε Πέμπτη & Κυριακή, 10:00-18:00, και Παρασκευή & Σάββατο 10:00-22:00. Εισιτήριο: 4-8 ευρώ.
σχόλια