Μήλος: Σεληνιακές μαρέγκες και ηφαιστειακό αρνάκι σε τιρκουάζ νερά

Μήλος: Σεληνιακές μαρέγκες και ηφαιστειακό αρνάκι σε τιρκουάζ νερά Facebook Twitter
Το πέμπτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων έχει σχήμα πετάλου και μοιάζει με θεματικό πάρκο όσον αφορά τις φημισμένες παραλίες του, καθεμία πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Το πέμπτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων έχει σχήμα πετάλου και μοιάζει με θεματικό πάρκο όσον αφορά τις φημισμένες παραλίες του, καθεμία πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες.

Αφού ξαπλώσεις στα λευκά βράχια στο Σαρακήνικο και αποφασίσεις αν θυμίζουν σεληνιακό τοπίο ή γιγάντιες μαρέγκες δίπλα στα τιρκουάζ νερά, κατέβεις το απότομο μονοπάτι, κρατώντας το σκοινί, για να φτάσεις σε ένα ελληνικό δείγμα τροπικής παραλίας στο Τσιγκράδο, κάνεις βουτιά από το καράβι στο Κλέφτικο και δεις το ηλιοβασίλεμα με το κόκκινο του ήλιου να κάνει πιο κόκκινο τον ηφαιστειογενή γκρεμό που κυκλώνει τη Φυριπλάκα, σίγουρα θα νομίζεις ότι είχες την τύχη να γυρίσεις πάνω από ένα νησί.

Το άλλο δυνατό χαρτί της Μήλου είναι το φαγητό. Στο εστιατόριο «Γιαλός», στα Πολλώνια, αλλά και στο Αρμενάκι, στην ίδια περιοχή, θα πας για γυαλιστερές. Στην ταβέρνα του Κυρ-Μανώλη, μέχρι πρόσφατα, όταν δεν είχε καν τσιμέντο κάτω, πήγαινες μόνο με τη βάρκα. Ακόμα και τώρα, όταν τρως, κάθε φορά που θα περνάει το καράβι, θα βρέχονται τα πόδια σου.


Για πιο εύκολες μέρες, η Παπικινού και Χιβαδολίμνη, που ήταν κάποτε γεμάτη αχηβάδες και τώρα αποτελεί τον μεγαλύτερο φυσικό υγρότοπο των Κυκλάδων και σημαντική στάση για σπάνια μεταναστευτικά πουλιά, είναι οι σχετικά οργανωμένες και βολικές επιλογές, ενώ για εξερευνήσεις ενδείκνυνται οι ερημικές Τριάδες, οι Θειάφες στα ατμοσφαιρικά, εγκαταλελειμμένα θειωρυχεία, οι Καλόγριες και ο ξεχωριστός Παπαφράγκας, μια ελάχιστη, στενή παραλία με πανύψηλα βράχια να υψώνονται δεξιά και αριστερά.

Για λίγη κουλτούρα ανάμεσα στα μπάνια: Στο αρχαιολογικό μουσείο της Πλάκας βρίσκεται –τι ειρωνεία!– ένα ακριβές αντίγραφο του αγάλματος της Αφροδίτης, φτιαγμένο στα εργαστήρια του Λούβρου και σταλμένο ως δώρο από το μουσείο.

Το νησί έχει επίσης κατακόμβες, ένα δαιδαλώδες σύστημα με συνολικό μήκος 185 μέτρα, αλλά και το υπέροχο σωζόμενο αρχαίο θέατρο μεταξύ των οικισμών Τρυπητή και Κλήμα με φανταστική θέα στη θάλασσα.

 
Το άλλο δυνατό χαρτί της Μήλου είναι το φαγητό. Στο εστιατόριο «Γιαλός», στα Πολλώνια, αλλά και στο Αρμενάκι, στην ίδια περιοχή, θα πας για γυαλιστερές. Στην ταβέρνα του Κυρ-Μανώλη, μέχρι πρόσφατα, όταν δεν είχε καν τσιμέντο κάτω, πήγαινες μόνο με τη βάρκα. Ακόμα και τώρα, όταν τρως, κάθε φορά που θα περνάει το καράβι, θα βρέχονται τα πόδια σου.

Μήλος: Σεληνιακές μαρέγκες και ηφαιστειακό αρνάκι σε τιρκουάζ νερά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Το Σιρόκο σερβίρει αρνάκι που έχει μαγειρευτεί στην άμμο και το βαφτίζει «ηφαιστειακό». Μέσα σε έναν λάκκο στην παραλία, εκεί όπου περνάει ακόμα μία από τις ηφαιστειακές φλέβες του νησιού, αναπτύσσοντας υψηλή θερμοκρασία, το κρέας σιγοψήνεται με τις ώρες μέχρι να γίνει απίστευτα τρυφερό.

Τηγανητή συκωταριά με κρεμμύδια και αυγά, έναν μερακλίδικο μεζέ που συνήθιζαν να τρώνε για κολατσιό οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νησιού, αλλά και σκορδολάζανα μαγειρεύει τέλεια το εστιατόριο «Ω! Χαμός», ενώ ανάμεσα στα πιάτα που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσεις στη Μήλο είναι και τα σπιτικά μακαρόνια με παστό μπακαλιάρο, όπως επίσης και η μυζηθρόπιτα (με μυζήθρα από τα τυροκομεία του νησιού).


Για επιδόρπιο, πάρε ψωμωμένη καρπουζόπιτα από τους φούρνους των χωριών ή γλυκό κουφέτο, το trademark γλυκό του κουταλιού που φτιάχνεται από λευκή κολοκύθα και αμύγδαλα και σερβίρεται παραδοσιακά στους γάμους και παρηγορητικά στα αθηναϊκά μπαλκόνια, μετά τον γυρισμό, με παγωτό γιαούρτι.

Μήλος: Σεληνιακές μαρέγκες και ηφαιστειακό αρνάκι σε τιρκουάζ νερά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μήλος: Σεληνιακές μαρέγκες και ηφαιστειακό αρνάκι σε τιρκουάζ νερά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
 

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Πριν από πέντε χρόνια και μέσα σε μόλις τρεις μέρες, η Βασιλική Κοϊμτζίδου επέλεξε να ζήσει στο ορεινό Πετρίλο που μετρά δέκα μόνιμους κατοίκους και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να τολμήσουν να κατοικήσουν και άλλοι νέοι στο χωριό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ελένη Τσομπανίδου γύρισε στο χωριό της, τα Δίκαια του Έβρου και βρήκε αυτό που έψαχνε χρόνια στο εξωτερικό

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σε ένα χωριό με εκατό ανθρώπους, μπορείς να κάνεις τη διαφορά πιο εύκολα»

Αφήνοντας πίσω της τη ζωή στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Ελένη Τσομπανίδου επέστρεψε στα Δίκαια Έβρου και ζωντανεύει ανενεργούς χώρους μέσα από την τέχνη και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οικοτοπία: Η νέα πρωτοβουλία αναβίωσης του Καλοχωρίου στην Ήπειρο δείχνει τον δρόμο για την αναζωογόνηση και άλλων ορεινών χωριών σε όλη την Ελλάδα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Θα βάλουμε τα δυνατά μας να αναζωογονήσουμε το Καλοχώρι»

Με ένα συνεργατικό καφενείο και με οργανικά μποστάνια, αναβαθμίζοντας μονοπάτια και ανακαινίζοντας πέτρινες κατοικίες, μια μικρή ομάδα φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει το καταπράσινο χωριό της Ηπείρου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Έπειτα από μια ανάβαση στο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ο Χρήστος Αθανασιάδης ανακάλυψε το ησυχαστήριό του, ένα πετρόχτιστο κονάκι χωρίς ρεύμα, και άφησε πίσω του την Αθήνα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να μάθουμε το χωριό σου μέσα από την τέχνη σου, για να έρθουμε κιόλας»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να το μάθουμε μέσα από την τέχνη σου»

Δύο 26χρονοι επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους, το Φανάρι Καρδίτσας, και του έδωσαν νέα ζωή μέσα από το καλλιτεχνικό φεστιβάλ Nowstalgism.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Νικόλας και η Ευσεβία ευχήθηκαν πριν από 11 χρόνια να αφήσουν την Αθήνα για τη Δημητσάνα και η μοίρα τούς έκανε το χατίρι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Δημητσάνα βρήκαμε μια οικογένεια που πραγματικά νοιάζεται»

Η επαγγελματική υποβάθμιση του Νικόλα έγινε η αρχή για μια νέα, καλύτερη ζωή με την Ευσεβία. Αφήνοντας πίσω τα ακατόρθωτα deadlines, τώρα ανοίγουν το παράθυρό τους κάθε πρωί και βλέπουν ένα ελατόδασος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αργυρό Πηγάδι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Καθημερινά χαιρετώ τον ήλιο που ξεπροβάλλει μέσα από τις κορυφές των βουνών»

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης επέστρεψε στο Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας έπειτα από είκοσι επτά χρόνια στην Αθήνα και πλέον ηγείται του καφενείου και του ξενώνα του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT