Το λάδι καρύδας είναι «καθαρό δηλητήριο» για τον οργανισμό, προειδοποιεί καθηγήτρια του Χάρβαρντ

Το λάδι καρύδας είναι «καθαρό δηλητήριο» για τον οργανισμό, προειδοποιεί καθηγήτρια του Χάρβαρντ Facebook Twitter
EPA
1

Αρκετές αλυσίδες τροφίμων και ιστοσελίδες υγείας παρουσιάζουν το λάδι καρύδας ως την πανάκεια για μία σειρά προβλημάτων - από την παχυσαρκία έως τα υγιή μαλλιά και τις αιμορροΐδες. 

Μία καθηγήτρια επιδημιολογίας του Χάρβαρντ όμως, η Κάριν Μίκελς, απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς, προειδοποιώντας ότι το λάδι καρύδας κάνει τόσο καλό στον οργανισμό «όσο και το καθαρό δηλητήριο». 

Στη διάλεξή της με θέμα τα ευρέως διαδεδομένα διατροφικά λάθη, η Μίκελς ανέλυσε τις θέσεις της στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, όπου διατηρεί μία δεύτερη θέση ως επικεφαλής του Ινστιτούτου Πρόληψης και Ογκολογικής Επιδημιολογίας. 

  

Όπως προειδοποιεί η καθηγήτρια, η υψηλή συγκέντρωση κορεσμένων λιπαρών στο λάδι καρύδας, αυξάνει την «κακή χοληστερίνη» και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. 

Το λάδι καρύδας αποτελείται από κορεσμένα λιπαρά σε ποσοστό άνω του 80% - σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό από αυτό στο χοιρινό λίπος. 

Το βίντεο που αναρτήθηκε στο Youtube έχει ήδη γίνει viral με περισσότερα από ένα εκατομμύριο θεάσεις.

Πέρυσι, η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση δημοσιοποίησε έκθεσή με τα ανησυχητικά δεδομένα για την εσφαλμένη αντίληψη που έχουν οι πολίτες για το λάδι καρύδας. 

Σύμφωνα με την Ένωση, το 37% των διατροφολόγων περιλαμβάνουν στα προτεινόμενα προγράμματά τους το λάδι καρύδας και πάνω από το 75% των πολιτών θεωρούν «υγιεινό» το εν λόγω προϊόν. 

Οι ερευνητές απέδωσαν τη μαζική παρανόηση στη διαφημιστική καμπάνια τέτοιων σκευασμάτων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και την προώθησή του από δημοφιλείς ηθοποιούς όπως η Γκουίνεθ Πάλτροου.

«Συνιστούμε τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν το λάδι καρύδας, λόγω του υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου που συνδέεται με την κατανάλωσή του», σημειώναν στην έκθεση τους οι ειδικοί, ενώνοντας τη φωνή τους με πολλά ακόμη επιστημονικά ιδρύματα, που τονίζουν ότι δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν τις δήθεν θαυματουργές ιδιότητες του λαδιού. 

Με πληροφορίες από Guardian

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια