Γεύσεις από τις άκρες του κόσμου στο Cinco

Γεύσεις από τις άκρες του κόσμου στο Cinco Facebook Twitter
Εξαιρετικός συνδυασμός ενδιαφέρουσας κουζίνας, wine bar και bar restaurant...
0


Όταν πριν από δύο χρόνια άνοιξε το Cinco, διαπίστωνες ότι είχε πετύχει έναν εξαιρετικό συνδυασμό ενδιαφέρουσας κουζίνας, wine bar και bar restaurant σε μια «συσκευασία» που μπορούσε να «κουμπώσει» χωρίς πρόβλημα σε πολλές και διαφορετικές διαθέσεις και απαιτήσεις. Η επιτυχία του, άλλωστε, το επιβεβαίωσε αυτό στο πέρασμα του χρόνου και σε έκανε να πιστεύεις ότι δεν χρειάζεται να πειράξει κανείς κάτι από μια δεμένη συνταγή. Να, λοιπόν, που ακόμη και το καλό μπορεί να γίνει πολύ καλύτερο, αρκεί να υπάρχει διάθεση για βελτίωση και οι κατάλληλοι άνθρωποι να την υποστηρίξουν. Τη διαφορά στο φετινό πρόσωπο του Cinco, που το ανακαλύπτουμε εδώ και ελάχιστες μόνο ημέρες, την κάνει το πλήρως ανανεωμένο μενού που επιμελήθηκε και υποστηρίζει με την καθημερινή του παρουσία ο σεφ Δημήτρης Κατριβέσης, o oποίος μαζεύει γεύσεις από τις άκρες του κόσμου και συνδυάζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο τεχνικές και υλικά σε ένα μείγμα γιαπωνέζικης, ισπανικής κα περουβιανής γεύσης.

Γεύσεις από τις άκρες του κόσμου στο Cinco Facebook Twitter
Η ρίζα γιούκα παίρνει τη θέση της πατάτας bravas και το πιάτο αποκτά ενδιαφέροντα χαρακτήρα με την εξαιρετική βινεγκρέτ τηγανητού αυγού...

«Cinco JSP» (Japan, Spain, Peru) είναι η υπογραφή στο μενού που δηλώνει χωρίς περιστροφές το γευστικό ταξίδι που θα κάνεις. Η ρίζα γιούκα παίρνει τη θέση της πατάτας bravas και το πιάτο αποκτά ενδιαφέροντα χαρακτήρα με την εξαιρετική βινεγκρέτ τηγανητού αυγού ενισχυμένη με ντομάτα, πινελιές σκόρδου και μπαχαρικά (€6,90). Απίστευτα γευστικό αποτέλεσμα, ιδανικό για τσιμπολόγημα στο ξεκίνημα. Το ceviche λαυράκι κερδίζει γευστικούς πόντους με γάλα τίγρη και γουασάμπι, συνοδευόμενο από αραχνοΰφαντες μπλε πατάτες, κουμκουάτ και γιαπωνέζικη μέντα (€13,90) – ντελικάτη γεύση με πικάντικη επίγευση. Και όταν ρωτάς τον σεφ τι είναι το γάλα τίγρη που συναντάμε στην κουζίνα του, απαντά: «Είναι μία από τις βασικές βινεγκρέτ της κουζίνας Nikkei που συνοδεύει ή μαρινάρει ωμά ψάρια. Το χαρακτηριστικό της είναι οι κίτρινες καυτερές πιπεριές, το περουβιανό λάιμ και δένει με γάλα εβαπορέ». Τα χειροποίητα, φρέσκα ντάμπλιν καθημερινά αλλάζουν γεύση. Την ημέρα που επισκέφθηκα το μαγαζί η έμπνευση του Κατριβέση μας ικανοποίησε απόλυτα. Ήρθαν στον ατμό με γέμιση μαύρο μπακαλιάρο, φύκια και ωραία καυτερή σος από χαλαπένιος (€11,50). Κάθε μπουκιά σε έστελνε στον παράδεισο. Ακολούθησε χοιρινή πανσέτα Anticucho γλασαρισμένη σε honey miso (€11,50). Το Anticucho είναι δημοφιλές και νόστιμο πιάτο του Περού και αποτελείται από μικρά ψητά κομμάτια κρέατος περασμένα σε σουβλάκι. Εδώ τα κομμάτια-μπουκιές της μελωμένης πανσέτας συναντούν στο πιάτο τραγανό κρεμμύδι, ένταση από το τουρσί αγγούρι, αγιολί μαύρου σκόρδου και αυγά χελιδονόψαρου. Η γλύκα της πανσέτας συναντά στον ουρανίσκο την κάψα από τη σος ροκότο που φτιάχνεται με περουβιανή πιπεριά – συγκλονιστική γεύση. Από τα πιάτα της γης, όπως παρουσιάζονται στον κατάλογο, δοκίμασα την ποικιλία από άγρια μανιτάρια (καπνιστό σιτάκε, ενόκι, κανταρέλα) με γκοργκοντζόλα και τρούφα (€12,90). Η γήινη γεύση των μανιταριών παντρεύεται με τη σος άσπρου στρειδιού και miso που βγάζει γλυκές νότες και κοντράρεται σε απίστευτη ισορροπία με την ένταση του τυριού που δεν σκεπάζει τη γεύση των μανιταριών. Είναι από τα πιάτα που καταγράφονται στη γευστική μνήμη. Αυτά, μαζί με το γνωστό φιλόξενο και ενεργειακά ευεργετικό περιβάλλον του Cinco, φτιάχνουν ένα κοκτέιλ ακαταμάχητο που οφείλεις να δοκιμάσεις.

☛ Cinco, Σκουφά 52, Κολωνάκι, 210 3643603.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ