Αν πέσεις πάνω σε ένα μυστήριο προφίλ στο facebook που φέρει το όνομα Anima Theca, εντυπωσιάζεσαι από τις φωτογραφίες που απεικονίζουν κατασκευάσματα σαν κουτιά-χριστουγεννιάτικες φάτνες για διάσημους μακαρίτες. Σε αυτά, celebrities που έχουν αφήσει εποχή στον χώρο τους αποκτούν ιδιότυπα εικονοστάσια με το απαραίτητο κιτς στοιχείο να πρωταγωνιστεί.
Αναζητήσαμε τον ηθικό αυτουργό αυτής της έξυπνης ιδέας και ήρθαμε σε επαφή με τον αρχιτέκτονα Θόδωρο Μπρουσκομάτη. "Σπούδασα Αρχιτεκτονική, όχι τόσο απο επιλογή αλλά επειδή ήταν πιο ανώδυνο απ´το να "γίνω" καλλιτέχνης. Εργάστηκα για πολλά χρόνια σε κατασκευαστική εταιρεία, αρχικά στις μελέτες και μετά στις πωλήσεις. Το 2008 η εταιρεία που δούλευα ήταν από τις πρώτες που έκλεισε και μετά όποια προσπάθεια έκανα για να βρω κάτι στον χώρο δεν είχε κανένα αποτέλεσμα".
Η θεοποίηση των ποπ ειδώλων γίνεται συνήθως, αν όχι πάντοτε, όσο αυτά βρίσκονται εν ζωή και λατρεύονται κυρίως σε πίστες, σκηνές και κόκκινα χάλια. Τα πρόσωπα που επιλέγω εγώ αντιθέτως δεν βρίσκονται εν ζωή, είναι όλοι πεθαμένοι άντρες και γυναίκες που ο καθένας στον χώρο του αγαπήθηκε, μισήθηκε, λατρεύτηκε και γενικά για κάποιο λόγο έμεινε στην μνήμη μας.
"Σε ένα ταξίδι μου, λοιπόν, στο Λονδίνο, καθώς βολτάραμε με έναν φίλο στο Camden Lock, βρεθήκαμε σε μια γκαλερί που πουλούσε μεξικάνικα, ας πούμε "εικονοστάσια" (shrine boxes), και τρελαθήκαμε. Εντωμεταξύ, είχε πεθάνει πρόσφατα η Amy Winehouse και γυρνώντας στην Αθήνα σκέφτηκα να της φτιάξω ένα εικονοστάσι μεξικάνικου τύπου. Το είδαν οι φίλοι μου και μου είπαν ότι πρέπει να το συνεχίσω και με άλλα πρόσωπα. Έτσι γεννήθηκε η Anima Theca που στα λατινικά σημαίνει "η θήκη της ψυχής" και είναι ένα συνονθύλευμα απο τέχνες και τεχνικές όπως ζωγραφική, κολάζ, γλυπτική αλλά και ξυλουργικά και ράψιμο. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο λοιπόν έχω επικεντρωθεί στα κουτιά Anima Theca που καταλαμβάνουν σχεδόν το σύνολο του δημιουργικού μου χρόνου, παρά το γεγονός ότι δεν μπορώ να πω πως βιοπορίζομαι αποκλειστικά από την πώλησή τους".
"Τα κουτιά που κατασκευάζω είναι κάτι μεταξύ diorama boxes και μεξικάνικων θρησκευτικών κουτιών. Χρησιμοποιώ ξύλο, εφυαλωμένες φωτογραφίες, ύφασμα, γυάλινες και πλαστικές χάντρες, σύρμα, πλαστικά παιχνίδια, ζωγραφισμένο χαρτι, πλαστικά και υφασμάτινα λουλούδια, γυαλί, και περιμετρικά κορνίζα απο ταινία αλουμινίου με επινικελωμένες γωνίες. Ως τώρα έχω φτιάξει περίπου 350 από αυτά και συνεχίχω. Η πρώτη προϋπόθεση για να επιλέξω κάποια προσωπικότητα για να γίνει Anima Theca ειναι να έχει πεθάνει, από 'κει και πέρα δεν έχω φραγμούς. Εκτός των διάσημων, έχω "αγιοποιήσει" και άλλα πρόσωπα κατά παραγγελία, από γνωστούς μου κυρίως που θέλησαν να κάνουν Anima Theca αγαπημένους τους που έχουν πεθάνει. Έχουν πολύ χιούμορ οι φίλοι μου!".
Tα κουτιά του Θόδωρου μοιάζουν πραγματικά με αγιοποιημένες φιγούρες για προσκύνημα και σκέφτομαι ότι το κόνσεπτ αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένα έξοχα ειρωνικό σχόλιο πάνω στη θεοποίηση των ποπ ειδώλων ανά τις δεκαετίες. Ο Θόδωρος εξηγεί: "Η θεοποίηση των ποπ ειδώλων γίνεται συνήθως, αν όχι πάντοτε, όσο αυτά βρίσκονται εν ζωή και λατρεύονται κυρίως σε πίστες, σκηνές και κόκκινα χάλια. Τα πρόσωπα που επιλέγω εγώ αντιθέτως δεν βρίσκονται εν ζωή, είναι όλοι πεθαμένοι άντρες και γυναίκες που ο καθένας στον χώρο του -κινηματογράφος, θέατρο, χορός, τραγούδι, πολιτική, κοσμική κοινωνία, κοινώς αυτό που αποκαλούμε celebrity- αγαπήθηκε, μισήθηκε, λατρεύτηκε και γενικά για κάποιο λόγο έμεινε στην μνήμη μας. Τώρα πια δικαιώνονται και "αγιοποιημενοι" πλέον απεικονίζονται εν είδει θρησκευτικής εικόνας σ´αυτά τα κουτιά. Για κάποιους βέβαια αυτό μπορεί να φαντάζει υβριστικό με τη χριστιανική σημασία της λέξης".
Καλλιτεχνικά, ο Θόδωρος αγαπά την Αναγέννηση, που τον εντυπωσιάζει και πάντα τον εμπνέει. Η τερακότα που έχει ως avatar στο προφίλ του στο facebook είναι ένα γραφιστικά πειραγμένο γλυπτό του Ιταλού Luca della Robbia. Αρχιτεκτονικά βέβαια, προτιμά το Bauhaus.
Απο πέρσι και για δύο φορές τον χρόνο, τα Χριστούγεννα και την άνοιξη, ο Anima Theca συμμετέχει στο Backyard Market στην Brick Lane του Λονδίνου, όπου ο Δήμος του Λονδίνου προσπαθεί να συγκεντρώσει εκεί όλους τους νέους καλλιτέχνες που ασχολούνται με το κιτς, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και για άλλους χώρους. Στην Αθήνα, μπορεί να βρει κάποιος τις δημιουργίες του στο ΙΑΝΟS Art & Museum Shop του Golden Hall και της Σταδίου, όπου πωλούνται μεταξύ 30 και 60 €.
σχόλια