Σπάνιες Γαίες, Κβαντική Μηχανική και Κάνοντας τα πράγματα πιο άγρια

Σπάνιες Γαίες, Κβαντική Μηχανική και Κάνοντας τα πράγματα πιο άγρια Facebook Twitter
0
Σπάνιες Γαίες, Κβαντική Μηχανική και Κάνοντας τα πράγματα πιο άγρια Facebook Twitter
Σπάνιες Γαίες (Rare Earths): To ντοκιμαντέρ που γύρισε ο Christian Shidlowski ερευνά την ύπαρξη μιας μορφής ορυκτών με την ονομασία Σπάνιες Γαίες

Συγχρόνως με τα μπαράκια, τα καφέ και τα φαγάδικα πέριξ της Μητροπόλεως, που ήταν γεμάτα από τους εξοδούχους νεολαίους του Σαββατόβραδου, κάποιοι άλλοι νεολαίοι ήταν κλεισμένοι για ένα τρίωρο στο μικρό κομψό κινηματοθέατρο του Ινστιτούτου Θερβάντες και παρακολουθούσαν ταινίες επιστημονικού ενδιαφέροντος. Αυτό κι αν έχει ενδιαφέρον από στατιστικής άποψης, αν υποτεθεί πως το κοινό απαρτίζεται από φοιτητές θετικών επιστημών και γενικώς φοιτητές ή μεγάλες προσωπικότητες σαν τη συγγραφέα Ζυράνα Ζατέλη, η οποία - μαθαίνω - έδωσε το παρών και τις δύο πρώτες μέρες του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας. Ποιες ήταν όμως οι ταινίες που είχαμε την ευκαιρία να δούμε;

Σήμερα όλες οι επιστημονικές προσπάθειες εστιάζουν στην κατασκευή ενός κβαντικού υπολογιστή, ικανού να επιλύσει τρομερά ζητήματα στις ανθρώπινες τηλεπικοινωνίες και όχι μόνο! Εντυπωσιάστηκα, δε μπορώ να πω, αν και...στούρνος παιδιόθεν στα φυσικομαθηματικά!

 

Το 47λεπτο ντοκιμαντέρ Εξημερώνοντας τον κόσμο της Κβαντικής Μηχανικής (Taming the Quantum World) από τη Δανία διέθετε κινηματογραφικότητα, χιούμορ και μέσα από τη χρήση του animation επιχειρούσε να κάνει προσβάσιμο το, ομολογουμένως δύσκολο για τον μέσο θεατή, θέμα του. Σε δραματοποιημένες σκηνές γυρίσαμε στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι., τότε που ο Δανός φυσικός Νιλς Μπορ και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν διαφωνούσαν για την εξέλιξη και τη χρησιμότητα της Κβαντικής Μηχανικής στην οικουμένη. Τελικά, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ ή, σωστότερα, με τις μαρτυρίες των κορυφαίων επιστημόνων, ο Νιλς Μπορ είχε δίκιο, αφού σήμερα όλες οι επιστημονικές προσπάθειες εστιάζουν στην κατασκευή ενός κβαντικού υπολογιστή, ικανού να επιλύσει τρομερά ζητήματα στις ανθρώπινες τηλεπικοινωνίες και όχι μόνο! Εντυπωσιάστηκα, δε μπορώ να πω, αν και...στούρνος παιδιόθεν στα φυσικομαθηματικά!

 

Σπάνιες Γαίες, Κβαντική Μηχανική και Κάνοντας τα πράγματα πιο άγρια Facebook Twitter

 

Το θέμα του 52λεπτου γερμανικού ντοκιμαντέρ Σπάνιες Γαίες (Rare Earths), που γύρισε ο Christian Shidlowski, μου ήταν λίγο-πολύ γνωστό, αφού είχα παρακολουθήσει κάτι ανάλογο στο βρετανικό BBC. Συγκεκριμένα, την ύπαρξη μιας μορφής ορυκτών με την ονομασία Σπάνιες Γαίες, πρωτάκουστα σε πολλούς, μα στην πραγματικότητα απαραίτητα στην καθημερινότητα όλων μας, αφού μ' αυτά κατασκευάζονται κινητά τηλέφωνα και απλές μπαταρίες μέχρι ανεμογεννήτριες! Κι ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ εξάντλησαν τους πόρους τους, το μονοπώλιο φαίνεται να έχουν οι Κινέζοι με το φτηνό εργατικό δυναμικό τους, κάτι που σίγουρα θα εκτοξεύσει στο μέλλον την Κίνα ως μοναδική και αδιαφιλονίκητη υπερδύναμη! Παρά τις τεκμηριωμένες καταθέσεις στην κάμερα πολλών αρμόδιων επιστημόνων, έχω την αίσθηση πως το ντοκιμαντέρ ξέφυγε από τη βασική αρχή Η επιστήμη στην υπηρεσία της ανθρωπότητας και αναλώθηκε σε μία κινδυνολογία ''δυτικού τύπου'' για την επικράτηση των Κινέζων, λες και διανύουμε την εποχή ενός σύγχρονου ψυχρού πολέμου!

 

 

Τελευταία ταινία της δεύτερης μέρας προβολών του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας ήταν το 57λεπτο τηλεοπτικό Κάνοντας τα πράγματα πιο άγρια (Making stuff wilder) από τις ΗΠΑ. Σ' αυτό, το λιγότερο κινηματογραφικό από τα δύο προηγούμενα, αλλά με το περισσότερο χιούμορ λόγω της περσόνας του χαρισματικού παρουσιαστή του, μάθαμε πως η βλέννα ενός πετρόχελου, η προβοσκίδα ενός ελέφαντα, το σώμα ενός βοδιού, η φονική μέθοδος συντήρησης ενός σαρκοβόρου φυτού και τέλος οι θαλάσσιοι ιοί μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία μηχανών ρομπότ, συσκευών και πρώτων υλών χρήσιμων για τον άνθρωπο! Όταν ο άνθρωπος εν ολίγοις εμπνέεται από τη φύση και αξιοποιεί τις γνώσεις του για το κοινό όφελος. Εξ αιτίας της ''καταγωγής'' του - τηλεοπτικό προϊόν, άρα προορισμένο για ένα πιο λαϊκό κοινό -, οι θεματικές ενότητες του ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται εύληπτες και κατανοητές, κάτι που ανήκει στα θετικά του και κάνει τη θέαση του πραγματικά απολαυστική.

 

* Σήμερα, Κυριακή 2/11, το πρόγραμμα ξεκινά στις 19.00 και θα προβληθούν οι ταινίες Γαλιλαίος: Η Μάχη στην αυγή της σύγχρονης επιστήμης (Ελλάδα, 40΄), Το μεγάλο μυστήριο του Καθεδρικού Ναού (ΗΠΑ, 57΄) και Αρχαίος Υπολογιστής (ΗΠΑ, 52΄)

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάσταση της καταστροφικής «κωμωδίας» που γύρισε ο Τζέρι Λιούις για το Ολοκαύτωμα

Οθόνες / Η ανάσταση της καταστροφικής «κωμωδίας» που γύρισε ο Τζέρι Λιούις για το Ολοκαύτωμα

Στο Φεστιβάλ Βενετίας έκανε πρεμιέρα ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται την παράξενη ιστορία της ταινίας «Η μέρα που έκλαψε ο κλόουν», που ο διάσημος κωμικός ήθελε να θαφτεί για πάντα.
THE LIFO TEAM
Το καλύτερο animation και η πιο τρομακτική ταινία της χρονιάς στις 30ές Νύχτες Πρεμιέρας

Οθόνες / Το καλύτερο animation και η πιο τρομακτική ταινία της χρονιάς στις 30ές Νύχτες Πρεμιέρας

Το έτοιμο να βάλει πλώρη για τα Όσκαρ και γατόφιλο «Flow» και το ιρλανδικό «Oddity», που μας έκοψε τη χολή, θα κάνουν την πανελλήνια πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μήπως ο Τιμ Μπάρτον χρειαζόταν έναν δεύτερο «Σκαθαροζούμη» περισσότερο από εμάς;

The Review / Μήπως ο Τιμ Μπάρτον χρειαζόταν έναν δεύτερο «Σκαθαροζούμη» περισσότερο από εμάς;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου (aka Αλεκσάντερ Πλατς) συζητούν για τη νέα ταινία του Τιμ Μπάρτον, για τη φιλμογραφία του και τις εμμονές του, για τις μεγάλες παρεξηγήσεις γύρω από το πρόσωπο του και για το ειδύλλιό του με τη Μόνικα Μπελούτσι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί έχει κολλήσει η Νικόλ Κίντμαν στο ρόλο της Θλιμμένης Συζύγου;

Οθόνες / Γιατί έχει κολλήσει η Νικόλ Κίντμαν στον ρόλο της θλιμμένης συζύγου;

Στο μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, η ηθοποιός μοιάζει να υποδύεται αποκλειστικά όμορφες γυναίκες που υπάγονται σε υψηλές φορολογικές κλίμακες, τις βαρύνουν όμως τα κασμιρένια μαντήλια και το ταραγμένο παρελθόν τους.
THE LIFO TEAM