Girl Power! Συναντήσαμε την πρώτη ομάδα Roller Derby της Ελλάδας

Girl Power! Συναντήσαμε την πρώτη ομάδα Roller Derby της Ελλάδας Facebook Twitter
0
Girl Power! Συναντήσαμε την πρώτη ομάδα Roller Derby της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 Είναι Κυριακή μεσημέρι, και το ΟΑΚΑ γεμίζει για ακόμα μία φορά με τα κορίτσια με τα πατίνια.

Η πρώτη και μοναδική ως τώρα ομάδα Roller Derby της χώρας, οι "Athens Rollaways" δεν χάνουν προπόνηση προετοιμαζόμενες για τον πρώτο πανελλήνιο αγώνα του φετινού καλοκαιριού.

Τον περασμένο Δεκέμβρη μέλη της ταξίδεψαν στο Ντάλας της Αμερικής, όπου μαζί με άλλες Ελληνίδες παίκτριες που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο παγκόσμιο Blood & Thunders World Cup όπου έδωσαν μερικούς πολύ καλούς αγώνες συμμετέχοντας για πρώτη φορά, και με δώδεκα μόνο παίκτριες (δύο εκ των οποίων πρωτάρες) αντί για τις είκοσι προβλεπόμενες.

Το Roller Derby βασίζεται στην κουλτούρα του D.I.Y. και στόχος του είναι να αναδείξει τη γυναικεία δυναμικότητα και να εξοπλίσει τις γυναίκες με αυτοπεποίθηση.


Πριν ξεκινήσουμε ζητώ να μάθω την ιστορία του αθλήματος.

Εισαγωγή στο Roller Derby – Μια ενδιαφέρουσα ιστορία

Οι απαρχές του 19ο αιώνα, η θεατράλε εξέλιξη που οδήγησε στην παρακμή του, το Roller Derby ως Rockabilly Circus, και η φεμινιστική αναβίωση του 21ου αιώνα.


"Το Roller Derby ξεκίνησε το 1885 στην Αμερική σαν μία μορφή μαραθωνίου με πατίνια.

Το 1935 ο Leo Seltzer εξέλιξε το Roller Derby σε υπερηπειρωτικό άθλημα με ομάδες αθλητών και αθλητριών που διένυαν μεγάλες αποστάσεις.

Τα πεσίματα και τα χτυπήματα που συνέβαιναν κατά τη διάρκεια των αγώνων ενθουσίαζαν το κοινό και σταδιακά ενσωματώθηκαν στο άθλημα. Με τον καιρό τα πεσίματα αυτά γίνονταν όλο και πιο θεατρινίστικα κουράζοντας το κοινό και οδηγώντας στον "θάνατο" του σπορ την δεκαετία του '70.

Η επόμενη μεγάλη αναβίωση του αθλήματος έγινε στην αυγή της νέας χιλιετίας όταν ο μουσικός Daniel Eduardo a.k.a "Devil Dan" από το Ώστιν του Τέξας προσέλαβε γυναίκες για να κάνουν πατίνια οραματιζόμενος ένα Roller Derby Rockabilly Circus. Σύντομα οι δρόμοι τους χωρίστηκαν και οι ίδιες γυναίκες οργάνωσαν το 2001 το Bad Girl Good Woman Production σχηματίζοντας τέσσερις ομάδες που εγκαινίασαν το σημερινό κίνημα του Roller Derby.


Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από χίλιες ομάδες Roller Derby ανδρικές, γυναικείες και μεικτές σε ολόκληρο τον κόσμο, και μία από τις πιο πρόσφατες είναι και η ελληνική.

Girl Power! Συναντήσαμε την πρώτη ομάδα Roller Derby της Ελλάδας Facebook Twitter
"Στην αρχή είναι δύσκολα γιατί ως ενήλικες εκλογικεύουμε κάθε κίνηση, και κυριαρχεί ο φόβος και η ντροπή της πτώσης. Η υπερηφάνεια όμως που νιώθεις όταν τα καταφέρεις σε αποζημιώνει εκατό τις εκατό". Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
 


Πότε και πώς ξεκίνησε το Roller Derby στην Ελλάδα; Πείτε μας την δική σας ιστορία.

Όλα ξεκίνησαν από το facebook.

Την άνοιξη του 2013 η Ελευθερία Μάχα, μία ελληνίδα παίκτρια του Roller Derby που παίζει στις Rockin' Rollers του Λονδίνου, ξεκίνησε μία ενημερωτική σελίδα για το ελληνικό κοινό.

Την σελίδα είδε ο προπονητής του χόκεϋ Χρήστος Καλλιμάνης, ο οποίος γνώριζε το άθλημα και προσφέρθηκε να βοηθήσει. Ξεκίνησαν αρχικά να στέλνουν μηνύμα με το τσουβάλι σε άτομα που άνηκαν σε skating groups, και έτσι από στόμα σε στόμα άρχισε να διαδίδεται.
Υπήρχε πολύ υποστήριξη, και σιγά σιγά η οικογένεια των Athens Rollaways μεγάλωνε με guest επισκέψεις παικτριών από το εξωτερικό που βοηθούσαν στις προπονήσεις και μετέδιδαν τις γνώσεις τους.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα αμερικάνικα αθλήματα με τα οποία δεν έχουμε επαφή συνειδητοποιώ ότι δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς γίνεται, και ζητώ να μου εξηγήσουν τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού.

"To Roller Derby είναι ένα άθλημα πλήρους επαφής. Ένας αγώνας χωρίζεται σε δύο 30λεπτα ημίχρονα κατά τα οποία πραγματοποιούνται 2λεπτα Jams. Κάθε ομάδα αποτελείται από τέσσερις blockers και έναν jammer, αυτόν που λέμε σκόρερ δηλαδή.

Οι Blockers και των δύο ομάδων σχηματίζουν το λεγόμενο pack (κοπάδι) μέσα στο γήπεδο μέσα από το οποίο προσπαθούν να περάσουν οι jammers. Για κάθε blocker της αντίπαλης ομάδας που προσπερνούν νόμιμα κερδίζουν έναν πόντο. Σκοπός των blockers είναι να εμποδίζουν τον αντίπαλο jammer να περάσει και να διευκολύνουν τον δικό τους" μου λένε.

Πρόκειται για ένα άθλημα που δεν απαιτεί την κλασική αθλητική φιγούρα. Κι ενώ αποτελεί πολύ καλή γυμναστική η απόκτηση ενός τέλειου γυμνασμένου σώματος δεν είναι αυτοσκοπός

Σήμερα την ομάδα προπονεί η πρόεδρος Βίβιαν Στέργιοπούλου και οι δύο αρχηγοί των Athens Rollaways Γιάννα Καραντζή και Σοφία Αργυράκη.

Μου εξηγούν ότι το Roller Derby βασίζεται καθαρά στην κουλτούρα του D.I.Y και η αναβίωσή του πραγματοποιήθηκε από άτομα που κινούνταν στην αντιεξουσιαστική φιλοσοφία.


"Από τους skaters για τους skaters" λένε.
"Το Roller Derby λειτουργεί ως πλατφόρμα που βάζει στο επίκεντρο τις επιθυμίες των παικτριών, και σπάνια συμπεριλαμβάνει εξωτερικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμβιβασμούς με τους οποίους διαφωνούμε.

Έχουμε καθιερώσει τους δικούς μας οργανισμούς με τους οποίους συντονιζόμαστε υπό δημοκρατικές διαδικασίες.

Αυτή την εποχή η συνεργασία μας με επίσημους ελληνικούς αθλητικούς οργανισμούς και συλλόγους δεν είναι κάτι που επιδιώκουμε."

Girl Power! Συναντήσαμε την πρώτη ομάδα Roller Derby της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Οι Athens Rollaways χωρίζονται σε εννέα ενεργές παίκτριες ενώ συχνά συμμετέχουν και άλλες χομπίστριες. Χρησιμοποιούν ειδικά ψευδώνυμα (derby names), και προπονούνται δύο φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον τρεις ώρες.

Μαθαίνω ότι λίγα από αυτά τα κορίτσια είχαν αθλητικό background, ενώ κάποιες απ' αυτές δεν είχαν καν επαφή με πατίνια πριν ασχοληθούν με την ομάδα.


"Πρόκειται για ένα άθλημα διαφορετικό, που δεν απαιτεί την κλασική αθλητική φιγούρα.

Κι ενώ αποτελεί πολύ καλή γυμναστική η απόκτηση ενός τέλειου γυμνασμένου σώματος δεν είναι αυτοσκοπός. Κάποιες από εμάς έχουν background στον στίβο, τη ρυθμική ή και το poll dancing.

Τα απαραίτητα εφόδια για το Roller Derby είναι η καλή τεχνική, η στρατηγική, η εξοικείωση με τα πατίνια – φυσικά- αλλά κυριότερα ο δυναμισμός."

Girl Power! Συναντήσαμε την πρώτη ομάδα Roller Derby της Ελλάδας Facebook Twitter
"Στα σχολεία ενθαρρύνουμε τον αθλητικό διαχωρισμό με βάση το φύλο, ενώ συχνά τα κορίτσια δεν ενθαρρύνονται καν να εμπλακούν με τον αθλητισμό. Επιπλέον επικρατεί η αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι πολύ εύθραυστες για λάβουν μέρος σε αθλήματα πλήρους επαφής." Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πόσο εύκολο είναι όμως για έναν ενήλικα να μάθει πατίνια από το μηδέν, και μάλιστα σε επαγγελματικό επίπεδο;

Είναι δύσκολο γιατί ως ενήλικες εκλογικεύουμε κάθε κίνηση και κυριαρχεί ο φόβος και η ντροπή της πτώσης.

Η αυτοπεποίθηση όμως και η υπερηφάνεια που νιώθεις όταν τα καταφέρεις σε αποζημιώνει εκατό τις εκατό. Είναι μία δύσκολη διαδρομή θέλησης και προσπάθειας, αλλά αξίζει τον κόπο.


Γυναικείος δυναμισμός στον ανδροκρατούμενο ελληνικό αθλητικό χώρο.

"Τα γυναικεία αθλήματα δεν χαίρουν την ίδια αναγνώριση σε σχέση με τα ανδρικά και σε μερικές περιπτώσεις αντιμετωπίζονται ως υποδεέστερα, κι αυτό γιατί η εικόνα μιας γυναίκας αθλήτριας ταυτίζεται συχνά με αυτό που λέμε sexy.

Επιπλέον στα ελληνικά σχολεία ενθαρρύνουμε τον αθλητικό διαχωρισμό με βάση το φύλο (ποδόσφαιρο για τα αγόρια και βόλεϊ για τα κορίτσια), ενώ συχνά τα κορίτσια δεν ενθαρρύνονται καν να εμπλακούν με τον αθλητισμό.

Υπάρχει η αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι πολύ εύθραυστες για λάβουν μέρος σε αθλήματα πλήρους επαφής" μου εξηγούν τα κορίτσια.

"Στο Roller Derby χωράνε όλες οι ηλικίες και οι σωματότυποι, δεν έχουμε περιορισμούς, και αυτό σε μερικούς μπορεί να ξενίζει μερικούς.Το μόνο σίγουρο είναι ότι έτσι καταφέραμε να χτίσουμε ένα κίνημα και μια εθνική ομάδα χωρίς καμία κρατική βοήθεια. Πρέπει να είμαστε οι ίδιοι η αλλαγή που επιθυμούμε, και όχι να περιμένουμε απλά κάτι να συμβεί. Να παίρνουμε τα πράγματα στα χέρια μας" καταλήγουν.

Girl Power! Συναντήσαμε την πρώτη ομάδα Roller Derby της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Πρόκειται λοιπόν για ένα άθλημα με φεμινιστικές προεκτάσεις;

Σκοπός του Roller Derby είναι να αναδείξει τη γυναικεία δυναμικότητα και να εξοπλίσει τις γυναίκες με αυτοπεποίθηση.
Είναι σίγουρα ένα φεμινιστικό ένα άθλημα που βασίζεται στην ισότητα.

Υπάρχουν ομάδες και ρόλοι εντός των ομάδων για κάθε φύλο, ηλικία, και σωματότυπο. Με αυτό το πρότζεκτ σκοπεύουμε να αυξήσουμε την γυναικεία συμμετοχή στον αθλητισμό, να αμφισβητήσουμε τις παραδοσιακές νοοτροπίες γύρω απ' αυτόν, και κυρίως να διαδώσουμε αυτό που αγαπάμε.


Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να σχηματιστούν και άλλες ομάδες, στην Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειοo, και όποια κοπέλα ενδιαφέρεται να συμμετάσχει μπορεί να βρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στη σελίδα του Roller Derby Greece στο Facebook.

Πριν κλείσουμε τις ρωτώ τι είναι αυτό που νιώθουν ότι έχουν κερδίσει από την ενασχόλησή τους με το άθλημα του Roller Derby.
"Έμαθα πράγματα για τον εαυτό μου, επέκτεινα τις δεξιότητές μου, βρήκα δύναμη και κίνητρο να μη παραιτούμαι όταν υπάρχουν δυσκολίες" μου λέει μία παίκτρια.

"Όπως και άλλα αθλήματα, το Roller Derby σου μαθαίνει την ομορφιά του να ανήκεις σε μία κοινότητα, σου μαθαίνει τον σεβασμό προς τους άλλους, και σου χαρίζει αυτοπεποίθηση"

Από τον Μάρτιο μέχρι και τον επόμενο Δεκέμβρη οι Athens Rollaways θα πραγματοποιήσουν μια σειρά από προπονήσεις με guest προπονητές από Αμερική, Σουηδία, και Αγγλία, ενώ η ομάδα είναι πάντα ανοιχτή για όσες θέλουν να δοκιμάσουνε την τύχη τους με το άθλημα του Roller Derby.

Girl Power! Συναντήσαμε την πρώτη ομάδα Roller Derby της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Girl Power! Συναντήσαμε την πρώτη ομάδα Roller Derby της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Girl Power! Συναντήσαμε την πρώτη ομάδα Roller Derby της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Girl Power! Συναντήσαμε την πρώτη ομάδα Roller Derby της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Girl Power! Συναντήσαμε την πρώτη ομάδα Roller Derby της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Girl Power! Συναντήσαμε την πρώτη ομάδα Roller Derby της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Girl Power! Συναντήσαμε την πρώτη ομάδα Roller Derby της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Girl Power! Συναντήσαμε την πρώτη ομάδα Roller Derby της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

___________________________________

Roller Derby Greece

Athens Rollaways

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ