5 εισαγόμενα κρασιά, εξαιρετικά και ανώτερα

5 εισαγόμενα κρασιά, εξαιρετικά και ανώτερα Facebook Twitter
Ανάμεσα στα δεκάδες κρασιά που δοκιμάσαμε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε πέντε υπέροχες ετικέτες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Τη φθινοπωρινή περίοδο γίνονται πολλές οινικές εκδηλώσεις με γνώμονα τις γιορτές των Χριστουγέννων, οπότε η κατανάλωση αυξάνεται όχι μόνο ποσοτικά μα κυρίως ποιοτικά.


Ανάμεσα στα δεκάδες κρασιά που δοκιμάσαμε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε πέντε υπέροχες ετικέτες. Το Dido La Solucio Rosa και το Altos Las Hormigas Terroir είναι κρασιά που εύκολα μπορείτε να δοκιμάσετε. Τα άλλα τρία είναι για ειδική περίσταση λόγω τιμής, περιορισμένης κυκλοφορίας και χαρακτήρα.

 
Αν αγαπάτε το κρασί και σας αρέσει πραγματικά να δοκιμάζετε, τολμήστε τέτοιες μικρές υπερβολές. Πρόκειται για προτάσεις που ομορφαίνουν τη ζωή μας.

Buisson Renard Fume De Pouilly, Pouilly-sur-Loire, Γαλλία

Domaine Didier Dagueneau / Sauvignon Blanc / 2015

5 εισαγόμενα κρασιά, εξαιρετικά και ανώτερα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το κρασί είναι γεμάτο μύθους, γι' αυτό και σαγηνεύει. Αρκετοί οινοποιοί προσπαθούν να πλάσουν τον μύθο τους και άλλων η ζωή είναι μύθος. Ο Didier Dageuneau ήταν μια βιβλική μορφή (φανταστείτε κάτι σαν τον λυράρη Ψαραντώνη) σε μια φημισμένη περιοχή της Γαλλίας γεμάτη πύργους και κάστρα. Ένας απόκοσμος οινοποιός που δεν εμφανιζόταν ποτέ σε εκθέσεις και διαγωνισμούς, τα κρασιά του όμως έγιναν περιζήτητα σε όλο τον κόσμο.

Το 2009 που «έφυγε» ανέλαβε ο γιος του και όλα δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμα δεκαετίες συγκινήσεων μπροστά μας. Ετικέτα από ένα μοναδικό αμπέλι (Buisson Renard) με δυνατότητα παλαίωσης περισσότερο από 10ετία. Αν, πάλι, δεν έχετε υπομονή και θέλετε να το καταναλώσετε άμεσα, θα ανακαλύψετε ένα «νεογνό» Sauvignon Blanc που θα εξελίσσεται συνέχεια στο ποτήρι σας. Έργο τέχνης η ετικέτα και το περιεχόμενο της φιάλης.

Dido La Solucio Rosa Montsant, Ισπανία

Venus La Universal / Garnacha Gris - Garnacha Tinta - Garnacha Blanca - Cariñena - Macabeo - Syrah / 2016

5 εισαγόμενα κρασιά, εξαιρετικά και ανώτερα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ολοένα και πιο συχνά τα ροζέ κρασιά τραβούν τη προσοχή μας και αντικαθιστούν στο τραπέζι τα ερυθρά. Με βαθιά οικογενειακή παράδοση στην αμπελουργία και σεβασμό στο μικροκλίμα, το Venus la Universal είναι ένα από τα σπουδαιότερα οινοποιεία της περιοχής της Ταραγόνα (Καταλονία).


Η ροζέ πρότασή τους διαφέρει από τις συνηθισμένες φρέσκες εκδοχές, αφού έχει παλαιώσει 14 μήνες σε παλιά, δρύινα βαρέλια. Συμπυκνωμένα αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, φλούδας πορτοκαλιού και γήινες νότες. Γεμάτο και λιπαρό στόμα με μακρά επίγευση γκρέιπφρουτ. Ένα διαφορετικό ροζέ, ιδανικό για τις κρύες βραδιές του χειμώνα.

Altos Las Hormigas Terroir Uco Valley Mendoza, Αργεντινή

Altos Las Hormigas / Malbec / 2015

5 εισαγόμενα κρασιά, εξαιρετικά και ανώτερα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στο άκουσμα της λέξης Αργεντινή, ο νους πηγαίνει στο ποδόσφαιρο, στο τανγκό, στο φημισμένο βοδινό κρέας και στο Malbec. Η γαλλική ποικιλία Malbec έχει πλέον πολιτογραφηθεί αργεντίνικη και είναι διάσημη στο πλανήτη για τα βαθύχρωμα, έντονα τανικά κρασιά που δίνει. Υψηλόβαθμα κρασιά που αναζητούν απεγνωσμένα κρέας για να ταιριάξουν.

Όμως, σε αντίθεση με τα προαναφερθέντα, παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην ελληνική αγορά κρασιά του Altos Las Hormigas (Λόφος Των Μυρμηγκιών) που ξεχωρίζουν για τη φινέτσα και τη φρεσκάδα τους.

Ξεχωρίσαμε το Terroir Uco Valley από δέκα διαφορετικά αμπέλια που η οινολογική ομάδα διαπίστωσε ότι συγγενεύουν τα εδάφη τους. Το 25% των κρασιών αυτών παλαιώνει σε μεγάλα βαρέλια και το υπόλοιπο σε τσιμεντένιες δεξαμενές για 6 μήνες. Ένα κρασί συγκλονιστικής υφής και ζωντάνιας, που αξίζει να δοκιμάσετε με ή χωρίς φαγητό.

Ca Del Vent Franciacorta, Ιταλία

Ca del Vent / Cabernet Sauvignon / 2011

5 εισαγόμενα κρασιά, εξαιρετικά και ανώτερα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το 1994, ο Paolo Clerici και ο Massimo Fasoli ίδρυσαν το Ca del Vent με τη φιλοδοξία της δημιουργίας κρασιών που αφορούν και αναδεικνύουν το έδαφος.

Το Ca del Vent (Σπίτι του Ανέμου) βρίσκεται στο ανατολικό όριο της διάσημης οινικής ζώνης Franciacorta. Οι αμπελώνες καλλιεργούνται σε ασβεστολιθικό και πηλώδες έδαφος, σε μια περιοχή που φημίζεται για τους θυελλώδεις ανέμους.

Υπακούοντας τις ανάγκες του εδάφους, επιδιώκουν τη δημιουργία κρασιών που εκφράζουν ζωή με το αποτύπωμα του μικροκλίματος από το οποίο προέρχονται.

Εκπληκτικής συμπύκνωσης και πολυπλοκότητας αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, μοσχοκάρυδου, γλυκόρριζας, με νύξεις καπνού και σοκολάτας. Γεμάτη γεύση με αισθητή οξύτητα, στιβαρές τανίνες και πληθωρικό φρούτο. Απίστευτη γευστική ένταση σε ένα καλοδομημένο ερυθρό με απολαυστική μακρά επίγευση που εντυπωσιάζει και τους πιο επιφυλακτικούς οινόφιλους.

BENEDETTA Montalcino, Ιταλία

Stella di Campalto / Sangiovese / 2011

5 εισαγόμενα κρασιά, εξαιρετικά και ανώτερα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πριν από περίπου έναν χρόνο γνώρισα στην Αθήνα μια Ιταλίδα έμπορο κρασιών ήπιας οινοποίησης. Τη συνάντησα ξανά τυχαία στην έκθεση «La Dive Bouteille» στον Λίγηρα.

Ανταλλάσσαμε απόψεις στα όρθια για ό,τι ωραίο δοκιμάσαμε και μόλις ανέφερα τη λέξη «Sangiovese» μ' έπιασε από το χέρι και με οδήγησε επιτακτικά μπροστά από έναν πάγκο, όπου υπήρχαν μόνο τρεις ετικέτες, λέγοντας μου αυστηρά: «Αν θέλεις Sangiovese, τότε θα γνωρίσεις τη Stella».

Ομολογώ πως μετά το πρώτο σοκ της συμπεριφοράς ακολούθησε αυτό της γεύσης. Το Brunello Riserva έχει νεύρο και ανταμείβει γενναιόδωρα όσους αγαπούν αυτά τα κρασιά. Όμως οι δύο ετικέτες, που προέρχονται από μοναδικά αμπέλια κυκλοφόρησαν από μία μόνο εσοδεία (αυτή του 2011) και πήραν το όνομα κάθε κόρης ‒Beatrice και Benedetta‒, είναι εμπειρία.

Τις κόρες δεν τις γνώρισα, μα μεταξύ των δύο επέλεξα την Benedetta που προέρχεται από το αμπέλι με το μεγαλύτερο υψόμετρο στη Vigna Leccio και έχει μοναδικό χαρακτήρα. Είναι άγνωστο εάν και πότε θα ξανακυκλοφορήσουν οι δύο αυτές ετικέτες.

Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για σπουδαία ερυθρά, που εάν ανήκαν στο portfolio ενός διάσημου «σπιτιού», θα στοίχιζαν τουλάχιστον δύο φορές περισσότερο. Το ξαναδοκίμασα πριν από λίγες ημέρες και δάκρυσα.

Όλες οι παραπάνω ετικέτες είναι βιοδυναμικής καλλιέργειας και ήπιας οινοποίησης. Κρασιά εκπληκτικής καθαρότητας και φινέτσας που θα πείσουν και τον πιο επιφυλακτικό σε τέτοιες «εναλλακτικές» μεθόδους.

Άλλωστε, οι επιφυλακτικοί είναι συνήθως δέσμιοι των στερεοτύπων τους. Εμείς χαιρόμαστε να δοκιμάζουμε και να απολαμβάνουμε τις συγκινήσεις που μας προσφέρουν.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ