Το εστιατόριο Malvazia γυρίζει σελίδα

Το εστιατόριο Malvazia γυρίζει σελίδα Facebook Twitter
0
Το εστιατόριο Malvazia γυρίζει σελίδα Facebook Twitter
Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο γυρίζει σελίδα με νέο σεφ, τον Σταμάτη Τσίλια, έναν από τους πλέον αυθεντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας.

Στα δεκατρία χρόνια λειτουργίας του, το εστιατόριο Malvazia με το ιδιαίτερο περιβάλλον, τη συνέπεια στην κουζίνα και τις ποιοτικές μουσικές επιλογές έχει καταφέρει να υπερβεί τις περιστασιακές τάσεις και να δομήσει μια διαχρονική και σταθερή παρουσία. Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο γυρίζει σελίδα με νέο σεφ, τον Σταμάτη Τσίλια, έναν από τους πλέον αυθεντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας. Ο Σταμάτης, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Ελλάδα και στην Αγγλία, δούλεψε σε διάφορα εστιατόρια και ξενοδοχεία, εντός και εκτός Ελλάδας, ως επικεφαλής σεφ. Πέρσι είχε αναλάβει το πρώτο ελληνικό εστιατόριο στη Μόσχα, καταφέρνοντας να το ανεβάσει στα δέκα καλύτερα της ρωσικής πρωτεύουσας. Ο ίδιος πιστεύει σχεδόν φανατικά στη δυνατότητα της ελληνικής κουζίνας να διεγείρει το δημιουργικό ένστικτο, αφού σου δίνει πολλές ευκαιρίες και αφορμές για πειραματισμούς και νέους μαγειρικούς δρόμους. Η άποψη αυτή φαίνεται να ταυτίζεται με τις προθέσεις του δημιουργού του Malvazia, Φώτη Ξυνού.

Το εστιατόριο Malvazia γυρίζει σελίδα Facebook Twitter
Πικάντικο κρασοτύρι της Κω τυλιγμένο με φύλλο κρούστας περνάει από ελαφρύ τηγάνι και συνδυάζεται με σπιτικό γλυκό βύσσινο και θυμάρι που ευωδιάζει

Το μενού είναι σοφά μελετημένο, με προτάσεις ελκυστικές, χωρίς ακροβατισμούς, και ταιριάζει με τη φιλοσοφία του χώρου. Γεύσεις οικείες, αληθινές, και προϊόντα που σε ταξιδεύουν σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Ο Σταμάτης Τσίλιας αντιμετωπίζει με δεξιοτεχνία τα ποιοτικά υλικά που του χαρίζουν έμπνευση στην κουζίνα. Παίρνει το πικάντικο κρασοτύρι της Κω που τυλίγει με φύλλο κρούστας πριν περάσει από ελαφρύ τηγάνι και το συνδυάζει με σπιτικό γλυκό βύσσινο και θυμάρι που ευωδιάζει (€8). Με την πρώτη μοσχοβολιστή μπουκιά ανακαλύπτεις το μαστόρικο παιχνίδι των γεύσεων αλμυρού-γλυκού που ισορροπεί ευχάριστα. Το καλό χέρι του σεφ αποδεικνύεται και στους γευστικούς ντολμάδες θαλασσινών πάνω σε μεταξένια μους σελινόρριζας και ξινόμηλου, που περιχύνει με σάλτσα από κρόκο Κοζάνης (€10,50). Οι λουκουμάδες φέτας με τη μαλακή και αφράτη υφή πάνω σε πικάντικη μαρμελάδα ντομάτας και αφρό μαστίχας Χίου (€7,60) αποκαλύπτουν στο στόμα μια μάχη γλυκού, αλμυρού και όξινου που καταλήγει σε επίγευση με άρωμα μαστίχας και δυόσμου. Οι αρχικές ελπιδοφόρες μπουκιές των ορεκτικών ενισχύουν τη διάθεση να συνεχίσεις, δοκιμάζοντας δημιουργικό και νόστιμο φαγητό. Σε μαύρο πλακάκι κάνουν το ντεμπούτο τους οι γαρίδες σε τεμπούρα από μελάνι σουπιάς (€13), συνοδευόμενες από λευκό ταραμά και μικρά δροσιστικά ζελεδάκια πορτοκαλιού και ούζου. Ωραία και ζωντανή η γαρίδα, της οποίας η γευστική ένταση δένει με τον ταραμά και το ζελέ. Η αποδομημένη χωριάτικη σαλάτα είναι εντυπωσιακή. Η σύνθεση του πιάτου περιλαμβάνει σορμπέ ντομάτας, μους φέτας αρωματισμένη με ρίγανη, πέστο φρέσκου κρεμμυδιού και ζελέ αγγούρι. Δροσερή, σε καλοκαιρινό μοτίβο, ό,τι πρέπει πριν περάσεις στα κυρίως πιάτα.

Το εστιατόριο Malvazia γυρίζει σελίδα Facebook Twitter
Οι λουκουμάδες φέτας με τη μαλακή και αφράτη υφή πάνω σε πικάντικη μαρμελάδα ντομάτας και αφρό μαστίχας Χίου

Η κορυφαία, κατά τη γνώμη μου, στιγμή του καινούργιου μενού του Malvazia είναι την ώρα που έρχεται ο καπνιστός τόνος (€15), σερβιρισμένος σε χοντρό ξύλο ελιάς, καλυμμένος με γυάλινη καμπάνα και με το νέφος του καπνού να δίνει μια ιδέα για το αποτέλεσμα. Ωστόσο, στον ουρανίσκο η αίσθηση που αποκομίζεις είναι ακόμα πιο ισχυρή από τον αρχικό οπτικό εντυπωσιασμό. Ο τρυφερός τόνος είναι άψογα ψημένος και συνοδεύεται με σταμναγκάθι και κύβους από παντζάρι με αμύγδαλο. Ένα πανηγύρι γεύσεων, υφών και αρωμάτων που δοκιμάζεις σε κάθε μπουκιά. Είναι από τα πιάτα που καταγράφονται στη γευστική μνήμη και σε κάνουν να θέλεις να επιστρέφεις σε αυτά. Το ίδιο μπορείς να πεις και για ένα αυθεντικά νόστιμο πιάτο, όπως τα σιουφιχτά κρητικά ζυμαρικά (€13) με μινιόν μπουκετάκια μπρόκολου, κοτόπουλο και καπνιστό τυρί, μαγειρεμένα σε γυάλινο βάζο. Η παρουσίαση στο τραπέζι –το σφραγισμένο βάζο ανακινείται μπροστά σου, ανοίγεται, αναδίδοντας τα αρώματά του, και σερβίρεται στο πιάτο σου– κλέβει τις εντυπώσεις. Το φιλέτο από κόντρα (€17) που είναι παναρισμένο σε πούδρα ψωμιού αρωματισμένη με θυμάρι καπνίζεται στο τραπέζι σε αρωματικά φυτά (φασκόμηλο, δεντρολίβανο, φλαμούρι) και μοσχοβολάει. Είναι προκλητικά γευστικό και συνοδεύεται από τραγανά σπαράγγια. Ο Σταμάτης Τσίλιας δίνει τη δική του γλυκιά εκδοχή στην μπουγάτσα Θεσσαλονίκης με κρέμα παντζάρι και παγωτό Μίλκο, που ξυπνάει παιδικές μνήμες (€6,50). Εύγε σεφ! Καλά λόγια έχω να πω και για τους νέους που υποστηρίζουν τη σάλα με ευγένεια, γνώση του μενού και φροντίζοντας να μη σου λείψει τίποτα – αισθάνεσαι άρχοντας. Στο Malvazia κάθε Πέμπτη το δείπνο γίνεται μόνο υπό το φως των κεριών και του αττικού ουρανού. Τη μυσταγωγία του δείπνου ολοκληρώνει η εξαιρετική νεαρή πιανίστρια και τραγουδίστρια Αφροδίτη Χατζημηνά.

Το εστιατόριο Malvazia γυρίζει σελίδα Facebook Twitter
O καπνιστός τόνος, σερβιρισμένος σε χοντρό ξύλο ελιάς, καλυμμένος με γυάλινη καμπάνα
Το εστιατόριο Malvazia γυρίζει σελίδα Facebook Twitter
Το φιλέτο από κόντρα που είναι παναρισμένο σε πούδρα ψωμιού αρωματισμένη με θυμάρι καπνίζεται στο τραπέζι σε αρωματικά φυτά (φασκόμηλο, δεντρολίβανο, φλαμούρι) και μοσχοβολάει.

☛ Malvazia, Αγαθημέρου 1, Ρουφ, 210 3417010

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ