Το Cremino σερβίρει νόστιμο, φρέσκο παγωτό με μπύρα, ούζο και σαγκρία

Το Cremino σερβίρει νόστιμο, φρέσκο παγωτό με μπύρα, ούζο και σαγκρία Facebook Twitter
0
Το Cremino σερβίρει νόστιμο, φρέσκο παγωτό με μπύρα, ούζο και σαγκρία Facebook Twitter
Δεν είναι τυχαίο ότι στο στέκι της κυρίας Αθανασίας έρχονται άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα μόνο και μόνο για να δοκιμάσουν το καϊμάκι και το παγωτό τριαντάφυλλο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το Cremino στην οδό Νίκης δεν χρειάζεται ταμπέλες, ούτε μόνιμο κατάλογο. Θυμίζει μάλλον κινητό παγωτατζίδικο που αραξοβόλησε κάτω απ’ την Πλάκα για να συνεχίσει αυτό που καλά ξέρει να κάνει: να φτιάχνει σπιτικό παγωτό, φορτωμένο αναμνήσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στο στέκι της κυρίας Αθανασίας έρχονται άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα μόνο και μόνο για να δοκιμάσουν το καϊμάκι και το παγωτό τριαντάφυλλο. Δεν είναι όμως μόνο το παγωτό που φέρνει τον κόσμο στο Cremino. Είναι σίγουρα και το ταπεραμέντο της κυρίας Αθανασίας, τα άφθονα κεράσματα και η διάθεση να σε εξυπηρετήσει, να σε γνωρίσει καλύτερα. Στα παραπάνω πρόσθεσε και την μεγάλη γκάμα από ‘πειραγμένες γεύσεις’ που διαθέτει το Cremino, όπως αυτές με τα μπαχαρικά και το αλκοόλ. «Τις προάλλες έκανα έναν συνδυασμό που δεν είχα δοκιμάσει ξανά», άρχισε να μου διηγείται η κυρία Αθανασία «Σοκολάτα, αγριοκέρασο, μαύρο πιπέρι, κουρκουμά. Είχα στο μυαλό μου μια ιδέα για το τι γεύση θα έχει αλλά το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο απ’ ότι μπορεί να βάλει ο νους σου». Έτσι είπε και γέλασε συνωμοτικά, λες και άφησε να πλανάται στον αέρα ένας γρίφος άλυτος και ένα μυστικό.

Το Cremino σερβίρει νόστιμο, φρέσκο παγωτό με μπύρα, ούζο και σαγκρία Facebook Twitter
Εγώ όταν αποφάσισα να φτιάξω κατάστημα με παγωτά πήγα στην Ιταλία να εξειδικευτώ. Εκεί έμαθα την τεχνική του παγωτού και κράτησα μια συμβουλή από τον καθηγητή μου: να βάζω φαντασία, έμπνευση και πολύ καλό γάλα σε ό,τι φτιάχνω. Αν έχεις καλές πρώτες ύλες και φαντασία μπορείς να κάνεις τα πάντα... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Για την κυρία Αθανασία το παγωτό είναι αναμνήσεις. Η ίδια θυμάται τον παγωτατζή στην γειτονιά της στην Κυψέλη. «Περνούσε με το ποδήλατο και φορούσε στολή με καπέλο. Μην φανταστείς ότι είχε πολλές γεύσεις, παγωτό κρέμα μας έδινε. Πρόσφατα μάλιστα, είδα έναν τέτοιο παγωτατζή παλιάς σχολής, να κυκλοφορεί στο λιμάνι της Σαλαμίνας. Ήταν ένας παππούς ξεχασμένος απ’ τον χρόνο. Μου έφερε τόσες αναμνήσεις. Εκείνα τα χρόνια το παγωτό ήταν η χαρά του παιδιού». Σήμερα η κυρία Αθανασία είναι με την σειρά της η χαρά των παιδιών. «Έρχονται άφθονα πιτσιρίκια στο μαγαζί. Έρχονται επειδή με εμπιστεύονται οι γονείς γιατί φτιάχνω καθαρό παγωτό με καλό γάλα, χωρίς συντηρητικά ή χρωστικές ουσίες. Στα πιτσιρίκια αρέσουν φυσικά οι σοκολάτες, αλλά οι μαμάδες επιμένουν να τους δίνουν τις κρέμες. Τα πιο μεγάλα παιδιά, μπορεί να δοκιμάσουν και άλλες γεύσεις, όπως φράουλα, μπισκότο ή καραμέλα».

Eντυπωσιαστήκαμε από το δροσιστικό παγωτό Mohito με ούζο, το σορμπέ σοκολάτα-μπύρα με την έντονη επίγευση και την γρανίτα σαγκρία που ευφραίνει καρδία και ανοίγει την όρεξη για χορό.

Η ίδια έμαθε να παρασκευάζει παγωτό στην Ιταλία, όπου παρακολούθησε έναν κύκλο σεμιναρίων ζαχαροπλαστικής. «Πρέπει να επενδύεις στη γνώση» μου είπε εμφατικά. «Εγώ όταν αποφάσισα να φτιάξω κατάστημα με παγωτά πήγα στην Ιταλία να εξειδικευτώ. Εκεί έμαθα την τεχνική  του παγωτού και κράτησα μια συμβουλή από τον καθηγητή μου: να βάζω φαντασία, έμπνευση και πολύ καλό γάλα σε ό,τι φτιάχνω. Αν έχεις καλές πρώτες ύλες και φαντασία μπορείς να κάνεις τα πάντα».

Το Cremino σερβίρει νόστιμο, φρέσκο παγωτό με μπύρα, ούζο και σαγκρία Facebook Twitter
Έρχονται άφθονα πιτσιρίκια στο μαγαζί και τους αρέσουν φυσικά οι σοκολάτες, αλλά οι μαμάδες επιμένουν να τους δίνουν τις κρέμες... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Στην Ιταλία, η κυρία Αθανασία είχε την τύχη να δοκιμάσει και τα καλύτερα παγωτά της ζωής της. «Κάθε φορά που πηγαίνω στην Ιταλία, φροντίζω να περάσω από την Φλωρεντία για παγωτό. Η αγαπημένη μου gelateria είναι η Vivoli και η αγαπημένη μου γεύση το Zuppa Inglese (‘αγγλική σούπα’), ένα παγωτό με βάση την κρέμα και κομματάκια ψωμιού βουτηγμένα σε αλκοόλ». Αν και αγγλική σούπα δεν βρήκαμε στον κατάλογο γεύσεων του Cremino, σίγουρα εντυπωσιαστήκαμε από το δροσιστικό παγωτό Mohito με ούζο, το σορμπέ σοκολάτα-μπύρα με την έντονη επίγευση και την γρανίτα σαγκρία που ευφραίνει καρδία και ανοίγει την όρεξη για χορό. Μαζί τους μια γεύση από την Αγγλική επαρχία, το παγωτό καραμέλα με αλάτι και μια ανατολίτικη συνταγή, αυτή με το φυστίκι και τον κάρδαμο. Όλα μαζί ένα μωσαϊκό γεύσεων, υφών και χρωμάτων.

Με τόσα μπαχαρικά και μυρωδικά στα παγωτά της, δεν μπόρεσα να αντισταθώ να ρωτήσω αν η κυρία Αθανασία είναι εξίσου καλή μαγείρισσα όσο και ζαχαροπλάστης. «Α, είμαι πολύ καλή! Σπεσιαλιτέ μου είναι μακαρονάδα στο φούρνο, τα λαζάνια με κόκκινη σάλτσα. Πρόκειται για συνταγή που μου έδωσαν κάτι φίλες Ιταλίδες και εγώ την ακολουθώ με ευλάβεια». Τελικά η ζαχαροπλαστική δεν έχει τόσες διαφορές από την μαγειρική, παρατηρώ και εκείνη συμπληρώνει. «Και τα δύο θέλουν καλά υλικά, υπομονή, χρόνο διαθέσιμο και φαντασία. Οι βασικές αρχές είναι ίδιες. Πρέπει να έχεις εμπειρία, να αντιλαμβάνεσαι ποια υλικά δένουν μεταξύ τους και πάντα να προσέχεις την δοσολογία. Δεν μπορεί κάθε υλικό να είναι το ίδιο έντονο. Πρέπει να τηρείς τις ισορροπίες».

Το Cremino σερβίρει νόστιμο, φρέσκο παγωτό με μπύρα, ούζο και σαγκρία Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΓΡΑΝΙΤΑ SANGRIA

Υλικά

250gr ζάχαρη κρυσταλλική

400ml νερό

500ml sangria (εμπορίου)

½ ξυλάκι κανέλας

Μισό λεμόνι (ο χυμός του)

¾ του φλιτζανιού, κοκτέιλ φρούτων (κονσέρβα)

Εκτέλεση

Βράζουμε σε σιγανή φωτιά τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, το λεμόνι, για πέντε λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη sangria. Το αφήνουμε να κρυώσει και το ανακατεύουμε συχνά. Αδειάζουμε το μίγμα σε μεταλλικό μπολ και το βάζουμε στην κατάψυξη να κρυώσει περίπου για μία ώρα. Το βγάζουμε και το χτυπάμε σε μίξερ σε σταθερή ταχύτητα και προσθέτουμε τα φρούτα. Το ξαναβάζουμε στη κατάψυξη και το αφήνουμε περίπου μία ώρα. Το βγάζουμε, το χτυπάμε στο μίξερ πάντα σε σταθερή ταχύτητα και μετά πάλι στην κατάψυξη και επαναλαμβάνουμε άλλες πέντε φορές. Μετά από την τελευταία φορά, το αφήνουμε να παγώσει στην κατάψυξη για δύο ώρες πριν το σερβίρουμε. Η γρανίτα μας πρέπει να σερβίρεται εύκολα και να μην έχει κομμάτια πάγων. Πρέπει να έχει μαλακή υφή. Αν θέλουμε μπορούμε να την παγώσουμε σε θήκες για παγωτό ξυλάκι.

Το Cremino σερβίρει νόστιμο, φρέσκο παγωτό με μπύρα, ούζο και σαγκρία Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT