15 ταβερνάκια που ξέρουν από καλαμαράκια, μαρίδα, χταποδάκι και έχουν τραπεζάκια έξω

15 ταβερνάκια που ξέρουν από καλαμαράκια, μαρίδα, χταποδάκι και έχουν τραπεζάκια έξω Facebook Twitter
0
15 ταβερνάκια που ξέρουν από καλαμαράκια, μαρίδα, χταποδάκι και έχουν τραπεζάκια έξω Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Παράμαλο
Το Παράμαλο είναι ψαροταβέρνα με άποψη και βαθιά γνώση στο ψάρι και τα θαλασσινά από τα νερά της Χαλκίδας. Κάτω από τα πεύκα θα απολαύσετε αυθεντική προσιτή ψαροφαγία. Ολόφρεσκα κυδώνια και γυαλιστερές, αθερίνα τραγανή, χταποδάκι ψητό, δυνατή ταραμοσαλάτα και συγκλονιστικές ουρές πεσκανδρίτσας.

Πάρνηθος 13, Νέα Κηφισιά, 210 6205927

Ουζερί - Καφενές «Η στοα»
Η μυρωδιά του ψητού χταποδιού θα σας σύρει από τη μύτη στη στοά Θεμιστοκλέους, σε ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά της Αθήνας. Απλοί, καλοφτιαγμένοι μεζέδες. Δοκιμάσαμε εξαιρετικό μπακαλιάρο με ελαφριά σκορδαλιά, ψητές σαρδελίτσες και ζεστά χόρτα εποχής.

Θεμιστοκλέους 11 (εντός στοάς), 210 3825961

Ο Θανάσης
Στις Τζιτζιφιές ο Θανάσης έχει εμπειρία 26 χρόνων στους θαλασσινούς μεζέδες. Σε έναν χώρο χαλαρό και οικείο, με σκηνικό ταξιδιάρικο που συνθέτουν φωτογραφίες νησιών, θα δοκιμάσετε καθημερινά μεζεδάκια φτιαγμένα με σπιτική προσέγγιση: φρέσκια σαρδέλα ψημένη στα κάρβουνα και ωραίο καλαμάρι ψητό, χταποδάκι σαλάτα, γαλέο με σκορδαλιά, μαρίδα τηγανητή, μύδια αχνιστά και γαρίδες σαγανάκι.

Πεισιστράτου 4, Τζιτζιφιές-Καλλιθέα, 210 9429317

15 ταβερνάκια που ξέρουν από καλαμαράκια, μαρίδα, χταποδάκι και έχουν τραπεζάκια έξω Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Λεωνίδας: το δικό μας
Σε μια γειτονιά της Αργυρούπολης εδώ και χρόνια η ψαροταβέρνα «Λεωνίδας: το δικό μας» κρατά σταθερή ποιότητα. Ό,τι και να φας είναι φρέσκο και σπιτικό. Θα δοκιμάσετε αυτά που ξέρετε: χταποδάκι και καλαμάρι που βγαίνουν από τα κάρβουνα, χειροποίητα ντολμαδάκια και φρέσκο ψαράκι. Σταθερή αξία.

Μ. Γερουλάνου 130, Αργυρούπολη, 210 9617901

Σαρδελάκι
Το Σαρδελάκι στη Γλυφάδα έχει πιάσει τον σφυγμό της εποχής, που θέλει προσιτή ψαροφαγία. Γρήγορη εξυπηρέτηση με τον δίσκο με τους κρύους μεζέδες που έρχεται στο τραπέζι για τσιμπολόγημα πριν βγουν τα μικρά ψαράκια από το τηγάνι. Ορεκτικά πιάτα με λακέρδα, τσιροσαλάτα και ταραμοσαλάτα θα δώσουν τη σκυτάλη στον φιλεταρισμένο τηγανητό γαύρο που τρώγεται απνευστί και στα τραγανά καλαμαράκια.

Φοίβης 15, Γλυφάδα

Το Αγκυροβόλι του Σωτήρη
Με θέα στον Σαρωνικό και το ούζο να ρέει στα ποτήρια, το φροντισμένο οικογενειακό ψαρομάγαζο «Το αγκυροβόλι του Σωτήρη» σερβίρει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από τα αιγαιοπελαγίτικα νερά. Νόστιμες ψητές σαρδέλες, αχινοσαλάτα, ταραμοσαλάτα χειροποίητη, τηγανητά καλαμαράκια και σκαθάρια ψητά.

Ακτή Θεμιστοκλέους 324, Πειραιάς, 210 4511231

15 ταβερνάκια που ξέρουν από καλαμαράκια, μαρίδα, χταποδάκι και έχουν τραπεζάκια έξω Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το Αποστακτήριον
Με τα πρώτα καλοκαιρινά σκιρτήματα το Αποστακτήριον βγάζει τα τραπεζάκια έξω, κάτω από τα πλατάνια και τις μουριές, και είναι ό,τι πρέπει για να πιεις το ουζάκι σου συντροφιά με τον υπέροχα μαριναρισμένο γαύρο με μεσολογγίτικη συνταγή που φτιάχνει η Ζωή με τα χεράκια της. Μερακλίδικοι μεζέδες, φτιαγμένοι με αγάπη. Τη σπιτική κουζίνα θα γευτείτε στα μύδια με λαχανικά με νόστιμη σαλτσούλα, στη φιλεταρισμένη σαρδέλα στη σχάρα, στο μαριναρισμένο λαβράκι και στο γεμιστό θράψαλο. Όλα νοικοκυρεμένα και όμορφα.

Πλ. 28ης Οκτωβρίου & Αγ. Αναργύρων 2, Ν. Ερυθραία, 210 6207126

Ψιψίνα
Η Ψιψίνα είναι από τα ψαρομάγαζα που γεννούν εμπιστοσύνη και θα σας κερδίσει με τη φρεσκάδα και τη μαεστρία που αντιμετωπίζει η κουζίνα του τα ψάρια και τα θαλασσινά. Οι φιλεταρισμένες σαρδέλες είναι ζουμερές και στην εντέλεια ψημένες, το κριθαρότο με γαρίδες ξεχειλίζει νοστιμιά, το φρέσκο τηγανητό καλαμάρι και η ταραμοσαλάτα αφρός.

Συνταγματάρχου Ζησιμοπούλου 96, Παλαιό Φάληρο, 210 9819072

15 ταβερνάκια που ξέρουν από καλαμαράκια, μαρίδα, χταποδάκι και έχουν τραπεζάκια έξω Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Τριαντάφυλλος
Από τα πιο αυθεντικά φαγάδικα του κέντρου είναι ο Τριαντάφυλλος, που θα ανακαλύψετε σε μια στοά στην οδό Λέκκα. Φαγητό αληθινό, φτιαγμένο με ειλικρίνεια. Η αθερίνα βγαίνει τραγανή από το τηγάνι και την τσιμπολογάς με το χέρι, το ίδιο το τηγανητό θράψαλο και οι νόστιμες και ζουμερές χρυσοκόκκινες κουτσομούρες. Ωραιότατη είναι η ταπεινή σαρδελίτσα, γεμιστή με μαϊντανό και ψημένη ιδανικά στα κάρβουνα. Ο ιδιοκτήτης έχει ασίγαστο πάθος για την καλή πρώτη ύλη και από την κουζίνα του βγαίνουν πιάτα νόστιμα, που μοσχοβολούν φρεσκάδα. Δεν είναι τυχαίο που το πιστό κοινό του τιμάει εδώ και χρόνια την κουζίνα του.Κλασική αξία.

Λέκκα 22, Σύνταγμα, 210 3227298

Δαμιανός
Τη γαστρονομία και τη φρεσκάδα των θαλασσινών μεζέδων του νησιού του, της Πάρου δηλαδή, μας συστήνει ο Δαμιανός στην καταπράσινη αυλή του. Μπαρμπουνάκι μαρινάτο, σαλατούρι αλλά και γούνα –λιαστό ψάρι– που συνοδεύει τη σούμα. Νόστιμα πιάτα αποδεικνύονται το χταπόδι στιφάδο, τα γιουβαρελάκια σφυρίδας και η παριανή ρεβιθάδα.

Βασ. Γεωργίου Β 34, Χαλάνδρι, 213 0055123

 

Ε/Γ Ταξιδεύοντας
Μια ψαροταβέρνα με άποψη που τιμάει ό,τι πιο φρέσκο βγάζει η ελληνική θάλασσα είναι το Ε/Γ Ταξιδεύοντας, που έχει βρει τη θέση του στο Κερατσίνι. Από τα κάρβουνα βγαίνουν καταπληκτική σαρδέλα και άπαιχτο ζουμερό χταποδάκι. Αριστοτεχνικά τηγανισμένα έρχονται τα μπαρμπουνάκια και ο απίθανος φιλεταρισμένος γαύρος. Ωραίες και πλούσιες σαλάτες συνοδεύουν την ψαροφαγία.

Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, 210 4324368

15 ταβερνάκια που ξέρουν από καλαμαράκια, μαρίδα, χταποδάκι και έχουν τραπεζάκια έξω Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ουζερί του Λάκη
Στην καρδιά του κέντρου, το Ουζερί του Λάκη διατηρεί εδώ και χρόνια την αυθεντικότητά του. Η βιτρίνα με τη φρέσκια ψαριά δίνει ιδέες. Επιλογή τσίπουρου ή ούζου από μια πλούσια λίστα και από δίπλα μεζέδες φτιαγμένοι με μαστοριά. Αχνιστό σαλάχι με νότες πικάντικες, γαύρος μαρινάτος, γόνος καλαμαριού με πράσο και καυτερή πιπεριά, σαρδελίτσα ψητή, γαρίδες σαγανάκι –που βουτάς στη σάλτσα το ψωμί σου– και άπαιχτη τηγανητή κουτσομούρα.

Ελπίδος 16, πλατεία Βικτωρίας, 210 8213776

Αλλόκοτο
Μια παρέλαση μεζέδων που συνοδεύουν το τσίπουρο ή το ούζο σας θα απολαύσετε στο Αλλόκοτο. Η φιλοσοφία του μαγαζιού ακολουθεί αυτή των τσιπουράδικων του Βόλου, όπου μικρά διαφορετικά πιατάκια καταφθάνουν στο τραπέζι. Οι μερακλήδες που θέλουν να ερεθίσουν την όρεξή τους θα γευτούν μαυρομάτικα µε φρέσκο κρεµµυδάκι, τηγανητό γαριδάκι, φασόλια πιάζ με γαύρο ξιδάτο, κουνουπίδι τουρσί με ψητή σαρδέλα, καλαμαράκι γόνο αλλά και τηγανητό σαλάχι. Το μενού διαμορφώνεται καθημερινά με ό,τι φρέσκο «ψαρέψει» στην αγορά ο μάγειρας.

Θέτιδος 1, πλατεία Ελευθερίας, Βριλήσσια, 210 8034703

Μόσχος
Για ψιλό ψαράκι και καλό τηγάνι θα πάτε σε μια ήσυχη γειτονιά του Ταύρου, στην ψαροταβέρνα του Μόσχου, που μόλις καλοκαιριάσει βγάζει τραπεζάκια στον πεζοδρόμιο κάτω από τις νεραντζιές. Ατμόσφαιρα άλλης εποχής. Κουζίνα σπιτική με φρέσκα, καλοτηγανισμένα, μικρά ψάρια. Τραγανή έρχεται η κουτσομούρα, ωραιότατα τα τηγανητά μπακαλιαράκια και το μαριδάκι. Για το τέλος, κερασμένος ο σιμιγδαλένιος χαλβάς.

Λ. Ειρήνης & Ελένης, Ταύρος, 210 3466355

15 ταβερνάκια που ξέρουν από καλαμαράκια, μαρίδα, χταποδάκι και έχουν τραπεζάκια έξω Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Πεζούλας
Με ιστορία από τις αρχές της δεκαετίας του '50, ο Πεζούλας στις Τζιτζιφιές συντηρεί τη φήμη και το περιβάλλον του από αλλοτινές εποχές. Η συνοικιακή του αυλή, μια καλοκαιρινή αγκαλιά, προσφέρεται για τσιμπολόγημα με ό,τι φρέσκο έχουν βγάλει τα δίχτυα. Εδώ το τηγάνι είναι δυνατό, για μπαρμπουνάκια, ψαράκια και καλαμαράκια που θα συνδυαστούν με το ούζο ή το τσίπουρο.

Πεισιστράτου 11, Τζιτζιφιές, 210 9422684

Καπετάνιος
Ο Καπετάνιος είναι ένα ψαρομαγάζο γνωστό εδώ και χρόνια στους ψαγμένους ψαροφάγους, που σερβίρει ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα. Χώρος απλός κάπου κοντά στις γραμμές του τρένου στη Θηβών, στην περιοχή Ρετσίνα. Φημίζεται για την ψαρόσουπα που θα πρέπει να την παραγγείλεις πριν αριβάρεις στο μαγαζί. Θα φάτε χταποδάκι στα κάρβουνα, γαριδούλες τηγανητές, καραβίδες βραστές σε μερίδα χορταστική και στείρα στα κάρβουνα.

Τενέδου 4, Πειραιάς, 210 4206539

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ