Έξι ώρες με γυναικεία ηλεκτρονική πειραματική μουσική

Έξι ώρες με γυναικεία ηλεκτρονική πειραματική μουσική Facebook Twitter
2
Έξι ώρες με γυναικεία ηλεκτρονική πειραματική μουσική Facebook Twitter

Τον Νοέμβριο του 1960 η ιδιοφυής συνθέτρια Delia Derbyshire ξεκινά να εργάζεται στο Ραδιοφωνικό Εργαστήριο του BBC -έναν χώρο αφιερωμένο στην εξερεύνηση των ηχητικών εφέ- ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην ηλεκτρονική μουσική και πραγματοποιώντας, εν συνεχεία, σημαντικές συνεργασίες με μουσικούς όπως οι: Bruce Haack, Pierre Henry, Kraftwerk, Brian Eno κ.ά.

Η Derbyshire θεωρείται -και δικαιολογημένα- μία εκ των εφευρετών της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής και με αφορμή τη συμβολή της στη συγκεκριμένη σκηνή, η Barbara Golden του Crack o” Dawn (KFPA) -μουσικός και DJ και η ίδια- αφιέρωσε δύο εκπομπές στις γυναίκες που επηρέασαν περισσότερο το συγκεκριμένο είδος από το 1938 έως και το 2014. Η λίστα φυσικά δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνει τη θρυλική θερεμινίστρια Clara Rockmore, την Wendy Carlos (και ποιος δεν έχει λατρέψει το επικό συνθεσάιζέρ της στο soundtrack του Κουρδιστού Πορτοκαλιού), την Laurie Anderson, την Doris Hays κ.ά..

Το πρώτο μέρος είναι εδώ.

 

Το αφιέρωμα έκλεισε με την εξαιρετική συλλογή σε επιμέλεια της Φινλανδής Antye Greie-Ripatti («Nerdgirl»), η οποία περιέχει δημιουργίες παλαιότερων αλλά και νέων γυναικών μουσικών όπως οι: Yoko Ono, Björk, M.I.A κ.ά.

Το δεύτερο μέρος.

 

«Υπάρχουν πολλές γυναίκες στην ηλεκτρονική μουσική… αόρατες γυναίκες», αναφέρει κάπου στη σελίδα της η Ripatti. Και χάρη σε προσπάθειες όπως της ίδιας αλλά και της Barbara Golden, οι πρωτοπόρες αυτές δημιουργοί (ξανα)ακούγονται, (ξανα)έρχονται στο προσκήνιο, θυμίζουν τη δύναμή τους.

 

NERDGIRLS Mash by @poemproducer aka AGF: 8 March 2014 - for equality, diversity and world peace by Poemproducer Aka Agf on Mixcloud

 
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT

σχόλια

2 σχόλια
Πολύ ενδιαφέρον αλλά αφαιρέστε το σεξιστικό "γυναικεία" στον τίτλο. Η μουσική δεν είναι ούτε αντρική, ούτε γυναικεία, απευθείνεται και στα δύο φύλα. Αυτός που παράγει μουσική μπορεί να είναι άνδρας ή γυναίκα αλλά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό.