Ο τέλειος καφές και πώς θα τον ετοιμάσετε

Ο τέλειος καφές και πώς θα τον ετοιμάσετε Facebook Twitter
Ο πρωινός καφές που αναζητάς στην κουζίνα σου με το που ανοίγεις τα μάτια σου μπορεί να φτιάξει ή να καταστρέψει τη μέρα σου.
0

Λίγα πράγματα στη ζωή μπορούν να γίνουν τέλεια. Υπάρχουν, όμως, κάποια που πρέπει να είναι όσο πιο τέλεια γίνεται, γιατί από αυτά εξαρτώνται πολλά.

Ο πρωινός καφές που αναζητάς στην κουζίνα σου με το που ανοίγεις τα μάτια σου μπορεί να φτιάξει ή να καταστρέψει τη μέρα σου.

Όλα εξαρτώνται από τη γεύση που θα φτάσει στα χείλη σου για να κλείσει το sleep mode και να δώσει εντολή στο υπόλοιπο σώμα να μπει σε λειτουργία.

Κι επειδή ο τέλειος καφές δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, σας παρουσιάζουμε μικρά tips που μπορεί να βοηθήσουν την ετοιμασία στο σπίτι του αγαπημένου όσο και απαραίτητου ροφήματος.

Ελληνικός

Λένε ότι ο καλός ελληνικός καφές γίνεται μόνο στη χόβολη, αλλά και το γκαζάκι θα την κάνει τη δουλειά του. Βασικό είναι να χρησιμοποιήσεις ένα μικρό και στενό μπρίκι που να χωράει μία δόση και όχι αυτό όπου ζεσταίνεις το γάλα του μωρού...

Προσοχή, στον ελληνικό μετράμε με το φλιτζανάκι μας το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε και ανακατεύουμε απαλά, όσο ο καφές βράζει. Το αν θα τον ρίξεις από ψηλά ή μακριά δεν έχει σημασία, αρκεί να έχεις το σωστό φλιτζάνι και να του δώσεις δύο λεπτά να κάτσει.

Και μην ξεχνάς, τον ελληνικό τον ρουφάς με θόρυβο... Είναι μέρος της απόλαυσης!

Espresso

Εδώ το μεράκι κάθεται στη μεριά του και τον πρώτο ρόλο αναλαμβάνει η μηχανή που θα χρησιμοποιήσεις. Η πίεση πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 bars για να μπορέσεις να απολαύσεις έναν καλό espresso που θα σε ανταμείψει σε γεύση και άρωμα.

Κι επειδή η μηχανή δεν κάνει τα πάντα, μην ξεχάσεις να έχεις ζεστάνει το φλιτζάνι σου (ένας γρήγορος τρόπος είναι να το βουτήξεις σε καυτό νερό), να βάλεις τη ζάχαρη πριν τρέξει ο καφές και κυρίως να τον πιεις αμέσως, γιατί το καϊμάκι του espresso διαρκεί λίγα λεπτά.

Άλλωστε, εσπρεσάκι σημαίνει «το 'πια κι έφυγα...».

Ο τέλειος καφές και πώς θα τον ετοιμάσετε Facebook Twitter
Όποιος κι αν είναι ο καφές που σου αρέσει, το πιο σημαντικό είναι να τον φτιάχνεις για να τον απολαύσεις χωρίς βιασύνη και προχειρότητα. Άλλωστε, η γεύση και το άρωμα που θα σου προσφέρει αξίζουν λίγη παραπάνω φροντίδα στην προετοιμασία του. Γιατί, τελικά, ο τέλειος καφές είναι εκείνος που έφτιαξες με ιδιαίτερη προσοχή για να περιποιηθείς εσένα τον ίδιο. Αν αυτό δεν σου φτιάξει τη μέρα, τότε τι;


Στιγμιαίος

Ο στιγμιαίος καφές, όσο εύκολος κι αν ακούγεται, θέλει λίγη εξάσκηση για να σου δώσει το τέλειο αποτέλεσμα.

Πρώτα-πρώτα, είναι απαραίτητο να βρεις την ακριβή αναλογία νερού και καφέ, ώστε να γίνει ακριβώς όπως θέλεις.

Έπειτα, ένα καλό σέικερ ή ένα ηλεκτρικό «χτυπητήρι» είναι απαραίτητο για να φτιάξεις την κρέμα που θα διαχωρίσει τον καφέ σου από ένα «νερομπλούμ».

Προσοχή στη θερμοκρασία του νερού! Ο στιγμιαίος καφές λέγεται έτσι γιατί δεν χρειάζεται βράσιμο, μην τον βάλεις σε νερό που φτάνει τους 50 βαθμούς... Θα τον κάψεις και θα καείς!

Γαλλικός

Αλλιώς καφές φίλτρου, που είναι και πιο ακριβής χαρακτηρισμός. Για να απολαύσεις μια κούπα γαλλικού χρειάζεται κυρίως να μη βιάζεσαι.

Πρέπει να περιμένεις να τρέξει όλο το νερό στην κανάτα και όχι με τις πρώτες σταγόνες να γεμίσεις το φλιτζάνι σου.

Στον γαλλικό παίζει ρόλο ακόμα και το νερό που θα χρησιμοποιήσεις, γιατί μπορεί να αλλάξει τη γεύση του. Προτίμησε, λοιπόν, εμφιαλωμένο, κι αν θέλεις να προσθέσεις γάλα, φρόντισε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Αν, πάλι, όλα αυτά σου φαίνονται χρονοβόρα, γύρνα στην επιλογή του στιγμιαίου...

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ