Κάτω από το βλέμμα του εξολοθρευτή αγγέλου

Κάτω από το βλέμμα του εξολοθρευτή αγγέλου Facebook Twitter
0

Πριν δύο χρόνια όλο το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μιλούσε για μία ταινία με αστείο τίτλο, αστεία πλοκή, αλλά για ένα καθόλου αστείο θέμα! Πώς ένα τζάνκι περιφέρεται απελπισμένα, Δεκαπενταύγουστο σε μια άδεια Αθήνα, για να βρει τη δόση του. Όποιος αναφερόταν στο Τσίου (θα το έχετε δει γραμμένο σε πολλούς τοίχους) έσκαγε ένα χαμόγελο για την ευχάριστη έκπληξη, διηγούταν με γλυκύτητα την ιστορία, χαιρόταν για το αισιόδοξο τέλος της! Έτσι γλυκός, χαμογελαστός και απέραντα αισιόδοξος είναι και ο δημιουργός του Μάκης Παπαδημητράτος. Δεν γκρινιάζει για έλλειψη χρημάτων, δεν μπλέκεται σε ίντριγκες, δεν είναι φερέφωνο κανενός. Αυθόρμητος, με ειλικρίνεια και ανθρωπιά, πορεύεται με όπλο του την αγάπη του για το σινεμά, το ταλέντο του να γράφει σενάρια και να διηγείται ιστορίες, την αγωνία του να πει κάτι μέσα από αυτές, να στείλει ένα μήνυμα, να πάρει θέση απέναντι σε πράγματα που μας καίνε όλους. Έτσι έφτασε στη δεύτερή του ταινίαΟι Κλέφτες, και έμελε να αποδειχτεί ο θρίαμβος του τελευταίου διημέρου του φετινού φεστιβάλ! Βραβεία δεν πήρε την επόμενη ημέρα στα «ελληνικά Όσκαρ», αλλά είναι σίγουρο ότι θα πάρει ένα μικρό Όσκαρ στην καρδιά σας σαν το Τσίου.

Ξεκίνησες ως ηθοποιός και, απ' όσο ξέρω, δεν έχεις καθόλου σπουδές κινηματογράφου στο ενεργητικό σου...

Ναι, θέατρο έχω σπουδάσει, αλλά στο θέατρο έχω παίξει μόνο μία φορά, και κομπάρσος στην όπερα.

Στη Λυρική;

Στο Μέγαρο, σε πέντε μεγάλες παραγωγές, ήμουν και στη Λυσιστράτη του Θεοδωράκη. Μου αρέσει η όπερα, έχω κάνει και πιάνο μικρός, ενδέχεται να ξαναδουλέψω τώρα...

Στον κινηματογράφο έχεις παίξει;

Πολύ περισσότερο, μικρά περάσματα, αλλά και δύο μικρούς ρόλους στις ταινίες του Δημήτρη Μακρή, που έμελε να είναι και ο παραγωγός του Τσίου.

Πώς βρέθηκες πίσω από την κάμερα;

Ήταν κάτι που πάντα το ήθελα. Στα γυρίσματα σαν ηθοποιός καθόμουν με τις ώρες στο σετ να βλέπω τι γίνεται, έχω δουλέψει σκριπτ, φροντιστής, σε μικρές παραγωγές και σε μια μεγάλη αγγλική όπου έμαθα πολλά .Έχω καθίσει πολλές ώρες στον υπολογιστή μου να μοντάρω φωτογραφίες, βίντεο, παλιότερα που ήμουν πολιτικά ενεργός τραβούσα βιντεάκια από πορείες και τα έβαζα στο internet, βιντεοακτιβισμός...

Πού ήσουν ενεργός πολιτικά;

Ήμουν ενταγμένος σε μια αναρχοσυνδικαλιστική ομάδα, την ΕΣΕ. Ελεύθερη Συνδικαλιστική Ένωση.

Νομίζω ότι οι ταινίες σου είναι άκρως πολιτικές, χωρίς να επικαλείσαι συγκεκριμένες ιδεολογίες. Βέβαια μου έκανε εντύπωση το ηθικοπλαστικό τέλος στο Τσίου...

Είναι ένα θέμα στο οποίο οφείλεις να δώσεις ελπίδα. Αναλύεις ένα θέμα πάρα πολύ ευαίσθητο, δηλαδή είναι σαν να λέω, προσπάθησε να βγεις από αυτό, μην αφήσεις να σε αποτελειώσει. Αλλά και στην υπόλοιπη κοινωνία θέλεις να πεις ότι ο Τσίου είναι κι αυτός άνθρωπος! Να σεβαστεί το πρόβλημά του και να τον βοηθήσει...

Ποια είναι η σχέση σου με το περιθώριο;

Κοίταξε, δεν έχω ταμπού στο κεφάλι μου σε σχέση με ποιον συναναστρέφομαι και σε τι χώρους κινούμαι. Θέλω να πιστεύω ότι είμαι, και αν δεν είμαι, προσπαθώ πάρα πολύ να είμαι, ανεκτικός και να συμπεριφέρομαι παντού χωρίς προκαταλήψεις.

Δείχνεις να ξέρεις πολύ καλά τους ανθρώπους που δεν είναι στην αποδεκτή πλευρά της ζωής...

Έχω το «κουσούρι» των ηθοποιών, να παρατηρώ και να αναρωτιέμαι για τους ανθρώπους γύρω μου και τις κινήσεις τους. Είμαι γενικώς ανοιχτός σε ερεθίσματα. Από την άλλη, δεν είμαι παιδί, έχω αρκετές εμπειρίες, ιστορίες έχω ακούσει πολλές, συν τις ταινίες που έχω δει και με γοήτευσαν. Ας πούμε το Μίσος του Κασοβίτς ήταν μία από αυτές..

Η Αθήνα θυμίζει το Παρίσι του Μίσους;

Είναι θέμα χρόνου! Αυτήν τη στιγμή έχουμε αρκετούς ξένους και σίγουρα δεν περνάν καλά. Τους καταπιέζουμε, τους κρατάμε σε καταστολή, για να μην ξεσηκωθούνε. Ήδη, αν πιάσουν οι αστυνομικοί έναν μαύρο με cd, τον σπάνε στο ξύλο χωρίς πολλά πολλά. Μοιάζει λίγο σαν Μεσαίωνας, οι στολές έχουν αλλάξει...

ΣτουςΚλέφτες ο «Μεσαίωνας» αυτός υπονοείται απολύτως....

Οι μεν κλέφτες έπρεπε να συμβολίζουν τον μέσο απολιτίκ Έλληνα που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η πάρτη του, το δε ζευγάρι να είναι μορφές που συμβολίζουν τον αστυνομικό που χαστουκίζει, που βρίζει, τον εφοριακό που κλέβει, τον πολιτικό που λέει ψέματα. Γι' αυτό οι πρώτοι βγαίνουν πιο νατουραλιστικοί και οι δεύτεροι πιο γκροτέτσκοι. Χρειάστηκαν πρόβες ενός χρόνου για να βγει αυτό και ήταν πολύ τολμηρό για ελληνική ταινία...

Ξέρεις, εμένα όλο αυτό μου θύμιζε πολύ Μπουνιουέλ.

Λατρεύω τον Μπουνιουέλ, ο Εξολοθρευτής Άγγελοςείναι η αγαπημένη μου ταινία!

Ακριβώς! Το ζευγάρι της ταινίας είναι βγαλμένο από εκεί! Πιστεύεις στον κινηματογράφο; Δεν είναι μια τέχνη που έχει πεθάνει;

Είμαι αισιόδοξος. Οι ελληνικές ταινίες κόβουν τα τελευταία χρόνια εισιτήρια, το δίκτυο βοηθάει πολύ την προώθηση τους επίσης. Στο Google το Τσίου είχε 250.000 επισκέψεις. Άσε που οι μαύροι το διακινήσαν πάρα πάρα πολύ, ενώ ακόμα δεν έχει βγει κανονικά σε dvd...

Δεν σε ενοχλεί ότι χάνεις λεφτά από την πειρατεία;

Μα είναι το βραβείο κοινού του φεστιβάλ χωρίς τα ευρώ! Με τιμά που η πειρατεία κάνει αυτό για την ταινία μου. Και με δικαιώνει. Είναι πολύ κουραστική τέχνη το σινεμά, αλλά είναι και το μόνο που μένει!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η μητριά μου, η Μπάρμπρα Στρέιζαντ, με βοήθησε να κόψω το ποτό

Οθόνες / Πώς η μητριά μου, η Μπάρμπρα Στρέιζαντ, με βοήθησε να κόψω το ποτό

Σε ένα απόσπασμα από τα απομνημονεύματά του που δημοσιεύτηκε στην Wall Street Journal, ο ηθοποιός Τζος Μπρόλιν εξηγεί πώς η «ζόρικη αγάπη» της συζύγου του πατέρα του τον έκανε να κόψει οριστικά τη συνήθεια που του είχε ρημάξει τη ζωή.
THE LIFO TEAM
Μιγκέλ Γκόμες

Οθόνες / «Θέλω το σινεμά να μοιάζει με σινεμά κι όχι με κάτι που προσποιείται την πραγματική ζωή»

Ο Πορτογάλος σκηνοθέτης του «Tabu» Μιγκέλ Γκόμες επιστρέφει με το «Grand Tour» που απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φετινό Φεστιβάλ Καννών, μια ταινία για τη δειλία των αντρών και το πείσμα των γυναικών. Μιλά στη LiFO με αφορμή την προβολή της στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ως ταινία έναρξης του 13ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Η φιγούρα της Μελίνας με τρόμαζε και με έλκυε ταυτόχρονα»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ευριπίδη Σαμπάτη

Μυθολογίες / «Η φιγούρα της Μελίνας με τρόμαζε και με έλκυε ταυτόχρονα»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ευριπίδη Σαμπάτη

Ο τραγουδοποιός Ευριπίδης Σαμπάτης επιλέγει 10 ταινίες, καθεμιά απ' τις οποίες για διαφορετικούς λόγους τον ταρακούνησαν τόσο που η ζωή του δεν ήταν ποτέ πια η ίδια.
Είδαμε το «Juror#2» του Κλιντ Ίστγουντ και είναι η καλύτερη αμερικανική ταινία της χρονιάς

Οθόνες / To «Juror#2» του Κλιντ Ίστγουντ είναι η καλύτερη αμερικανική ταινία της χρονιάς

Αλλά δυστυχώς δεν θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες, επειδή οι υπεύθυνοι του στούντιο θεωρούν ότι το ενήλικο σινεμά αυτού του τύπου ανήκει στις streaming πλατφόρμες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Daily / Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η αυτοτελής σειρά κατορθώνει να λειτουργεί συγχρόνως ως ιστορική αναπαράσταση, ως συνταρακτικό δράμα, ως καθηλωτικό θρίλερ, ακόμα και ως δραματοποιημένο true crime, ειδικά για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πολυσύνθετες πτυχές του ένοπλου αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Οθόνες / Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά μόλις κυκλοφόρησε

Τα κείμενα του Φώντα Τρούσα για τις «βαθιά υποτιμημένες ταινίες που απελευθέρωσαν τη ματιά του θεατή από την οικογενειακή τηλεοπτική εικόνα, απενοχοποιώντας περαιτέρω το γυμνό» και για τον underground και τον πειραματικό ελληνικό κινηματογράφο κυκλοφορούν σε ένα μοναδικό, κυριολεκτικά, βιβλίο, από τα LiFO Books.
M. HULOT
Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εξετάζει και αμφισβητεί όλα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τη διαβόητη φιγούρα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ηχογραφημένες συνομιλίες του σε διάστημα είκοσι ετών.
THE LIFO TEAM
Τα γεγονότα της ζωής

Οθόνες / Κασσαβέτης, Σκορσέζε, Ερίθε: 10 άχαστες προβολές στο φετινό Πανόραμα

Πρεμιέρες, παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερώματα: Από τις 21 ως τις 27 Νοεμβρίου, οι κινηματογράφοι Τριανόν, Newman και Στούντιο φιλοξενούν το μακροβιότερο αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Οθόνες / Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Ο αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης ξεδίπλωσε σημαντικές στιγμές από τη ζωή και την πορεία του και αφηγήθηκε πολύτιμες ιστορίες που διαμόρφωσαν το queer σινεμά του στο φετινό Iconic Talks Powered by Mastercard που πραγματοποιήθηκε στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Τα δέκα αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

Μυθολογίες / Τα 10 αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

«Κάθε φορά που το βλέπω προσπαθώ να καταλάβω πώς έχει οργανωθεί αυτό το χάος»: Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης μάς καλεί να ανακαλύψουμε δέκα animation διαφορετικών τεχνικών, που τον έχουν επηρεάσει βαθιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Οθόνες / 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, στήριξε για μία ακόμη χρονιά τον θεσμό, απονέμοντας πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται

Οθόνες / «Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

Η σειρά του HBO, που παίρνει τη σκυτάλη από το πραγματικά αξιόλογο «Penguin», προσπαθεί να επικαλεστεί τη συνταγή του μεγάλου hit του καναλιού και ξεστρατίζει από το ατμοσφαιρικό σύμπαν του Ντενί Βιλνέβ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ