Με κομμένη την ανάσα μέσα σε μια γυάλινη πισίνα πάνω από τα Νορβηγικά φιόρδ

Με κομμένη την ανάσα μέσα σε μια γυάλινη πισίνα πάνω από τα Νορβηγικά φιόρδ Facebook Twitter
0
Με κομμένη την ανάσα μέσα σε μια γυάλινη πισίνα πάνω από τα Νορβηγικά φιόρδ Facebook Twitter
© Hayri Atak

Το αρχιτεκτονικό στούντιο Hayri Atak είχε την ιδέα για το σχεδιασμό του παραπάνω boutique hotel στην άκρη ενός απότομου βράχου στη Νορβηγία, το οποίο διαθέτει μια εντυπωσιακή γυάλινη πισίνα για όσους τολμηρούς θέλουν να κολυμπήσουν μερικά μέτρα πάνω από τα φιόρδ.

Το στούντιο, με έδρα του την Κωνσταντινούπολη, πρότεινε την κατασκευή του συγκεκριμένου ξενοδοχείου σε μια τοποθεσία 600 μέτρων πάνω από τον γκρεμό Preikestolen - πρόκειται για έναν απότομο βράχο και εξαιρετικά δημοφιλές τουριστικό σημείο στα δυτικά της Νορβηγίας, που προεξέχει στα φιόρδ Lysefjorden.

Σκοπός της εταιρίας είναι να αναδημιουργήσει τον ενθουσιασμό που αισθάνεται κανείς, όταν πηγαίνει για πεζοπορία γύρω από τον βράχο και παράλληλα να επαναφέρει το αίσθημα του να ζεις "μέσα και πέρα από τα άκρα."

Με κομμένη την ανάσα μέσα σε μια γυάλινη πισίνα πάνω από τα Νορβηγικά φιόρδ Facebook Twitter
© Hayri Atak

"Για μένα το Preikestolen είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά μέρη που έχω δει στη ζωή μου. Μια μέρα μία φίλη μου μού έστειλε φωτογραφίες από τον βράχο, που είχε φωτογραφίσει κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στη Νορβηγία" ανέφερε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του αρχιτεκτονικού στούντιο Hayri Atak. "Παρόλο που δεν ήμουν εκεί, ένιωσα την αδρεναλίνη του να ζεις στα άκρα. Στη συνέχεια, ονειρεύτηκα το πως θα ήταν να ζω κι εγώ πέρα από τα άκρα. Πρακτικά, αυτή η ιδέα με ενέπνευσε στο να δημιουργήσω το σχέδιο για το παραπάνω boutique hotel."

Τα οπτικά, που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό στούντιο Hayri Atak, απεικονίζουν την είσοδο του ξενοδοχείου στην κορυφή του γκρεμού, του οποίου η επιφάνεια είναι εκ φύσεως επίπεδη. Μάλιστα, η επιφάνεια αυτή στα μάτια του κοινού φαντάζει σαν μια γιγαντιαία πλατφόρμα, που είναι ορατή από κάθε πλευρά.

Ακολουθώντας την ευθεία πορεία της πισίνας, οι επισκέπτες οδηγούνται στο εσωτερικό του ξενοδοχείου, το οποίο έχει εννέα σουίτες και ένα κοινό σαλόνι κι όλα αυτά ασφαλώς βρίσκονται μέσα στον βράχο. Οι σουίτες χωρίζονται σε τρεις ορόφους, ενώ σε κάθε όροφο υπάρχει ένα κοινό μπαλκόνι, που προεξέχει από τον βράχο, και δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να χαζέψουν τη μαγευτική θέα των φιόρδ και τα βουνά που βρίσκονται τριγύρω. 

Με κομμένη την ανάσα μέσα σε μια γυάλινη πισίνα πάνω από τα Νορβηγικά φιόρδ Facebook Twitter
© Hayri Atak

Στον κάτω όροφο, το σαλόνι έχει ένα κοινόχρηστο μπαλκόνι, που εκτείνεται σε μεγαλύτερη απόσταση από τα αντίστοιχα των πάνω ορόφων, ενώ το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό στον συγκεκριμένο όροφο είναι ασφαλώς η γιγαντιαία, γυάλινη πισίνα, που στηρίζεται σε δύο δοκούς πάνω στον βράχο. Σχεδιασμένη για τους πιο "περιπετειώδεις" επισκέπτες, η μακρόστενη πισίνα εκ πρώτης όψεως δημιουργεί ένα αίσθημα αβεβαιότητας δεδομένου ότι βρίσκεται στην άκρη του μπαλκονιού και είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένη από γυαλί, πράγμα που επιτρέπει στους λουόμενους να απολαύσουν τη μοναδική θέα του τοπίου. 

"Πιστεύω ότι η εμπειρία του να κολυμπάς σε αυτήν την πισίνα είναι ισότιμη με το να κολυμπάς σε ένα περιβάλλον χωρίς βαρύτητα. Στην αρχή του πρότζεκτ, μάλιστα, η πισίνα ήταν το μοναδικό σχεδιαστικό στοιχείο", προσθέτει μέλος του Hayri Atak. "Το ξενοδοχείο μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος ή και προέκταση του βράχου. Θεώρησα ότι μια τέτοια εμπειρία στο άκρο ενός γκρεμού είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα μέσα σε μια πισίνα παρά σε ένα απλό μπαλκόνι."Πηγή: Dezeen

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM