Για μανιταροσούβλακο στο Cookoomela, μπέιγκελ με τόφου στο Bamboo Vegan και κορμό σοκολάτας στο Πανόραμα

Για μανιταροσούβλακο στο Cookoomela, μπέιγκελ με τόφου στο Bamboo Vegan και κορμό σοκολάτας στο Πανόραμα Facebook Twitter
Το γνωστό σουβλάκι από το Cookoomela Grill που μας έμαθε να τρώμε τα μανιτάρια τυλιχτά σε πίτα. Φωτό: Δώρα Μάστορα / LIFO
0

Το μανιταροσούβλακο ανοίγει πανιά

Το πρώτο vegan σουβλατζίδικο στην Ελλάδα υπήρξε ένα μεγάλο γεγονός. Αλλά για μένα, μεγαλύτερο γεγονός είναι ότι αυτό το σουβλάκι, τώρα πια, μπορεί να φτάσει σπίτι μου. Μιλάω, φυσικά, για το γνωστό σουβλάκι από το Cookoomela Grill που μας έμαθε να τρώμε τα μανιτάρια τυλιχτά σε πίτα. Ένα concept που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν τα αδέρφια Αντώνης και Βασίλης Μαργαρίτης για να μπορούν, όσοι έχουν επιλέξει τη vegan διατροφή, να απολαύσουν κάτι που έχει τρομερά μεγάλες ομοιότητες με το ελληνικό, παραδοσιακό σουβλάκι.

Το μενού του Cookoomela Grill παραμένει μικρό και ταυτόχρονα πλήρες. Πέντε τυλιχτά σουβλάκια, πατάτες και μία σαλάτα. Τα τέσσερα από τα πέντε σουβλάκια έχουν κύριο συστατικό τον γύρο μανιταριών και εμπλουτίζονται με διάφορα υγιεινά, ολόφρεσκα και χειροποίητα συστατικά, όπως σάλτσα ντομάτας από αυθεντική σικελική συνταγή, αβοκάντο, φυτική μαγιονέζα, μουστάρδα, σος βιολογικού γιαουρτιού σόγιας, πράσινα λαχανικά, φυτικό τυρί και σάλτσα bbq. Το πέμπτο σουβλάκι έχει ως βάση σουτζουκάκια από βιολογική φακή και είναι επίσης αποκάλυψη.

Για μανιταροσούβλακο στο Cookoomela, μπέιγκελ με τόφου στο Bamboo Vegan και κορμό σοκολάτας στο Πανόραμα Facebook Twitter
Φρέσκες τηγανητές πατάτες, μαγειρεμένες με τη φλούδα. Φωτό: Δώρα Μάστορα / LIFO

Το μενού ολοκληρώνεται με φρέσκες τηγανητές πατάτες, μαγειρεμένες με τη φλούδα, και μια εναλλακτική, vegan σαλάτα με ντάκο. Επιλογές εξαιρετικές και ενδιαφέρουσες όχι μόνο για εκείνους που τιμούν τη χορτοφαγία αλλά και για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό και ταυτόχρονα νόστιμο και θρεπτικό.

Τώρα, μάλιστα, που η επιχείρηση αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο κατάστημα στου Γκύζη, στην οδό Καλλιγά 6, στο οποίο θα λειτουργεί υπηρεσία delivery από τις 13:00 έως τη 22:00, θα έχουμε ακόμα καλύτερη πρόσβαση στην τέλεια γεύση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να επισκεπτόμαστε το πρώτο μαγαζί στα Εξάρχεια. Εξάλλου, το σημείο του είναι κεντρικό πέρασμα και στα εξωτερικά τραπέζια του συγκεντρώνονται χαρούμενα πρόσωπα απ' όλη την Αθήνα.

Θεμιστοκλέους 43-45, Εξάρχεια, 211 1822343

www.cookoomela.gr, FΒ: Cookoomela Grill, Instagram: cookoomelagrill

 

Στο Πανόραμα της Άνω Κυψέλης

Για μανιταροσούβλακο στο Cookoomela, μπέιγκελ με τόφου στο Bamboo Vegan και κορμό σοκολάτας στο Πανόραμα Facebook Twitter
Δεν είναι τυχαίο που το Πανόραμα είναι το πρώτο ζαχαροπλαστείο που έκανε e-shop και delivery με τα γλυκά του! Φωτό: Δώρα Μάστορα / LIFO

Πριν αρχίσω να μιλάω γι' αυτό το μαγαζί με τα γλυκά, θα ήθελα να πω ότι δεν έχω καλύτερο από τον επιθετικό προσδιορισμό «συνοικιακό». Γι' άλλους το συνοικιακό μπορεί να είναι το μικρό, το απλοϊκό, το συνηθισμένο ή αυτό που έχει στενό ορίζοντα και περιορισμένες φιλοδοξίες. Για μένα, πάλι, το συνοικιακό είναι το αυθεντικό, το απλό, αλλά όχι απλοϊκό, το οικείο και το άμεσο.

Στην περίπτωση του ζαχαροπλαστείου «Αφοί Ζάρρα-Πανόραμα», μάλιστα, ο όρος επαναπροσδιορίζεται γιατί είναι ένα παλιό ζαχαροπλαστείο της Κυψέλης, αλλά έχει δυνατό όραμα και σύγχρονη καρδιά. Δεν είναι τυχαίο που το Πανόραμα είναι το πρώτο ζαχαροπλαστείο που έκανε e-shop και delivery με τα γλυκά του! Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, εγώ δεν το αγάπησα γι' αυτόν τον λόγο. Καλή η επιχειρηματικότητα, αλλά η λιγούρα, όταν είναι επίμονη και συνεχής, τα ξεπερνάει όλα.

Το Πανόραμα, λοιπόν, το γνώρισα μέσω ενός huge εκλέρ που βρέθηκε μπροστά μου. Και μιλάω για ένα εκλέρ που είχα να συναντήσω από την παιδική μου ηλικία. Τεράστιο, σαν γόνδολα σε κανάλι της Βενετίας, γεμάτο με ολόφρεσκια κρέμα σοκολάτας και τέλεια γκανάς από πάνω, κάθε μπουκιά του με ταξίδευε σε αναμνήσεις από παιδικά καλοκαίρια και επισκέψεις σε σπίτια με θείες, σεμέν σε τραπέζια και σαλονάκια φερ φορζέ.

Παρ' όλα αυτά, το Πανόραμα δεν έγινε γνωστό στην Κυψέλη και στην ευρύτερη περιοχή για το εκλέρ του αλλά για τον κορμό σοκολάτας. Γνωστοί που έχουν μεγαλώσει σε αυτήν τη γειτονιά έχουν να λένε γι' αυτόν τον κορμό που είναι ένα θαύμα ζαχαροπλαστικής και μια μικρή ωδή στη σοκολάτα. Με λίγα λόγια, αν έχεις μια δύσκολη μέρα, μια ερωτική απογοήτευση, μια στραβή στη δουλειά κι έναν καημό που δεν μπορείς να βολέψεις κάπου, τον κορμό θα ζητήσεις. Και θα σωθείς, φυσικά, γιατί η σοκολάτα είναι τέτοια. Όλα τα λύνει.

Για μανιταροσούβλακο στο Cookoomela, μπέιγκελ με τόφου στο Bamboo Vegan και κορμό σοκολάτας στο Πανόραμα Facebook Twitter
Bρήκα στις κλασικές βιτρίνες του μια ανάμεικτη τούρτα και θα στοιχημάτιζα ότι μια ίδια υπήρχε μπροστά μου όταν έσβηνα τα κεράκια των πέμπτων μου γενεθλίων. Φωτό: Δώρα Μάστορα / LIFO

Στο Πανόραμα, βέβαια, θα βρεις κι άλλα γλυκά που θα ξυπνήσουν μνήμες και συναισθήματα μέσα σου. Για παράδειγμα, εγώ βρήκα στις κλασικές βιτρίνες του μια ανάμεικτη τούρτα και θα στοιχημάτιζα ότι μια ίδια υπήρχε μπροστά μου όταν έσβηνα τα κεράκια των πέμπτων μου γενεθλίων. Άλλη φορά ζήτησα να δοκιμάσω τα σουδάκια με την κρέμα και τη λαχταριστή, τραγανιστή καραμέλα που παρόμοια είχα να φάω εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Για να μη μιλήσω για την πάστα αμυγδάλου που μου θυμίζει τη γιαγιά μου και κάθε φορά που τρώω μια κουταλιά της νιώθω σαν να κάνω μια γρήγορη επίσκεψη στον παράδεισο.

Κοκ, μπαμπάδες, φλορεντίνες, μαρόν, σοκολατάκια, τάρτες και τρούφες συνωστίζονται στον κατάλογό του που ξεπερνά τα 200 γλυκά! Όλα φτιαγμένα στο εργαστήριό του και όλα από φρέσκα υλικά, αποτελούν μια τέλεια δικαιολογία για να το επισκέπτομαι συχνά. Κάνε μια βόλτα προς τα κει και θα καταλάβεις. Ή μπες στο e-shop και παράγγειλε. Άλλο πράγμα να σου έρχεται το γλυκό στην πόρτα. Λίγη παραπάνω ευτυχία έχουμε όλοι ανάγκη.

Βελβενδού 44, Κυψέλη, 210 8827860

Website/e-shop: e-zarra.gr, FΒ: Αφοι Ζάρρα - Ζαχαροπλαστείο Πανόραμα, Instagram: zarrapastry

Bamboo Vegan: Γωνιακό, ευήλιο και ευάερο

Για μανιταροσούβλακο στο Cookoomela, μπέιγκελ με τόφου στο Bamboo Vegan και κορμό σοκολάτας στο Πανόραμα Facebook Twitter
O Φώτης Πατίκας δημιούργησε, μαζί με την Ελισάβετ Σαρδελή, το Bamboo Vegan το 2012. Φωτό: Δώρα Μάστορα / LIFO

Δεν είμαι vegan, δεν είμαι καν vegetarian. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μου αρέσει να απολαμβάνω υγιεινά γεύματα, ειδικά όταν είναι εύγεστα και παρασκευάζονται από ανθρώπους που δεν έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τον βιγκανισμό ως trend αλλά έχουν αφοσιωθεί σε αυτόν πολλά χρόνια τώρα.

Τέτοιοι άνθρωποι είναι ακριβώς η Ελισάβετ Σαρδελή και ο Φώτης Πατίκας που έχουν δημιουργήσει από το 2012 το Bamboo Vegan. Μάλιστα, τα δύο τελευταία χρόνια το Bamboo Vegan δεν είναι απλώς ένα market απ' όπου μπορείς να προμηθευτείς οργανικά και βιολογικά προϊόντα από την Ελλάδα και όχι μόνο, αλλά το σωστό σημείο για να απολαύσεις το πρωινό, το σνακ και το γεύμα σου.

Κάπως έτσι βρέθηκα κι εγώ στο ροζ τραπέζι από φορμάικα ένα μεσημεράκι, με τις αντοχές μου να έχουν χτυπήσει κόκκινο και τον οργανισμό μου να ζητάει επειγόντως βιταμίνες. Μίλησα για τα συμπτώματα κατάπτωσης και πείνας που είχα στον Φώτη, ο οποίος βρισκόταν στο ταμείο εξυπηρετώντας άπαντες, κι εκείνος αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να μου φέρει κάτι που θα με χόρταινε, θα με γλύκαινε και θα με γέμιζε ενέργεια.

Και ήταν τόσο καλή η ενέργεια του Φώτη και τόσο εμφανής η διάθεσή του να μου προτείνει κάτι που θα ικανοποιούσε τα γούστα μου και θα με ίσιωνε, που αποφάσισα αμέσως ότι ήθελα να μοιραστώ αυτή την εμπειρία και να μιλήσω για το Bamboo Vegan που περπατάει με σταθερά βήματα και κερδίζει το κοινό του με την αγάπη, τις γνώσεις αλλά και τις μοναδικές γεύσεις του.

Για μανιταροσούβλακο στο Cookoomela, μπέιγκελ με τόφου στο Bamboo Vegan και κορμό σοκολάτας στο Πανόραμα Facebook Twitter
Vegan τάρτα με σοκολάτα και φιστικοβούτυρο. Φωτό: Δώρα Μάστορα / LIFO

Έτσι, δοκίμασα ένα μπέιγκελ με καπνιστό τόφου, φυτικό τυρί, σαλάτα και καπνιστή, χειροποίητη μαγιονέζα, ένα σάντουιτς με ψωμί τσιαπάτα με τόφου καπνιστό, σαλάτα, cold cuts, που είναι κάτι σαν παριζάκι από τόφου, καθώς και ένα wrap με φαλάφελ, τόσο ελαφρύ και δροσερό που θα ήθελα κάθε πρωί να μου χτυπάει το κουδούνι, να με ξυπνάει και να κάθεται δίπλα μου στο τραπέζι του πρωινού. Στην ερώτηση αν τα έφαγα όλα αυτά, η απάντηση είναι αρνητική. Τα δοκίμασα, όμως, όλα για να έχω όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη άποψη. Και αν ήμουν λίγο πιο ανέμελη στις ποσότητες φαγητού που καταναλώνω, θα μπορούσα να τα έχω φάει και τα τρία γιατί, πραγματικά, ήταν τόσο ανάλαφρα, που ούτε θα βαρυστομάχιαζα ούτε και θα γκρίνιαζα για υπερκατανάλωση vegan φαγητού.

Εξάλλου, ο Φώτης δεν σταμάτησε εδώ. Πέρα από το υπέροχο smoothie με blueberry, μπανάνα, καρύδα, γάλα σόγιας και αγαύη που μου πρότεινε και το ήπια μεμιάς, γιατί ήταν εμπλουτισμένο με βιταμίνες, ήρθαν μπροστά μου δύο γλυκά κόλαση που δεν γινόταν να τους γυρίσω την πλάτη. Τόσο ο κορμός με κουβερτούρα, μπισκότα vegan και γάλα καρύδας όσο και η τάρτα με σοκολάτα και φιστικοβούτυρο ήταν συγκλονιστικά και τόσο νόστιμα όσο δεν πάει το μυαλό σου.

Πίσω από το μενού βρίσκoνται οι σεφ Γιώργης Βαϊδάνης και Τάσος Βοριάς και δεν θα ήθελα να παραλείψω να αναφερθώ σε αυτούς γιατί έχουν κάνει άψογη δουλειά και μάλιστα φροντίζουν να δημιουργούν συνεχώς νέες γεύσεις για να μην κουράζονται ποτέ οι θαμώνες.

Φεύγοντας από το Bamboo Vegan, γέμισα ένα καλαθάκι με διάφορα vegan προϊόντα, γαλακτοκομικά, εναλλακτικά κρέατος, δημητριακά, ζυμαρικά και όσπρια. Όχι γιατί πρόκειται να γίνω vegan –όχι άμεσα τουλάχιστον– αλλά γιατί είναι καλό να επιλέγουμε προϊόντα που λειτουργούν θεραπευτικά στον οργανισμό μας. Και αυτά τα προϊόντα είναι ενέσεις τόνωσης και υγείας. Μάλιστα, το Bamboo Vegan έχει και e-shop. Στο live, όμως, κερδίζονται οι εντυπώσεις.

Σόλωνος 102 & Μαυρομιχάλη, 210 3300018

Website/e-shop: bamboovegan.com, FΒ: Bamboo Vegan, Instagram: bamboo_vegan

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ