Οι νέες τάσεις στο αθηναϊκό brunch

Οι νέες τάσεις στο αθηναϊκό brunch Facebook Twitter
Οι σεφ ξαναβρίσκουν έμπνευση σε γνωστά ή πιο ψαγμένα προϊόντα της Ελλάδας. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα & συνταγές

Δίπλα στα pancakes με μπέικον και σιρόπι σφενδάμου, οι παραδοσιακές ελληνικές συνταγές και υλικά με χαρακτήρα βρίσκουν τη θέση τους στα μενού του brunch. Την αρχή την έκανε ο καγιανάς κι έπειτα ξαναήρθαν οι τραγανές τηγανίτες με μέλι ή πετιμέζι, οι πίτες και τα μυρωδάτα τσουρέκια. Όχι ότι είχαν ξεχαστεί ποτέ, ίσως είχαν παραμεριστεί λίγο. Οι σεφ ξαναβρίσκουν έμπνευση σε γνωστά ή πιο ψαγμένα προϊόντα της Ελλάδας και ταιριάζουν ωραιότατα τα αυγά με απάκι, σουτζούκι ή σύγκλινο, με πηχτόγαλο ή με αυτό το μαγικό γαλακτοκομικό προϊόν που έχουμε την τύχη να γνωρίζουμε, τη στάκα.


Drag Brunch

Γκρανόλα και εξτραβαγκάνζα! Το γιορτινό μείγμα φαγητού και διασκέδασης που ονομάζεται drag brunch έφτασε πλέον και στην Αθήνα. Τι καλύτερο για να συμπληρώσει ένα χαλαρό πρωινό από μια drag queen που «διαβάζει» με καυστικό χιούμορ τους πελάτες, υποδύεται τη Βουγιουκλάκη ή κάνει lip sync στα hits της Cher;

«Ο κόσμος κάθεται και τρώει την ωραία του φριτάτα, πίνει το Bloody Mary του και ταυτόχρονα μαθαίνει μέσω της παρατήρησης. Αρχίζει να καταλαβαίνει πως το φύλο και το drag δεν είναι δα και τόσο περίεργα πράγματα» έχει πει ο ιστορικός και μελετητής του drag, Joe E. Jeffreys. Στην Αθήνα το Shamonette διοργανώνει τα Sunday Drag Brunch, ενώ πρόσφατα, στο πλαίσιο του Queer Archive Festival, το εστιατόριο του 6 d.o.g.s φιλοξένησε την A Man To Pet, που σέρβιρε, τραγουδούσε, χόρευε και έπαιζε μουσική κατά τη διάρκεια του πρωινού.


Τα καλύτερα απ' όλο τον κόσμο

Οι νέες τάσεις στο αθηναϊκό brunch Facebook Twitter
Οι Έλληνες σεφ ταξιδεύουν κι έχουν τα μάτια τους ανοιχτά.

Η Τουρκία, το Μεξικό, η Παλαιστίνη και τα αμερικανικά diners έχουν τον δικό τους τρόπο να γιατρέψουν το χανγκόβερ με ένα γερό πρωινό. Οι Έλληνες σεφ ταξιδεύουν κι έχουν τα μάτια τους ανοιχτά, φέρνοντας στην Αθήνα τα καλύτερα απ' όλο τον κόσμο: τάκος με σιγομαγειρεμένα κρέατα, καλαμποκόψωμα με χαλαπένιος, βάφλες με τηγανητό κοτόπουλο, σακσούκες με μελάτα αυγά και άλλες συναρπαστικές επιλογές.


Γιαπωνέζικα φουσκωτά pancakes

Αυτά τα pancakes δεν μοιάζουν με τα συνηθισμένα. Είναι τόσο φουσκωτά, που θυμίζουν σουφλέ. Και κουνιούνται! Αν τα αγγίξεις, «τρέμουν» σαν τα φρουί ζελέ στις παλιές τηλεοπτικές διαφημίσεις. Ψηλά και αφράτα, δημιουργούν έναν πύργο ακουμπώντας απαλά το ένα στο άλλο, συνοδευόμενα από σιρόπι ή κρέμα. Στην Ελλάδα τα δοκιμάσαμε πρώτα στο Estrella!


Ποιοτικά pastries & ψωμιά

Οι νέες τάσεις στο αθηναϊκό brunch Facebook Twitter
Γαλλικά κρουασάν που μυρίζουν καραμελωμένο βούτυρο και θρυμματίζονται σε κάθε μπουκιά.

Στην ιδανική εικόνα του τραπεζιού που έχει στρωθεί για brunch, κάπου αρκετά κεντρικά κάθεται ένα καλαθάκι με ζεστά κρουασάν, ψωμάκια και άλλα γλυκά και αλμυρά αρτοσκευάσματα. Μέχρι πρόσφατα μπορεί να έβρισκε κανείς αυτά τα καλαθάκια, αλλά το περιεχόμενό τους δεν ενθουσίαζε τόσο. Μιλάμε άλλωστε για πράγματα που δεν είναι εύκολα στην παρασκευή τους, χρειάζονται τεχνική και προσοχή στη λεπτομέρεια.

Εκπλήσσοντας ευχάριστα, αρκετά είναι πλέον τα αθηναϊκά μαγαζιά που έχουν κατακτήσει αυτή την τέχνη. Κάποια από αυτά, μάλιστα, επιλέγουν να στήνουν in house φούρνους, ελέγχοντας πλήρως την ποιότητα όσων προσφέρουν. Γαλλικά κρουασάν που μυρίζουν καραμελωμένο βούτυρο και θρυμματίζονται σε κάθε μπουκιά, μπαγκέτες, εξαιρετικά προζυμένια ψωμιά, μαλακά cinnamon rolls, μπριός και άλλες κλασικές λιχουδιές από ζυμάρι βρίσκονται στα μενού και η μόνη δυσκολία είναι το να διαλέξεις.


Ένα πρωινό κύμα wellness

Το κύμα του wellness και της συνειδητοποιημένης επιλογής όσων βάζουμε στο πιάτο και στο σώμα μας απλώνεται στην πόλη. Αν θέλει κάποιος να ξεκινήσει τη μέρα του δίνοντας ένα boost στον οργανισμό του, μπορεί πλέον σίγουρα να βρει αυτό που θέλει, από smoothies και ωμοφαγικά γλυκά μέχρι πλατό με vegan τυριά και πιάτα με βάση τα σιτηρά και τα λαχανικά, μαγειρεμένα στην εντέλεια. Όχι μόνο δεν θα στερηθεί αλλά ίσως να καταλήξει να έχει το πιο εντυπωσιακό και απολαυστικό πιάτο στο τραπέζι.


Δεν είναι παλιομοδίτικο, είναι κλασικό

Οι νέες τάσεις στο αθηναϊκό brunch Facebook Twitter
Tα Σάββατα, αργά το πρωί, τα τραπέζια του Βάρσου γεμίζουν από πράσινα πιατάκια.

Υπάρχουν και κάποια μέρη που σέρβιραν brunch προτού μάθουμε τη λέξη. Διαχρονικά καταστήματα που τις περισσότερες φορές ξεκίνησαν ως γαλακτοπωλεία κι έπειτα καθιερώθηκαν ως σημείο συνάντησης των ανθρώπων της πόλης προσφέρουν σταθερά και ανεπιτήδευτα υψηλή ποιότητα και ρετρό vibe.

Είτε λιγουρεύεσαι πλούσιο γιαούρτι με μέλι, ανθόγαλα σε ποτηράκι ή ρυζόγαλο με μια φέτα τσουρέκι στο πλάι, η Στάνη είναι εκεί, στο ίδιο σημείο, και σε περιμένει, και μάλιστα από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Το ίδιο και ο Βάρσος: τα γαλακτοκομικά του είναι πάντα άπαιχτα, ενώ τα Σάββατα, αργά το πρωί, τα τραπέζια γεμίζουν από πράσινα πιατάκια με σπέσιαλ ομελέτες, θεϊκές πίτες, μπίρες, και είναι χάρμα να τρως και να χαζεύεις τον κόσμο. Για τους φαν των γαλατένιων γεύσεων ο Κρίνος, το Κοσμικόν και ο Ασημακόπουλος είναι στάσεις-εγγύηση για να γεμίσουν τις τσάντες τους και να στήσουν στο σπίτι ένα καθωσπρέπει brunch.

Κάθε μέρα ή/και όλη μέρα

Κάποια Σαββατοκύριακα είναι πιο ράθυμα από άλλα, γι' αυτό πολλά μαγαζιά αποφασίζουν να μας απαλλάξουν από οποιοδήποτε άγχος σε σχέση με την ώρα, επεκτείνοντας το brunch σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σε μερικές περιπτώσεις η επέκταση καταλήγει να πιάνει και τις καθημερινές. Αυγά και μιμόζες μια Τετάρτη πρωί μπορεί να φαντάζουν ανορθόδοξα, αλλά μπορεί και να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι στη μέση της εβδομάδας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ