Πού θα φας καλά στην Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα

Πού θα φας καλά στην Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter
0

Ε/Γ Ταξιδεύοντας

Τα αμέσως πιο φρέσκα κολυμπάνε στη θάλασσα.

Λένε ότι είναι σημαντικό να κάνεις το χόμπι σου δουλειά, αλλά στην πραγματικότητα οι μεγάλες αγάπες δεν μετατρέπονται εύκολα σε δουλειά. Παραμένουν ένα πάθος που απλώς το μοιράζεσαι για να μεταδώσεις όλα εκείνα που σε συναρπάζουν. Το ψάρεμα ήταν η μεγάλη αγάπη των ιδιοκτητών του Ταξιδεύοντας και αυτό ήταν που τους οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου όπου πρωταγωνιστεί το φρέσκο ψάρι και όλα τα θαλασσινά στην πιο ελληνική, αυθεντική και νόστιμη εκδοχή τους.

Με μότο το επιτυχημένο «τα αμέσως πιο φρέσκα κολυμπάνε στη θάλασσα», το Ταξιδεύοντας έκανε την ψαροφαγία προσιτή σε όλους, προτείνοντας πιάτα που αναδεικνύουν από το πιο ταπεινό μέχρι το πιο ιδιαίτερο ψάρι μέσα από συνταγές που μυρίζουν ελληνική θάλασσα. Φίλοι ψαράδες και ψαροκαπετάνιοι αλλά και τα καΐκια του Ταξιδεύοντας, που βγαίνουν στ' ανοιχτά, προμηθεύουν καθημερινά την κουζίνα με τον πλούτο της ψαριάς τους, που περιλαμβάνει ψάρια, γαρίδες, χταποδάκια, σουπιές και ό,τι άλλο έχει να προσφέρει η θάλασσα.

Στον κατάλογο θα βρεις μια σειρά από παραδοσιακές συνταγές που σε ταξιδεύουν στα νησιά του τόπου μας, μαγειρεμένες τόσο απλά, ώστε να αναδεικνύεται η ντελικάτη γεύση των ψαροθαλασσινών σε όλο της το μεγαλείο. Το πρώτο «καΐκι» Ε/Γ Ταξιδεύοντας δημιουργήθηκε το 2002 στο Κερατσίνι, ενώ το 2014 «ναυπηγήθηκε» το αδερφάκι της Νέας Ερυθραίας.

Δύο σημεία στην Αθήνα που μυρίζουν αρμύρα, παράδοση και φρεσκάδα και μας θυμίζουν την αυθεντική γεύση της Ελλάδας. Μια γεύση που ψαρεύεται στ' ανοιχτά της θάλασσας και φτάνει στη στεριά κάθε ξημέρωμα για να μας θυμίσει πως η πραγματική γαστρονομία είναι εκείνη η συνταγή που θα σου ψιθυρίσει ο ψαράς καθώς μαζεύει τα δίχτυα του.

Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, 210 4324368

Ευαγγελιστρίας 36, Νέα Ερυθραία, 210 6201572

taxidevontas.com/, Facebook, Instagram

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Μια ιστορία που μυρίζει ελληνική παράδοση και έχει τα χρώματα του Αιγαίου.

Πού θα φας καλά στην Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter

Όταν διαβάζεις κάποιες ιστορίες, νομίζεις πως είναι το σενάριο ταινίας και τα ονόματα, οι τόποι, η πλοκή έχουν επιλεγεί από κάποιον επαγγελματία του κινηματογράφου. Το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες είναι μια τέτοια περίπτωση, με μια ιστορία που ξεκινά το 1992 στην πανέμορφη Σχοινούσα, όπου η κυρα-Ποθητή ετοίμαζε με αγάπη και μεράκι πιάτα με ντόπια προϊόντα από το περιβόλι και την οικογενειακή βάρκα.

Αυτό το μεράκι και την αγάπη μετέφεραν στην Αθήνα οι γιοι της οικογένειας, δημιουργώντας το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, ένα μπαλκόνι που αναδίδει αρώματα από υλικά του τόπου μας και τη μαγειρική φροντίδα που θυμίζει τις νοικοκυρές σε κάποιο από τα μικρά νησιά του Αιγαίου. Η κυκλαδίτικη γαστρονομία γίνεται έμπνευση για εκλεπτυσμένες συνταγές της ελληνικής παράδοσης. Η κυκλαδίτικη κακαβιά είναι το τέλειο ορεκτικό για να περάσεις σε επιλογές όπως το σεβίτσε ή το καρπάτσιο από ψάρι ημέρας, το ταρτάρ από φρέσκο τόνο ή το κριθαρότο με ψίχα από ελληνικό καβούρι.

Στις επιλογές του μενού θα βρεις φρέσκο ψάρι αχνιστό, πετρόψαρο στη γάστρα αλλά και μια σειρά από θαλασσινούς μεζέδες, όπως στρείδια αχνιστά, καραβιδόψιχα τηγανητή ή συμιακό γαριδάκι, ενώ δεν λείπουν τα πεντανόστιμα πιάτα με κρέας (πρέπει να δοκιμάσεις τη μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα Νάξου ξηρής ωρίμανσης 30 ημερών και το ψαρονέφρι σοτέ). Ό,τι κι αν επιλέξεις (και θα επιλέξεις δύσκολα), η κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα θα σε παρασύρει σε μια εμπειρία όπου παράδοση και σύγχρονες τεχνικές μπλέκονται αρμονικά σε έναν χώρο που αποπνέει σεβασμό και αυθεντικότητα.

Το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, που μοιάζει με ζωγραφικό πίνακα, θα ολοκληρώσει την απόλαυση που προσφέρει το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες. Ένα μπαλκόνι που ίπταται πάνω από την Αθήνα και βλέπει στο Αιγαίο, θυμίζοντας τις ομορφιές του τόπου μας.

Παύλου Μελά 13, Καρέας, Βύρωνας, 210 7640240, www.balconycyclades.com, Facebook, Instagram

Fish Market

Το στέκι των fish food lovers στη Μαβίλη

Πού θα φας καλά στην Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter

Η εποχή που διανύουμε είναι ιδανική για να ζήσουμε την εμπειρία μιας μοντέρνας γευστικής προσέγγισης με όλα αυτά τα μαγικά που προσφέρει η θάλασσα. Αυτήν ακριβώς θα ζήσεις στο Fish Market, που προτείνεται χωρίς δεύτερη σκέψη και για ένα γρήγορο επαγγελματικό γεύμα.

Πρόκειται για ένα cosy fusion fish spot με ανοιχτή κουζίνα και πολύ όμορφο περιβάλλον. Αυτό το oyster-sushi-fish bar με το πειραγμένο μενού διά χειρός του σεφ Βασίλη Μητσοτάκη και της ομάδας του προσφέρει, εκτός από φρέσκα ψάρια, ελληνικό σούσι που δεν το έχεις ξαναδοκιμάσει! Σκέψου μόνο nigiri από μπαρμπούνι ή τσιπούρα και πολλά άλλα που θα ανακαλύψεις πηγαίνοντας σε αυτόν τον μικρό παράδεισο γεύσεων.


Επειδή είναι και ιχθυοπωλείο, όμως, πέρα από τη δυνατότητα που σου δίνει να διαλέξεις το ψάρι σου επιτόπου, μπορείς να πάρεις και για το σπίτι! Όσοι, δε, κατοικοεδρεύουν ή εργάζονται στην περιοχή μπορούν να επωφεληθούν και λόγω του delivery.


Από τον ευφάνταστο κατάλογο δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδοκιμάσεις. Μπορείς να ξεκινήσεις με μια ασιατική σούπα με φιλέτο λευκού ψαριού, κάρι, γάλα καρύδας και lemongrass και μη χάσεις το ταρτάρ τόνου ή σολομού σε τραγανά χωνάκια με τσίλι, λάιμ και τζίντζερ. Από σαλάτες, σου προτείνουμε αυτή με baby σπανάκι, ρόκα και καπνιστό χέλι, ενώ για κυρίως ένα αγαπημένο πιάτο είναι το φιλέτο μπακαλιάρου με μαύρη τεμπούρα, όπως και το ριζότο παντζαριού με σοτέ φιλέτο μπαρμπούνι, λεμονοθύμαρο και τσιπς πράσου.

Tip: Όλες οι πρωτότυπες προτάσεις του καταλόγου κάνουν pairing με μια πολύ προσεγμένη οινική λίστα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς οργανικών και φυσικών κρασιών, που θα απογειώσουν αυτή σου την εμπειρία.

Δορυλαίου 7, πλατεία Μαβίλη, 210 6926991
Facebook, Instagram

Το Ψάρι

Η δημιουργική ψαροφαγία κάνει στάση στον Βοτανικό.

Πού θα φας καλά στην Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter

Λένε ότι το ψάρι δεν ζει στη στεριά, αλλά σίγουρα ζει στον Βοτανικό. Το νέο μεζεδοπωλείο που άνοιξε στα τέλη του φθινοπώρου έχει καταφέρει να τραβήξει κιόλας τα βλέμματα, χάρη στον ευφάνταστο κατάλογό του, που βασίζεται στα πολύτιμα δώρα της θάλασσας. Από την κουζίνα βγαίνουν καθημερινά εμπνευσμένοι ψαρομεζέδες, όπως το λαχματζούν με καπνιστό ψάρι ή τα μύδια με wasabi και μια ιδιαίτερη κρέμα, τα διάφορα πεντανόστιμα σαγανάκια γαρίδας και οι αλοιφές που σου φέρνουν στη μνήμη τη μαγειρική της γιαγιάς σου.

Στο Ψάρι σχεδόν όλα παρασκευάζονται επιτόπου, από τις αλοιφές μέχρι τα αλίπαστα, ενώ η φρεσκάδα και η ποιότητα των υλικών είναι αδιαπραγμάτευτες και αναδεικνύονται σε κάθε συνταγή. Στον κατάλογο φιγουράρει πρώτος πρώτος ο αρχαιοελληνικός γάρος, που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις, η λίγο ψημένη γούνα από σκουμπρί αλλά και οι «τηγανητές» χοντροκομμένες πατάτες με κρεμμύδι και καπνιστό ψάρι που σε καλούν να απολαύσεις κάποιο από τα πολλά αποστάγματα που προτείνει το Ψάρι.

Στη γευστική σου μνήμη θα μείνει σίγουρα η πεσκανδρίτσα με χρένο, ντομάτα, κρέμα και τσίπουρο, το κριθαρότο με τα θαλασσινά αλλά και το σεβίτσε. Στον εσωτερικό χώρο, όπου τα παλιά έπιπλα βάζουν τη δική τους πινελιά, ξεχωρίζει ο τοίχος στον οποίο η περφόρμερ Χαρά Κολαΐτη έχει ζωγραφίσει δύο τεράστια «ζωντανά» ψάρια.

Για τις πιο ζεστές μέρες, η μεγάλη γραφική αυλή θυμίζει τα παλιά σπίτια της περιοχής, αναδίδοντας μια αύρα που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Το Ψάρι ήρθε, με αυτό το απόλυτο όνομα, να μας ξεναγήσει στα πιο δημιουργικά και νόστιμα μονοπάτια της ψαροφαγίας.

Χαλκιδικής 52 & Κασσάνδρας 8, Βοτανικός, 211 4159519

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LifO.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ