Μπορείς να δεις όπερα μακριά από μια κρατική σκηνή;

Μπορείς να δεις όπερα μακριά από μια κρατική σκηνή; Facebook Twitter
0

Χωράει η όπερα στην τσέπη μας; Μπορείς να ακούσεις Όφενμπαχ στην Ιερά Οδό; Γουίλιαμ Γουόλτον και Τζιάν Κάρλο Μενότι σε μια σκηνή μια σταλιά; Η Διδώ και ο Αινείας τι δουλειά έχουν στην πλατεία Βικτωρίας; Υπάρχει κοινό που ψάχνει να βρει τέτοιου είδους παραστάσεις; Μπορείς να δεις όπερα μακριά από μια κρατική σκηνή; Το ίδιο το κοινό δίνει την απάντηση. Το λυρικό θέατρο κερδίζει κοινό.

Μπορείς να δεις όπερα μακριά από μια κρατική σκηνή; Facebook Twitter
Διδώ και Αινείας

Διδώ και Αινείας
Το διάσημο σκηνικό έργο του Πάρσελ Διδώ και Αινείας σε λιμπρέτο του Nahum Tate είναι ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου λυρικού ρεπερτoρίου. Βασισμένο στην Αινειάδα του Βιργιλίου, ανήκει στην κατηγορία της Όπερας Δωματίου και πρωτοπαρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 1688. Από τότε η Διδώ έχει γνωρίσει εξαιρετικής επιτυχίας, με διάσημα ανεβάσματα στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου. Μεγάλες τραγουδίστριες, όπως η περίφημη κοντράλτο Κάθλιν Φέριερ, η Kίρστεν Φλάγκσταντ, η Tατιάνα Τρογιάνος, η Τζάνετ Μπέικερ, η Τζέσι Νόρμαν χάρισαν τη φωνή τους στη θρυλική βασίλισσα της Καρχηδόνας και στο περίφημο «Lamento» της Διδούς «When I am laid in earth», το οποίο στην τελευταία σκηνή περιγράφει συγκλονιστικά την απελπισία και τον θάνατο της ηρωίδας και ανήκει στις χρυσές σελίδες της οπερατικής ιστορίας.

Θέατρο Βικτώρια, Μαγνησίας 5 & Γ' Σεπτεμβρίου 119, 210 8233125, από 17/11

Μπορείς να δεις όπερα μακριά από μια κρατική σκηνή; Facebook Twitter
Ωραία Ελένη

Ωραία Ελένη
Σε εντελώς άλλο κλίμα η Ωραία Ελένη που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Αθήνα. Πάνω στον καμβά της ομηρικής ιστορίας, ο Ζ. Όφενμπαχ και οι δημιουργοί του λιμπρέτου, Λουντοβίκ Αλεβί και Ανρί Μεϊγιάκ, κεντούν ένα έργο αυθεντικής απόλαυσης που δεν έχει καμιά πρόθεση να φανεί σοβαρό. Όταν η Ωραία Ελένη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι, τον Δεκέμβρη του 1864, σημείωσε αμέσως τεράστια επιτυχία, παρά τη θύελλα αντιδράσεων από τους κριτικούς της εποχής που μιλούσαν για βλασφημία, τολμηρά υπονοούμενα και ανήθικη πλοκή. Μέσα από την παρωδία της κλασικής ελληνικής μυθολογίας οι δημιουργοί του κατάφεραν να κάνουν ένα καυστικό σχόλιο για τον σχεδόν παρακμιακό τρόπο ζωής των Γάλλων μεγαλοαστών μέσα του 17ου αιώνα με ένα έργο στο οποίο χωρούν όλοι: ο απατημένος σύζυγος Μενέλαος, η αισθησιακή Ελένη, οι διεφθαρμένες αρχές στο πρόσωπο του Κάλχα, ο αυθάδης γιος Ορέστης, οι πολυλογάδες και άμυαλοι «ωραίοι» Αγαμέμνονας και Αχιλλέας. Και, βέβαια, ο Πάρις που, χάρη στην ομορφιά και την ευφυΐα του, κερδίζει έστω και ως «απλός βοσκός» στην πνευματική Ολυμπιάδα.

Οlvio, Ιερά οδός 67 & Φαλαισίας 7, 210 3414118, έως 30/11

Μπορείς να δεις όπερα μακριά από μια κρατική σκηνή; Facebook Twitter
Tο Μέντιουμ

Tο Μέντιουμ
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Τζιάν Κάρλο Μενότι, μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της σύγχρονης όπερας, γράφει το 1946 –εμπνευσμένος από μια προσωπική του εμπειρία–, στο σπίτι μιας φιλικής του οικογένειας που αναζητούσε απεγνωσμένα να επικοινωνήσει με την αδικοχαμένη νεαρή κόρη της, το Μέντιουμ, μια σύντομη δραματική όπερα σε δύο πράξεις, ένα έργο-σχόλιο για την επίδραση του πνευματισμού, την έλξη των ανθρώπων προς το άγνωστο και τη μεγάλη καριέρα των απατεώνων μέντιουμ της εποχής του. Το Μέντιουμ επαναλαμβάνεται φέτος για δεύτερη χρονιά σε σκηνοθεσία Ράιας Τσακηρίδη. Η ίδια είναι ψυχοθεραπεύτρια και ξεκίνησαν, από το 2013, με τον διευθυντή ορχήστρας Ανδρέα Τσελίκα και την ομάδα τους The Medium Project, να παρουσιάζουν έργα από το λυρικό ρεπερτόριο, έχοντας στόχο να φέρουν τη σύγχρονη όπερα πιο κοντά στο ευρύ κοινό και να αναδείξουν τις αξίες της στη σημερινή πραγματικότητα.

Από Μηχανής θέατρο, Ακάδημου 13, 210 5237297, από 9/11-04/02

 

Μπορείς να δεις όπερα μακριά από μια κρατική σκηνή; Facebook Twitter
Βeton7

Revisited, Η Καριέρα / Το Ατύχημα / Η Παγίδα
Μετά την επιτυχία που σημείωσε η πρώτη παρουσίαση των τριών λυρικών του μονόπρακτων τον Μάρτιο του 2014, ο συνθέτης Χάρης Βρόντος επιστρέφει στη σκηνή του ΒΕΤΟΝ7 με τις Όπερες Τσέπης, διάρκειας 15 περίπου λεπτών η καθεμία, τις οποίες συνέθεσε το 2011 και το 2012 πάνω σε δικό του λιμπρέτο: τρία ζευγάρια, άλλα πρόσωπα ιστορικά και άλλα φανταστικά, ακροβατούν στο κενό σε μια στιγμή κρίσης. Τα όρια μεταξύ σωτηρίας και καταστροφής, λογικής και τρέλας, ηθικής και ανηθικότητας είναι μέχρι το τέλος δυσδιάκριτα. Η μουσική ντύνει έναν λόγο που περνά από την ποίηση στην ακραία ωμότητα, δοκιμάζοντας τις εξπρεσιονιστικές αντοχές της ελληνικής γλώσσας.

Βeton7, Πύδνας7, 210 7512625, 28/11-29/11

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άκης Δήμου

Θέατρο / «Ζούμε σε καιρούς φλυαρίας· έχουμε ανάγκη τη σιωπή του θεάτρου»

Άφησε τη δικηγορία για το θέατρο, δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα. Ο ιδιαίτερα παραγωγικός συγγραφέας Άκης Δήμου μιλά για τη Λούλα Αναγνωστάκη που τον ενέπνευσε, και για μια πόλη όπου η ζωή τελειώνει στην προκυμαία, δίχως να βρίσκει διαφυγή στο λιμάνι της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Θέατρο / Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Ο νεαρός σκηνοθέτης Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος ανεβάζει στην Πειραματική του Εθνικού το «ΜΑ ΓΚΡΑΝ'ΜΑ», μια ευαίσθητη σκηνική σύνθεση, αφιερωμένη στη σιωπηλή ηρωίδα της οικογενειακής ιστορίας μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ματαρόα στον ορίζοντα»: Φέρνοντας ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Θέατρο / «Ματαρόα στον ορίζοντα»: Ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Στην πολυεπίπεδη νέα παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, λόγος, μουσική και σκηνική δράση συνυπάρχουν ισάξια και συνεισφέρουν από κοινού στην αφήγηση των επίδοξων ταξιδιωτών ενός ουτοπικού πλοίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το video art στο ελληνικό θέατρο

Θέατρο / Video art στο ελληνικό θέατρο: Έχει αντικαταστήσει τη σκηνογραφία;

Λειτουργεί το βίντεο ανταγωνιστικά με τη σκηνογραφία και τη σκηνική δράση ή αποτελεί προέκταση του εθισμού μας στην οθόνη των κινητών μας; Οι γιγαντοοθόνες είναι θεμιτές στην Επίδαυρο ή καταργούν τον λόγο και τον ηθοποιό; Πώς φτάσαμε από τη video art στα stage LED screens; Τρεις video artists, τρεις σκηνοθέτες και ένας σκηνογράφος καταθέτουν τις εμπειρίες τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωνσταντίνος Ρήγος

Οι Αθηναίοι / «Έχω αισθανθεί να απειλούμαι τη μέρα, όχι δουλεύοντας τη νύχτα»

Οκτάνα, Επίδαυρος, ΚΘΒΕ, Πέγκυ Ζήνα, Εθνικό, Λυρική, «Brokeback Mountain» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Ως χορογράφος και σκηνοθέτης, ο Κωνσταντίνος Ρήγος έχει κάνει τα πάντα. Και παρότι έχει αρκετούς haters, νιώθει ότι αυτοί που τον καταλαβαίνουν είναι πολύ περισσότεροι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Οσιέλ Γκουνεό: «Είμαι πρώτα χορευτής και μετά μαύρος»

Χορός / «Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως έναν μαύρο χορευτή μπαλέτου αλλά ως έναν χορευτή καταρχάς»

Λίγο πριν εμφανιστεί ως Μπαζίλιο στον «Δον Κιχώτη» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο κορυφαίος κουβανικής καταγωγής χορευτής Οσιέλ Γκουνεό –έχει λάβει πολλά βραβεία, έχει επίσης εμφανιστεί στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, στην Όπερα του Παρισιού, στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης και στο Ελίζιουμ του Λονδίνου– μιλά για την προσωπική του πορεία στον χορό και τις εμπειρίες που αποκόμισε, ενώ δηλώνει λάτρης της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Οι Αθηναίοι / Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Ηθοποιός, σκηνοθέτις, ακατάτακτη και αγαπημένη του κοινού, η Σμαράγδα Καρύδη θυμάται πως ανέκαθεν ήθελε το σύμπαν, χωρίς να περιορίζεται. Στον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της, ως η Αθηναία της εβδομάδας, καταλήγει πως, ούτως ή άλλως, «στο τέλος ανήκεις εκεί που μπορείς να φτάσεις», ενώ δηλώνει πως πάντα θα επιλέγει συνειδητά να συντάσσεται με τη χαρά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Θέατρο / Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Πώς διαβάζουμε σήμερα τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Oυίλιαμς; Στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης ο Antonio Latella προσφέρει μια «άλλη» Λόρα που ορθώνει το ανάστημά της ενάντια στο κυρίαρχο αφήγημα περί επαγγελματικής ανέλιξης, πλουτισμού και γαμήλιας ευτυχίας.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ