Βασίλη Καλλίδη, τι έχεις στο ψυγείο σου;

Βασίλη Καλλίδη, τι έχεις στο ψυγείο σου; Facebook Twitter
Επιστρέφει από κάθε προορισμό χαρούμενος, εμπνευσμένος και φορτωμένος με ειδικά σκεύη μαγειρικής για τα καινούργια φαγητά... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Εντός Ελλάδος, κάθε εβδομάδα, για τη «Νόστιμη Γη», και με κάθε ευκαιρία εκτός. Επιστρέφει από κάθε προορισμό χαρούμενος, εμπνευσμένος και φορτωμένος με ειδικά σκεύη μαγειρικής για τα καινούργια φαγητά: μεγάλα τηγάνια για την αυθεντική τορτίγια εσπανιόλα, XXL γουόκ για αρωματικά κινέζικα ανάμεικτα ρύζια, μπαμπουδένια σκεύη για σπιτικά dumplings στον ατμό, ξύλινες τρυπητές κουτάλες και κάθε είδους πλαστικό διακοσμητικό που στολίζει πολύχρωμα και με χιούμορ τα εξωτικά πιάτα από τις μακρινές κουζίνες του κόσμου.


Το ψυγείο του είναι η απόδειξη! Ταξίδι στην Ισπανία; Το ψυγείο γεμάτο ώριμο τυρί μαντσέγκο, χαμόν και λουκάνικα τσορίθο, τσάτνεϊ από πορτοκάλια Βαλένθια και πιπεριές.


Ασία; Μάτσα από αρωματικό λέμονγκρας, καυτερά τσίλι, φύλλα καφίρ, κάρι σε σκόνη και πάστα, φρέσκος κουρκουμάς, τσιπς γαρίδας...


Ανοίξαμε το ψυγείο του Βασίλη Καλλίδη όταν επέστρεψε από το ταξίδι του στην Ασία και να τι βρήκαμε:

O σεφ Βασίλης Καλλίδης προμηθεύεται τα εξωτικά τρόφιμα από τα παντοπωλεία Σαλαμάτ (Κορινθίας 24, Αμπελόκηποι), Dong Fang (Λεωνίδου 25, Μεταξουργείο), International Food Market Πειραιά (Σαχτούρη 15, Πειραιάς) και το καλύτερο κίτρινο κάρι σε σκόνη στο mini market Αλεξάνδρεια (Παράσχου 104, Γκύζη).   

Βασίλη Καλλίδη, τι έχεις στο ψυγείο σου; Facebook Twitter
Μάτσα από αρωματικό λέμονγκρας, καυτερά τσίλι, φύλλα καφίρ, κάρι σε σκόνη και πάστα, φρέσκος κουρκουμάς, τσιπς γαρίδας... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Και... τρεις πανεύκολες ασιατικές συνταγές του Βασίλη Καλλίδη

Κίνα
Σούπα κοτόπουλο με dumplings


Υλικά για 4 άτομα
• 2 μπούτια κοτόπουλο

• 1 κομμάτι τζίντζερ (5 εκατοστά περίπου) κομμένο σε μικρά κυβάκια

• 1 χούφτα φύλλα από μποκ-τσόι ολόκληρα

• 6 κουτ. σούπας σόγια σος
• 12 dumplings με λάχανο και σχοινόπρασο (chives)

• 3 κουταλιές της σούπας κινέζικο σησαμέλαιο

• 1 πρέζα αλάτι


Εκτέλεση:
Βράζουμε τα μπούτια του κοτόπουλου σε δύο λίτρα νερό με το αλάτι για περίπου μισή ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Σουρώνουμε τον ζωμό και ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο.
Βάζουμε τον ζωμό στην ίδια κατσαρόλα και τον αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε στη σούπα τα ψαχνά του κοτόπουλου, το τζίντζερ, τη σόγια σος και τα dumplings.
Βράζουμε για τρία λεπτά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα του μποκ-τσόι.


Ινδία
Ρεβιθιά κάρι με λαϊμ


Υλικά για 4 άτομα
• 2 κονσέρβες βρασμένα ρεβίθια

• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

• 2 πατάτες σε μικρά κυβάκια

• 2 κόκκινες πιπεριές τσίλι κομμένες σε λεπτές ροδέλες

• 1 κουτ. της σούπας γλυκό κίτρινο κάρι σε σκόνη

• Χυμός από δύο λάιμ

• 6 κουταλιές της σούπας φοινικέλαιο

• 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:
Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το τσίλι και το σκόρδο στο φοινικέλαιο σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε το κάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 ακόμα λεπτά.
Βάζουμε στην κατσαρόλα τα ρεβίθια, σουρωμένα από το ζουμί τους, και τις πατάτες.
Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, ανακατεύουμε απαλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και στύβουμε τα λάιμ.
Σερβίρουμε ιδανικά με αχνιστό ρύζι μπασμάτι.

Βασίλη Καλλίδη, τι έχεις στο ψυγείο σου; Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ταϊλάνδη
Κοτόπουλο πράσινο κάρι του Βασίλη


Υλικά για 4 άτομα
• 600 γραμμάρια στήθος κοτόπουλο κομμένο σε μπαστουνάκια

• 1 κομμάτι τζίντζερ (6 εκατοστά) κομμένο σε σπιρτάκια

• 1 κονσέρβα φύτρες μπαμπού χοντροκομμένες

• 1 κονσέρβα γάλα καρύδας

• 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη κοκοφοίνικα

• Χυμός από 2 λάιμ

• 1 κουτ. της σούπας πάστα πράσινο κάρι

• 2 τεμάχια λέμονγκρας κομμένα στη μέση

• 4 κουταλιές της σούπας φοινικέλαιο

• 5-6 φύλλα καφίρ

• 1 χούφτα φρέσκο κόλιανδρο (μόνο τα φύλλα)

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα καρύδας, ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα φύλλα καφίρ, το φοινικέλαιο, το λέμονγκρας και το τζίντζερ.
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το κοτόπουλο, τις φύτρες μπαμπού, τον χυμό από τα λάιμ (και τη μία στυμμένη λεμονόκουπα) και το αλάτι.
Βράζουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για δέκα λεπτά και τελευταία στιγμή προσθέτουμε το πράσινο κάρι.
Ανακατεύουμε απαλά και σιγοβράζουμε για πέντε ακόμα λεπτά.
Σερβίρουμε ιδανικά με ταϊλανδέζικο αρωματικό ρύζι Jasmin και πασπαλίζουμε το κάθε πιάτο με μπόλικο χοντροκομμένο φρέσκο κόλιανδρο. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT