Τα κρασιά της καραντίνας

Τα κρασιά της καραντίνας Facebook Twitter
Με την προσμονή ακόμα λίγων εβδομάδων, έως την 1η Ιουνίου που ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει η σταδιακή επαναλειτουργία bar κι εστιατορίων, σας προτείνουμε 5 κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πως ένα νέος, επικίνδυνος κορωνοϊός που προσβάλλει τον ανθρώπινο οργανισμό θα δημιουργούσε τόσους τριγμούς και απώλειες στην παγκόσμια οικονομία, χωρίς το κρασί να γλιτώνει από την αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας.


Με τον περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 23 Μαρτίου αναγκαστήκαμε όλοι ν' αλλάξουμε ριζικά τις καθημερινές μας συνήθειες. Το κατεξοχήν κοινωνικό προϊόν, το κρασί, περιορίστηκε να καταναλώνεται μοναχικά στο σπίτι ή σε εικονικές μαζώξεις, μέσω διαδικτυακών εφαρμογών. Μπορεί τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά να παραμένουν ίδια, όμως δεν νοείται απόλαυση χωρίς γέλια και τσουγκρίσματα.


Με την προσμονή ακόμα λίγων εβδομάδων, έως την 1η Ιουνίου, οπότε ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει η σταδιακή επαναλειτουργία μπαρ και εστιατορίων, σας προτείνουμε 5 κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα που δοκιμάσαμε την περίοδο της καραντίνας και κάνουν τη διαφορά.

Το κατεξοχήν κοινωνικό προϊόν, το κρασί, περιορίστηκε να καταναλώνεται μοναχικά στο σπίτι ή σε εικονικές μαζώξεις μέσω διαδικτυακών εφαρμογών.

ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ NATURE

Κάσπακας, Λήμνος

Oenos Nature / Μοσχάτο Αλεξανδρείας / 2017

Τα κρασιά της καραντίνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στα ηφαιστειογενή εδάφη της Λήμνου καλλιεργείται εδώ και έναν αιώνα το ευωδιαστό Μοσχάτo Αλεξανδρείας. Το ακριτικό νησί μέχρι πρόσφατα μας έδινε ευχάριστα, καθημερινά κρασιά. Η πρώτη συνεργασία του Limnos Organic Wines (Σαββόγλου-Τσιβόλας) με τη γαλλοτραφή ομάδα της Oenos Nature, εφαρμόζοντας πρωτόκολλο ήπιας οινοποίησης, εκφράζει απόλυτα τον αρωματικό πλούτο και τη δυναμική της ποικιλίας. Η εξέλιξη στον χρόνο, δε, είναι συγκλονιστική: αρώματα βασιλικού, ρίγανης, θυμαριού, νότες μελιού και κομπόστας εσπεριδοειδών. Γεύση αποξηραμένων βοτάνων και πράσινου τσαγιού, δροσιστική οξύτητα και μεστή επίγευση. Ένα εξελιγμένο λευκό που ξεχειλίζει μυρωδιές της ελληνικής υπαίθρου. Απ' ό,τι γνωρίζουμε, η εσοδεία του 2018 έχει εμφιαλωθεί ήδη, όμως, όσο ακόμα υπάρχει διαθέσιμη, δοκιμάστε του 2017. Πρόκειται για ένα μοναδικό λευκό!

SAUVIGNON BLANC NATURE

Άνω Διακοπτό, Αχαΐα

Οινοποιείο Τετράμυθος / Sauvignon Blanc / 2018

Τα κρασιά της καραντίνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το χαρισματικό μικροκλίμα της ορεινής Αιγιαλείας, η φροντίδα του αμπελιού και η ελάχιστη δυνατή παρέμβαση αποτυπώνονται στην καθαρότητα, στη συμπύκνωση και στη διάρκεια της γεύσης των κρασιών του Τετράμυθου.


Στα ιδιόκτητα, βιολογικής γεωργίας αμπέλια συνολικής έκτασης 125 στρεμμάτων καλλιεργούνται 11 ποικιλίες σε υψόμετρο από 650 έως 1.050 μέτρα. Πρόκειται για περιοχή ψυχρού κλίματος με βορινό προσανατολισμό –το 2016 τελείωσε τον τρύγο αργότερα από κάθε άλλο ευρωπαϊκό οινοπέδιο–, γι' αυτό και τα κρασιά έχουν υψηλή φυσική οξύτητα. Μπορεί ο τόπος να φημίζεται για τον ποιοτικό Ροδίτη που παράγει, όμως ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το κοσμοπολίτικο Sauvignon Blanc από επιλεγμένα αμπέλια που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 750 μέτρων. Εξαιρετική συμπύκνωση, αρώματα ανθέων, εσπεριδοειδών και βοτάνων με ζωικές νύξεις. Στο στόμα άφθονο φρούτο με κυρίαρχα τα εσπεριδοειδή, τονισμένη οξύτητα και φυτικές νότες στην επίγευση.

ΚΕΔΡΟΣ ΛΙΑΤΙΚΟ

Αλάγνι, Ηράκλειο

Κρασιά Λυραράκη / Λιάτικο / 2019

Τα κρασιά της καραντίνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Το Λιάτικο είναι ερυθρή κρητική ποικιλία που μέχρι πριν από λίγα χρόνια τη συναντούσαμε κυρίως σε μονοποικιλιακά επιδόρπια κρασιά. Σε ξηρά (ερυθρά ή ροζέ), οι ντόπιοι συνήθως την πάντρευαν με Μανδηλαριά ή κοσμοπολίτικες, κυρίως Syrah. Η οικογένεια Λυραράκη έχει σημαντική προσφορά στη διάσωση τοπικών ποικιλιών και στην αναβίωση των αμπελώνων της Κρήτης. Έτσι, επένδυσε σε μια σειρά κρασιών single vineyard προκειμένου να αναδείξει τη δυναμική των ποικιλιών. Το ροζέ Λιάτικο Κέδρος προέρχεται από το ομώνυμο τοπωνύμιο στις πλαγιές του Ψηλορείτη (στην πλευρά του Ρεθύμνου), σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων. Η λεπτότητα και η πολυπλοκότητα των αρωμάτων είναι εξαιρετική και η οξύτητα ξεσηκώνει. Σε μια εποχή που τα ροζέ κρασιά κερδίζουν ολοένα και περισσότερους φίλους σε όλο τον κόσμο, η πρόταση αυτή δείχνει τον δρόμο για σπουδαία ελληνικά ροζέ.

ΑΥΤΟΡΙΖΟ

Τρίλοφο Νάουσας, Ημαθία

Αμπελώνες Θυμιόπουλου / Ξινόμαυρο / 2016

Τα κρασιά της καραντίνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο ταλαντούχος Αποστόλης Θυμιόπουλος είναι ο πιο αναγνωρίσιμος Έλληνας οινοποιός της γενιάς του στο εξωτερικό. Μέσα σε λιγότερο από 20 χρόνια κατάφερε τα οικογενειακά αμπέλια 40 στρεμμάτων να τα αυξήσει σε 350 ιδιόκτητα στρέμματα και επιπλέον να συνεργάζεται με έναν πυρήνα ντόπιων αμπελουργών, για ακόμα 600 στρέμματα. Όλα βιολογικά πιστοποιημένα, ακολουθώντας πρωτόκολλο ελάχιστων παρεμβάσεων. Και ενώ, μέχρι σήμερα, το Γη & Ουρανός αποτελούσε το εμβληματικό Ξινόμαυρο του Αποστόλη, πρόσφατα παρουσίασε το Αυτόριζο (από γέρικο αμπέλι στη Φυτεία) και μας άφησε άφωνους. Μόνο που αυτό το μεγαλειώδες ερυθρό είναι ακόμα τόσο νέο που πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μία τριετία για να αρχίσει να αποκαλύπτεται ο πλούτος του. Οι φιάλες είναι λίγες και, όπου το βρείτε, μη διστάσετε. Ορισμένα κρασιά είναι πολύτιμα και δεν χάνονται.

ΠΑΡΠΑΡΟΥΣΗ LIMITED EDITION

Μποζαΐτικα, Αχαΐα

Οινοποιία Παρπαρούση / Αγιωργίτικο - Μαυροδάφνη - Μαυρούδια / 2016

Τα κρασιά της καραντίνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στα περίχωρα της Πάτρας συναντάμε την αξιολάτρευτη οικογένεια Παρπαρούση σε μια σύγχρονη «κιβωτό» έκτασης είκοσι στρεμμάτων, με ελεύθερα ζώα ανάμεσα στ' αμπέλια, οπωροφόρα δέντρα και άλλες καλλιέργειες. Ένα επιστέγασμα ποιότητας ζωής και αισθητικής, όπως άλλωστε και τα κρασιά τους.


Γιορτάζοντας τα 45 χρόνια του οινοποιείου της, αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα premium ερυθρό κυρίως από Αγιωργίτικο (σε ποσοστό 95%), σε συνδυασμό με Μαυροδάφνη και άλλες ερυθρές ποικιλίες (Μαυρούδια), όπως Μανδηλαριά, Μαυροτράγανο κ.λπ. Σε αντίθεση με το Ταώς και τον Επιλεγμένο, που χρειάζονται χρόνο για να «ανοίξουν», η πρόταση αυτή προσφέρει υπέρτατη ευχαρίστηση από την πρώτη κιόλας γουλιά. Αυτός ο  βουργουνδιακού στυλ ερυθρός οίνος είναι πιθανόν ένα φλασμπάκ του κύριου Θανάση στα νεανικά του χρόνια στην Ντιζόν.


À votre santé!

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT