Τα κρασιά της καραντίνας

Τα κρασιά της καραντίνας Facebook Twitter
Με την προσμονή ακόμα λίγων εβδομάδων, έως την 1η Ιουνίου που ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει η σταδιακή επαναλειτουργία bar κι εστιατορίων, σας προτείνουμε 5 κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πως ένα νέος, επικίνδυνος κορωνοϊός που προσβάλλει τον ανθρώπινο οργανισμό θα δημιουργούσε τόσους τριγμούς και απώλειες στην παγκόσμια οικονομία, χωρίς το κρασί να γλιτώνει από την αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας.


Με τον περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 23 Μαρτίου αναγκαστήκαμε όλοι ν' αλλάξουμε ριζικά τις καθημερινές μας συνήθειες. Το κατεξοχήν κοινωνικό προϊόν, το κρασί, περιορίστηκε να καταναλώνεται μοναχικά στο σπίτι ή σε εικονικές μαζώξεις, μέσω διαδικτυακών εφαρμογών. Μπορεί τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά να παραμένουν ίδια, όμως δεν νοείται απόλαυση χωρίς γέλια και τσουγκρίσματα.


Με την προσμονή ακόμα λίγων εβδομάδων, έως την 1η Ιουνίου, οπότε ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει η σταδιακή επαναλειτουργία μπαρ και εστιατορίων, σας προτείνουμε 5 κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα που δοκιμάσαμε την περίοδο της καραντίνας και κάνουν τη διαφορά.

Το κατεξοχήν κοινωνικό προϊόν, το κρασί, περιορίστηκε να καταναλώνεται μοναχικά στο σπίτι ή σε εικονικές μαζώξεις μέσω διαδικτυακών εφαρμογών.

ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ NATURE

Κάσπακας, Λήμνος

Oenos Nature / Μοσχάτο Αλεξανδρείας / 2017

Τα κρασιά της καραντίνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στα ηφαιστειογενή εδάφη της Λήμνου καλλιεργείται εδώ και έναν αιώνα το ευωδιαστό Μοσχάτo Αλεξανδρείας. Το ακριτικό νησί μέχρι πρόσφατα μας έδινε ευχάριστα, καθημερινά κρασιά. Η πρώτη συνεργασία του Limnos Organic Wines (Σαββόγλου-Τσιβόλας) με τη γαλλοτραφή ομάδα της Oenos Nature, εφαρμόζοντας πρωτόκολλο ήπιας οινοποίησης, εκφράζει απόλυτα τον αρωματικό πλούτο και τη δυναμική της ποικιλίας. Η εξέλιξη στον χρόνο, δε, είναι συγκλονιστική: αρώματα βασιλικού, ρίγανης, θυμαριού, νότες μελιού και κομπόστας εσπεριδοειδών. Γεύση αποξηραμένων βοτάνων και πράσινου τσαγιού, δροσιστική οξύτητα και μεστή επίγευση. Ένα εξελιγμένο λευκό που ξεχειλίζει μυρωδιές της ελληνικής υπαίθρου. Απ' ό,τι γνωρίζουμε, η εσοδεία του 2018 έχει εμφιαλωθεί ήδη, όμως, όσο ακόμα υπάρχει διαθέσιμη, δοκιμάστε του 2017. Πρόκειται για ένα μοναδικό λευκό!

SAUVIGNON BLANC NATURE

Άνω Διακοπτό, Αχαΐα

Οινοποιείο Τετράμυθος / Sauvignon Blanc / 2018

Τα κρασιά της καραντίνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το χαρισματικό μικροκλίμα της ορεινής Αιγιαλείας, η φροντίδα του αμπελιού και η ελάχιστη δυνατή παρέμβαση αποτυπώνονται στην καθαρότητα, στη συμπύκνωση και στη διάρκεια της γεύσης των κρασιών του Τετράμυθου.


Στα ιδιόκτητα, βιολογικής γεωργίας αμπέλια συνολικής έκτασης 125 στρεμμάτων καλλιεργούνται 11 ποικιλίες σε υψόμετρο από 650 έως 1.050 μέτρα. Πρόκειται για περιοχή ψυχρού κλίματος με βορινό προσανατολισμό –το 2016 τελείωσε τον τρύγο αργότερα από κάθε άλλο ευρωπαϊκό οινοπέδιο–, γι' αυτό και τα κρασιά έχουν υψηλή φυσική οξύτητα. Μπορεί ο τόπος να φημίζεται για τον ποιοτικό Ροδίτη που παράγει, όμως ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το κοσμοπολίτικο Sauvignon Blanc από επιλεγμένα αμπέλια που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 750 μέτρων. Εξαιρετική συμπύκνωση, αρώματα ανθέων, εσπεριδοειδών και βοτάνων με ζωικές νύξεις. Στο στόμα άφθονο φρούτο με κυρίαρχα τα εσπεριδοειδή, τονισμένη οξύτητα και φυτικές νότες στην επίγευση.

ΚΕΔΡΟΣ ΛΙΑΤΙΚΟ

Αλάγνι, Ηράκλειο

Κρασιά Λυραράκη / Λιάτικο / 2019

Τα κρασιά της καραντίνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Το Λιάτικο είναι ερυθρή κρητική ποικιλία που μέχρι πριν από λίγα χρόνια τη συναντούσαμε κυρίως σε μονοποικιλιακά επιδόρπια κρασιά. Σε ξηρά (ερυθρά ή ροζέ), οι ντόπιοι συνήθως την πάντρευαν με Μανδηλαριά ή κοσμοπολίτικες, κυρίως Syrah. Η οικογένεια Λυραράκη έχει σημαντική προσφορά στη διάσωση τοπικών ποικιλιών και στην αναβίωση των αμπελώνων της Κρήτης. Έτσι, επένδυσε σε μια σειρά κρασιών single vineyard προκειμένου να αναδείξει τη δυναμική των ποικιλιών. Το ροζέ Λιάτικο Κέδρος προέρχεται από το ομώνυμο τοπωνύμιο στις πλαγιές του Ψηλορείτη (στην πλευρά του Ρεθύμνου), σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων. Η λεπτότητα και η πολυπλοκότητα των αρωμάτων είναι εξαιρετική και η οξύτητα ξεσηκώνει. Σε μια εποχή που τα ροζέ κρασιά κερδίζουν ολοένα και περισσότερους φίλους σε όλο τον κόσμο, η πρόταση αυτή δείχνει τον δρόμο για σπουδαία ελληνικά ροζέ.

ΑΥΤΟΡΙΖΟ

Τρίλοφο Νάουσας, Ημαθία

Αμπελώνες Θυμιόπουλου / Ξινόμαυρο / 2016

Τα κρασιά της καραντίνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο ταλαντούχος Αποστόλης Θυμιόπουλος είναι ο πιο αναγνωρίσιμος Έλληνας οινοποιός της γενιάς του στο εξωτερικό. Μέσα σε λιγότερο από 20 χρόνια κατάφερε τα οικογενειακά αμπέλια 40 στρεμμάτων να τα αυξήσει σε 350 ιδιόκτητα στρέμματα και επιπλέον να συνεργάζεται με έναν πυρήνα ντόπιων αμπελουργών, για ακόμα 600 στρέμματα. Όλα βιολογικά πιστοποιημένα, ακολουθώντας πρωτόκολλο ελάχιστων παρεμβάσεων. Και ενώ, μέχρι σήμερα, το Γη & Ουρανός αποτελούσε το εμβληματικό Ξινόμαυρο του Αποστόλη, πρόσφατα παρουσίασε το Αυτόριζο (από γέρικο αμπέλι στη Φυτεία) και μας άφησε άφωνους. Μόνο που αυτό το μεγαλειώδες ερυθρό είναι ακόμα τόσο νέο που πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μία τριετία για να αρχίσει να αποκαλύπτεται ο πλούτος του. Οι φιάλες είναι λίγες και, όπου το βρείτε, μη διστάσετε. Ορισμένα κρασιά είναι πολύτιμα και δεν χάνονται.

ΠΑΡΠΑΡΟΥΣΗ LIMITED EDITION

Μποζαΐτικα, Αχαΐα

Οινοποιία Παρπαρούση / Αγιωργίτικο - Μαυροδάφνη - Μαυρούδια / 2016

Τα κρασιά της καραντίνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στα περίχωρα της Πάτρας συναντάμε την αξιολάτρευτη οικογένεια Παρπαρούση σε μια σύγχρονη «κιβωτό» έκτασης είκοσι στρεμμάτων, με ελεύθερα ζώα ανάμεσα στ' αμπέλια, οπωροφόρα δέντρα και άλλες καλλιέργειες. Ένα επιστέγασμα ποιότητας ζωής και αισθητικής, όπως άλλωστε και τα κρασιά τους.


Γιορτάζοντας τα 45 χρόνια του οινοποιείου της, αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα premium ερυθρό κυρίως από Αγιωργίτικο (σε ποσοστό 95%), σε συνδυασμό με Μαυροδάφνη και άλλες ερυθρές ποικιλίες (Μαυρούδια), όπως Μανδηλαριά, Μαυροτράγανο κ.λπ. Σε αντίθεση με το Ταώς και τον Επιλεγμένο, που χρειάζονται χρόνο για να «ανοίξουν», η πρόταση αυτή προσφέρει υπέρτατη ευχαρίστηση από την πρώτη κιόλας γουλιά. Αυτός ο  βουργουνδιακού στυλ ερυθρός οίνος είναι πιθανόν ένα φλασμπάκ του κύριου Θανάση στα νεανικά του χρόνια στην Ντιζόν.


À votre santé!

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ