Ο μικρός και λιγότερο διάσημος αδερφός του Μπεν Άφλεκ δίνει φέτος μια αξέχαστη ερμηνεία στο «Manchester by the Sea» του Κένεθ Λόνεργκαν. Ο Κέισι Άφλεκ, που εδώ και χρόνια ξεδίπλωνε το ταλέντο του σε μικρού προφίλ παραγωγές όπως το «Gerry» του Γκας Βαν Σαντ και το «Η Δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς» του Άντριου Ντόμινικ, μένοντας πάντα στη σκιά του έτερου Άφλεκ, είναι σαρωτικός στον ρόλο του χτυπημένου από τη μοίρα Λι Τσάντλερ. Με χαμηλούς τόνους, καίριες σιωπές και βλέμματα πλάθει έναν χαρακτήρα που θα θυμόμαστε με το όνομά του, σε έναν ρόλο που δεν συγκαταλέγεται στους αβανταδόρικους, κατά «συνταγογράφηση» οσκαρικούς (διαβάστε περισσότερα στην κριτική του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου), ωστόσο από την πρεμιέρα της ταινίας στο περσινό Σάντανς και την αρχή της οσκαρικής της κούρσας μετά την προβολή της στο Φεστιβάλ του Τορόντο, το όνομά του ακουγόταν δυνατά για το φετινό Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Η ενδιάμεση συγκομιδή ενός σωρού βραβείων (BAFTA, Χρυσή Σφαίρα κ.λπ.) οδηγούσε κατευθείαν στη σκηνή του Dolby Theatre.
Κι όμως, όπως πολύ συχνά έχει συμβεί και στο παρελθόν του θεσμού, κάτι «φρέναρε» τη φόρα του. Τις τελευταίες ημέρες, τα προγνωστικά δίνουν μάλλον προβάδισμα στον Ντένζελ Γουόσινγκτον για το «Fences», ειδικά μετά τη νίκη του στα SAG Awards, τα υψηλού πρεστίζ βραβεία του Αμερικανικού Σωματείου των Ηθοποιών. Η ταινία του ήδη βραβευμένου με 2 Όσκαρ Γουόσινγκτον (Β' Ανδρικού για το «Glory» του 1989 και Α' Ανδρικού για τη «Μέρα Εκπαίδευσης» του 2001), την οποία έχει σκηνοθετήσει ο ίδιος, έχει 4 υποψηφιότητες, έχει «κλειδώσει» τον Β' Γυναικείο για τη Βαϊόλα Ντέιβις και, όπως όλα δείχνουν, θα κάνει φέτος το νταμπλ στους ρόλους, εξυψώνοντας τον Γουόσινγκτον στο πάνθεον των ελάχιστων ηθοποιών που έχουν στην κατοχή τους 3 χρυσά αγαλματίδια (σε αυτούς ανήκουν ονόματα όπως η Μέριλ Στριπ, ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις και ο Τζακ Νίκολσον, από τους εν ενεργεία συναδέλφους του). Τι συνέβη στο μεταξύ; Μια ιστορία από το παρελθόν του ηθοποιού ήρθε ξανά στο προσκήνιο και άρχισε να αναπαράγεται από όλα τα μίντια, αμέσως μετά την ανακοίνωση των φετινών υποψηφιοτήτων τον Ιανουάριο.
Το 2010, δυο γυναίκες που είχαν δουλέψει στο πειραματικό φιλμ του Άφλεκ, «I'm Still Here», κατέθεσαν αγωγή εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση. Η μία από αυτές ισχυρίστηκε ότι ο ηθοποιός είχε βρεθεί στο κρεβάτι της, χωρίς τη συγκατάθεσή της, ενώ αυτή κοιμόταν. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, ο Άφλεκ πίεσε την άλλη γυναίκα να μείνει στο δωμάτιό του και «της άρπαξε βίαια το χέρι, προσπαθώντας να την αναγκάσει να μείνει», όταν εκείνη αρνήθηκε.
Οι δύο γυναίκες μήνυσαν τον Άφλεκ ζητώντας 2 εκατομμύρια δολάρια η μία και 2,25 η άλλη για τη σεξουαλική παρενόχληση, αλλά τελικά υπήρξε εξωδικαστικός συμβιβασμός και στις δύο περιπτώσεις για αδιευκρίνιστο ποσό. Ο ίδιος ο Άφλεκ έκτοτε έχει αρνηθεί επανειλημμένα όλες τις κατηγορίες. Αρχικά είχε απειλήσει να ανταπαντήσει με μηνύσεις, πράγμα που τελικά δεν έγινε αφού ακολούθησε ο συμβιβασμός. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Variety δήλωσε, αναφορικά με αυτή την ιστορία: «Ο κόσμος λέει ό,τι θέλει. Κάποιες φορές δεν έχει σημασία πώς αντιδράς. Υποθέτω πως θεωρούν ότι αν είσαι διάσημος, δεν υπάρχει πρόβλημα να λένε ό,τι θέλουν. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά δεν θα έπρεπε να συμβαίνει γιατί όλοι έχουν οικογένεια και προσωπική ζωή».
Το διαδίκτυο και τα social media όμως δεν φαίνονται να συμμερίζονται αυτή την άποψη. Πολλοί δημοσιογράφοι όπως ο Νέιτ Σίλβερ, αρχισυντάκτης του FiveThirtyEight, η Αντζέλικα Τζέιντ, συνεργάτις των New York Times και του New York Magazine, και ο κριτικός κινηματογράφου του Rolling Stone Πίτερ Τράβερς εκφράστηκαν ανοιχτά στο Twitter εναντίον του ηθοποιού. Εν ολίγοις υποστηρίζουν ότι η υποψηφιότητά του θα του χαρίσει μεγαλύτερη δύναμη, επιρροή στο Χόλιγουντ και περισσότερα χρήματα και θεωρούν ότι η δύναμη σε άνδρες που έχουν κατηγορηθεί για κακοποίηση γυναικών διαιωνίζει τον σεξισμό στην κινηματογραφική βιομηχανία. Παράλληλα θεωρούν ότι είναι υποκριτική κίνηση, από την πλευρά της Ακαδημίας, να προωθεί ζητήματα διαφορετικότητας (ειδικά μετά το περσινό σκάνδαλο των #OscarsSoWhite) και ταυτόχρονα να χαρίζει υποψηφιότητες σε περιπτώσεις όπως αυτή του Άφλεκ. Η ηθοποιός Κόνστανς Γου συμπληρώνει, σε σχετικές της αναρτήσεις στο Twitter: «(Ο Άφλεκ) διαγωνίζεται για ένα βραβείο που τιμά μια τέχνη της οποίας το νόημα σχετίζεται με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και οι νεαρές γυναίκες είναι άνθρωποι», προσθέτοντας μάλιστα ότι τη συμβούλεψαν «να μη σχολιάσει το ζήτημα για το καλό της καριέρας της».
Ο ίδιος ο Άφλεκ, κατά τη διάρκεια του ευχαριστήριου λόγου του για τη Χρυσή Σφαίρα που του απονεμήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου σχολίασε τον «θόρυβο» που συνοδεύει τη φήμη και πολλοί θεώρησαν ότι ήταν έμμεση αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα: «Παρότι μπορεί να νομίζω ότι εγώ έχω τον έλεγχο του σπιτιού μου, είναι τα παιδιά μου που επιτρέπουν να το κάνω (σ.σ. την υποκριτική), γιατί έχουν τη δύναμη να κρατούν μακριά όλο τον θόρυβο που συχνά περιβάλλει τα δημόσια πρόσωπα». Μάλιστα, σχολιάστηκε και το γεγονός ότι η περσινή νικήτρια του Όσκαρ και της Χρυσής Σφαίρας Α' Γυναικείου Ρόλου, Μπρι Λάρσον, που απένειμε το βραβείο στον Άφλεκ, δεν τον αγκάλιασε ούτε καν προέβη σε συγχαρητήρια χειραψία.
Η υπόθεση διχάζει, όπως είναι αναμενόμενο, και μάλιστα είναι η δεύτερη σχετική περίπτωση για φέτος στο Χόλιγουντ. Η ταινία «Birth of a Nation» του Νέιτ Πάρκερ είχε επίσης ξεκινήσει θριαμβικά την πορεία της από το περσινό Σάντανς και όλοι τότε μιλούσαν για το απόλυτο πρώιμο φαβορί των επόμενων Όσκαρ, όμως η δημοσιοποίηση μιας παρόμοιας ιστορίας από το παρελθόν του σκηνοθέτη/πρωταγωνιστή (το 1999 είχε κατηγορηθεί για βιασμό αλλά αθωώθηκε) έκανε τόσο μεγάλο ντόρο που η ταινία δεν ακούστηκε ξανά για κανένα από τα φετινά βραβεία.
Παρόλ' αυτά, η Ακαδημία έχει μακρά ιστορία υποψηφίων που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες κατηγορίες, με πιο γνωστούς τον Ρομάν Πολάνσκι που έχει καταδικαστεί για τον βιασμό μιας 13χρονης (κι έκτοτε είναι φυγόδικος στις ΗΠΑ) και τον Γούντι Άλεν που επίσης έχει κατηγορηθεί για τη σεξουαλική κακοποίηση της θετής του κόρης. Και οι δύο έχουν βραβευθεί με Όσκαρ. Πολλοί θεωρούν ότι η υπόθεση του Άφλεκ είναι απλώς το πιο πρόσφατο παράδειγμα στην παράδοση της Ακαδημίας να αγνοεί τέτοια περιστατικά στη ζωή των καλλιτεχνών, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι φέτος δίνει «συγχωροχάρτι» και στον Μελ Γκίμπσον, που θεωρούνταν καμένο χαρτί για το Χόλιγουντ μετά τις αντισημιτικές του δηλώσεις το 2006 και την κακοποίηση της πρώην συντρόφου του το 2011. Ο Γκίμπσον είναι φέτος υποψήφιος για τη Σκηνοθεσία του «Αντιρρησία Συνείδησης».
Με πληροφορίες από Time και Entertainment Weekly
Μη χάσετε και φέτος, αποκλειστικά στα Novacinema, μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες που ξεχωρίζουν στο box office, αλλά και που διακρίνονται σε μεγάλα βραβεία (La La Land, Aστακός).
σχόλια