Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0
  • Πολυσυλλεκτικότητα βορείων προαστίων. Στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Κηφισιάς έχει βρει τη θέση του το , ένας all day χώρος. Το περιβάλλον είναι κομψό και σε στρατηγικό σημείο, γι' αυτό και το τιμούν παρέες όλων των ηλικιών για καφέ, γλυκό, light lunch, dinner ή ακόμα και για ένα ποτήρι κρασί μετά το γραφείο. Βράδυ καθημερινής με ψιλόβροχο βρέθηκα εκεί. Κλασικά πιάτα, εμπνευσμένα από τη μεσογειακή κουζίνα, ενώ ορισμένα έχουν ένα μοδάτο άγγιγμα, όπως το καλοφτιαγμένο και γευστικό ταρτάρ σολομού με σαλάτα καλαμπόκι, που του χάριζε τη διακριτική γλύκα του (€16,5). Από τα πρώτα πιάτα, ενδιαφέρον είχε και το χταπόδι καρπάτσιο που συνοδεύεται με ταραμά και ρόκα (€16,5). Ωραία δουλεμένη και με πλούσια γεύση ήταν η ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με κατσικίσιο τυρί, καραμελωμένα σύκα, καρύδια και σος λιαστής ντομάτας (€13). Από τα κυρίως, δοκίμασα το πολυπαιγμένο πλέον κριθαρότο με γαρίδες (€18,50), στο οποίο θα ήθελα ο σεφ Γιώργος Κώστας, που έχει θητεύσει στο πλευρό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, να κάνει τη διαφορά. Βρήκα γευστικό και ζουμερό το κεμπάπ σχάρας με πίτες, ντομάτα και σος γιαουρτιού (€17,5), ενώ για πιο light επιλογές ο σεφ προτείνει το μπιφτέκι γαλοπούλας, που στην καρδιά του είναι καρφωμένο το lemongrass και συνοδεύεται από πατάτες τηγανητές (€18,50 ). Για το τέλος, η χειροποίητη μπουγάτσα βγαίνει από τον φούρνο κι έρχεται καυτή στο τραπέζι. Πλούσια και άγλυκη η κρέμα της, ευωδιάζει κανέλα. Το New Dash έχει γίνει στέκι. Φιλόξενο και ευγενικό σέρβις, αλλά οι τιμές ακολουθούν το πνεύμα της Κηφισιάς. ☛ New Dash, Κολοκοτρώνη 8, Κηφισιά, Εμπορικό Κέντρο Αίγλη, 210 8088796.

 

  • Fast food με εξωτικό άρωμα. Στη Γλυφάδα, στη θέση του ιστορικού La Bussola, άνοιξε το λιβανέζικο Souk. Ο χώρος είναι μεγάλος, με βιομηχανική αισθητική, ψηλά τραπέζια και στουλ, και η διαφορετικότητά έγκειται σε αυτό που δηλώνει και το όνομά του: μια κλειστή αγορά με πόστα, που καθένα παρασκευάζει και διαφορετικά φαγητά. Πρόκειται για self service, όπου περνάς, παραγγέλνεις αυτό που θέλεις, πληρώνεις στο ταμείο και στη συνέχεια επιστρέφεις με τον δίσκο σου για να παραλάβεις το φαγητό σου. Από τον πάγκο «Ηandmade» θα επιλέξεις πιτάκια με χούμους ή μεγάλη πίτα σαν πίτσα που φτιάχνεται εκείνη τη στιγμή μπροστά σου, με ό,τι υλικά επιλέξεις. Τα πιτάκια που δοκίμασα είχαν ωραία, αφράτη, γευστική και λεπτή ζύμη. Νόστιμα ήταν τα λαχματζούν με τον καλοφτιαγμένο κιμά (€0,80), συμπαθητικό το πιτάκι με τυρί (€0,50) και ξεχωριστό αυτό με το ζατάρ (€0,50), που είναι ένα μείγμα από θυμάρι, σουμάκ, σουσάμι και αλάτι που φτιάχνουν στον Λίβανο. Τα μπαχαρικά και τα αρωματικά είναι η ψυχή κάθε εθνικής κουζίνας και δίνουν το στίγμα της. Στον πάγκο «On fire» θα βρεις γύρο και μια ποικιλία από χορταστικά κομμάτια κρέατος περασμένα στη σούβλα, που ψήνονται τη στιγμή της παραγγελίας. Ο πάγκος «Fresh» έχει ωραία, δροσερή μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι (€2), κλασικό χούμους και φατούς. Μαυροπίνακες αναγράφουν τις προτάσεις του μενού. Το wine bar προσφέρει κρασί σε ποτήρι από €5. Δεν ξέρω αν η φιλοσοφία που πρεσβεύει το Souk ανταποκρίνεται στις ελληνικές συνήθειες. Μου φαίνεται άχαρο να αφήνεις στη μέση το φαγητό σου, στην περίπτωση που θέλεις να φας μια επιπλέον σαλάτα. Η διαδικασία του να σηκωθείς, να πάρεις τη σαλάτα και να περιμένεις στην ούρα του ταμείου δεν είναι ελκυστική. To Souk λειτουργεί με τους κανόνες του fast food, αλλά η ποιότητα του φαγητού του είναι πολλά κλικ παραπάνω. ☛ Souk, Γρηγορίου Λαμπράκη 3 & Ποσειδώνος, Γλυφάδα, 210 8981000.
  • Αλλάζει, αλλά παραμένει γνώριμο. Πολλές τάσεις έχουν κατά καιρούς προσπαθήσει να πάρουν το πάνω χέρι στις γευστικές προτιμήσεις του Έλληνα και κάποιες από αυτές συνεχίζουν να υπάρχουν ως επιλογές. Η κρίση, όμως, έφερε στην επιφάνεια τις μεγάλες και διαχρονικές αγάπες, αυτές στις οποίες επιστρέφεις κάθε φορά που θέλεις να αισθανθείς χορτασμένος, χωρίς να βάλεις σε δοκιμασία το... πορτοφόλι σου. Η ιταλική κουζίνα κρατάει τα σκήπτρα. Ο Ιταλός Gigio Palazzo σύστησε στο αθηναϊκό κοινό το Pizza Bar Matilde στο Γκάζι και τη φιλοσοφία του να παντρεύεις την πίτσα με τις χάρες του μπαρ. Και η Αθήνα τού το ανταπέδωσε, του έδωσε την ευκαιρία να παντρευτεί μια Ελληνίδα, την Κέλλυ Σταμούλη. Κέρδισε το στοίχημα! Τώρα το Matilde άλλαξε στέκι, πήγε στην κοσμική γειτονιά του Ψυχικού, απ' όπου οι γεύσεις του σε στέλνουν μέχρι τις διάσημες ιταλικές πιτσαρίες της Νέας Υόρκης. Αυθεντική ιταλική πίτσα που βγαίνει από τον ξυλόφουρνο με ένα twist νεοϋορκέζικο. Οι νόμοι της γλώσσας είναι αμείλικτοι και δεν λαθεύουν μπροστά σε ένα αχνιστό πιάτο με δύο είδη ζυμαρικών (orecchiete cavaturi) με pesto ντομάτας, σάλτσα από ντοματίνια, burrata και βασιλικό που ευωδιάζει (€9,5). Δεν αφήνει περιθώρια για ανταγωνιστές στην όρεξή σου. Ο νεαρός πιτσαγιόλο, που κατέχει καλά την τέχνη του, ετοιμάζει πίτσα με λεπτή, αέρινη ζύμη. Ανακαλύπτεις το βάθος της νοστιμιάς μέσα από τη δωρικότητα μιας Margherita (€7,5), που τα ποιοτικά και φρέσκα υλικά της «μιλούν» στον ουρανίσκο. Εκτίμησα την πικάντικη ένταση της πίτσας με ιταλικό χοιρινό λουκάνικο, μανιτάρια, μοτσαρέλα και καυτερό μπούκοβο (€11). Εμπιστευτείτε τις προτάσεις του Gigio, θα σας εκπληρώσουν το όνειρο της μαμαδίστικης ιταλικής κουζίνα. Ξεκινήστε με τη γευσιγνωσία όλων των ειδών μοτσαρέλας. Τι ωραία ιδέα! Δοκιμάζεις τη φρέσκια buffala από το Salerno, την καπνιστή από το Capurso, μέχρι την burrata από την Andria. Σωστά ψημένη ήρθε η ταλιάτα από κόντρα φιλέτο μοσχαρίσιο και δίπλα οι γλυκοπάτατες (€16). Ενδιαφέρουσα είναι η συνταγή για στήθος κοτόπουλου μαριναρισμένο σε βότανα, ψημένο σε καυτό πηλό και σερβιρισμένο με ανάμεικτη πράσινη σαλάτα (€11). Μου αρέσει ο ατμοσφαιρικός χώρος με τις κόκκινες και μαύρες διακοσμητικές πινελιές, αποπνέει αισθησιασμό. Η μπάρα του, δε, όλο ζωντάνια, είναι ό,τι πρέπει για να πιεις ένα ωραίο κοκτέιλ με φρέσκους χυμούς. Δεν είναι τυχαίο που ο κόσμος αγκάλιασε αμέσως το Matilde στο νέο πόστο του. Σφύζει καθημερινά από ζωή. ☛ Pizza Bar Matilde, Περικλέους 7, Νέο Ψυχικό, 210 6716803.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ