Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0
  • Πολυσυλλεκτικότητα βορείων προαστίων. Στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Κηφισιάς έχει βρει τη θέση του το , ένας all day χώρος. Το περιβάλλον είναι κομψό και σε στρατηγικό σημείο, γι' αυτό και το τιμούν παρέες όλων των ηλικιών για καφέ, γλυκό, light lunch, dinner ή ακόμα και για ένα ποτήρι κρασί μετά το γραφείο. Βράδυ καθημερινής με ψιλόβροχο βρέθηκα εκεί. Κλασικά πιάτα, εμπνευσμένα από τη μεσογειακή κουζίνα, ενώ ορισμένα έχουν ένα μοδάτο άγγιγμα, όπως το καλοφτιαγμένο και γευστικό ταρτάρ σολομού με σαλάτα καλαμπόκι, που του χάριζε τη διακριτική γλύκα του (€16,5). Από τα πρώτα πιάτα, ενδιαφέρον είχε και το χταπόδι καρπάτσιο που συνοδεύεται με ταραμά και ρόκα (€16,5). Ωραία δουλεμένη και με πλούσια γεύση ήταν η ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με κατσικίσιο τυρί, καραμελωμένα σύκα, καρύδια και σος λιαστής ντομάτας (€13). Από τα κυρίως, δοκίμασα το πολυπαιγμένο πλέον κριθαρότο με γαρίδες (€18,50), στο οποίο θα ήθελα ο σεφ Γιώργος Κώστας, που έχει θητεύσει στο πλευρό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, να κάνει τη διαφορά. Βρήκα γευστικό και ζουμερό το κεμπάπ σχάρας με πίτες, ντομάτα και σος γιαουρτιού (€17,5), ενώ για πιο light επιλογές ο σεφ προτείνει το μπιφτέκι γαλοπούλας, που στην καρδιά του είναι καρφωμένο το lemongrass και συνοδεύεται από πατάτες τηγανητές (€18,50 ). Για το τέλος, η χειροποίητη μπουγάτσα βγαίνει από τον φούρνο κι έρχεται καυτή στο τραπέζι. Πλούσια και άγλυκη η κρέμα της, ευωδιάζει κανέλα. Το New Dash έχει γίνει στέκι. Φιλόξενο και ευγενικό σέρβις, αλλά οι τιμές ακολουθούν το πνεύμα της Κηφισιάς. ☛ New Dash, Κολοκοτρώνη 8, Κηφισιά, Εμπορικό Κέντρο Αίγλη, 210 8088796.

 

  • Fast food με εξωτικό άρωμα. Στη Γλυφάδα, στη θέση του ιστορικού La Bussola, άνοιξε το λιβανέζικο Souk. Ο χώρος είναι μεγάλος, με βιομηχανική αισθητική, ψηλά τραπέζια και στουλ, και η διαφορετικότητά έγκειται σε αυτό που δηλώνει και το όνομά του: μια κλειστή αγορά με πόστα, που καθένα παρασκευάζει και διαφορετικά φαγητά. Πρόκειται για self service, όπου περνάς, παραγγέλνεις αυτό που θέλεις, πληρώνεις στο ταμείο και στη συνέχεια επιστρέφεις με τον δίσκο σου για να παραλάβεις το φαγητό σου. Από τον πάγκο «Ηandmade» θα επιλέξεις πιτάκια με χούμους ή μεγάλη πίτα σαν πίτσα που φτιάχνεται εκείνη τη στιγμή μπροστά σου, με ό,τι υλικά επιλέξεις. Τα πιτάκια που δοκίμασα είχαν ωραία, αφράτη, γευστική και λεπτή ζύμη. Νόστιμα ήταν τα λαχματζούν με τον καλοφτιαγμένο κιμά (€0,80), συμπαθητικό το πιτάκι με τυρί (€0,50) και ξεχωριστό αυτό με το ζατάρ (€0,50), που είναι ένα μείγμα από θυμάρι, σουμάκ, σουσάμι και αλάτι που φτιάχνουν στον Λίβανο. Τα μπαχαρικά και τα αρωματικά είναι η ψυχή κάθε εθνικής κουζίνας και δίνουν το στίγμα της. Στον πάγκο «On fire» θα βρεις γύρο και μια ποικιλία από χορταστικά κομμάτια κρέατος περασμένα στη σούβλα, που ψήνονται τη στιγμή της παραγγελίας. Ο πάγκος «Fresh» έχει ωραία, δροσερή μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι (€2), κλασικό χούμους και φατούς. Μαυροπίνακες αναγράφουν τις προτάσεις του μενού. Το wine bar προσφέρει κρασί σε ποτήρι από €5. Δεν ξέρω αν η φιλοσοφία που πρεσβεύει το Souk ανταποκρίνεται στις ελληνικές συνήθειες. Μου φαίνεται άχαρο να αφήνεις στη μέση το φαγητό σου, στην περίπτωση που θέλεις να φας μια επιπλέον σαλάτα. Η διαδικασία του να σηκωθείς, να πάρεις τη σαλάτα και να περιμένεις στην ούρα του ταμείου δεν είναι ελκυστική. To Souk λειτουργεί με τους κανόνες του fast food, αλλά η ποιότητα του φαγητού του είναι πολλά κλικ παραπάνω. ☛ Souk, Γρηγορίου Λαμπράκη 3 & Ποσειδώνος, Γλυφάδα, 210 8981000.
  • Αλλάζει, αλλά παραμένει γνώριμο. Πολλές τάσεις έχουν κατά καιρούς προσπαθήσει να πάρουν το πάνω χέρι στις γευστικές προτιμήσεις του Έλληνα και κάποιες από αυτές συνεχίζουν να υπάρχουν ως επιλογές. Η κρίση, όμως, έφερε στην επιφάνεια τις μεγάλες και διαχρονικές αγάπες, αυτές στις οποίες επιστρέφεις κάθε φορά που θέλεις να αισθανθείς χορτασμένος, χωρίς να βάλεις σε δοκιμασία το... πορτοφόλι σου. Η ιταλική κουζίνα κρατάει τα σκήπτρα. Ο Ιταλός Gigio Palazzo σύστησε στο αθηναϊκό κοινό το Pizza Bar Matilde στο Γκάζι και τη φιλοσοφία του να παντρεύεις την πίτσα με τις χάρες του μπαρ. Και η Αθήνα τού το ανταπέδωσε, του έδωσε την ευκαιρία να παντρευτεί μια Ελληνίδα, την Κέλλυ Σταμούλη. Κέρδισε το στοίχημα! Τώρα το Matilde άλλαξε στέκι, πήγε στην κοσμική γειτονιά του Ψυχικού, απ' όπου οι γεύσεις του σε στέλνουν μέχρι τις διάσημες ιταλικές πιτσαρίες της Νέας Υόρκης. Αυθεντική ιταλική πίτσα που βγαίνει από τον ξυλόφουρνο με ένα twist νεοϋορκέζικο. Οι νόμοι της γλώσσας είναι αμείλικτοι και δεν λαθεύουν μπροστά σε ένα αχνιστό πιάτο με δύο είδη ζυμαρικών (orecchiete cavaturi) με pesto ντομάτας, σάλτσα από ντοματίνια, burrata και βασιλικό που ευωδιάζει (€9,5). Δεν αφήνει περιθώρια για ανταγωνιστές στην όρεξή σου. Ο νεαρός πιτσαγιόλο, που κατέχει καλά την τέχνη του, ετοιμάζει πίτσα με λεπτή, αέρινη ζύμη. Ανακαλύπτεις το βάθος της νοστιμιάς μέσα από τη δωρικότητα μιας Margherita (€7,5), που τα ποιοτικά και φρέσκα υλικά της «μιλούν» στον ουρανίσκο. Εκτίμησα την πικάντικη ένταση της πίτσας με ιταλικό χοιρινό λουκάνικο, μανιτάρια, μοτσαρέλα και καυτερό μπούκοβο (€11). Εμπιστευτείτε τις προτάσεις του Gigio, θα σας εκπληρώσουν το όνειρο της μαμαδίστικης ιταλικής κουζίνα. Ξεκινήστε με τη γευσιγνωσία όλων των ειδών μοτσαρέλας. Τι ωραία ιδέα! Δοκιμάζεις τη φρέσκια buffala από το Salerno, την καπνιστή από το Capurso, μέχρι την burrata από την Andria. Σωστά ψημένη ήρθε η ταλιάτα από κόντρα φιλέτο μοσχαρίσιο και δίπλα οι γλυκοπάτατες (€16). Ενδιαφέρουσα είναι η συνταγή για στήθος κοτόπουλου μαριναρισμένο σε βότανα, ψημένο σε καυτό πηλό και σερβιρισμένο με ανάμεικτη πράσινη σαλάτα (€11). Μου αρέσει ο ατμοσφαιρικός χώρος με τις κόκκινες και μαύρες διακοσμητικές πινελιές, αποπνέει αισθησιασμό. Η μπάρα του, δε, όλο ζωντάνια, είναι ό,τι πρέπει για να πιεις ένα ωραίο κοκτέιλ με φρέσκους χυμούς. Δεν είναι τυχαίο που ο κόσμος αγκάλιασε αμέσως το Matilde στο νέο πόστο του. Σφύζει καθημερινά από ζωή. ☛ Pizza Bar Matilde, Περικλέους 7, Νέο Ψυχικό, 210 6716803.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ