Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Yellow
0

 

  • Μοδάτη πολυτέλεια. «Pink Οbsession: Κοκτέιλ με άγρια φρούτα του δάσους μέσω εμποτισμού του τζιν με φακελάκι τσαγιού και κάπνισμα επίσης με τσάι. Αρκετά θηλυκό, με πολύπλοκη γεύση και δυνατά αρώματα», διαβάζω καθισμένη σε σούπερ μοδάτο σκαμπό στον κατάλογο με τα κοκτέιλ που σερβίρει το ολοκαίνουργιο G café bar στο Κολωνάκι. Πολύ μοδάτος ο χώρος και οι θαμώνες αντίστοιχα. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού ανήκει στον κομμωτή Γιώργο Δουδέση, που στη διπλανή πόρτα διατηρεί το κομμωτήριό του. Άφθονο στυλ και ωραία ατμόσφαιρα χαρίζει η διακόσμηση του Έντι Ρόμπερτς του αρχιτεκτονικού γραφείου GFRA. Δοκίμασα μια τραγανή μπαγκέτα σίκαλης με καπνιστό σολομό Σκωτίας, καρπάτσιο από ραπανάκι, σικορέ και σάλτσα washabi (€6), που του χάριζε γευστική ένταση. Συμπαθητική ήταν η ταρτελέτα με καραμελωμένο κρεμμύδι, που η γλύκα του κοντράριζε τη μους κατσικίσιου τυριού και το μήλο ποσέ (€4). Καλοφτιαγμένο και το καρπάτσιο μοσχαριού μαρινέ με ξίδι αρωματισμένο από σμέουρα, που σερβίρεται με ρόκα και φρέσκο πράσινο πιπέρι (€12). Ποτήρι κρασί από €4. Η φιλοσοφία της κουζίνας ενισχύει το παρεΐστικο πνεύμα της μοιρασιάς με τα μικρά, ευέλικτα πιάτα. ☛ G café bar, Βουκουρεστίου 39, Κολωνάκι, 210 3629086.
  • Μαγειρέματα με κέφι και τεχνική. Αρκετά τολμηρή απόφαση να δώσεις στο εστιατόριό σου την ονομασία «Ωραία μου κουζίνα». Πρέπει να είσαι σίγουρος ότι τα πιάτα σου θα δικαιώνουν την επιλογή σου. Τελικά, ο σεφ και συνιδιοκτήτης Μίνως Κονίδης δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Μαγειρεύει με άφθονο κέφι και τεχνική. Το φαγητό του εκφράζει τη σύγχρονη ελληνική μαγειρική προσέγγιση. Με δυο λόγια, έχει ψυχή. Εδώ, όλα είναι φτιαγμένα με σπιτική διάθεση. Το ωραίο ψωμί που έρχεται στο τραπέζι είναι ζυμωμένο από τα χεράκια του σεφ. Τον βλέπω από την ανοιχτή κουζίνα με τα ασπρόμαυρα πλακάκια να προετοιμάζει το φαγητό. Ωραία μου κουζίναΗ καλοφτιαγμένη καπνιστή μελιτζάνα με καραμελωμένες ντοματούλες κυβάκια και λάδι βασιλικού(€6) τρώγεται ευχάριστα με το ζυμωτό ψωμί. Μπουκιές όλο νοστιμιά. Τα τσιγαριστά μανιτάρια κρατούν τον χυμό τους και η γεύση τους συμπληρώνεται όμορφα με τυρί αρσενικό και τραγανή ζύμη ψωμιού (€7). Η στριφτή τυρόπιτα με ψιλοκομμένο σύκο (€6) έχει τραγανό φύλλο και πλούσια γέμιση. Το πιάτο, όμως, που έκανε τη διαφορά και που πέρασε στα data της γευστικής μνήμης είναι τα ζυμαρικά στριφτούρια, που παντρεύονται όμορφα με φρέσκες γαρίδες και ντομάτες κι ευωδιάζουν από τον βασιλικό (€8,5). Ένα φαγητό που αξίζει να φύγεις από τα νότια προάστια για να το γευτείς. Πληθωρική γεύση εκφράζει η σιγοψημένη πανσέτα με διάφορα αρωματικά που συνοδεύεται από γευστικό πουρέ σελινόρριζας (€10). Εύγε, Μίνω, για το νόστιμο φαγητό σου, που συνοδεύεται και από νόστιμες τιμές, αλλά και για τη φιλοξενία σου. ☛ Ωραία μου κουζίνα, Αγίας Τριάδος 22, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2529008.
  • Κηφισιά VS Γλυφάδα. Πολλά καινούργια μαγαζιά κάνουν ντεμπούτο στα Β.Π. Στις φρέσκες αφίξεις είναι και το Pablo T. Bar, ένα tapas bar-restaurant με γοητευτική διακόσμηση. Βάζει μπρός τις «μηχανές του» από το πρωί με καφέ και ακολουθούν ισπανικές ομελέτες, τηγανίτες μπακαλιάρου, παέγια και πολλές γευστικές προτάσεις με ισπανική καταγωγή. Η ομάδα του Bar Philosophy έχει αναλάβει τα κοκτέιλ. Εσείς βάζετε τη διάθεση. ☛ Pablo T. Bar, Παπαδιαμάντη 4, Κηφισιά, 210 6231151. Λίγο πιο πάνω, στη Χαρ. Τρικούπη και στον αριθμό 146, άνοιξε τις πύλες του ένας καινούργιος all day χώρος, το Block 146, με σύγχρονη διακόσμηση. Η κουζίνα προσεγγίζει μεσογειακές αλλά και κλασικές προτάσεις από σπαγγέτι και burger έως μαγειρεμένο χοιρινό λαιμό με σελινόρριζα. ☛ Block 146, Χαρ. Τρικούπη 146, Ν. Ερυθραία, 210 6209680. Στον ίδιο δρόμο, στη θέση του πρώην Tike, ένα χαρούμενο all-day café-restaurant άνοιξε από την ομάδα του πρώην Κίτρινου Ποδήλατου και Πλους Ποδηλάτου. Το όνομα αυτού Yellow. Από το πρωί σερβίρει καφέ, κρουασάν και συνεχίζει με πίτσες, burgers και πιάτα με μεσογειακή προσέγγιση. ☛ Yellow, Χαρ. Τρικούπη & Κρήτης 27, Κηφισιά. ΜπαρμπουνάκιΚαι η Γλυφάδα δεν πάει πίσω, συναγωνίζεται τα Β.Π. στις αφίξεις. Έχουμε και λέμε: Μπαρμπουνάκι διά χειρός του έμπειρου Παπαϊωάννου, που σε καλωσορίζει με ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα, από χταπόδι έως ψητά και τηγανητά ψαράκια. ☛ Μπαρμπουνάκι, Μεταξά 48, Γλυφάδα, 6944 639776. Επίσης, και το γνωστό wine-bar του κέντρου Fabrica de Vino ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την παραλία στην Ακτή του Ήλιου, στον Άλιμο. Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα…
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Αστέρ
  • Από την Κρήτη με μεράκι. Ένα λουλούδι ανθίζει στη γειτονιά των Πετραλώνων. Με την ονομασία Άστερ (ένα είδος μαργαρίτας) έκανε το ντεμπούτο του το καινούργιο μεζεδοπωλείο δύο φίλων ηθοποιών σε μια παραδοσιακή μονοκατοικία της περιοχής. Μόλις διαβείς το κατώφλι του, αμέσως σε αγκαλιάζει η αύρα της δεκαετίας του ’50. Οικεία αίσθηση. ΑστέρΗ Αδριανή, η ψυχή του μαγαζιού, με την κρητική προφορά της θα σε τρατάρει ρακή και θα πάρει παραγγελία. Τα κεφτεδάκια (€5) ήρθαν ευωδιαστά και αφράτα και μου θύμισαν αυτά που συνόδευαν τις ημερήσιες εκδρομές στο δημοτικό σχολείο. Το χούμους (€3), ραντισμένο με κόκκινο πιπέρι, χρειαζόταν ένα τσακ γευστικής έντασης με λεμόνι και αλάτι. Το λουκάνικο γεμιστό με σταμναγκάθι (€5) μιλούσε άπταιστα κρητικά κι έκανε καλή παρέα στο τραπέζι μια πατάτα οφτή (€3). Το τηγανητό αυγό «μάτι» (€2,5) έρχεται φορμαρισμένο σε ροδέλα πιπεριάς. Είναι όμορφα στο Άστερ, νεανικός ο παλμός των θαμώνων και χαλαρό το τσιμπολόγημα. Επιτέλους, ένιωθα στην ατμόσφαιρα να «κυκλοφορεί» καλή και απροσποίητη διάθεση. Τα τραπεζάκια έξω, στο πεζοδρόμιο, έχουν πάρει θέση. Η νύχτα μυρίζει άνθη νεραντζιάς. Θυμάμαι έναν ελληνικό μύθο που λέει ότι το λουλούδι άστερ φύτρωσε από τα δάκρυα της Αστεραίας, της θεάς του έναστρου ουρανού που έκλαψε επειδή δεν είδε άστρα όταν κοίταξε από ψηλά κάτω στη γη. ☛ Άστερ, Τρώων 48, Πετράλωνα, 210 3416668.

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ