Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Yellow
0

 

  • Μοδάτη πολυτέλεια. «Pink Οbsession: Κοκτέιλ με άγρια φρούτα του δάσους μέσω εμποτισμού του τζιν με φακελάκι τσαγιού και κάπνισμα επίσης με τσάι. Αρκετά θηλυκό, με πολύπλοκη γεύση και δυνατά αρώματα», διαβάζω καθισμένη σε σούπερ μοδάτο σκαμπό στον κατάλογο με τα κοκτέιλ που σερβίρει το ολοκαίνουργιο G café bar στο Κολωνάκι. Πολύ μοδάτος ο χώρος και οι θαμώνες αντίστοιχα. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού ανήκει στον κομμωτή Γιώργο Δουδέση, που στη διπλανή πόρτα διατηρεί το κομμωτήριό του. Άφθονο στυλ και ωραία ατμόσφαιρα χαρίζει η διακόσμηση του Έντι Ρόμπερτς του αρχιτεκτονικού γραφείου GFRA. Δοκίμασα μια τραγανή μπαγκέτα σίκαλης με καπνιστό σολομό Σκωτίας, καρπάτσιο από ραπανάκι, σικορέ και σάλτσα washabi (€6), που του χάριζε γευστική ένταση. Συμπαθητική ήταν η ταρτελέτα με καραμελωμένο κρεμμύδι, που η γλύκα του κοντράριζε τη μους κατσικίσιου τυριού και το μήλο ποσέ (€4). Καλοφτιαγμένο και το καρπάτσιο μοσχαριού μαρινέ με ξίδι αρωματισμένο από σμέουρα, που σερβίρεται με ρόκα και φρέσκο πράσινο πιπέρι (€12). Ποτήρι κρασί από €4. Η φιλοσοφία της κουζίνας ενισχύει το παρεΐστικο πνεύμα της μοιρασιάς με τα μικρά, ευέλικτα πιάτα. ☛ G café bar, Βουκουρεστίου 39, Κολωνάκι, 210 3629086.
  • Μαγειρέματα με κέφι και τεχνική. Αρκετά τολμηρή απόφαση να δώσεις στο εστιατόριό σου την ονομασία «Ωραία μου κουζίνα». Πρέπει να είσαι σίγουρος ότι τα πιάτα σου θα δικαιώνουν την επιλογή σου. Τελικά, ο σεφ και συνιδιοκτήτης Μίνως Κονίδης δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Μαγειρεύει με άφθονο κέφι και τεχνική. Το φαγητό του εκφράζει τη σύγχρονη ελληνική μαγειρική προσέγγιση. Με δυο λόγια, έχει ψυχή. Εδώ, όλα είναι φτιαγμένα με σπιτική διάθεση. Το ωραίο ψωμί που έρχεται στο τραπέζι είναι ζυμωμένο από τα χεράκια του σεφ. Τον βλέπω από την ανοιχτή κουζίνα με τα ασπρόμαυρα πλακάκια να προετοιμάζει το φαγητό. Ωραία μου κουζίναΗ καλοφτιαγμένη καπνιστή μελιτζάνα με καραμελωμένες ντοματούλες κυβάκια και λάδι βασιλικού(€6) τρώγεται ευχάριστα με το ζυμωτό ψωμί. Μπουκιές όλο νοστιμιά. Τα τσιγαριστά μανιτάρια κρατούν τον χυμό τους και η γεύση τους συμπληρώνεται όμορφα με τυρί αρσενικό και τραγανή ζύμη ψωμιού (€7). Η στριφτή τυρόπιτα με ψιλοκομμένο σύκο (€6) έχει τραγανό φύλλο και πλούσια γέμιση. Το πιάτο, όμως, που έκανε τη διαφορά και που πέρασε στα data της γευστικής μνήμης είναι τα ζυμαρικά στριφτούρια, που παντρεύονται όμορφα με φρέσκες γαρίδες και ντομάτες κι ευωδιάζουν από τον βασιλικό (€8,5). Ένα φαγητό που αξίζει να φύγεις από τα νότια προάστια για να το γευτείς. Πληθωρική γεύση εκφράζει η σιγοψημένη πανσέτα με διάφορα αρωματικά που συνοδεύεται από γευστικό πουρέ σελινόρριζας (€10). Εύγε, Μίνω, για το νόστιμο φαγητό σου, που συνοδεύεται και από νόστιμες τιμές, αλλά και για τη φιλοξενία σου. ☛ Ωραία μου κουζίνα, Αγίας Τριάδος 22, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2529008.
  • Κηφισιά VS Γλυφάδα. Πολλά καινούργια μαγαζιά κάνουν ντεμπούτο στα Β.Π. Στις φρέσκες αφίξεις είναι και το Pablo T. Bar, ένα tapas bar-restaurant με γοητευτική διακόσμηση. Βάζει μπρός τις «μηχανές του» από το πρωί με καφέ και ακολουθούν ισπανικές ομελέτες, τηγανίτες μπακαλιάρου, παέγια και πολλές γευστικές προτάσεις με ισπανική καταγωγή. Η ομάδα του Bar Philosophy έχει αναλάβει τα κοκτέιλ. Εσείς βάζετε τη διάθεση. ☛ Pablo T. Bar, Παπαδιαμάντη 4, Κηφισιά, 210 6231151. Λίγο πιο πάνω, στη Χαρ. Τρικούπη και στον αριθμό 146, άνοιξε τις πύλες του ένας καινούργιος all day χώρος, το Block 146, με σύγχρονη διακόσμηση. Η κουζίνα προσεγγίζει μεσογειακές αλλά και κλασικές προτάσεις από σπαγγέτι και burger έως μαγειρεμένο χοιρινό λαιμό με σελινόρριζα. ☛ Block 146, Χαρ. Τρικούπη 146, Ν. Ερυθραία, 210 6209680. Στον ίδιο δρόμο, στη θέση του πρώην Tike, ένα χαρούμενο all-day café-restaurant άνοιξε από την ομάδα του πρώην Κίτρινου Ποδήλατου και Πλους Ποδηλάτου. Το όνομα αυτού Yellow. Από το πρωί σερβίρει καφέ, κρουασάν και συνεχίζει με πίτσες, burgers και πιάτα με μεσογειακή προσέγγιση. ☛ Yellow, Χαρ. Τρικούπη & Κρήτης 27, Κηφισιά. ΜπαρμπουνάκιΚαι η Γλυφάδα δεν πάει πίσω, συναγωνίζεται τα Β.Π. στις αφίξεις. Έχουμε και λέμε: Μπαρμπουνάκι διά χειρός του έμπειρου Παπαϊωάννου, που σε καλωσορίζει με ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα, από χταπόδι έως ψητά και τηγανητά ψαράκια. ☛ Μπαρμπουνάκι, Μεταξά 48, Γλυφάδα, 6944 639776. Επίσης, και το γνωστό wine-bar του κέντρου Fabrica de Vino ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την παραλία στην Ακτή του Ήλιου, στον Άλιμο. Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα…
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Αστέρ
  • Από την Κρήτη με μεράκι. Ένα λουλούδι ανθίζει στη γειτονιά των Πετραλώνων. Με την ονομασία Άστερ (ένα είδος μαργαρίτας) έκανε το ντεμπούτο του το καινούργιο μεζεδοπωλείο δύο φίλων ηθοποιών σε μια παραδοσιακή μονοκατοικία της περιοχής. Μόλις διαβείς το κατώφλι του, αμέσως σε αγκαλιάζει η αύρα της δεκαετίας του ’50. Οικεία αίσθηση. ΑστέρΗ Αδριανή, η ψυχή του μαγαζιού, με την κρητική προφορά της θα σε τρατάρει ρακή και θα πάρει παραγγελία. Τα κεφτεδάκια (€5) ήρθαν ευωδιαστά και αφράτα και μου θύμισαν αυτά που συνόδευαν τις ημερήσιες εκδρομές στο δημοτικό σχολείο. Το χούμους (€3), ραντισμένο με κόκκινο πιπέρι, χρειαζόταν ένα τσακ γευστικής έντασης με λεμόνι και αλάτι. Το λουκάνικο γεμιστό με σταμναγκάθι (€5) μιλούσε άπταιστα κρητικά κι έκανε καλή παρέα στο τραπέζι μια πατάτα οφτή (€3). Το τηγανητό αυγό «μάτι» (€2,5) έρχεται φορμαρισμένο σε ροδέλα πιπεριάς. Είναι όμορφα στο Άστερ, νεανικός ο παλμός των θαμώνων και χαλαρό το τσιμπολόγημα. Επιτέλους, ένιωθα στην ατμόσφαιρα να «κυκλοφορεί» καλή και απροσποίητη διάθεση. Τα τραπεζάκια έξω, στο πεζοδρόμιο, έχουν πάρει θέση. Η νύχτα μυρίζει άνθη νεραντζιάς. Θυμάμαι έναν ελληνικό μύθο που λέει ότι το λουλούδι άστερ φύτρωσε από τα δάκρυα της Αστεραίας, της θεάς του έναστρου ουρανού που έκλαψε επειδή δεν είδε άστρα όταν κοίταξε από ψηλά κάτω στη γη. ☛ Άστερ, Τρώων 48, Πετράλωνα, 210 3416668.

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT