Με τους amateurboyz στο Κ44 ΤΩΡΑ

Με τους amateurboyz στο Κ44 ΤΩΡΑ Facebook Twitter
Φωτό: Photoharrie
0

Η τουαλέτα στο Κ44 (που πια δεν λέγεται Κ44 αλλά ΤΩΡΑ) είναι γεμάτη συνθήματα (όπως «cacao rocks») και tags (όπως «GPO 10E») και μου θυμίζει το CBGB's στη Νέα Υόρκη ένα παγωμένο βράδυ του Μαρτίου, πίσω στο 2004, που το είχα επισκεφθεί και ο ιδιοκτήτης του, ο Hilly Kristal, καθόταν παραδοσιακά στο τραπεζάκι μετά την είσοδο (ήταν σαν να μην είχε σηκωθεί ποτέ από εκεί). Είναι μερικά πράγματα που μολονότι η μυθολογία τους έχει σχεδόν ξεπεράσει την πραγματικότητα, τελικά, στην πραγματικότητα, είναι έτσι ακριβώς όπως τα είχες φανταστεί, περίπου όπως τα ήξερες μέσα από τις εξιστορήσεις των Black Flag ή των They Might Be Giants στις νοσταλγικές συνεντεύξεις τους για το CBGB's για παράδειγμα. Το Κ44 δεν είναι (ακόμα) ένα από αυτά τα μέρη. Είναι σχετικά καινούργιο, αλλά το σημείο που βρίσκεται, το μουγκρητό του Ιntercity που περνάει από μπροστά του μέσα στη νύχτα μεταφέροντας φαντάρους στη Βόρεια Ελλάδα και το καφενείο που είναι στη γωνία με τους γέρους που τρώνε φασολάδες τις κρύες μέρες του χειμώνα, με κάνει κάθε φορά να φαντασιώνομαι ότι βρίσκομαι στο Kreuzkoelln του Βερολίνου (την αγαπημένη μου γειτονιά σε όλο τον κόσμο). Σκέφτομαι όλα αυτά, Νέες Υόρκες, Βερολίνα, την πρώτη λεωφόρο νότια στο Lower East Side και τα μπαρ με τα τζουκ-μποξ που βρομάνε κάτουρα και μπίρα, ένα punk club στη Skalitzer Strasse που παίζουν μόνο 45άρια βινύλια και ενώνω τις γραμμές που σχηματίζουν εκείνη την τρελή περίοδο που ξεκίνησαν τα πάρτι οι amateurboyz και η Αθήνα πέρασε μια αυθεντικά underground φάση στις ρωσικές και τις βουλγάρικες ντισκοτέκ, λίγο πριν τα ανακαλύψουν όλα αυτά οι συντάκτες των κυριακάτικων ενθέτων και όσοι δεν είχαν πατήσει ποτέ το πόδι τους σε περιοχές όπως η πλατεία Αττικής ή σε οδούς όπως η Γ' Σεπτεμβρίου. Οι amateur έκαναν τότε κάτι μαγικό. Συσπείρωσαν ένα πανηδονιστικό κοινό, που ήταν μεν οι απόγονοι των ρέιβερ αλλά η αισθητική τους θρυμμάτιζε τις ντουλάπες με τα φλούο Frond και το κάψιμο από τα δεκάδες ecstasy εκείνης της (επίσης τρελής) εποχής, και έφεραν στην Αθήνα στο πάνσωστο timing αυτό που συνέβαινε στις μεγάλες μητροπόλεις του κόσμου. Αφουγκράστηκαν ιδανικά τον αργό θάνατο των σούπερ-σταρ DJs, την επιστροφή στα diy parties, αδιαφόρησαν για τη γρήγορη ανάφλεξη της επιτυχίας τους και έμειναν πιστοί στον αρχικό σκοπό τους. Και έγιναν το talk of the town, χωρίς καν να το προσπαθήσουν. Θα θυμάμαι πάντα αυτές τις extravagant βραδιές στη Meteorit της Νίκης, στη βουλγάρικη BG, στην πολωνική Arena και στην τουριστική Lava Bore της Φιλελλήνων, τότε που οι κανονικοί θαμώνες των μαγαζιών αυτών μπλέκονταν με τα παραδείσια πουλιά του κοινού των amateur. Μια Βουλγάρα στο όριο της κονσομασιόν δίπλα σε μια ντυμένη Ούμα Θέρμαν από το Kill Bill, ένας Ρώσος μπράβος να κόβει είσοδο σε κάποιον ντυμένο με '50s ολόσωμο ριγέ μαγιό, τρελά μακιγιάζ, πολλή χρυσόσκονη, αυτοσχέδια καπέλα, μποά, βεστιάρια, χένες, σαπουνόφουσκες, μια παράνοια. Πάντα, όταν πήγαινα στα πάρτι των amateur, σκεφτόμουν τις διηγήσεις φίλων για τα αθηναϊκά '80s, για το Εργοστάσιο, τον Κούκο, το Mad στην Πλάκα και όλα τα υπόλοιπα που έγραψαν την ιστορία της νύχτας εκείνη τη δεκαετία της μπούκλας και της βάτας. Και τότε ήταν πάλι όλα εδώ, αλλά αλλιώς. Και απόψε, στο Κ44, που η Αθήνα γιορτάζει το Halloween και έχει περάσει λίγος καιρός από τότε που έγιναν όλα αυτά (και εμένα μου μοιάζει αιώνας) κάπως όλα μοιάζουν να επιστρέφουν έστω για ένα βράδυ. Η D' Arcy Foxx που τότε έκανε πόρτα στα πάρτι των amateur είναι ντυμένη μαύρη χήρα (νομίζω), ο Nicolaich φοράει μα ξανθιά περούκα και μια μάσκα που θυμίζει τον Φρέντι Κρούγκερ, η Apollonia B, αυτή η εμβληματική φιγούρα της αθηναϊκής νύχτας, χορεύει ακόμα, κάποιος είναι ντυμένος τσολιάς, στον τοίχο παίζει μια ταινία με γυναικείο wrestling, ο «Ανάπηρος» (σ.σ. μέτοχος του μαγαζιού) κυκλοφορεί με μια μάσκα παλαιστή (όπως κι εγώ) και η Marie-Laure, που μοιάζει σαν να βγήκε από ταινία του Αλέν Ρενέ, μου μιλάει για το βιβλίο The Master And Margarita του Μπουλγκάκοφ. Ένα παλιό ποδήλατο και ένα φαντασματάκι κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας, οι amateur έχουν πια εξελίξει τόσο πολύ τη μουσική που παίζουν που θα μπορούσαν να σταθούν άνετα σε οποιοδήποτε κλαμπ του Βερολίνου, το Ιntercity ξανασφυρίζει απ' έξω και σειέται το μαγαζί και όλη εκείνη η σουρεαλιστική περίοδος ξαναγυρίζει στο κεφάλι μου. Τι τρελή εποχή!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ