Summer in the city

Summer in the city Facebook Twitter
Αλάτσι
0

* Καλοκαίρι στην πόλη, και το Αλάτσι, από τα πρώτα εστιατόρια κρητικής κουζίνας στην Αθήνα, έβαλε τα καλοκαιρινά του. Οι τζαμαρίες άνοιξαν και δίνουν την ευκαιρία να είσαι σε άμεση επαφή με την πλατεία πίνοντας τη δροσερή ρακή σου. Τα τραγανά καλτσούνια με ξυνομυζήθρα και δυόσμο, η σαλάτα σταμναγκάθι με ντοματίνια αλλά και η ονομαστή μπουγάτσα του Ιορδάνη από τα Χανιά σε περιμένουν.

* Η αγωνία παρατείνεται αφού αναβάλλονται για μια ακόμη φορά τα εγκαίνια του Νοbu στην Αθήνα. Ο νέος πολυτελής κρίκος της αλυσίδας των εστιατορίων Nobu θα λειτουργήσει στο Club House του Αστέρα της Βουλιαγμένης. Ο φημισμένος Ιάπωνας σεφ Nobuyuki Matsuhisa ή αλλιώς Nobu θεωρείται ότι συνδυάζει πρωτότυπα εκλεπτυσμένες τεχνικές και τις καλύτερες πρώτες ύλες της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας με δημιουργικές επιρροές από τη Δυτική και κυρίως τη λατινοαμερικανική γευστική κουλτούρα. Πιάτα εμπνευσμένα. Το νέο ραντεβού έχει οριστεί για τα μέσα του καλοκαιριού.

* Ο βραβευμένος Γάλλος chef patissier Alain Chartier προσθέτει τη δική του γλυκιά νότα στην γκάμα των προϊόντων των ζαχαροπλαστείων Fresh. Το σουφλέ σοκολάτας από γαλλική σοκολάτα και φρέσκο βούτυρο είναι σκέτη κόλαση. Η έκπληξη έρχεται από το γεγονός ότι σερβίρεται σε ποτήρι και μπορείς να το γευτείς στο σπίτι σου μόνο με 30’’ ζέσταμα!

* Pig Pong. Όνομα ευρηματικό, λογότυπο νεανικό και μενού που παντρεύει τις «ψησταριές δρόμου» όλου του κόσμου. Ένα φρέσκο εστιατόριο στην καρδιά της Μπιφτεκούπολης στη Γλυφάδα. Ωραία ιδέα. Υπάρχουν κρέατα ψημένα στα ξύλα αλλά και μια σειρά από καπνιστά που θα ψήνονται σε ειδικό καπνιστήρα ο οποίος έχει έρθει από το Τέξας. Στο μενού υπάρχουν κοντοσούβλι από προβατίνα, σουβλάκι, κοκορέτσι, μπέργκερς, παστράμι στο μπάρμπεκιου. Κυπριακές πατάτες τηγανητές, πολλά λαχανικά, αλλά και τηγανητές σελινόριζες. Μετά τη Γλυφάδα ακολουθεί Pig Pong ντελίβερι και στο Χαλάνδρι.

* Extreme Gourmet. Τι κι αν η διατροφική κρίση αποτελεί τη νέα παγκόσμια απειλή; Οι Γιαπωνέζοι τσακώνονται για γκουρμέ… δηλητήρια. Ο λόγος για το ψάρι fugu που ευθύνεται για πολλούς θανάτους στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου αλλά ταυτόχρονα θεωρείται ό,τι πιο ποθητό προσφέρει η γιαπωνέζικη κουζίνα. Το συκώτι του fugu περιέχει δηλητήριο που μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να σε στείλει ταξίδι. Η κατανάλωσή του είναι παράνομη, ενώ οι ειδικοί πιστοποιημένοι fugu-chef εκπαιδεύονται αυστηρά για 3 χρόνια! Έτσι, για άλλη μια φορά η τεχνολογία έρχεται να χαλάσει τη μαγεία του ρίσκου. Οι φάρμες ιχθυοκαλλιέργειας κατάφεραν να παράγουν fugu χωρίς δηλητηριώδεις ιδιότητες. Βαρύ κι ασήκωτο το νέο για τους διεθνείς γκουρμέ. Η αδρεναλίνη του ρίσκου κάνει το χαρακίρι στο πιάτο θέμα πρώτης συζήτησης.

WINE LIST

Ένα κρασί φτιαγμένο για νέους. Το Caramelo, λευκό και κόκκινο, από την οινοποιία Τσάνταλη. Με μόλις 10 αλκοολικούς βαθμούς, γεύση γλυκόπιοτη και απαλή, με πλούσια αρώματα λουλουδιών. Η συσκευασία είναι ό,τι πιο μοντέρνο έχει σχεδιαστεί για ελληνικό κρασί. Το πίνεις παγωμένο, με finger food, σούσι, ξηρούς καρπούς, φρούτα.
Νέο κρασί σε κυκλοφορία από το Κτήμα Παυλίδη. Το Ασύρτικο 2007 έχει έντονα τα αρώματα των εσπεριδοειδών και των λευκών ανθών. Αυτό που σε σαγηνεύει είναι το γεγονός πως τα αρώματα αυτά επιμένουν και στο στόμα, ενώ διακρίνεται για τον όγκο και την αιχμηρή του οξύτητα. Το φίνο τελείωμα ακολουθείται από μία επίγευση που διαρκεί. Είναι ένα φρέσκο κρασί που πίνεται ευχάριστα άμεσα, αλλά όσο μένει στη φιάλη τόσο πιο έντονα διαφαίνεται ο στιβαρός χαρακτήρας του.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ