Vespa Brahami Boys

Vespa Brahami Boys Facebook Twitter
0
  • Vespa Brahami Boys Facebook Twitter
    #quote# Είμαστε και οι τέσσερις μαζί από το Δημοτικό. Ίδια παρέα, ίδια γειτονιά, μαζί φαντάροι. Μας ένωναν ήδη πολλά πράγματα, μέχρι που ήρθε κι αυτό το σιδερένιο πλάσμα με τις δύο ρόδες και κολλήσαμε. Ασχολούμαστε με τη βέσπα μία πενταετία και πριν από τέσσερα χρόνια αποφασίσαμε να ονομάσουμε την παρέα Vespa Brahami Boys.
  • Δεν θέλαμε να κάνουμε ένα ακόμα κλαμπ. Είμαστε καθαρά μια παρέα. Κάναμε το πρώτο μας πάρτι σ’ ένα μπαρ στον Βοτανικό και ανεβάσαμε για πλάκα ένα ποστ στο Vespa Forum Hellas. Τελικά, μαζεύτηκαν γύρω στους 40-50 βεσπάκηδες. Αυτά που συζητάμε μεταξύ μας όταν βρισκόμαστε είναι πράγματα που αφορούν αποκλειστικά τη βέσπα. Από πού την πήρε ο καθένας, πού την έφτιαξε, τι μετατροπές έχει κάνει, από πού αγοράζει ανταλλακτικά και διάφορα τέτοια. Ναι, είναι λίγο μονομανία όλο αυτό.
  • Τι είναι αυτό το γοητευτικό που έχει η βέσπα; Άμα την κοιτάξεις, θα καταλάβεις. Για τους περισσότερους από εμάς είναι και η νοσταλγία, γιατί είχαν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας. Σίγουρα, όμως, παίζει ρόλο και η εμφάνιση. Είναι σαν τη γυναίκα. Πρώτα σε κερδίζει η εμφάνισή της και μετά τα νάζια που σου κάνει. Αλλά είναι κι ένα μηχανάκι που τα κάνει όλα. Και ταξίδια μπορείς να πας και μέσα στην Αθήνα μπορείς να κινηθείς άνετα και φορτηγό μπορείς να την κάνεις. Τα πάντα.
  • Όλοι μαζί έχουμε 12-13 φτιαγμένες βέσπες και άλλες δύο ο καθένας, που περιμένουν να επισκευαστούν. Το κακό είναι ότι το βράδυ αφήνεις μία και γεννάει. Ξυπνάς και βρίσκεις κι άλλες. Είναι σαν τη Λερναία Ύδρα. Κόβεις ένα κεφάλι, βγαίνουν δύο. Η αλήθεια είναι ότι αν ξεκινήσεις με τη βέσπα, δεν μπορείς να σταματήσεις, θέλεις συνέχεια κι άλλες. Είναι εθισμός. Ένα υγιές ναρκωτικό.
  • Μέχρι πριν από δύο χρόνια βλέπαμε κάποιον παππού στον δρόμο ή κάποια βέσπα παρκαρισμένη έξω από κάποιο σπίτι και χτυπούσαμε το κουδούνι για να ρωτήσουμε αν την πουλάνε. Τώρα πια δεν υπάρχουν τέτοιες ευκαιρίες. Έχει γίνει πολύ μόδα η βέσπα και όλο και περισσότεροι θέλουν ν’ αποκτήσουν μία, με αποτέλεσμα να έχουν ανέβει και οι τιμές. Έχουν καταλάβει και πολλοί ότι έχουν στην κατοχή τους μια αντίκα και δεν την πουλάνε εύκολα. Γενικά, είναι πλέον μόδα το vintage σε όλα: στα ρούχα, στη μουσική, στο ντιζάιν.
  • Είναι αρκετοί οι ηλικιωμένοι που μας σταματάνε στον δρόμο, συγκινημένοι που μας βλέπουν με βέσπα, ή άλλοι που τους βρίσκουμε εμείς και προσπαθούμε να τους πείσουμε να μας πουλήσουν τη βέσπα τους. Πάντα καθόμαστε και ακούμε τις ιστορίες τους. Ένας μας είχε πει ότι «εγώ πήγα στην εκκλησία με τη γυναίκα μου πάνω στη βέσπα. Και γι’ αυτό δεν την αποχωρίζομαι. Θέλω να την έχω εκεί και να τη βλέπω». Είναι πολλοί που δεν τις δίνουν, πάντως. Έχουν μεγαλώσει οικογένειες, έχουν πάει στις δουλειές τους με αυτήν, έχουν κάνει διακοπές. Είναι συναισθηματικά δεμένοι μαζί της. Και με τη βέσπα δένεσαι πολύ.
  • Η βέσπα είναι ένα εύθυμο μηχανάκι. Έχει καμπύλες, έντονα χρώματα. Για παράδειγμα, ένα μοντέλο ονομάζεται Ρrimavera, που στα ιταλικά σημαίνει «άνοιξη», ένα άλλο Αrcobaleno, που σημαίνει ουράνιο τόξο. Είχαν πάρα πολλές τέτοιες εύθυμες ονομασίες.
  • Βέσπα στα ιταλικά σημαίνει «σφήκα». Κυρίως λόγω του σχήματός της. Ειδικά τα πρώτα μοντέλα, είναι σαν να βλέπεις τον κώλο μιας σφήκας, το κεντρί της. Σε δεύτερη ανάγνωση, έχει σχέση με το βουητό που κάνει η μηχανή της. Η βέσπα κατασκευάστηκε όταν ο Πιάτζιο ανέθεσε, λίγο μετά το τέλος του B’ Παγκοσμίου Πολέμου, σ’ έναν αεροναυπηγό να σχεδιάσει ένα μηχανάκι που να είναι φιλικό προς τον αναβάτη, να μην τον λερώνει. Αν προσέξεις, δεν έχει αλυσίδες. H μηχανή της είναι κρυμμένη. Έχει ποδιά. Δεν λερώνεται κανείς από χώματα και νερά στον δρόμο. Αν δεις παλιές φωτογραφίες, όλοι είναι κοστουμαρισμένοι πάνω στις βέσπες.
  • Η Αθήνα είναι γοητευτική πόλη για βόλτες με τη βέσπα. Έχει ακόμα όμορφες γειτονιές. Μας αρέσουν πολύ τα Άνω Πετράλωνα, γιατί βγάζουν μια νοσταλγία. Έχουν κυρίως χαμηλά σπίτια, λίγες πολυκατοικίες, τον λόφο από πάνω. Γενικά, όπου δεν υπάρχει τσιμέντο και γυαλί είναι ωραία.
  • Μέσα στη χρονιά έχουμε δύο πανελλήνιες συναντήσεις βέσπας. Μία το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου και μία τον χειμώνα. Πέρυσι, για παράδειγμα, πήγαμε στον Βόλο. Μαζευτήκαμε περίπου 300 άτομα. Κάνουμε εκδρομές, επισκέψεις σε αξιοθέατα, μέχρι και καλλιστεία βέσπας ή αγώνα βραδυπορείας - ποιος θα διανύσει πιο αργά μια απόσταση πέντε μέτρων, χωρίς να βάλει πόδι κάτω. Είναι και κάποιοι πονηροί που ξεφουσκώνουν το μπροστινό λάστιχο για να βεντουζάρει κάτω η ρόδα και να κερδίσουν.
  • Το θέμα είναι να κινείσαι με στυλ, όχι με ταχύτητα, γιατί βέσπα σημαίνει ανεμελιά, διασκέδαση, ξεγνοιασιά. Είναι dolce vita.
  • Η βέσπα είναι φίλη, εργαλείο, χόμπι. Είναι σαν κατοικίδιο. Τις φροντίζουμε, τις χαϊδεύουμε, σε κάποιες έχουμε βγάλει και παρατσούκλια. Άλλη τη λέμε Μπουμπού, άλλη Καρπουζάκι, άλλη Σαΐτα.
  1. Υπάρχουνε βεσπάκηδες που έχουνε πάει παντού. Και όταν λέμε παντού, εννοούμε παντού. Σίγουρα ως προορισμός μπορεί να παίζει λίγο παραπάνω η Ιταλία, λόγω καταγωγής, αλλά γενικά πας παντού. Είναι και οι δρόμοι στο εξωτερικό που βοηθούν.
  • Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα κάποιοι λίγοι καλοί μάστορες για τη βέσπα. Τα καινούργια συνεργεία δεν έχουν την τεχνογνωσία, δεν ξέρουν τα χούγια που έχει το μηχανάκι, δεν τους ενδιαφέρει. Έτσι είναι πια οι εποχές μας. Άρπα κόλλα, άλλαξέ το όλο, φύγε. Δεν κάθεται κανένας να επισκευάσει μια βίδα, πετάει όλο το κομμάτι και βάζει ανταλλακτικό. Μπορείς, όμως, να μάθεις και μόνος σου σιγά σιγά, διαβάζοντας manual, ρωτώντας έναν μάστορα. Πρέπει να το ψάξεις αρκετά, να πεισμώσεις ότι θα το φτιάξεις και να κάτσεις από πάνω της 800 ώρες για να τα καταφέρεις. Οι δυνατότητες ανακατασκευής μιας βέσπας είναι απεριόριστες. Γι’ αυτό και ό,τι αγοράζουμε, το αγοράζουμε άφτιαχτο. Για να βάλουμε τη δική μας πινελιά. Δεν έχουμε πάρει ποτέ κάτι καινούργιο.
  • Κάποτε πήγαμε στα Μέγαρα να παζαρέψουμε μια βέσπα που είχε ο μπαρμπα-Γιάννης, έναν τύπος που ήξερε ο πατέρας του Μάνου. Πήγαμε, λοιπόν, εκεί, σε μια μονοκατοικία. Ο μπαρμπα-Γιάννης μας έπαιξε ακορντεόν, μας κέρασε καφέ και μας έδωσε τη βέσπα.
  • Ήταν φωτογράφος και η βέσπα ήταν γεμάτη αυτοκόλλητα Kodak, I love Kodak και τέτοια. Μέχρι να πάει να τη φέρει ακούγαμε φωνές από αγγέλους και οραματιζόμασταν φως να πέφτει πάνω της. Είμαστε άρρωστοι.
  • Θα θέλαμε να γεράσουμε με αυτά τα μηχανάκια και να έχουμε κι εμείς να λέμε ιστορίες στα εγγόνια μας.
Οι Αθηναίοι
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Για τις Αρχές ήταν «τρομοκράτης» και «αρχηγός» της 17Ν, ενώ για την Αριστερά «προβοκάτορας». Σήμερα δηλώνει αντιστασιακός εκ φύσεως και πιστεύει ότι η «Ελευθεροτυπία» της δικής του εποχής δεν μπορεί να ξαναβγεί. Ο θρυλικός δημοσιογράφος αφηγείται την πολυτάραχη ζωή του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

Οι Αθηναίοι / Γιάννης Μπακογιαννόπουλος: «Η δημοσιότητα που έχω είναι μεγαλύτερη από την αξία μου»

Τη δεκαετία του '50 έβγαλε το πιο φτηνό εισιτήριο, βρέθηκε στο Παρίσι και κοιμόταν στο πάτωμα, προκειμένου να γνωρίσει το «μαγικό σύμπαν» του κινηματογράφου. Ο Βούλγαρης τον φωνάζει ακόμα «δάσκαλο», ενώ κάποτε του έλεγαν ότι οι κριτικές του έμοιαζαν να απευθύνονται μόνο στους φίλους του. Όμως εκείνος παρέμεινε πιστός στον δικό του δρόμο. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ