Ακολουθεί «μεταπολιτική» διαφήμιση

Ακολουθεί «μεταπολιτική» διαφήμιση  Facebook Twitter
Η βελούδινη επικράτησή του δείχνει πόσο βαθιά είναι η επιθυμία ψυχικής και συναισθηματικής απεμπλοκής από τους κομματικούς μηχανισμούς και από τις παραδοσιακές διαδικασίες ανέλιξης στην επαγγελματική πολιτική. Φωτ.: Nephele Nomikou/ SOOC
0

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ (και Πολάκης), Ανδρουλάκης...Τα τρία μεγάλα κόμματα «εξουσίας» μοιάζουν να βρίσκονται υπό κρητική κατοχή. Σαφώς και πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για (σατανική, ειδικά αν δεν είσαι Κρητικός) σύμπτωση, ενδεχομένως όμως να έχει συμβάλλει και μια τάση εξάπλωσης και διείσδυσης της κρητικής κουλτούρας που παρατηρείται πιο έντονα τα τελευταία χρόνια.

Τα κρητικά είναι μόδα, ακούμε να λέγεται όλο και πιο συχνά. Και είναι. Στις καλοκαιρινές Κυκλάδες πιο πιθανό είναι πλέον ν’ ακούσεις κρητικά παρά νησιώτικα. Όπως πάει το πράγμα, σε λίγο θα πρέπει να μάθουμε να λέμε όλοι απ’ έξω μαντινάδες σαν αυτήν:

Όλες οι χώρες από την μια / και η Κρήτη από την άλλη / ω την παντέρμη ζυγαριά / στην Κρήτη γέρνει πάλι / το λέω με παράπονο / το λέω με τερτίπι / όλη η Ελλάδα δεν μπορεί / να παραβγεί την Κρήτη (διάλεξα μία χαρακτηριστικά «τοπολατρική» που όμως κάνει έναν κόπο παραπάνω και δεν αρκείται στην εύκολη ρίμα Κρήτη / Ψηλορείτη). 

Πέρα από την πλάκα όμως και τον (καλοδεχούμενο είναι η αλήθεια) αντιπερισπασμό στη μουντίλα που πρόσφερε ο Στέφανος Κασσελάκης τον τελευταίο καιρό, το μήνυμα από τον θρίαμβό του στον πρώτο έστω γύρο των εκλογών για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ηχηρό και χωρίς τη συνοδεία λύρας ή λαούτου.

Ίσως μια κρίσιμη καμπή να ήταν η περίπτωση εκείνου του ωραίου Κρητικού αγρότη στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα που είχε τρελάνει τα media για μερικές μέρες τον Νοέμβρη του 2015. Τότε ακόμα, κανένα από τα τρία κόμματα δεν είχε Κρητικό αρχηγό. Fast forward οχτώ χρόνια αργότερα, και η κατάληξη -ακης αντηχεί εμφατικά στο πολιτικό σκηνικό.

Πέρα από την πλάκα όμως και τον (καλοδεχούμενο είναι η αλήθεια) αντιπερισπασμό στη μουντίλα που πρόσφερε ο Στέφανος Κασσελάκης τον τελευταίο καιρό, το μήνυμα από τον θρίαμβό του στον πρώτο έστω γύρο των εκλογών για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ηχηρό και χωρίς τη συνοδεία λύρας ή λαούτου.

Μπορεί να μοιάζει με hostile takeover («επιθετική εξαγορά», αλλά εν προκειμένω θα λέγαμε επιθετική ανάληψη ή κατάληψη), που λένε και στην εταιρική αργκό, η μετεωρική άνοδός του στην ηγεσία (αν επιβεβαιωθεί τελικά), όμως δεν οφείλεται μόνο στο επιμελές και επιθετικό marketing που χαρακτήρισε τη λαμπερή υποψηφιότητά του. 

Η βελούδινη επικράτησή του –πέρα από κάθε πρόβλεψη, μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες μόνο– δείχνει, πέραν των αναλύσεων και των εικασιών που είναι βέβαιο ότι θα μεγεθυνθούν ακόμα περισσότερο τις επόμενες μέρες, πόσο βαθιά είναι η επιθυμία ψυχικής και συναισθηματικής απεμπλοκής από τους κομματικούς μηχανισμούς και από τις παραδοσιακές διαδικασίες ανέλιξης στην επαγγελματική πολιτική. Είναι «σημείο των καιρών» αλλά είναι επίσης και κατανοητή στάση, κι ας επιμένουν κάποιοι να το βαφτίζουν αυτό σώνει και καλά «μεταπολιτική».  

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η νίκη του Κασσελάκη, ο ρόλος του Πολάκη και ο Τσίπρας 

Ρεπορτάζ / Η νίκη του Κασσελάκη, ο ρόλος του Πολάκη και ο Τσίπρας 

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε την έκπληξη και είναι ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο στρατηγός της νίκης του, ο Παύλος Πολάκης, έχει κάθε λόγο για να πανηγυρίζει κι αυτός, ενώ το χθεσινό αποτέλεσμα έκανε και τον Αλέξη Τσίπρα να χαμογελάσει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Ύδρα, μετά τη φωτιά 

Δημήτρης Πολιτάκης / Στην Ύδρα, μετά τη φωτιά 

«Η Ύδρα είναι μια φραγκοσυκιά γεμάτη πυρετό, όνειρα κι αγκάθια», έλεγε ο Σαχτούρης. Τώρα είναι γεμάτη κι από θηριώδη γιοτ, που μοιάζουν με πολεμικό στόλο της ίδιας σκιώδους υπερδύναμης, κι ας έχουν διαφορετικές σημαίες.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Υπήρξε ποτέ πιο αναπάντεχος, πιο ιδιαίτερος και πιο αγαπητός σταρ από τον Ντόναλντ Σάδερλαντ;

Απώλειες / Υπήρξε ποτέ πιο αναπάντεχος, πιο ιδιαίτερος και πιο αγαπητός σταρ από τον Ντόναλντ Σάδερλαντ;

Ό,τι κι αν έπαιζε ο Καναδός ηθοποιός, που πέθανε χθες στα 88 του, φιλτραριζόταν μέσα από κάτι βαθιά δικό του, σαν να απολαμβάνει ένα ιδιωτικό αστείο ή σαν να κρύβει επιτυχώς την υποψία ή τη βεβαιότητά του ότι κάτι έχει πάει πολύ στραβά (στον κόσμο).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η Φρανσουάζ Αρντί από εδώ στην αιωνιότητα 

Απώλειες / Η Φρανσουάζ Αρντί από εδώ στην αιωνιότητα 

«Θέλω να πιστεύω ότι οι ισχυρότεροι δεσμοί διατηρούνται για πάντα, ό,τι κι αν συμβεί και όπου κι αν βρισκόμαστε», είχε πει μερικούς μήνες πριν από τον θάνατό της η γυναίκα που υπήρξε αιώνιο κι απαράμιλλο σύμβολο ομορφιάς, έκφρασης, ερμηνείας, ελευθερίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Στη μνήμη της αγαπημένης μου καθηγήτριας στο Γυμνάσιο 

Daily / Στη μνήμη της αγαπημένης μου καθηγήτριας στο Γυμνάσιο

Ένας καλός δάσκαλος –ειδικά στο εφηβικό ναρκοπέδιο της μέσης εκπαίδευσης– μεταδίδει γνώση, αλλά κυρίως μεταδίδει αντίληψη, ακόμα και στάση ζωής. Οι καλύτεροι όμως έχουν το σπάνιο και ανεξιχνίαστο χάρισμα να μεταδίδουν τον ίδιο τους τον εαυτό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Eric» στο Netflix: Τα παιδιά που χάθηκαν στα παραμύθια

Daily / «Eric» στο Netflix: Τα παιδιά που χάθηκαν στα παραμύθια

Ακροβατώντας ανάμεσα στο αστυνομικό θρίλερ και στο κοινωνικό / οικογενειακό δράμα, η μίνι σειρά εκμεταλλεύεται ιδανικά το ιστορικό της πλαίσιο: τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’80, την πόλη των χαμένων παιδιών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο επαναστάτης του ΝΒΑ που καλούσε τον κόσμο να εναντιωθεί στην αμερικανική κυβέρνηση 

Daily / Ο επαναστάτης του ΝΒΑ που καλούσε τον κόσμο να εναντιωθεί στην αμερικανική κυβέρνηση

Ο Μπιλ Γουόλτον που πέθανε χθες στα 71 του και χαρακτήριζε ο ίδιος τον εαυτό του ως τον «πιο τυχερό τύπο στον κόσμο» ενσάρκωσε στα ‘70s τον χίπικο αλλά και τον μαρξιστικό ιδεαλισμό όσο ελάχιστες διασημότητες, όχι μόνο στον χώρο του επαγγελματικού πρωταθλητισμού αλλά οπουδήποτε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κι εμείς που νομίζαμε κάποτε ότι οι θρησκείες είχαν τελειώσει

Daily / Κι εμείς που νομίζαμε κάποτε ότι οι θρησκείες είχαν τελειώσει

Μια ματιά στην διαρκώς εύφλεκτη διεθνή επικαιρότητα είναι αρκετή για να πείσει οποιονδήποτε ότι η θρησκευτική αντιπαράθεση, είτε ως αιτία είτε ως πρόσχημα κλιμάκωσης συγκρούσεων, μοιάζει πιο ισχυρή από ποτέ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ