Ελληνίδα διαιτητής: Σχήμα οξύμωρο και ανυπόφορο για πολλούς οπαδούς

Ελληνίδα διαιτητής: Σχήμα οξύμωρο και ανυπόφορο για πολλούς οπαδούς Facebook Twitter
Η Τσαρούχα έχει στοχοποιηθεί ως γυναίκα, ως πρόσωπο δακτυλοδεικτούμενο και ανεπιθύμητο σ’ ένα ασφυκτικά ανδροκρατούμενο σύστημα. Φωτ.: EUROKINISSI
0


ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, ούτε και η τελευταία, αυτό είναι το μόνο βέβαιο, που η επιφανής –συχνά για τους λάθος λόγους, αλλά δεν φταίει η ίδια γι’ αυτό– Ελληνίδα διαιτήτρια Βάσω Τσαρούχα, δέχτηκε οχετό ύβρεων («Τσαρούχα π…άνα» και άλλα χειρότερα) από την εξέδρα. Το νέο περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινού αγώνα μπάσκετ ανάμεσα στην ΑΕΚ και την Φενέρμπαχτσε στα Άνω Λιόσια, ένα παιχνίδι εντελώς φιλικού χαρακτήρα όπου θα παρουσιαζόταν στο κοινό η φετινή εκδοχή της ελληνικής ομάδας ενώ συγχρόνως θα γιορταζόταν η εκατονταετηρίδα από την ίδρυση του συλλόγου.

Θεωρητικά, μια ωραία, οικογενειακή ατμόσφαιρα. Γύρω στα μισά του δεύτερου δεκάλεπτου όμως, η Τσαρούχα αναγκάστηκε να διακόψει προσωρινά το ματς καθώς πολλοί οπαδοί των γηπεδούχων την «στόλιζαν» εν χορώ με υβριστικά συνθήματα, για ασήμαντη αφορμή όπως μπορεί να συμπεράνει κανείς αν σκεφτεί τη μηδενική κρισιμότητα της αναμέτρησης.

Ο ιπποτισμός έχει πεθάνει στις μέρες μας και δικαίως, διότι το να προστατεύεται μια γυναίκα ως αδύναμη και περιορισμένη εκ φύσεως δεν είναι ούτε σωστό ούτε φεμινιστικό ούτε βοηθάει την ισότητα. Στην Τσαρούχα όμως οι «αγανακτισμένοι» δεν συμπεριφέρονται όπως θα συμπεριφέρονταν σ’ έναν άνδρα διαιτητή, αλλά πολύ χειρότερα και εντελώς σε προσωπικό (και έμφυλο) επίπεδο.

Το γεγονός ότι κάτι τέτοιο συνέβη σε φιλικό αγώνα και μάλιστα εορταστικού χαρακτήρα, σημαίνει ότι δεν μπορεί να έφταιγε κάποια αμφιλεγόμενη απόφασή της, αλλά η ίδια η παρουσία της και μόνο.

Η Τσαρούχα (η οποία έχει δεχτεί μέχρι και φτύσιμο σε αγώνα που διαιτήτευε) μπορεί να έχει στοχοποιηθεί ως φίλη του Ολυμπιακού από τους οπαδούς της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού (καθόσον αυτός είναι ο νηπιακός τρόπος με τον οποίον λειτουργεί το μυαλό πολλών φανατικών οπαδών), κυρίως όμως έχει στοχοποιηθεί ως γυναίκα, ως πρόσωπο δακτυλοδεικτούμενο και ανεπιθύμητο σ’ ένα ασφυκτικά ανδροκρατούμενο σύστημα. Αν είναι δυνατόν δηλαδή, μια γυναίκα να είναι ο «άρχων του αγώνα» σε αναμετρήσεις μεταξύ ανδρικών ομάδων, και μάλιστα στο «ελίτ» επίπεδο…

Υπάρχουν και κάποιοι που δικαιολογούν τις αντιδράσεις εναντίον της, ισχυριζόμενοι ότι ουδόλως έχουν να κάνουν αυτές με το ότι είναι γυναίκα αλλά με την κακή, και ενδεχομένως μεροληπτική, απόδοσή της στο παρκέ. Είναι, λένε, προκλητική (;), αυτάρεσκη, ευερέθιστη, διακόπτει τους αγώνες για ψύλλου πήδημα, θέλει να τραβά διαρκώς την προσοχή, κλπ. Με μια λέξη, δηλαδή, είναι «γυναίκα». Και δεν έχει καμία σημασία ούτε η πραγματική της αξία ούτε καν το γεγονός ότι το 2019 έγινε η δεύτερη μόλις γυναίκα που κλήθηκε να διαιτητεύσει αγώνα της Ευρωλίγκας.   

Ο ιπποτισμός έχει πεθάνει στις μέρες μας και δικαίως, διότι το να προστατεύεται μια γυναίκα ως αδύναμη και περιορισμένη εκ φύσεως δεν είναι ούτε σωστό ούτε φεμινιστικό ούτε βοηθάει την ισότητα. Στην Τσαρούχα όμως οι «αγανακτισμένοι» δεν συμπεριφέρονται όπως θα συμπεριφέρονταν σ’ έναν άνδρα διαιτητή, αλλά πολύ χειρότερα και εντελώς σε προσωπικό (και έμφυλο) επίπεδο.

Τι να περιμένει κανείς όμως από τυφλωμένους οπαδούς όταν πριν λίγους μήνες, στη διάρκεια των play-offs του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ, της είχε επιτεθεί ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός με φράσεις τόσο ακατανόμαστες που θα έκαναν και το πιο καμένο χουλιγκάνι να κοκκινήσει από ντροπή.  

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Daily / Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Έχει προ πολλού περάσει στην περιοχή των συμβόλων, πάνω στα οποία προβάλλονται αμφίσημα και αντιφατικά πράγματα, σαν αυτά που εξέφραζε κατά καιρούς και ο ίδιος. Μουσικά όμως, είναι αδύνατον να τον αρνηθείς, όσο κι αν θα το ήθελες ίσως.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Daily / «Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Από τους Steely Dan, τους Toto και τον Kenny Loggins μέχρι τον Questlove, τον Thundercat και τον Mac De Marco, τo ντοκιμαντέρ του HBO συνδέει τις κουκίδες ενός φαινομένου που αποτελεί λιγότερο ένα μουσικό είδος και περισσότερο μια αίσθηση, μια ιδέα, ένα vibe.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το αιώνιο μεγαλείο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Daily / Το αιώνιο μεγαλείο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Στο νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Αμερικανού κινηματογραφιστή Κεν Μπερνς ξετυλίγεται η ζωή και το έργο του ανθρώπου που εκτός από το μεγαλειώδες εικαστικό έργο του, πρόλαβε πριν από μισή χιλιετία να αντιληφθεί, να ανακαλύψει, να εφεύρει ή να προβλέψει τα πάντα σχεδόν, από τη βαρύτητα μέχρι τον κινηματογράφο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Beatles ’64: Πριν από εξήντα χρόνια, κάτι μαγικό κι ανεπανάληπτο

Daily / Beatles ’64: Πριν από εξήντα χρόνια, κάτι μαγικό κι ανεπανάληπτο

Βασισμένο σ’ ένα εκπληκτικό πρωτότυπο υλικό, αυτό το εξαίρετο ντοκιμαντέρ του Disney+ σε παραγωγή του Μάρτιν Σκορσέζε μάς μεταφέρει με μοναδικό τρόπο σ’ αυτό που βίωσαν τα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος όταν πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους σε μια Αμερική που έμοιαζε να τους έχει απόλυτη ανάγκη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η «παλιά, ωραία Αθήνα» της νεανικής ασφυξίας  

Daily / Η «παλιά, ωραία Αθήνα» της νεανικής ασφυξίας  

Περί της νοσταλγίας για «τα παλιά», με αφορμή τον θάνατο του ηθοποιού Θάνου Παπαδόπουλου που έπαιξε σε εκατοντάδες ταινίες αλλά θα μείνει αξέχαστος για την εμφάνισή του ως διαπομπευόμενος «τεντιμπόις» στην ταινία «Νόμος 4000».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Daily / Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η αυτοτελής σειρά κατορθώνει να λειτουργεί συγχρόνως ως ιστορική αναπαράσταση, ως συνταρακτικό δράμα, ως καθηλωτικό θρίλερ, ακόμα και ως δραματοποιημένο true crime, ειδικά για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πολυσύνθετες πτυχές του ένοπλου αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Daily / Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το πρώτο μεγάλο συνέδριο για την κινηματογραφική κριτική στην Ελλάδα, που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη ως και το Σάββατο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ