Εσείς θα πάτε να ψηφίσετε ή θα πάτε «για μπάνιο»;

Εσείς θα πάτε να ψηφίσετε ή θα πάτε «για μπάνιο»; Facebook Twitter
Οι πολίτες παίζουν έναν παθητικό και αδρανή ρόλο, ανταποκρινόμενοι μόνο στα σινιάλα που τους δίνονται. Eικονογράφηση: bianka/LIFO
0

ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ την Κυριακή ή θα πάτε «για μπάνιο»; Έχει μείνει η στάση σας σε ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία και το όλο προεκλογικό καρναβάλι στο επίπεδο του υγιούς και ήπιου σκεπτικισμού ή έχει εξελιχθεί σε αλλεργική αντίδραση και σε βαριά δυσανεξία; Με άλλα λόγια, σας έχει καταβάλει το λεγόμενο «σύνδρομο δημοκρατικής κόπωσης» ή αντέχετε ακόμα; 

Ήταν το «ένδοξο» για εμάς 2004, όταν ο Βρετανός κοινωνιολόγος Κόλιν Κράουτς επινόησε τον όρο «μεταδημοκρατία» που έχει γίνει του συρμού εσχάτως και στη χώρα μας – κυρίως με αφορμή το «φαινόμενο Κασσελάκη», για να περιγράψει μια νέα τάξη πολιτικών πραγμάτων. Στο πλαίσιο αυτής της νέας συνθήκης, «ενώ οι εκλογές εξακολουθούν να υπάρχουν και να αλλάζουν κυβερνήσεις, ο δημόσιος προεκλογικός διάλογος είναι πλέον ένα αυστηρά ελεγχόμενο θέαμα, το οποίο διευθύνεται από αντίπαλες ομάδες επαγγελματιών στις τεχνικές της πειθούς, και εξετάζει μόνο ένα μικρό εύρος θεμάτων που επιλέγονται από τις ομάδες αυτές. Οι πολίτες παίζουν έναν παθητικό και αδρανή ρόλο, ανταποκρινόμενοι μόνο στα σινιάλα που τους δίνονται». 

Μπορεί να μοιάζει σε πολλούς εξωφρενική η ιδέα να επιλέγονται μέσω κλήρωσης οι (ανώνυμοι) εκπρόσωποι του κοινωνικού σώματος στο κοινοβούλιο, αλλά μια ματιά στους «επώνυμους» υποψήφιους των κομμάτων σ’ αυτές τις εκλογές (και όχι μόνο) την καθιστά άμεσα πολύ πιο φιλική.

Ο πιο επιφανής όμως «πολέμιος» των εκλογών –ή μάλλον της συρρίκνωσης της δημοκρατίας στην εκλογική διαδικασία– είναι ο Βέλγος πολιτισμικός ιστορικός και αρχαιολόγος Ντέιβιντ φαν Ρέιμπρουκ, το βιβλίο του οποίου Against Elections: The Case for Democracy («Κατά των εκλογών και υπέρ της δημοκρατίας» θα μπορούσε να είναι η ελληνική απόδοση) κυκλοφόρησε πριν από μια δεκαετία περίπου.

«Υπάρχει κάτι εκρηκτικό σε μια εποχή κατά την οποία το ενδιαφέρον για την πολιτική αυξάνεται, ενώ η πίστη στους πολιτικούς θεσμούς μειώνεται» έγραφε. «Τι σημαίνει για τη σταθερότητα μιας χώρας αν όλο και περισσότεροι άνθρωποι παρακολουθούν με επιφυλακτικότητα τις δραστηριότητες μιας εξουσίας την οποία δεν εμπιστεύονται όλο και περισσότερο; Πόση χλεύη μπορεί να αντέξει ένα σύστημα, ειδικά τώρα που ο καθένας μπορεί να μοιράζεται τις έντονες απόψεις του στο διαδίκτυο;».

Σύμφωνα με τον Βέλγο συγγραφέα και ερευνητή, είναι αμέτρητες πλέον οι δυτικές –και όχι μόνο– κοινωνίες που πλήττονται σήμερα από αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί «σύνδρομο δημοκρατικής κόπωσης», η οποία δεν προκαλείται τόσο από τους εκλογείς, τους πολιτικούς ή τα κόμματα αλλά σε μεγάλο βαθμό από την ίδια την εκλογική διαδικασία. Δεν είναι η δημοκρατία το πρόβλημα, αλλά η ψηφοφορία (και η ψηφοθηρία). Ο φαν Ρέιμπρουκ κάνει επίσης λόγο και για ένα είδος «εκλογικού φονταμενταλισμού». Οι φονταμενταλιστές της ψήφου τιμούν την εκλογική διαδικασία αλλά περιφρονούν τους ανθρώπους που εκλέγονται, θεωρώντας τις εκλογές όχι ως ένα μέσο δημοκρατικής συμμετοχής, αλλά ως αυτοσκοπό, ως ένα δόγμα με εγγενή, αναφαίρετη αξία.

«Οι εκλογές είναι το καύσιμο της πολιτικής», γράφει. «Ενώ κάποτε έδιναν τεράστια ώθηση στη δημοκρατία, όπως το πετρέλαιο στις οικονομίες, τώρα αποδεικνύεται ότι προκαλούν από μόνες τους κολοσσιαία προβλήματα. Αν δεν επανεξετάσουμε επειγόντως τη φύση του δημοκρατικού μας καυσίμου, μας περιμένει μια συστημική κρίση. Αν επιμένουμε πεισματικά σε μια έννοια της δημοκρατίας που περιορίζει το νόημά της στην εκλογική διαδικασία, ειδικά σε μια εποχή οικονομικής δυσπραγίας, υπονομεύουμε την ίδια τη δημοκρατική διαδικασία». 

Η λύση που προτείνει είναι η αναβίωση του συστήματος της κλήρωσης, όπως γινόταν στην αρχαία Αθήνα. Η ιδέα είναι ότι ένας μικρός αριθμός πολιτών επιλέγεται τυχαία με κλήρωση –κατ’ αναλογία με ένα σώμα ενόρκων– και στη συνέχεια εξουσιοδοτείται να μελετήσει ένα συγκεκριμένο θέμα ως εκπρόσωπος του συνολικού πληθυσμού. Στην εποχή μας ειδικά, θα μπορούσαν να επιστρατευτούν οι αλγόριθμοι έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι τα αποτελέσματα της κλήρωσης αντικατοπτρίζουν πιστά την κοινωνική σύνθεση.

Μπορεί να μοιάζει σε πολλούς εξωφρενική η ιδέα να επιλέγονται μέσω κλήρωσης οι (ανώνυμοι) εκπρόσωποι του κοινωνικού σώματος στο κοινοβούλιο, αλλά μια ματιά στους «επώνυμους» υποψήφιους των κομμάτων σ’ αυτές τις εκλογές (και όχι μόνο) την καθιστά άμεσα πολύ πιο φιλική. 


 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Settlers: Αίσθηση, αν όχι έκπληξη, προκαλεί το ντοκιμαντέρ του BBC για τους εποίκους του Ισραήλ

Daily / The Settlers: Αίσθηση, αν όχι έκπληξη, προκαλεί το ντοκιμαντέρ του BBC για τους εποίκους του Ισραήλ

To εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Louis Theroux για το «κίνημα» των Ισραηλινών εποίκων που έχουν πλέον βάλει ως στόχο την ισοπεδωμένη Γάζα, και προβλήθηκε πριν από λίγες μέρες στο BBC, βρίσκεται και στο YouTube, προς το παρόν τουλάχιστον.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
American Psycho: Τα 25 κλείνει η παρεξηγημένη μεταφορά ενός παρεξηγημένου βιβλίου

Daily / American Psycho: Τα 25 κλείνει η παρεξηγημένη μεταφορά ενός παρεξηγημένου βιβλίου

Η ταινία του 2000 που βασίστηκε στο ομώνυμο, αγρίως αμφιλεγόμενο, μυθιστόρημα του Μπρετ Ίστον Έλις, με τον Κρίστιαν Μπέιλ στον ρόλο ενός σαλεμένου γιάπη, μοιάζει από πολλές απόψεις εξαιρετικά προφητική και ανησυχητικά επίκαιρη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ