Μάικλ Λόρενς: Από τη Ρώμη του Φελίνι και το Λος Άντζελες του Τζιμ Μόρισον στο αραξοβόλι της Ύδρας

Από την Ρώμη του Φελίνι και το Λος Άντζελες του Τζιμ Μόρισον στο αραξοβόλι της Ύδρας  Facebook Twitter
Ο Μάικλ Λόρενς. Φωτο: Ben Roberts
0

ΕΙΔΑ ΤΥΧΑΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ στα social media ότι πέθανε πριν από λίγες μέρες στην Ύδρα, όπου ζούσε ως μόνιμος κάτοικος τις τελευταίες δεκαετίες, ο καταξιωμένος Αμερικανός εικαστικός και συγγραφέας Μάικλ Λόρενς.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποχώρησε πλήρης ημερών όχι λόγω ηλικίας (ήταν 78 χρονών) αλλά λόγω της ζωής που έζησε, των τόπων που διέμεινε, των ανθρώπων που γνώρισε στην κόψη του περασμένου αιώνα.

Ήταν γιος του Μαρκ Λόρενς, άξιου καρατερίστα του παλιού Χόλιγουντ με ειδίκευση στους γκάνγκστερ και στους πάσης φύσεως «κακούς» (χαρακτηριστικός ο ρόλος του Ζίγκι στο Key Largo του Τζον Χιούστον, πλάι στον Μπόγκαρτ, την Μπακόλ και τον Έντουαρντ Τζ. Ρόμπινσον), και της ποιήτριας Φάνια Φος.

Είχε μόλις κλείσει τα επτά του χρόνια όταν υπό την πίεση του φάσματος του μακαρθισμού η οικογένειά του μετακόμισε στη Ρώμη της Τσινετσιτά και του Φελίνι, καθιστώντας την παιδική του ηλικία ένα μαγικό και σουρεαλιστικό ταξίδι, μια εξερεύνηση των μυστικών της Ιστορίας με φόντο τα λαμπρά ερείπια και μνημεία της Αιώνιας Πόλης και τα συναρπαστικά πρώιμα σπαράγματα της Ντόλτσε Βίτα. Στα μέσα της εφηβείας του όμως επέστρεψε στο Λος Άντζελες όπου λίγο αργότερα γνώρισε τον συνομήλικό του και συμφοιτητή του στο Πανεπιστήμιο UCLA, Τζιμ Μόρισον.

Το νήμα της ζωής του Μόρισον κόπηκε νωρίς, ο Λόρενς όμως μόλις είχε ξεκινήσει την καλλιτεχνική του διαδρομή και έναν περιπατητικό κοσμοπολιτισμό χαρακτηριστικό της μποέμ διασποράς του προηγούμενου αιώνα, που θα τον έφερνε ξανά πίσω στην Ευρώπη αλλά και σε μέρη όπως το Αφγανιστάν ή η Ταγγέρη, όπου θα συναντούσε τον Πολ Μπόουλς.

Πριν από μερικά χρόνια είχε κυκλοφορήσει κι ένα ωραίο βιβλίο απομνημονευμάτων του από εκείνη την περίοδο με τον τίτλο Tripping With Jim Morrison & Other Friends (το εισαγωγικό σημείωμα, μάλιστα, φέρει την υπογραφή του περιβόητου «γκουρού της ψυχεδέλειας» Τίμοθι Λίρι).

«Συνάντησα τον Τζιμ Μόρισον μια ζεστή μέρα του 1964 στο Πάρκο Χόλπμπι, κοντά στο UCLA» γράφει στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου. «Ήταν ο πρωταγωνιστής μιας φοιτητικής ταινίας. Τον είδα από μακριά να στέκεται στην κορυφή του λόφου και να ακούει τον σκηνοθέτη. Η στάση του ισορροπούσε ανάμεσα στην πλήρη προσοχή και στη νωχελική περισυλλογή –δεν περίσσευε ούτε μια ακατάστατη χειρονομία– ενώ άλλες στιγμές έμοιαζε σα να λιποθυμά αργά με τον τρόπο ενός σπουδαίου και γεμάτου χάρη μαέστρου που αποχαιρετά την ορχήστρα σαν Ζεν μοναχός που βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμου διαλογισμού».

Σε ένα άλλο σημείο περιγράφει τον τρόπο που ο Τζιμ Μόρισον «κουλουριαζόταν καθώς ρύθμιζε εμμονικά τα κουμπιά του ραδιοφώνου, σα να σκύβει μπροστά στο ιερό του ναού, σα να αποτελεί αυτή η αφοσιωμένη ακρόαση την πηγή όλων των συνδέσεων, σα να αναγνωρίζεται μ’ αυτόν τον τρόπο η ομορφιά όλων των πραγμάτων». 

Το νήμα της ζωής του Μόρισον κόπηκε νωρίς, ο Λόρενς όμως μόλις είχε ξεκινήσει την καλλιτεχνική του διαδρομή και έναν περιπατητικό κοσμοπολιτισμό χαρακτηριστικό της μποέμ διασποράς του προηγούμενου αιώνα, που θα τον έφερνε ξανά πίσω στην Ευρώπη αλλά και σε μέρη όπως το Αφγανιστάν ή η Ταγγέρη, όπου θα συναντούσε τον Πολ Μπόουλς.

Βλέποντας τον 20ό αιώνα να βαδίζει ασθμαίνων προς το τέλος του, αποφάσισε να μετοικήσει μόνιμα στην Ύδρα, όπου και παρέμεινε ως το τέλος, την ώρα που έργα του εκτίθεντο σε διάσημες γκαλερί και επιφανή εικαστικά ιδρύματα του πλανήτη.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Daily / Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η αυτοτελής σειρά κατορθώνει να λειτουργεί συγχρόνως ως ιστορική αναπαράσταση, ως συνταρακτικό δράμα, ως καθηλωτικό θρίλερ, ακόμα και ως δραματοποιημένο true crime, ειδικά για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πολυσύνθετες πτυχές του ένοπλου αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Daily / Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το πρώτο μεγάλο συνέδριο για την κινηματογραφική κριτική στην Ελλάδα, που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη ως και το Σάββατο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Παραπονεμένα λόγια: Είναι σκληρό να ζεις καθημερινά στο πετσί σου την «τυραννία της μειοψηφίας» 

Daily / Παραπονεμένα λόγια: Είναι σκληρό να ζεις καθημερινά στο πετσί σου την «τυραννία της μειοψηφίας» 

Η επανεκλογή του Τραμπ έχει αλλάξει ξαφνικά τον τόνο της δημόσιας συζήτησης, κάνοντάς την πολύ πιο φιλική ως προς τις θέσεις της «λαϊκίστικης δεξιάς».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έκανε τελικά κακό στην Κάμαλα Χάρις η κουστωδία των διάσημων που την στήριξαν;

Daily / Έκανε τελικά κακό στην Κάμαλα Χάρις η κουστωδία των διάσημων που τη στήριξαν;

Στην Ελλάδα, πάντως, οι διασημότητες συχνά δεν κάνουν τον κόπο καν να δηλώσουν επίσημα την εκλογική στήριξή τους. Απλά, βάζουν υποψηφιότητα οι ίδιοι και οι ίδιες και εκλέγουν απευθείας τους εαυτούς τους σε θέσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το «πογκρόμ» στο Άμστερνταμ και οι λέξεις που χάνουν το νόημά τους

Daily / Το «πογκρόμ» στο Άμστερνταμ και οι λέξεις που χάνουν το νόημά τους

Μια συντονισμένη απόπειρα να παρουσιαστούν οι φανατικοί οπαδοί της Μακάμπι ως αθώα θύματα ή και ήρωες ακόμα, παρά τις επιθέσεις και τις προκλήσεις στις οποίες προέβησαν πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας τους εναντίον του Άγιαξ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Bruce Springsteen & the E Street Band: Το ροκ του παρελθόντος και του μέλλοντος μας

Daily / Bruce Springsteen & the E Street Band: Το ροκ του παρελθόντος και του μέλλοντός μας

«Μετά από 50 χρόνια στον δρόμο, είναι πολύ αργά για να σταματήσουμε τώρα», δηλώνει μ’ ένα διακριτικό μειδίαμα ο 75χρονος ροκ σταρ σ’ ένα νέο ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί από απόσταση αναπνοής την πρόσφατη περιοδεία του Μπρους Σπρίνγκστιν και της θρυλικής μπάντας του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ελληνικές σειρές των 90s: comfort zone ή ζώνη του λυκόφωτος;

Daily / Ελληνικές σειρές των '90s: Comfort zone ή ζώνη του λυκόφωτος;

Οι τηλεοπτικές σειρές της πρώτης δεκαετίας των ιδιωτικών καναλιών φαίνονται να έχουν υποκαταστήσει σ’ ένα μεγάλο κοινό τον ρόλο που έπαιζαν για μισό αιώνα σχεδόν οι ελληνικές ταινίες της ακμής του βιομηχανικού σινεμά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Στο μεταξύ, η Γάζα πεθαίνει 

Daily / Στο μεταξύ, η Γάζα πεθαίνει 

«Το Ισραήλ πάνω απ' όλα», έγραψε με εθνικοσοσιαλιστικό ρίγος, αν και ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Αριέλ Λεκαδίτης αμέσως μετά (και παρά) την ανακοίνωση του εκδοτικού του οίκου ότι διακόπτει τη συνεργασία τους εξαιτίας «των χυδαίων αναρτήσεών του».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η παλιά παραλιακή και η σύγχρονη «Αθηναϊκή Ριβιέρα»

Daily / Η παλιά παραλιακή και η σύγχρονη «Αθηναϊκή Ριβιέρα»

Μια ονομασία που μοιάζει συγχρόνως νεοπλουτίστικη και φτωχομπινέδικη, ειδικά σε όσους από εμάς μεγαλώσαμε στα Νότια και δεν νιώσαμε ποτέ ότι υπήρχε ανάγκη ούτε για τόσο ισοπεδωτική «ανάπλαση» ούτε και για τέτοιους τουριστικούς ευφημισμούς.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ