Ματαίως για τον τέως

Ματαίως για τον τέως Facebook Twitter
Φυσιογνωμικά δικός μας έμοιαζε, όχι «ξένος». Ειδικά ως μεσήλικας και υπερήλικας έμοιαζε ξεκάθαρα με έναν τυπικό καλοβαλμένο, καλοζωισμένο, ευκατάστατο Έλληνα δεξιό.
0

ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΕΣΚΑΣΕ η πρώτη αναγγελία θανάτου του πρώην βασιλιά (και τελευταίου Έλληνα μονάρχη), ένιωθε κανείς τις μηχανές να ανάβουν στα social media δευτερόλεπτα πριν από την εκκίνηση χιλιάδων αναρτήσεων. Η πίστα ήταν έτοιμη άλλωστε εδώ και μέρες που διεξάγονταν τα «δοκιμαστικά» ενός προαναγγελθέντος θανάτου.  

Και πώς είναι το σωστό; Έκπτωτος ή τέως; Γλύξμπουργκ ή Λήξμπουργκ (που έγραψε κάποιος ευπατρίδης Σεφερλής); Και η κηδεία; Πού και πώς; Και ποιοι.

Ο εκλιπών σήμαινε ακόμα κάτι σε πολλούς συμπατριώτες μας που έχουν το δικαίωμα να τον πενθήσουν –δημοκρατία έχουμε άλλωστε–, έχει όμως καμιά υποχρέωση να τον τιμήσει επίσημα η Ελληνική Δημοκρατία; Ε, ρε σόου που έχουμε να δούμε τις επόμενες μέρες και ερμηνείες του Συντάγματος που έχουμε να ακούσουμε.  

Πολλοί τον θεωρούν «ξένο», υπερτονίζοντας το επίθετο του βασιλικού «οίκου» απ’ όπου προέρχεται. Εδώ γεννήθηκε πάντως και εδώ πέθανε.

Και βέβαια, κάθε δυο-τρεις αναρτήσεις το διάσημο σκίτσο του Ορνεράκη με το αγοράκι που κατουράει το στέμμα, μια εικόνα που αποτελεί μία από τις σταθερές της ζωής μου, δεν μπορώ να θυμηθώ εποχή που δεν εμφανιζόταν κάπου κάπως και με κάποια αφορμή, παρότι η βασιλεία έληξε το 1974. 

Ματαίως για τον τέως Facebook Twitter
Η αφίσα του Σπύρου Ορνεράκη που κυριάρχησε στον αντιμοναρχικό αγώνα. Πηγή: Βιβλιοθήκη της Βουλής

Τη μονοτονία έσπαγαν κάποιες –εμμέσως σχετικές– σκηνές ελληνικών ταινιών από το YouTube: «Της Αμύνης τα παιδιά» από το Ρεμπέτικο, «Γύρνα ξανά –στην παλιά σου φωλιά– βασιλιά» από τον Θίασο, το δίλημμα «ο βασιλιάς ή το πουλί;» από το Λούφα και Παραλλαγή. Κλασικές, μνημειώδεις σκηνές του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου και οι τρεις, παρότι μόνο η τελευταία είχε να κάνει με τον ίδιο.

Μπορούσες, πάντως, ακόμα και να χαλαρώσεις παρακολουθώντας να περνά από μπροστά σου μέσα από θραύσματα, αναθέματα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό ολόκληρη σχεδόν η μεταπολεμική Ελλάδα, από τον Εμφύλιο μέχρι τις μέρες μας.

Ο νεαρός διάδοχος ως Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας στη Ρώμη (μάλλον η κορυφαία προσφορά του εκλιπόντος), το affair με τη Βουγιουκλάκη, μια φευγαλέα ατμόσφαιρα ΕΟΤ και ανεμελιάς (με σάουντρακ το τραγουδάκι «Άννα Μαρία» που είχε γράψει ο Γεράσιμος Λαβράνος για τη δροσερή Δανέζα πριγκίπισσα) πριν από τα Ιουλιανά και την πορεία προς τη χούντα. Λιγότερο από πενταετία κράτησε ουσιαστικά η βασιλεία του και όλα έγιναν μαντάρα.

Πέρασε από μπροστά μου και μια εικόνα που το μυαλό θα πρέπει να είχε κάνει delete για να δημιουργηθεί χώρος, και τώρα ξαφνικά επανήλθε σαν φλασιά: Τον Μητσοτάκη (τον πατέρα) να καπνίζει κλονισμένος και σκεπτικός το 1988 μετά την κατακραυγή που είχε δεχτεί όταν χαρακτήρισε «unfair» για τον Κωνσταντίνο το δημοψήφισμα που τον είχε θέσει εκτός των πραγμάτων δεκατέσσερα χρόνια πριν. 

Ματαίως για τον τέως Facebook Twitter
Ο νεαρός διάδοχος ως Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας στη Ρώμη (μάλλον η κορυφαία προσφορά του εκλιπόντος).

Έκτοτε εμφανιζόταν ανά διαστήματα στη χώρα οικογενειακώς, σαν έκτακτος προσκεκλημένος, σαν επιφανής ομογενής, σαν επίμονος αναχρονισμός. Πολλοί τον θεωρούν «ξένο», υπερτονίζοντας το επίθετο του βασιλικού «οίκου» απ’ όπου προέρχεται. Εδώ γεννήθηκε πάντως και εδώ πέθανε.

Θα έλεγα επίσης ότι και φυσιογνωμικά δικός μας έμοιαζε, όχι «ξένος». Ειδικά ως μεσήλικας και υπερήλικας έμοιαζε ξεκάθαρα με έναν τυπικό (και όχι απαραίτητα αντιπαθή παρότι οι πιθανότητες ήταν εναντίον του) καλοβαλμένο, καλοζωισμένο, ευκατάστατο Έλληνα δεξιό. 

Παρότι πιστεύω ότι του αξίζουν τα περισσότερα από αυτά που του σέρνουν ακόμα και τούτη την ώρα (η εκεχειρία του πένθους έχει τελειώσει ως ιδέα), μου φαίνεται εύκολο και κακομοίρικο και χωρίς νόημα το κράξιμο του νεκρού. Ίσως επειδή τον είχα δει πριν από δυο-τρία καλοκαίρια στην Ύδρα από αρκετά κοντά, την ώρα που με το αμαξίδιο τον μετέφεραν, εμφανώς κουρασμένο, σε μια θαλαμηγό που είχε ένα χαρακτηριστικά ανάρμοστο και kinky όνομα που όμως δεν μπορώ να θυμηθώ με τίποτα (Ecstasy; Seduction; κάτι τέτοιο…).

Άμα δεις κάποιον, οποιονδήποτε, σε κατάσταση βαριάς αδυναμίας, σου μένει αυτή η εικόνα για πάντα για να σε κρατά νηφάλιο. Ακόμα κι αν ξέρεις ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουμε ξανά μαλλιοκούβαρα για πάρτη του.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ