Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα

Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα Facebook Twitter
Δεν υπάρχει ούτε αυτοσυγκράτηση στις νίκες ούτε ψυχραιμία στις ήττες, τιμητικές και μη. Φωτ.: Άγγελος Ζυμαράς/ SOOC
0

ΓΕΜΙΣΕ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ δικαστές, εισαγγελείς και δήμιους της εθνικής μπάσκετ. Μεγάλη αρρώστια βγάζει τελικά στους εραστές της η «επίσημη αγαπημένη». Έτσι είναι όμως η καψούρα, τυφλή και μοιραία. Και σε κάνει πικρόχολη drama queen, θέλεις δεν θέλεις.  Άδικη αντιμετώπιση, αν σκεφτεί κανείς τον ισχυρότατο ανταγωνισμό που είχε να αντιμετωπίσει η ελληνική ομάδα.

Αλλά αυτοί είμαστε… Δεν υπάρχει ούτε αυτοσυγκράτηση στις νίκες ούτε ψυχραιμία στις ήττες, τιμητικές και μη. Είναι κι αυτή η ψευδαίσθηση μεγαλείου και πεπρωμένου που μας διακρίνει και δεν μπορούμε ούτε να χαρούμε όμορφα τους θριάμβους ούτε να δεχτούμε ψύχραιμα τις απώλειες.

Ωραία θα ήταν να τελείωνε πιο όμορφα το παραμύθι –ιδανικά με τον Γιάννη «μεταλλιούχο»– αλλά ακόμα κι έτσι ήταν μια έντονη και συναρπαστική διαδρομή από το προ-Ολυμπιακό τουρνουά μέχρι το Παρίσι και τις αναμετρήσεις με τα θηρία του αθλήματος, οι οποίες έγιναν ορόσημα του ημερολογίου μας στο πάντα περίεργο μεταίχμιο μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου.

Ο κόσμος καίγεται, η «ολυμπιακή εκεχειρία» είναι ένα αρχαίο ανέκδοτο, αλλά τουλάχιστον οι Αγώνες προσφέρουν υψηλό αγωνιστικό θέαμα και γνήσιες συγκινήσεις στο κοινό, άλλο αν εμείς το παίρνουμε πιο βαριά και πιο πατριωτικά το ζήτημα, σε σχέση με άλλα έθνη.

Ο κόσμος καίγεται, η «ολυμπιακή εκεχειρία» είναι ένα αρχαίο ανέκδοτο, αλλά τουλάχιστον οι Αγώνες προσφέρουν υψηλό αγωνιστικό θέαμα και γνήσιες συγκινήσεις στο κοινό, άλλο αν εμείς το παίρνουμε πιο βαριά και πιο πατριωτικά το ζήτημα, σε σχέση με άλλα έθνη. Είναι πολύ μεγάλη δουλειά η διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κυρίως όμως για τους αθλητές.   

Ευτυχώς υπάρχει και κάποιος σαν τον Μίλτο Τεντόγλου που εκτός από τις πρωτοφανείς για τον ελληνικό στίβο επιδόσεις και κατακτήσεις του, μας προσφέρει με την εν γένει στάση και κοσμοθεωρία του, με όλη αυτήν τη συγκροτημένη χαλαρότητα και το ελεύθερο πνεύμα που προβάλλει, ένα υγιές αντίβαρο στις έντονες αμφιθυμίες μας, υπενθυμίζοντάς μας την αξία του μέτρου και της υπομονής (δεν χρειάζεται να απογειωνόμαστε κάθε τόσο με το παραμικρό, το κάνει εκείνος για λογαριασμό μας στα άλματά του).

Φοβερός (πρωτ)αθλητής και σπουδαίος τύπος, και επίσης υπέροχο «ντουέτο» στον στίβο (και θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι Ολυμπιάδα σημαίνει, σε μεγάλο βαθμό και για τον περισσότερο κόσμο, στίβος) με τον Μανώλη Καραλή που το χαμόγελό του είναι εξίσου μεταδοτικό με το μειδίαμα του Τεντόγλου.  

Καθώς μαζεύονται σιγά-σιγά οι διακρίσεις, λησμονήθηκε θαρρώ κάπως γρήγορα και «βολικά» η πρώτη από αυτές σ’ αυτούς τους Αγώνες, το χάλκινο του Θοδωρή Τσελίδη στο τζούντο. Όσοι δεν τον γνώριζαν από πριν, όπως εγώ, ένιωσαν μια αμηχανία, κι ας μην την ομολόγησαν δημοσίως, όταν έκανε δηλώσεις μέσω διερμηνέα μετά την επιτυχία του.

Έτσι είναι όμως πλέον οι Ολυμπιακοί –και οι εθνικές ομάδες– και εμείς δεν είμαστε ούτε πρωτοπόροι, ούτε και πρωτάρηδες φυσικά, στη «συμπερίληψη» αθλητών που μεγάλωσαν και «φτιάχτηκαν» αλλού, είτε εμφανίζουν ελληνικές ρίζες είτε όχι. Με συγκίνησε πάντως ομολογώ –και το λέω χωρίς ίχνος σαρκασμού– όταν με μια χαριτωμένη αφέλεια, δήλωσε περήφανος που κατάφερε να κερδίσει το μετάλλιο «για αυτή την όμορφη χώρα», πριν ζητήσει συγγνώμη που δεν μιλάει ελληνικά.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Daily / The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Με αφορμή μια μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο για το μυθικό βρετανικό περιοδικό και την επίδρασή του στη σύγχρονη κουλτούρα, θυμήθηκα το πρώτο τεύχος του που έπεσε στα χέρια μου, πριν από σαράντα χρόνια, όταν ήμουν μαθητής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Sly Lives!: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκηπα

Daily / «Sly Lives!»: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκιπα

Ένα εξαιρετικό μουσικό ντοκιμαντέρ στο Disney+ για τη διαστημική άνοδο και την αργόσυρτη πτώση του ιδιοφυούς Sly Stone, ηγέτη της πιο εντυπωσιακά πολυμορφικής μπάντας όλων των εποχών, τόσο ηχητικά όσο και εμφανισιακά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ