Μια στιγμή αληθινής ορατότητας

Μια στιγμή αληθινής ορατότητας Facebook Twitter
Mια σπάνια στιγμή «ορατότητας» για μια μεταναστευτική κοινότητα που μας είναι τόσο οικεία όσο και ξένη.
0

ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ ΣΕ ΝΗΣΙ. Η περατζάδα χαλαρώνει καθώς πλησιάζουν μεσάνυχτα ενώ σε κάποια από τα καφε-εστιατόρια της παραλιακής προβάλλεται, με χαμηλά τη φωνή, ο αγώνας Ιταλίας – Αλβανίας που βαδίζει αργά και βασανιστικά προς το τέλος του. Το προηγούμενο βράδυ είχε κηρυχτεί η επίσημη έναρξη της διοργάνωσης με το εναρκτήριο ματς του Euro 2024 ανάμεσα στην οικοδέσποινα Γερμανία και την ταλαίπωρη αλλά πάντα ψυχαγωγική Σκωτία, όμως συνέπιπτε με τον κρίσιμο αγώνα του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό για τον φετινό τίτλο στην ελληνική basket league, συνεπώς η Ευρώπη πέρασε μοιραία σε δεύτερη μοίρα.

Απόψε όμως το ποδόσφαιρο έχει ξανά την τιμητική του – ξυπνώντας όμορφες μνήμες από τα ατέλειωτα παιδικά και εφηβικά καλοκαίρια που βλέπαμε Μουντιάλ και Euro στα καφενεία των διακοπών παρέα με τους τουρίστες – και τα τραπέζια είναι ακόμα γεμάτα από κόσμο που βλέπει ή χαζεύει το ματς ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες.

Ένα βαθύ και συντριπτικό «αχ» διαπερνά τα τραπέζια και ηλεκτρίζει στιγμιαία την ατμόσφαιρα, μαζί με κάποιες κραυγές και κάποια βρισίδια απόγνωσης (στα ελληνικά) που ακούγονται τόσο από τους θαμώνες όσο και από κάποιους εργαζόμενους στα παραλιακά μαγαζιά.

Ελάχιστοι Ιταλοί, κάτι ζαλισμένοι Αθηναίοι και πολλοί ντόπιοι. Οικογένειες ως επί το πλείστον, και πιτσιρικάδες (μαθητικής ηλικίας), δυο-τρεις εκ των οποίων φοράνε μπλουζάκια με το εθνόσημο της αλβανικής ομάδας. Απορώ λίγο με το θάρρος τους. Πριν από μερικά χρόνια, στο ίδιο μέρος, είχα πετύχει αγόρια αυτής της ηλικίας να τραμπουκίζουν αγρίως συνομήλικούς τους (συμμαθητές τους) αποκαλώντας τους «κωλοαλβανούς».

Το ματς τελειώνει και η Αλβανία, το αουτσάιντερ που προηγήθηκε με το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία του θεσμού σκορπίζοντας ντελίριο ενθουσιασμού στους απανταχού φίλους της ομάδας, βρίσκεται να χάνει με 2-1 και μοιάζει να έχει παραδοθεί στο πανίσχυρο δόγμα «όπου φτωχός κι η μοίρα του», όταν ξαφνικά, στο τελευταίο λεπτό της κανονικής διάρκειας, βρίσκεται μια ανάσα από το πολυπόθητο γκολ της ισοφάρισης.

Όμως η μπάλα δεν της κάνει το χατίρι και κυλά οριακά δραματικά εκτός εστίας. Ένα βαθύ και συντριπτικό «αχ» διαπερνά τα τραπέζια και ηλεκτρίζει στιγμιαία την ατμόσφαιρα, μαζί με κάποιες κραυγές και κάποια βρισίδια απόγνωσης (στα ελληνικά) που ακούγονται τόσο από τους θαμώνες όσο και από κάποιους εργαζόμενους στα παραλιακά μαγαζιά.

Ήταν μια έντονη υπενθύμιση της καταγωγής και της ταυτότητας τόσων πολλών ανθρώπων που «τρέχουν» όχι μόνο την θερινή βιομηχανία της χώρας αλλά και τα νησιά τα ίδια, και ανήκουν στην τεράστια αλλά σε μεγάλο βαθμό αόρατη και θεσμικά περιθωριοποιημένη αλβανική ή ελληνοαλβανική μειονότητα. Σύμφωνα με τις σχετικές μετρήσεις, ο αγώνας σημείωσε εξαιρετικά μεγάλη θεαματικότητα, με μέσο όρο 29,9% στο δυναμικό κοινό, φτάνοντας μέχρι το 33,4% στο κρίσιμο τελευταίο τέταρτο της διάρκειάς του.

Ήταν μια σπάνια στιγμή «ορατότητας» για μια μεταναστευτική κοινότητα που μας είναι τόσο οικεία όσο και ξένη, παρά τα τριάντα και πλέον χρόνια που βρίσκεται εδώ και βλέπει τα παιδιά της –που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ, που τελείωσαν εδώ τη μέση αλλά και την τριτοβάθμια εκπαίδευση– να μην μπορούν να βγάλουν ακόμα ελληνικές ταυτότητες, και να ομολογούν με πικρία και συγκατάβαση ότι «στην Αλβανία δεν είναι Αλβανοί και στην Ελλάδα δεν είναι Έλληνες».

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Daily / The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Με αφορμή μια μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο για το μυθικό βρετανικό περιοδικό και την επίδρασή του στη σύγχρονη κουλτούρα, θυμήθηκα το πρώτο τεύχος του που έπεσε στα χέρια μου, πριν από σαράντα χρόνια, όταν ήμουν μαθητής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Sly Lives!: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκηπα

Daily / «Sly Lives!»: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκιπα

Ένα εξαιρετικό μουσικό ντοκιμαντέρ στο Disney+ για τη διαστημική άνοδο και την αργόσυρτη πτώση του ιδιοφυούς Sly Stone, ηγέτη της πιο εντυπωσιακά πολυμορφικής μπάντας όλων των εποχών, τόσο ηχητικά όσο και εμφανισιακά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Daily / The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Σ’ ένα πολυτελές θέρετρο στην Ταϊλάνδη μεταφέρεται ο νέος κύκλος της επιτυχημένης σειράς που μόλις ξεκίνησε, φανερώνοντας κάποια σημεία κόπωσης, παρά το πάντα εντυπωσιακό στήσιμό της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ