Όταν ο Βασίλης Βασιλικός μάς πρόσφερε ένα πολύτιμο ερωτικό βοήθημα

Όταν ο Βασίλης Βασιλικός μας πρόσφερε πολύτιμο ερωτικό βοήθημα Facebook Twitter
Φωτ.: Σπύρος Στάβερης
0

ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’80. Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία και ένας πιο ελευθεριακός άνεμος έπνεε στη μέση εκπαίδευση, συμπαρασύροντας στο πέρασμά του τις σχολικές ποδιές που φορούσαν υποχρεωτικά ακόμα τότε μόνο τα κορίτσια (για να μη λησμονούν, υποθέτει κανείς, τη στρατευμένη θέση τους στην κοινωνία).

Στο πλαίσιο αυτό, είχε ανανεωθεί με νέους τίτλους και η αραχνιασμένη δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου, ασχέτως αν παρέμενε μια μη ελκυστική πρόταση επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας, όπως οτιδήποτε σχολικό.

Μέχρι που μια μέρα ένας συμμαθητής μας ήρθε αναψοκοκκινισμένος στο σχολείο κραδαίνοντας στα χέρια του ως πολύτιμο θησαυρό ένα βιβλίο που είχε ανακαλύψει στη βιβλιοθήκη, βέβαιος, όπως μας είπε, ότι είχε βρεθεί εκεί κατά λάθος. 

Πλέον δεν θα χρειαζόταν να τρέχουμε στα γιαπιά και στα χαλάσματα όπου συνήθως βρίσκονταν παρατημένα πορνοπεριοδικά για κοινή χρήση ούτε θα έπρεπε να παρακαλούμε τους μεγαλύτερους να μας ψωνίσουν κανένα «Ταρατατά» ή «Διάβασε με» από το περίπτερο.

Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την εμβόλιμη παρουσία ενός ερωτικού μυθιστορήματος γεμάτου (;) από ιδιαιτέρως γλαφυρές περιγραφές και ακατάλληλες δι’ ανηλίκους περιπτύξεις, ανάμεσα σε «κλασικά» και «διδακτικά» (και βαρετά) βιβλία; Μα και μόνο η εικονογράφηση του εξωφύλλου με τα γυμνά σώματα θα έπρεπε να είχε προβληματίσει τους ιθύνοντες.

Κακό του κεφαλιού τους, καλό για εμάς τους μικρούς σπυριάρηδες με τις διαταραγμένες ορμόνες, που βρήκαμε ξαφνικά διαθέσιμη «τσόντα» στο πιο απροσδόκητο μέρος: στο σχολείο και μάλιστα με τις ευλογίες του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. 

Πλέον δεν θα χρειαζόταν να τρέχουμε στα γιαπιά και στα χαλάσματα όπου συνήθως βρίσκονταν παρατημένα πορνοπεριοδικά για κοινή χρήση ούτε θα έπρεπε να παρακαλούμε τους μεγαλύτερους να μας ψωνίσουν κανένα «Ταρατατά» ή «Διάβασε με» από το περίπτερο. (Κατανοώ πόσο γραφικά και προϊστορικά μοιάζουν όλα αυτά στην εποχή μας, όπου ακόμα κι ένα βρέφος έχει στη διάθεσή του εκατομμύρια πορνογραφικές επιλογές πάσης φύσεως στο ίντερνετ). 

μια ιστορια αγαπηςΤο πολύτιμο «εγχειρίδιο» ήταν η (βολικά μικρή σε μέγεθος και έκταση) νουβέλα «Μια ιστορία αγάπης» (στην έκδοση του 1977 από το Βιβλιοπωλείο της Εστίας) του σπουδαίου εκλιπόντος Βασίλη Βασιλικού, και μέσα σε λίγες μέρες είχε γίνει ανάρπαστο καθώς περιφερόταν από χέρι σε χέρι (εχμ, κυριολεκτικά) ως (αυτο)ερωτικό βοήθημα αλλά και ως μια πρώιμη εισαγωγή στην ερωτική πεζογραφία. Κοντά στον Βασιλικό, ποτίζεται κι η γλάστρα, θα μπορούσε να πει κανείς.

Μέχρι που στο τέλος κάποιος δεν το επέστρεψε ποτέ νομίζω, κάνοντας τον ανήξερο. Ήθελε μάλλον να το κρατήσει δικό του, κατάδικό του, χωρίς να το μοιράζεται με κανέναν. Αυτό θα πει βιβλιοφιλία. 

Υ.Γ. Θα ήθελα επίσης να μοιραστώ, αν μου επιτρέπεται, ότι στενοχωρήθηκα ακόμα λίγο παραπάνω με τον θάνατο του Β. Βασιλικού επειδή φαινόταν τόσο ακμαίος, φιλικός και χαμογελαστός (απολύτως συνεπής δηλαδή με τη δημόσια εικόνα του) όταν τον είδα τυχαία ένα πρωί μόλις το περασμένο καλοκαίρι στη Δ.Ο.Υ. Γλυφάδας, όπου είχε καταλήξει εσχάτως να υπάγεται ως δημότης Π. Φαλήρου, όπως κι εγώ. Μάλιστα ο νυν δήμαρχος Π. Φαλήρου, ο οποίος ήταν μια τάξη μεγαλύτερος στο σχολείο (και αναρωτιέμαι αν είχε δανειστεί κι εκείνος το «επίμαχο» βιβλίο) έκανε χθες μια θερμή δήλωση για τον θάνατο του συγγραφέα, καταλήγοντας: «Καλό ταξίδι στο αιώνιο φως, αγαπημένε μας Φαληριώτη, Βασίλη».

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Daily / Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το πρώτο μεγάλο συνέδριο για την κινηματογραφική κριτική στην Ελλάδα, που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη ως και το Σάββατο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Παραπονεμένα λόγια: Είναι σκληρό να ζεις καθημερινά στο πετσί σου την «τυραννία της μειοψηφίας» 

Daily / Παραπονεμένα λόγια: Είναι σκληρό να ζεις καθημερινά στο πετσί σου την «τυραννία της μειοψηφίας» 

Η επανεκλογή του Τραμπ έχει αλλάξει ξαφνικά τον τόνο της δημόσιας συζήτησης, κάνοντάς την πολύ πιο φιλική ως προς τις θέσεις της «λαϊκίστικης δεξιάς».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έκανε τελικά κακό στην Κάμαλα Χάρις η κουστωδία των διάσημων που την στήριξαν;

Daily / Έκανε τελικά κακό στην Κάμαλα Χάρις η κουστωδία των διάσημων που τη στήριξαν;

Στην Ελλάδα, πάντως, οι διασημότητες συχνά δεν κάνουν τον κόπο καν να δηλώσουν επίσημα την εκλογική στήριξή τους. Απλά, βάζουν υποψηφιότητα οι ίδιοι και οι ίδιες και εκλέγουν απευθείας τους εαυτούς τους σε θέσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το «πογκρόμ» στο Άμστερνταμ και οι λέξεις που χάνουν το νόημά τους

Daily / Το «πογκρόμ» στο Άμστερνταμ και οι λέξεις που χάνουν το νόημά τους

Μια συντονισμένη απόπειρα να παρουσιαστούν οι φανατικοί οπαδοί της Μακάμπι ως αθώα θύματα ή και ήρωες ακόμα, παρά τις επιθέσεις και τις προκλήσεις στις οποίες προέβησαν πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας τους εναντίον του Άγιαξ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Bruce Springsteen & the E Street Band: Το ροκ του παρελθόντος και του μέλλοντος μας

Daily / Bruce Springsteen & the E Street Band: Το ροκ του παρελθόντος και του μέλλοντός μας

«Μετά από 50 χρόνια στον δρόμο, είναι πολύ αργά για να σταματήσουμε τώρα», δηλώνει μ’ ένα διακριτικό μειδίαμα ο 75χρονος ροκ σταρ σ’ ένα νέο ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί από απόσταση αναπνοής την πρόσφατη περιοδεία του Μπρους Σπρίνγκστιν και της θρυλικής μπάντας του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ελληνικές σειρές των 90s: comfort zone ή ζώνη του λυκόφωτος;

Daily / Ελληνικές σειρές των '90s: Comfort zone ή ζώνη του λυκόφωτος;

Οι τηλεοπτικές σειρές της πρώτης δεκαετίας των ιδιωτικών καναλιών φαίνονται να έχουν υποκαταστήσει σ’ ένα μεγάλο κοινό τον ρόλο που έπαιζαν για μισό αιώνα σχεδόν οι ελληνικές ταινίες της ακμής του βιομηχανικού σινεμά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Στο μεταξύ, η Γάζα πεθαίνει 

Daily / Στο μεταξύ, η Γάζα πεθαίνει 

«Το Ισραήλ πάνω απ' όλα», έγραψε με εθνικοσοσιαλιστικό ρίγος, αν και ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Αριέλ Λεκαδίτης αμέσως μετά (και παρά) την ανακοίνωση του εκδοτικού του οίκου ότι διακόπτει τη συνεργασία τους εξαιτίας «των χυδαίων αναρτήσεών του».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η παλιά παραλιακή και η σύγχρονη «Αθηναϊκή Ριβιέρα»

Daily / Η παλιά παραλιακή και η σύγχρονη «Αθηναϊκή Ριβιέρα»

Μια ονομασία που μοιάζει συγχρόνως νεοπλουτίστικη και φτωχομπινέδικη, ειδικά σε όσους από εμάς μεγαλώσαμε στα Νότια και δεν νιώσαμε ποτέ ότι υπήρχε ανάγκη ούτε για τόσο ισοπεδωτική «ανάπλαση» ούτε και για τέτοιους τουριστικούς ευφημισμούς.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ