Aντέχουμε άλλη κρίση;

Aντέχουμε να ζήσουμε άλλη μια κρίση; Facebook Twitter
Το να είσαι άφραγκος στα 25 μπορεί να είναι και αναμενόμενο. Όταν όμως είσαι 40 και ανησυχείς για τους λογαριασμούς, νιώθεις σαν περιφερόμενο ερείπιο. Εικονογράφηση: bianka/LiFO
0



ΚΡΥΟ ΣΟΥΒΛΕΡΟ
είχε πέσει αποβραδίς στο χωριό. Η βάβω μάταια ανακάτευε τις στάχτες της σβηστής απ’ ώρα πια φωτιάς για να ζεσταθούν ο Μιχαλιός και η Ποτούλα, τα δυο της τα εγγόνια.

«Μια φορά κι έναν καιρό», ξεκίνησε το παραμύθι η γιαγιά, «οι άνθρωποι αποταμίευαν». «Πώς γινόταν αυτό, γιαγιάκα;», ρώτησε η Ποτούλα, ενώ τα κρύα δαχτυλάκια της έψαχναν για ζεστασιά στα ροζιασμένα χέρια της γερόντισσας. «Με τα λεφτά από τους μισθούς τους. Τους περίσσευαν και τα έβαζαν στην άκρη. Και σκεφτείτε, παιδιά μου, πως τον καιρό εκείνο δούλευε μόνο ο ένας στην οικογένεια!», τους είπε η γραία αναπολώντας τον παλιό καλό καιρό. «Ωωωωω», σάστισαν και τα δυο τους κι ανοίξαν τα ματάκια τους. Τέτοιο πράγμα δεν το ’χαν ξανακούσει.

Αν κάποιος μου ζητούσε να περιγράψω το τέλος της δεκαετίας του ‘90 και την αρχή των ‘00s στην Ελλάδα με μια εικόνα (την εποχή που κάποιοι αποκαλούν με στόμφο «η εποχή της ευμάρειας»), ίσως να του μιλούσα για μια επίσκεψή μου στον οδοντίατρο.

Ήμουν ξαπλωμένη με το στόμα ανοιχτό όταν συνειδητοποίησα πως ο γιατρός, την ίδια στιγμή που είχε βάλει στο στόμα μου ένα άγκιστρο, κοιτούσε στα κλεφτά μια μικρή οθόνη στερεωμένη στον τοίχο. Παρακολουθούσε μια ομιλία του Τσοβόλα ενώ από κάτω «έτρεχε» ασταμάτητα μια λεπτή άσπρη φάσα με τις τιμές του χρηματιστηρίου. «Ε ρε γαμώτο, την έχω αγοράσει αυτήν», μουρμούραγε τσαντισμένος για τις μετοχές του και λίγο μετά με πρόσταζε «Φτύσε λίγο στο ποτηράκι».

Eίναι δύσκολο να τολμήσεις να κλαφτείς για το ακριβό σούπερ-μάρκετ και την τιμή του φυσικού αερίου την εποχή των σόσιαλ μίντια, που όλοι ζούμε την καλύτερη ζωή μας ποστάροντας φωτογραφίες πιάτων με τα υλικά αραδιασμένα μονολεκτικά.

Ήταν η εποχή που ο κόσμος πλήρωνε για να μπει σε κοσμικές στήλες περιοδικών γεμάτων διαφημίσεις, με δώρο cd και τσάντα. Πουλούσαν μισό εκατομμύριο αντίτυπα το καθένα. Ήταν οι χρυσές χρονιές των εργολάβων – η Κηφισίας ψήλωνε κι έλαμπε μέρα με τη μέρα, ετοιμαζόταν το μετρό και τα ολυμπιακά ακίνητα, η πόλη έμοιαζε να φουσκώνει. Ο κόσμος εγκατέλειπε το κέντρο κι αγόραζε διαμερίσματα σε σομόν πολυκατοικίες-«τούρτες» στα προάστια ή έχτιζε πυρετωδώς επαύλεις και μεζονέτες με δεκάδες καγκελάκια.

Το 2008, έναν χρόνο πριν από το πρώτο μνημόνιο, όταν όλοι μιλούσαν για την επερχόμενη οικονομική κρίση, γελούσα – θυμάμαι πως είχα γράψει ένα ρεπορτάζ για τη γιγάντωση του αθηναϊκού shopping: τα καινούργια mall και τα καταστήματα πολυτελών οίκων που θα άνοιγαν σε μόλις μερικούς μήνες στην Αθήνα.

Η περίοδος που ζούμε τώρα μου θυμίζει αρκετά το 2008 – μοιάζει να ‘ναι η αρχή από κάτι μεγάλο που έρχεται, μια άλλου είδους κρίση. Τα πρώτα σημάδια είναι ήδη εδώ. Αγχώνομαι κάθε φορά που κοιτάω πού έχουν φτάσει οι τιμές των σπιτιών. Νιώθω πως κάθε φορά που μπαίνω στο σούπερ-μάρκετ με περιμένει μια μάχη. Βγαίνω φορτωμένη με σακούλες και ηττημένη («Το χαρτί υγείας έχει φτάσει 7 ευρώ! 7 ευρώ!» έλεγα ξανά και ξανά την προηγούμενη εβδομάδα).

«Μετά τις 25 του μήνα δεν βγαίνω βράδυ γιατί μου τελειώνουν τα λεφτά και ντρέπομαι να το πω στους φίλους μου», μου είπε μια φίλη που στα 35 της κάνει τρεις δουλειές. «Τους λέω ότι είμαι κουρασμένη». Μια άλλη φίλη μου επέστρεψε στους δικούς της – στα 40 της δεν της έφταναν τα λεφτά να νοικιάσει κάπου και να πληρώνει και λογαριασμούς. «Θα έπρεπε να λιμοκτονήσω», μου είπε.

Αντέχουμε να ζήσουμε άλλη μια κρίση; Το να είσαι άφραγκος στα 25 μπορεί να είναι και αναμενόμενο, ειδικά αν είναι σχεδόν όλοι στην ίδια μοίρα, άφραγκοι και άνεργοι. Όταν όμως είσαι 40 και ανησυχείς για τους λογαριασμούς, νιώθεις σαν περιφερόμενο ερείπιο. Πρέπει να είσαι κάπως ενήλικος, δεν μπορείς να ζητάς από τους φίλους σου να φέρουν όλοι από ένα ποτό στο σπίτι, ούτε να καλείς τις φίλες σου για να ανταλλάξετε τα παλιά σας ρούχα ενώ βάφετε η μία τα μαλλιά της άλλης (όχι εγώ, μια φίλη μου).

Πέρα από το όποιο ταμπού, ζούμε και σε μια εποχή που δεν συγχωρεί τους losers. Eίναι δύσκολο να τολμήσεις να κλαφτείς για το ακριβό σούπερ-μάρκετ και την τιμή του φυσικού αερίου την εποχή των σόσιαλ μίντια, που όλοι ζούμε την καλύτερη ζωή μας ποστάροντας φωτογραφίες πιάτων με τα υλικά αραδιασμένα μονολεκτικά («τράγος, ξινόπρασο, μπετόν αρμέ, παστινάκι, χέλι, φεγεντίνη, κοκοράκι»), ταξίδια και εξόδους: «Είμαι τρελός ρε, είμαι έξω στις 4 το πρωί ρε, δεν θα γεράσω ποτέεεε, ουυυυυυυυ, έχω φίλουςςςςςς, έχω φίλουςςςςςςς».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO.

To νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Οπτική Γωνία / Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Τι άφησε πίσω της η «πρώτη φορά αριστερά»; Σχολιάζει ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών και διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής και Θεσμικής Θεωρίας και Ιστορίας των Ιδεών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις.

Οπτική Γωνία / Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις

Μια νέα ιμπεριαλιστική και αποικιακή φαντασία διασχίζει τον καπιταλισμό της τεχνητής νοημοσύνης και τον συνενώνει με τα σχέδια για αναδιάταξη ισχύος των παγκόσμιων και περιφερειακών παικτών.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Οπτική Γωνία / Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Άραγε, πώς θα αιτιολογήσουν τη θετική τους ψήφο βουλευτές της ΝΔ που τάχθηκαν απέναντι στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξαιτίας της στάσης της υπέρ του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια; 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κρήτη: Oι πυροβολημένες κάμερες κυκλοφορίας και τα θανατηφόρα τροχαία

Ρεπορτάζ / «Στην Κρήτη πάνω από το 15% των οδηγών δεν έχει πάει ποτέ να δώσει εξετάσεις»

Οι θλιβερές ιδιαιτερότητες της Κρήτης και το μπαλάκι των ευθυνών για μία σύλληψη που δεν έγινε στην ώρα της και στοίχισε τη ζωή στον Παναγιώτη Καρατζή: Ο άδικος θάνατος του 22χρονου στα Χανιά βγάζει για άλλη μία φορά στο φως όλα τα στραβά που συνδέονται με την οδική ασφάλεια και τα τροχαία ατυχήματα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Γιατί έρχεται παγκόσμιο χάος;

Οπτική Γωνία / Έρχεται παγκόσμιο χάος; ― 7 ερωτήσεις στον Τζέφρι Σακς

Πόσο «τραμπικός» θα αποδειχθεί ο Τραμπ στη νέα εποχή του; Μιλά στη LiFO ο Τζέφρι Σακς, καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ένοχα μυστικά του υπόγειου Κηφισού που βγήκαν στην επιφάνεια

Ρεπορτάζ / Τα ένοχα μυστικά του υπόγειου Κηφισού που βγήκαν στην επιφάνεια

Κι όμως, το υπογειοποιημένο τμήμα του Κηφισού ποταμού, πάνω από το οποίο περνάει ο κεντρικός οδικός άξονας της Αττικής, ουδέποτε έχει συντηρηθεί από τότε που κατασκευάστηκε. Τι αναφέρει η έκθεση αυτοψίας της Γεωμυθικής, η οποία «άναψε φωτιές».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τι «τρέχει» με τη Γροιλανδία;

Οπτική Γωνία / Η Γροιλανδία που βγήκε από τον πάγο και έγινε viral

Ποιο είναι το «γροιλανδικό πρόβλημα», το οποίο αποκτά πλέον νέα διάσταση, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει να προσαρτήσει το αχανές αυτό νησί – γεωστρατηγικό «φιλέτο» με το μοναδικό οικοσύστημα στις ΗΠΑ; Και τι λένε οι ίδιοι οι κάτοικοί του για όλα αυτά;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν χορεύω συχνά, δεν χορεύω με πάθος»: Όταν ο Κώστας Σημίτης μίλησε για όλα στη Βασιλική Σιούτη

Συνέντευξη / «Δεν χορεύω συχνά, δεν χορεύω με πάθος»: Όταν ο Κώστας Σημίτης μίλησε για όλα στη Βασιλική Σιούτη

Μια συνέντευξη επικεντρωμένη στην προσωπική του ζωή και όχι στις θέσεις του, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1996, λίγες μέρες προτού διαδεχθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ