Μάνα raver

ΣΑΒΒΑΤΟ Μάνα raver Facebook Twitter
Η μητρότητα και η γονεϊκότητα εν γένει είναι μια σεισμική αλλαγή. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LIFO
0

«ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΔΩΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΥ! Γιώργης <3 ΥΓ.: Η μπάρα περιέχει φουντούκια, μέλι, μελάσα, φιστίκια, χουρμάδες, καρύδα και σοκολάτα». Έγραψα αυτή τη φράση με στιλό δεκατέσσερις φορές σε κάρτες από λευκό χαρτόνι που είχα κόψει μόνη μου κι έβαλα επάνω και αυτοκόλλητη κορδέλα διακόσμησης, κάτι σαν χρωματιστό σελοτέιπ. Μου πήρε μιάμιση ώρα. Όταν τέλειωνα το γράψιμο, μίσησα λίγο τον εαυτό μου.

Όσο έβαζα τις κάρτες με πονεμένο χέρι (τενοντίτιδα, γλυκιά, μικρή μου αγάπη) στα σακουλάκια που είχα ετοιμάσει για τους συμμαθητές του γιου μου στον παιδικό σταθμό –περιείχαν μια μπάρα και ένα μικρό παιχνιδάκι–, έπιασα τον εαυτό μου να απορεί. Πάντα έλεγα ότι δεν θα γίνω αυτή η μάνα που κάνει χειροτεχνίες, τις οποίες και μισώ απόλυτα, ή που κάθεται και γράφει τα συστατικά της μπάρας «γιατί κάποιο παιδάκι μπορεί να έχει αλλεργία». «Ποια είσαι;» σκέφτηκα σχεδόν κοροϊδευτικά.

Αν υπάρχει μια ερώτηση που προκύπτει ξανά και ξανά από τη στιγμή που γίνεσαι μητέρα, είναι το «ποια είμαι».

Αν υπάρχει μια ερώτηση που προκύπτει ξανά και ξανά από τη στιγμή που γίνεσαι μητέρα, είναι το «ποια είμαι». Όταν αποκτάς ένα παιδί είναι περίπου σαν να περνάει από τη ζωή σου ένας οδοστρωτήρας.

Δεν είναι μόνο η καθημερινότητα που αλλάζει ριζικά, το ότι μαθαίνεις να δουλεύεις σε εικοσάλεπτα διαλείμματα ή ότι αναπτύσσεις έναν πολύπλοκο προγραμματισμό που θυμίζει τζένγκα με τουβλάκια (ανά πάσα στιγμή κάποιος μπορεί να τραβήξει ένα και το οικοδόμημα να καταρρεύσει). Δεν είναι καν ότι ανακαλύπτεις πως δεν χρειάζεται καν να προσπαθήσεις για να κάνεις την ηρωική υπέρβαση – αγαπάς το παιδί σου περισσότερο από σένα, έτσι απλά και κάπως αυτόματα, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη ή πρόθεση.

Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη για μένα ήταν πως η μητρότητα σε κάνει να επανεξετάσεις τις βασικότερες σχέσεις της ζωής σου. Όταν γίνεσαι γονιός, ξαφνικά στέκεσαι απέναντι στους γονείς σου και κρίνεις από την αρχή το πώς μεγάλωσες. Το ίδιο ισχύει για όλες τις κοντινές σου σχέσεις. Ο χρόνος σου είναι ελάχιστος, τον διαθέτεις μόνο εκεί που είναι απολύτως απαραίτητο. Η μητρότητα και η γονεϊκότητα εν γένει είναι μια σεισμική αλλαγή. 

Δεν είμαι σίγουρη ότι έχω διαβάσει πολλά ειλικρινή κείμενα ή πολλές διαφορετικές ιστορίες για το πόσο ριζική είναι αυτή η αλλαγή, για το τι σημαίνει να γίνεσαι χίλια κομμάτια, να θες να βγάλεις πλοκάμια για να τα προλάβεις όλα αλλά και για το πόσο αστεία και υπέροχη μπορεί να είναι η ζωή με ένα παιδί. Ίσως γι’ αυτό ήθελα πολύ να γράψω αυτό το κείμενο, αλλά ταυτόχρονα δεν ήθελα και καθόλου να γράψω αυτό το κείμενο.

Υπάρχει η αντίληψη πως για τη μητρότητα και για τα παιδιά γράφεις σε κάποιο «ειδικό» μέρος μόνο για γυναίκες, σε site και γκρουπ για «μανούλες» δίπλα σε διαφημίσεις για φωλιές και αποστειρωτές και χορηγούμενα ποστ («Φιλεναδούλες μου, το ριλάξ Βambinino θα κρατήσει το μικρό σας αγγελούδι χαρούμενο») που μοιράζονται «πρακτικά μυστικά» για τους κολικούς και το τάισμα.

Το να γράφεις για τη μητρότητα στην Ελλάδα είναι λίγο σαν να γράφεις για το σεξ – γίνεσαι αυτή που γράφει ή μιλάει αποκλειστικά για το «ειδικό» της θέμα. Πόσο ειδικό θέμα μπορεί να είναι η μητρότητα; Θέλω να πω, οι περισσότεροι έχουμε ή είχαμε μια μάνα. Ας ωριμάσουμε και ας δεχτούμε τη μητρότητα ως ένα κομμάτι κανονικής καθημερινής ζωής και ας σταματήσουμε επιτέλους να καταχωνιάζουμε αυτή την εμπειρία σε ένα ειδικό, ξεχωριστό κουτάκι.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ