Μπέλφαστ 1966 - Θεσσαλονίκη 2022

Μπέλφαστ 1966 - Θεσσαλονίκη 2022 Facebook Twitter
Στην Τούμπα ανθούν παθογένειες που αναγνωρίζουμε συνολικά στη Θεσσαλονίκη: μισαλλοδοξία, σκοταδισμός, εθνικισμός και η δηλητηριώδης αίσθηση του διαρκώς αδικημένου που ήρθε η ώρα να πάρει με κάθε τίμημα αυτό που του χρωστάνε.
0

ΤIΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ της 26ης Ιουνίου του 1966 ο 19χρονος μπάρμαν Πίτερ Γουόρντ βγήκε ανυποψίαστος μαζί με τρεις συναδέλφους του από την παμπ Malven Arms στο Μπέλφαστ. Δέχτηκαν ομαδικά πυρά από τρεις άνδρες. Ο Γουόρντ πυροβολήθηκε στην καρδιά και πέθανε ακαριαία. Οι φίλοι του γλίτωσαν με τραύματα. Η παρέα είχε βρεθεί στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή.

Οι δράστες ήταν μεθυσμένοι, νεόκοποι παραστρατιωτικοί του προτεσταντικού UVF (υπέρ της υπάρχουσας ένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο). Λίγες ώρες νωρίτερα είχαν αποτύχει να εντοπίσουν ένα μέλος της αντίπαλης παραστρατιωτικής οργάνωσης, του καθολικού IRA (οπαδοί της επανένωσης Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας). Έχοντας στο μεταξύ καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ σε διάφορα σπίτια και μπαρ, κατέληξαν στην ίδια παμπ με την παρέα του Γουόρντ.

Εκεί άκουσαν τους τέσσερις φίλους να κουβεντιάζουν με τη νότια προφορά των καθολικών. Μέσα στο μεθύσι τους αποφάσισαν ότι ήταν μέλη του IRA. Τους έστησαν καρτέρι και άρχισαν να τους πυροβολούν.

Μπορείς να δεις την επίθεση στο Μπέλφαστ αφαιρώντας τον σεχταρισμό από την εξίσωση. Το χτύπημα ήταν τυφλό, τα θύματα άσχετα με την εθνοτική σύγκρουση καθολικών - προτεσταντών. Οι δολοφόνοι τη στιγμή που πυροβολούσαν δεν ήταν μόνο μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης, ήταν κυρίως μεθυσμένοι με γεμάτα πιστόλια.

Το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι βρισκόμαστε δεκαετίες πίσω από τις συνθήκες που θα καταστήσουν τις βίαιες ομάδες οικονομικά ασύμφορες. Μέχρι τότε ο ΠΑΟΚ θα παράγει βία και θα στρατολογεί χούλιγκαν σε μια πόλη που ξέρει να τους δημιουργεί.

Μια αντίστοιχη ανάγνωση μπορεί να γίνει και στη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη. Το θύμα δεν είχε σχέση με τους οπαδικούς στρατούς. Κάποιοι είχαν βγει παγανιά με τα μαχαίρια τους και σκότωσαν έναν άσχετο άνθρωπο, επειδή δεν βρήκαν πραγματικούς αντιπάλους χούλιγκαν.

Όμως, όπως ακριβώς η επίθεση στο Μπέλφαστ έμεινε στην ιστορία της Βόρειας Ιρλανδίας ως χαρακτηριστική της σύγκρουσης καθολικών - προτεσταντών, έτσι και στην ελληνική συλλογική συνείδηση η δολοφονία του Καμπανού θα καταγραφεί ως ένα από τα πιο άγρια και τυφλά εγκλήματα οπαδικής βίας.

Οι δύο δολοφονίες δείχνουν πως η βία δεν είναι μόνο ένα πράγμα. Το κίνητρό της μπορεί να αλλάζει διαρκώς και ακαριαία. Η βία είναι παράλογη και τρομακτική, γιατί άπαξ και προκύψει μπορεί να αυτονομηθεί από τις συνθήκες που την παράγουν.

To ποδόσφαιρο δεν παράγει απλώς βία. Είναι ένα λαϊκό, μαζικό άθλημα που λειτουργεί ως «κανάλι στο οποίο διοχετεύονται προϋπάρχουσες εντάσεις και ριζωμένοι διχασμοί της κοινωνίας», λέει ο Μπέντζαμιν Ρόμπερτς, συγγραφέας του βιβλίου Gunshots & Goalposts: The Story of Northern Irish Football. Η βία μπορεί επίσης να αφανίσει τις ομάδες που ταυτίζονται μαζί της. Συνέβη με το εμβληματικό «περιστατικό του Τζίμι Τζόουνς» και τη θρυλική Μπέλφαστ Σέλτικ, μία από τις τέσσερις δημοφιλέστερες ομάδες της Βορείου Ιρλανδίας.

Ο κορυφαίος σέντερ φορ της χώρας Τζόουνς ήταν προτεστάντης που έπαιζε για την ομάδα των καθολικών, την Μπέλφαστ Σέλτικ. Μετά το παραδοσιακό ντέρμπι της Σέλτικ με την άλλη μεγάλη ομάδα του Μπέλφαστ, την προτεσταντική Λίνφιλντ, εκατό εξαγριωμένοι οπαδοί της τελευταίας επιχείρησαν να λιντσάρουν τον ομόθρησκο Τζόουνς ως προδότη. Γλίτωσε από τύχη, με ένα σπασμένο πόδι. Τα επεισόδια ήταν το τέλος της Σέλτικ. Η ομάδα ήταν τόσο τοξική, που δεν μπορούσε να παραμείνει ζωντανή. Έκλεισε όχι με απόφαση της κυβέρνησης, αλλά του διοικητικού της συμβουλίου. Απλώς δεν πήγαινε άλλο.

Και ο ΠΑΟΚ είναι τοξικός εδώ και δεκαετίες. Στην Τούμπα ανθούν παθογένειες που αναγνωρίζουμε συνολικά στη Θεσσαλονίκη: μισαλλοδοξία, σκοταδισμός, εθνικισμός και η δηλητηριώδης αίσθηση του διαρκώς αδικημένου που ήρθε η ώρα να πάρει με κάθε τίμημα αυτό που του χρωστάνε. Κανείς όμως δεν νιώθει ότι με τη δολοφονία έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για την ομάδα. Ούτε η κυβέρνηση ούτε φυσικά ο ίδιος ο ΠΑΟΚ θα πάρει την απόφαση.

Hillsborough Facebook Twitter
Οπαδοί της Λίβερπουλ ανεβαίνουν στις κερκίδες σε μια απελπισμένη προσπάθεια να γλιτώσουν από τη συντριβή στο Hillsborough, κατά τη διάρκεια του ημιτελικού του FA Cup μεταξύ της Λίβερπουλ και της Nottingham Forest. Φωτ.: EPA

ΤΙ ΜΕΝΕΙ; Να μετατραπεί η ομάδα σε ειρηνικό σωματείο. Να πάψει η Τούμπα να είναι ένας άγριος τόπος όπου η βία να καραδοκεί διαρκώς και να γίνει χώρος αναψυχής για οικογένειες. Ακόμη και ως σενάριο ακούγεται κωμικό. Συνέβη όμως στην Αγγλία, σε ακόμη χειρότερες συνθήκες.

Το 1989, την επομένη της καταστροφής του Χίλσμπορο, ο «Economist» προέτρεψε τη Θάτσερ να χτίσει νέα στάδια για τις οικογένειες της μεσαίας τάξης. Χρειάστηκαν χρόνια, αλλά οι Βρετανοί τα κατάφεραν. Πήραν μέτρα (αποβολές των ομάδων από διεθνείς διοργανώσεις, είσοδος στο γήπεδο με ταυτότητα, κάμερες στις κερκίδες) και τελικά ο χουλιγκανισμός, μέσα σε είκοσι χρόνια, μετατράπηκε «από καρκίνο σε απλό κρυολόγημα», όπως έγραψε το 2013 ο «Guardian».

Το 1985, την επομένη της τραγωδίας στο Χέιζελ, η Θάτσερ είχε ρωτήσει τον πρόεδρο της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας «τι ακριβώς σκοπεύετε να κάνετε με τον χουλιγκανισμό σας;». Ο Τεντ Κρόκερ απάντησε πως οι χούλιγκαν δεν είναι της ομοσπονδίας αλλά της κοινωνίας. «Δεν είναι δικοί μας, δικοί σας είναι, πρωθυπουργέ, δημιούργημα της δικής σας κοινωνίας και δεν τους θέλουμε στα γήπεδά μας».

Ο Κρόκερ έλεγε τη μισή αλήθεια. Ο χουλιγκανισμός ήταν και της Θάτσερ και δικός του. Κοινωνικό προϊόν πράγματι, καλοδεχούμενο όμως από τους βρετανικούς συλλόγους τη δεκαετία του ’80. Η κυρίαρχη άποψη ανάμεσα στους ποδοσφαιρικούς παράγοντες της εποχής ήταν όσο πιο άγριο το σωματείο, τόσο πιο επικερδές για τους ίδιους. Σκληρή έδρα, περισσότεροι βαθμοί, ισχυρότερη πίεση στην ομοσπονδία, μεγαλύτερα κέρδη.

Το 2014 έρευνα του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ για τον οικονομικό αντίκτυπο του χουλιγκανισμού στις βρετανικές ομάδες έδειξε ότι τη δεκαετία 1984-1994 η βία έφερνε περισσότερα έσοδα στα σωματεία που τη διευκόλυναν. Όμως, με το πέρασμα του χρόνου και όσο η κυβέρνηση και η ομοσπονδία εφάρμοζαν το δόγμα του «Economist» «ποδόσφαιρο για τη μεσαία τάξη» οι βίαιες ομάδες άρχισαν να γίνονται ασύμφορες για τους ιδιοκτήτες τους. Από το 1999 μέχρι το 2009 ο κόσμος γύριζε την πλάτη του στα άγρια σωματεία, η βία ήταν πια απειλή οικονομικής καταστροφής και αφανισμού.

Δεν είναι λοιπόν απλώς ο ΠΑΟΚ το πρόβλημα. Το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι βρισκόμαστε δεκαετίες πίσω από τις συνθήκες που θα καταστήσουν τις βίαιες ομάδες οικονομικά ασύμφορες. Μέχρι τότε ο ΠΑΟΚ θα παράγει βία και θα στρατολογεί χούλιγκαν σε μια πόλη που ξέρει να τους δημιουργεί.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιο ρατσιστές από τους χούλιγκανς

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πιο ρατσιστές από τους χούλιγκανς

Σήμερα: Δύο γιατροί υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης 2022 • • • πιο ρατσιστές από τους χούλιγκανς • • • καπνός 210 δισ. δολάρια για το Facebook • • • σιωπηλή απεργία στη Μιανμάρ • • • όχι όπλα στα πάρκα αναψυχής • • • παράδειγμα κακοδιαχείρισης
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ