«Το να γίνεσαι οικογένεια με τον άνθρωπό σου είναι ολοκλήρωση»

«Το να γίνεσαι οικογένεια με τον άνθρωπό σου είναι ολοκλήρωση» Facebook Twitter
Το βαφτιστήρι μου μεγαλώνει ακριβώς όπως και το παιδί μου, με την ίδια αγάπη, φροντίδα και το ίδιο νοιάξιμο.
0

Η ΣΧΕΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ξεκίνησε πριν από περίπου δέκα χρόνια, γνωρίζοντας και κάνοντας φίλους δυο γυναίκες που ήταν σε σχέση. Από εκεί ήρθα σε επαφή και με άλλα ομόφυλα ζευγάρια, με τα οποία γίναμε μια ωραία παρέα. Μέσα σε αυτά χρόνια η φιλική μας σχέση με τα κορίτσια μετατράπηκε σε οικογενειακή, καθώς εγώ και η γυναίκα μου βαφτίσαμε το ένα από τα παιδάκια τους, τον Εκτοράκο μας, και μετά από λίγο καιρό ένα από τα κορίτσια έγινε νονά και του δικού μας γιου. 

Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν δικαίωμα στην αγάπη και στην ολοκλήρωση, γιατί το να γίνεσαι οικογένεια με τον άνθρωπό σου είναι ολοκλήρωση. 

Μεγαλώνοντας σε μια χώρα όπου κυριαρχούν οι αρνητικές πεποιθήσεις γύρω από τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και το να είσαι γκέι ή λεσβία είναι κάτι που έχει «ντυθεί» με ενοχή και ντροπή, ομολογώ πως ήμουν κι εγώ διστακτικός και επιφυλακτικός στην αρχή κυρίως στο κατά πόσο μπορούν δυο άνθρωποι του ίδιου φύλου να γίνουν οικογένεια και να έχουν παιδί. Ωστόσο, η επαφή μου με τα κορίτσια αυτά κυρίως αλλά και με άλλους φίλους μού έμαθε ότι οι άνθρωποι έχουμε τα ίδια θέλω και μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες γύρω από τα θέματα σχέσεων και γονεϊκότητας. Συγκεκριμένα, ζώντας το ταξίδι της γονεϊκότητας των κοριτσιών από την αρχή, είδα ότι η μεταξύ τους αγάπη και η αγάπη που έχουν για τα παιδιά τους δεν διαφέρει ουσιαστικά σε τίποτα από την αγάπη που έχουμε εγώ κι η γυναίκα μου για τον γιο μας, που είμαστε σε μια ετερόφυλη σχέση και έχουμε τη δική μας οικογένεια με τη μορφή που έχουμε συνηθίσει. Μάλιστα, ζητήσαμε να βαφτίσουμε το ένα από τα παιδιά, θέλοντας να συνδεθούμε ακόμα περισσότερο μαζί τους, γιατί στην ουσία αυτό που χρειάζονται τα παιδιά είναι αγάπη και φροντίδα κι αυτό οι άνθρωποι μπορούν να το προσφέρουν ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού. 

Σε όσους έχουν αντίθετη άποψη θα έλεγα ότι καταλαβαίνω πως κάποιος μπορεί να είναι διστακτικός γιατί δεν γνωρίζει, αλλά αν ενημερωθούμε γύρω από αυτά τα ζητήματα και δούμε και τις επιστημονικές έρευνες θα καταλάβουμε ότι το αν είναι ένα παιδί ευτυχισμένο εξαρτάται από τη σχέση των γονιών μεταξύ τους και την αγάπη και τη φροντίδα που παίρνει από αυτούς. Οπότε, οι όποιες ανησυχίες βασίζονται κυρίως σε κοινωνικά στερεότυπα. Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν δικαίωμα στην αγάπη και στην ολοκλήρωση, γιατί το να γίνεσαι οικογένεια με τον άνθρωπό σου είναι ολοκλήρωση. 

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι πολλές. Εγώ αυτό που έχω δει από τη ζωή των κοριτσιών είναι η αγωνία για το πώς θα αντιδράσει κάποιος σε ένα εστιατόριο π.χ. όταν τα παιδιά φωνάξουν «μαμά» και τις δύο γυναίκες, για το αν θα γίνει αποδεκτή αυτή η μορφή οικογένειας από γιατρούς, σχολεία κ.λπ. ή αν θα υπάρξει κάποιο αρνητικό-επικριτικό σχόλιο. Κάτι επίσης πολύ δύσκολο είναι το ότι η σύντροφος που δεν κυοφορεί δεν μπορεί να παρίσταται ανοιχτά και ισότιμα στη διαδικασία του τοκετού.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι οι δυσκολίες που δημιουργούνται σε οικογένειες ΛΟΑΤΚΙ+ είναι πολλές και άδικες. Το βαφτιστήρι μου μεγαλώνει ακριβώς όπως και το παιδί μου, με την ίδια αγάπη, φροντίδα και το ίδιο νοιάξιμο. Η δική μου οικογένειά έχει τις ίδιες ανάγκες, αγωνίες και προβληματισμούς για το μεγάλωμα των παιδιών με την οικογένεια των κοριτσιών. Όλα τα παιδιά θα έπρεπε να έχουν τα ίδια δικαιώματα, χωρίς εξαιρέσεις. 

Ο Χρήστος Κώνσταντος είναι νονός παιδιού ομόφυλου ζευγαριού.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κοντεύω 60 κι ακόμα χρειάζεται να παλεύω για τα αυτονόητα…

Η κοινωνία είναι έτοιμη από καιρό / «Κοντεύω τα 60 κι ακόμα παλεύω για τα αυτονόητα...»

… για ίσα δικαιώματα, ορατότητα, αξιοπρέπεια, σεβασμό. Ο γάμος και η τεκνοθεσία για όλους δεν είναι το τέλος του δρόμου, θα είναι όμως μια πολύ σημαντική κατάκτηση. Βαρεθήκαμε τις αναμονές, τα πολιτικά παιχνίδια, την υποκρισία, τις κούφιες ηθικολογίες. Τελειώνετε!
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ελληνική κοινωνία ίσως να μην είναι από τις πιο προοδευτικές στον κόσμο, αλλά δεν είναι και από τις πιο συντηρητικές»

Η κοινωνία είναι έτοιμη από καιρό / «Η ελληνική κοινωνία ίσως να μην είναι από τις πιο προοδευτικές στον κόσμο, αλλά δεν είναι και από τις πιο συντηρητικές»

Ο Γιώργος Φλούδας, ψυχίατρος, σεξολόγος και μέλος του κλάδου Σεξολογίας της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, καταθέτει την εμπειρία του από την εξειδίκευσή του στη ΛΟΑΤΚΙ+ ψυχική υγεία.
M. HULOT
Δήμητρα Καμπέλη: «Το πρόβλημα το έχουν οι ομάδες που δεν έχουν επαφή με άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, γιατί, όσο τα γνωρίζεις, καταρρέει το αφήγημα»

Η κοινωνία είναι έτοιμη από καιρό / «Το πρόβλημα το έχουν όσοι δεν έχουν επαφή με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, γιατί, όσο τη γνωρίζεις, καταρρέει το αφήγημα»

Η Δήμητρα Καμπέλη, φίλη ζευγαριού ανδρών με δύο παιδιά, εξηγεί γιατί η μη αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών συνιστά ένα είδος ιδιότυπης ομηρίας.
M. HULOT
«Η κόρη μου είναι “αόρατη μητέρα”, δεν συνδέεται νομικά με το παιδί της και κατ’ επέκταση δεν συνδέομαι ούτε εγώ ως γιαγιά»

Η κοινωνία είναι έτοιμη από καιρό / «Η κόρη μου είναι “αόρατη μητέρα”, δεν συνδέεται νομικά με το παιδί της και κατ’ επέκταση δεν συνδέομαι ούτε εγώ ως γιαγιά»

Η Κλειώ Δαρατσάνου εξηγεί πως η στήριξη στο παιδί της, που είναι γονέας ομόφυλης οικογένειας, είναι για εκείνη δεδομένη.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Η οικογένειά μας δεν είναι συνηθισμένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι και φυσιολογική»

Η κοινωνία είναι έτοιμη από καιρό / «Η οικογένειά μας δεν είναι συνηθισμένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι και φυσιολογική»

Ο Αντώνης Μπελιάς, μαθητής Β’ Λυκείου και παιδί ομόφυλου ζευγαριού, εξηγεί πως δεν ενδιαφέρει καθόλου τους συμμαθητές του ποιοι είναι οι γονείς του κάθε παιδιού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Κατσούλης - Μαρία Πολίτη: «Είναι απαράδεκτο να μη στηρίζουμε με όλη μας τη δύναμη δύο ανθρώπους που αποφασίζουν να προσφέρουν την αγάπη τους σε παιδιά»

Η κοινωνία είναι έτοιμη από καιρό / «Είναι απαράδεκτο να μη στηρίζουμε δύο ανθρώπους που αποφασίζουν να προσφέρουν αγάπη σε παιδιά»

Ο Νίκος Κατσούλης και η Μαρία Πολίτη, ζευγάρι πολύτεκνων εκπαιδευτικών, προτρέπουν όσους αντιτίθενται στην ισότητα στον γάμο και την τεκνοθεσία να «αφήσουν ελεύθερη την αγάπη μέσα τους και θα δουν την αλήθεια».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ