Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να καθησυχάσει τους δυσαρεστημένους

Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να καθησυχάσει τους δυσαρεστημένους Facebook Twitter
O πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι για να διατηρήσει την πολιτική του κυριαρχία πρέπει όχι μόνο να ανακόψει την καθοδική πορεία, αλλά και να την αντιστρέψει. Φωτ.: Μενέλαος Μυρίλλας/ SOOC
0


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ της μείωσης του εκλογικού ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, κάτω από το όριο του 30%, ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι για να διατηρήσει την πολιτική του κυριαρχία πρέπει όχι μόνο να ανακόψει την καθοδική πορεία, αλλά και να την αντιστρέψει. Για τον λόγο αυτό φαίνεται να έχει αποφασίσει να παρεμβαίνει άμεσα, ώστε να καθησυχάζει τους πολίτες όταν παρατηρείται νέα δυσαρέσκεια και να αλλάζει επικοινωνιακά την ατζέντα. Αυτό επιχείρησε να κάνει χθες, μέσω συνέντευξης που έδωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 

Ασχολήθηκε με το θέμα της Novartis, προσπάθησε να προλάβει νέο κύμα δυσαρέσκειας για την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και να δώσει απαντήσεις για τα προβλήματα στην υγεία και την ασφάλεια. Έμφαση, όμως, έδωσε και στα ζητήματα που απασχολούν το πιο πατριωτικό και δεξιό τμήμα της Νέας Δημοκρατίας.  

Σχετικά με την έξαρση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, ο πρωθυπουργός μίλησε για «προσωρινή στρέβλωση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», ανακοίνωσε έκτακτο τέλος στους παραγωγούς φυσικού αερίου και επιδότηση των λογαριασμών για τον Αύγουστο, αφήνοντας την εξειδίκευση των μέτρων στον αρμόδιο υπουργό, Θόδωρο Σκυλακάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φάνηκε ιδιαίτερα ανήσυχος χθες. Διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027 και έδειξε να θεωρεί ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους. «Εάν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, θα είμαστε μια χαρά το 2027», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της Novartis, το οποίο έχει επανέλθει στην επικαιρότητα από τη Νέα Δημοκρατία (με μια μικρή βοήθεια από τον Κυριάκο Βελόπουλο στην αρχή), προφανώς για να το συντηρήσει, δηλώνοντας δύο φορές πως δικαιώνονται για όσα υποστήριζαν. Ο ένας λόγος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι ότι «πάνω σε ένα υπαρκτό σκάνδαλο διαφθοράς γιατρών χτίστηκε μια χυδαία πολιτική συνωμοσία». Ο άλλος είναι ότι αυτό το οποίο έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2018 ήταν ό,τι αθλιότερο έχει δει, τουλάχιστον όσο θυμάται τον εαυτό του στην πολιτική, όπως είπε, και ισχυρίστηκε ότι η υπόθεση αυτή «ως προς το πολιτικό της σκέλος, ήταν στημένη από την αρχή μέχρι το τέλος».

Ανέφερε επίσης πως αν κάποιοι θεωρούν, δικαιολογημένα κατά την άποψή του, ότι «πρέπει να αξιοποιήσουν διατάξεις της Δικαιοσύνης ώστε να ζητήσουν να αφαιρεθούν οι κουκούλες, πολύ καλά θα κάνουν, να το μάθουν αυτό, διότι δεν ξεχνάμε τι πήγε να γίνει το 2018», τροφοδοτώντας εκ νέου τα ΜΜΕ. 

Εκτός από την τροφοδότηση της ειδησεογραφίας, όμως, στο Μαξίμου μάλλον θεωρούν ότι ικανοποιείται έτσι ο Αντώνης Σαμαράς (τουλάχιστον αυτή η πρόθεση φαίνεται να υπάρχει) και ανασύρονται οι αναμνήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου, καθώς, όπως διαπίστωσαν πρόσφατα, μετά τις ευρωεκλογές, χωρίς την απειλή του ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά της ΝΔ πέφτουν. 

Για τον πληθωρισμό ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πέσει, αλλά παραδέχθηκε ότι τα μέτρα για την αντιμετώπισή του δεν δούλεψαν ικανοποιητικά, παρότι θεωρεί ότι οι παρεμβάσεις που έκαναν στην αγορά «ήταν πολύ δραστικές για μια φιλελεύθερη κυβέρνηση». Διαπίστωσε για άλλη μια φορά ότι υπάρχουν καρτέλ, αλλά είπε ότι αυτό δεν είναι δική τους δουλειά, γιατί τα ζητήματα των καρτέλ ερευνώνται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για την οποία δήλωσε ότι έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην ηγεσία της και την ενισχύει με 50 ακόμα στελέχη. 

Για το επίκαιρο θέμα των ακριβών τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και την αδυναμία πολλών να κάνουν διακοπές, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τουλάχιστον κάποιοι έχουν την επιλογή να πάνε στο χωριό τους και ότι υπάρχουν και οικονομικοί προορισμοί. «Δεν είναι όλη η χώρα οι ακριβοί τουριστικοί προορισμοί», είπε.

Στην υγεία παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, σε «ορισμένα» όμως νοσοκομεία, και υποστήριξε πως «σε αυτές τις πόλεις όπου υπάρχουν αυτά τα νοσοκομεία ή σε αυτά τα νησιά έχουμε πάρα πολλούς ιδιώτες γιατρούς και με δύο εφημερίες τον μήνα («άντε τρεις», είπε σε άλλη αναφορά) το ζήτημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί», κάνοντας επίκληση στην κοινωνική ευθύνη και λέγοντας: «Δεν ζητάμε κάτι φοβερό». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να έχουν και ιδιωτικό έργο, χαρακτηρίζοντας τη ως «μια σημαντικότατη μεταρρύθμιση». 

Σχετικά με το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, για το οποίο η κυβέρνηση δέχεται κριτική, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το μεγάλο όπλο του είναι το βέτο για την ενταξιακή πορεία της χώρας, κάτι που δεν έλεγε ως τώρα, και υποστήριξε ότι στο ζήτημα αυτό η Ελλάδα δεν είναι μόνη, αλλά έχει στήριξη από όλη την Ευρώπη. 

Για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Καραμανλή και Σαμαρά, αφού επιχείρησε να τους διαχωρίσει, είπε ότι έχουν τις απόψεις τους και με κάποιες από αυτές δεν συμφωνεί, αλλά έχουν το δικαίωμα να τις εκφράζουν, τονίζοντας ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας αυτήν τη στιγμή εκφράζεται από εκείνον. Επίσης φάνηκε πιο ανεκτικός στην έκφραση της διαφορετικής άποψης από ό,τι στην κριτική πως ακολουθεί άλλη πολιτική από αυτήν που είχε εξαγγείλει και αποδέχθηκε πως όσα λένε οι πρώην πρωθυπουργοί εκφράζουν και ένα μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. 

Ανέφερε ότι η ΝΔ διευρύνθηκε στον κεντρώο χώρο και στην κριτική ότι άφησε ακάλυπτη τη δεξιά απάντησε ότι έχει κερδίσει πέντε εκλογές, άρα κάτι κάνει καλά, ενώ «στους πολίτες οι οποίοι έχουν πιο πατριωτικές ανησυχίες» απάντησε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή και χαρακτήρισε ως «απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας» ότι «δήθεν αδυνατίζουν» την άμυνα της χώρας. «Είμαστε σοβαροί; Μια χώρα η οποία έχει Rafale, αναβαθμισμένα F-16, ελικόπτερα Romeo, Belh@ra υποβαθμίζει την άμυνα της χώρας;», αναρωτήθηκε, ωστόσο η σχετική κριτική που δέχεται (και από την αντιπολίτευση) δεν αφορά εκείνα στα οποία αναφέρθηκε, αλλά στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, για την οποία πιέζει η Τουρκία.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρ' όλα αυτά, δεν φάνηκε ιδιαίτερα ανήσυχος χθες. Διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027 και έδειξε να θεωρεί ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους. «Εάν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, θα είμαστε μια χαρά το 2027», είπε.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ