Οι χειμερινοί κολυμβητές επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ Facebook Twitter
Άνθρωποι άγνωστοι που τους ενώνει μια μεγάλη αγάπη και μια ακόμα μεγαλύτερη τρέλα. Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

ΕΧΩ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΜΕΝΩ δίπλα στη θάλασσα κι αυτό σου δίνει μια καλή αίσθηση της εποχικότητας. Χειμώνας με αντάρες, φουρτούνες και κύματα που καλύπτουν την παραλία, άνοιξη με βόλτες στην ακρογιαλιά και δειλές ηλιοθεραπείες και καλοκαίρι τίγκα από κόσμο, άρωμα από αντιηλιακό και φουσκωτά, πολύχρωμα ζωάκια. Και μετά ξανά χειμώνας.

Όταν φεύγουν όλοι από τις παραλίες –και εννοώ ακόμα κι εκείνους που όσο κρατάει ο καιρός κρατάνε και το μαύρισμά τους με κολύμπι του Σαββατοκύριακου–, επιστρέφουν στον τόπο τους οι «εξορισμένοι» χειμερινοί κολυμβητές. Αυτοί που κάθε καλοκαίρι εξαφανίζονται από τις πηγμένες ακρογιαλιές –ή τουλάχιστον τις απολαμβάνουν πολύ πρωί, πριν καταφθάσουν οι διψασμένοι για βουτιές και ρακέτες λουόμενοι– και ξαναγυρίζουν σε αυτό που θεωρούν δικαιωματικά ως ένα είδος πατρίδας μόλις πιάσουν τα πρώτα κρύα.

Δεν είναι μόνο άσκηση, ούτε μόνο βόλτα, ούτε καν μόνο θέμα υγείας. Είναι ένας τρόπος ζωής γεμάτος από την ελευθερία του νερού που, αν τον γνωρίσεις, υποθέτω ότι δύσκολα τον αποχωρίζεσαι.

Τότε είναι που ακόμα και οι πιο τολμηροί, οι γυμνασμένοι, με το φοβερό μαυρισμένο σώμα –άντρες και γυναίκες–, αρχίζουν να «κωλώνουν» μπροστά στο δελτίο καιρού που προειδοποιεί για το κύμα του χειμώνα που έρχεται, προτιμούν πιο στεγνά σπορ και καταχωνιάζουν μαγιό και πετσέτες μέχρι να ζεστάνει πάλι η θάλασσα και να ξαναβγούν στις παραλίες ακόμα πιο γυμνασμένοι, ακόμα πιο μαυρισμένοι, ακόμα πιο σίγουροι για την εικόνα τους.

Οι χειμερινοί κολυμβητές, από την άλλη, έχουν μια άλλη σχέση με τη θάλασσα. Δεν είναι μόνο άσκηση, ούτε μόνο βόλτα, ούτε καν μόνο θέμα υγείας. Είναι ένας τρόπος ζωής γεμάτος από την ελευθερία του νερού που, αν τον γνωρίσεις, υποθέτω ότι δύσκολα τον αποχωρίζεσαι. Είναι μεγάλοι, ίσως γιατί μετά τη σύνταξη μπορείς να κάνεις τα πρωινά σου ό,τι θέλεις εσύ κι αυτοί επιλέγουν να τα κάνουν επαφή με τη φύση και μάλιστα όχι στην πιο φιλική εκδοχή της. Τους βλέπω να περπατούν με το μπουρνούζι τους, έτοιμοι να νικήσουν το κρύο –που μάλλον δεν το νιώθουν– και να κολυμπάνε, άλλοι κανονικά και άλλοι με τον τρόπο που προσπαθούν τα μικρά παιδιά. Είναι όμως εκεί. Μέσα στο νερό. Ακόμα κι αν έχει αέρα, κύμα ή συννεφιά, τρέχουν να προλάβουν εκείνη τη βουτιά που τους δίνει ζωή. 

Δεν είναι μόνοι τους. Φτιάχνουν τις δικές τους παρέες, ανάλογα με την παραλία όπου συχνάζουν. Άνθρωποι άγνωστοι που τους ενώνει μια μεγάλη αγάπη και μια ακόμα μεγαλύτερη τρέλα. (Ή μήπως η θεραπεία από την τρέλα της καθημερινότητας;) Καταφθάνουν κάθε πρωί με το αυτοκινητάκι τους, που γίνεται το προσωπικό τους πολυτελές αποδυτήριο, και μετά το κολύμπι μπορεί να τους δεις να κάθονται σε καρέκλες κάμπινγκ και να λιάζονται κάτω από αυτό που εμείς ονομάζουμε «ήλιο με δόντια». Έχουν σώματα ζαρωμένα, αλλά εκπέμπουν μια άλλη μορφή υγείας. Αυτή που πάει χέρι-χέρι με τη χαρά της ζωής, με το νόημα που όλοι ψάχνουμε και με εκείνη την απόλυτη σιωπή που αισθάνεσαι όταν βουτάς τα αυτιά σου στη θάλασσα και ακούς μόνο την ανάσα σου. 

Τους θαυμάζω. Πάντα τους θαύμαζα – μαζί και τη μητέρα μου που έκανε κάθε μέρα τρία τέταρτα με το λεωφορείο για να ευχαριστηθεί 5 λεπτά κολύμπι. Κάθε Χριστούγεννα κάνουν μικρές μαζώξεις μετά το μπάνιο τους με τσίπουρο, ούζο και μεζέδες ρεφενέ. Σχηματίζουν με τις καρέκλες τους έναν κύκλο, δημιουργώντας χωρίς να το ξέρουν μια ιδιαίτερη ομάδα θεραπείας, εξαγνισμού, αποτοξίνωσης –όλα αυτά μαζί– και απολαμβάνουν την παρέα. Σε λίγο καιρό θα κόψουν τη δική τους βασιλόπιτα, όπως κάθε χρόνο. Φορώντας μια φόρμα, καθισμένοι στα φτηνά καρεκλάκια παραλίας, θα μοιράσουν τα κομμάτια και θα ευχηθούν καλή χρονιά δίπλα στη θάλασσα. Κι αυτό ίσως είναι το φλουρί που οι περισσότεροι ονειρευόμαστε να κερδίσουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντώνης Τσαπατάκης: Ο «ασημένιος» Παραολυμπιονίκης του Παρισιού, ο αστυνομικός, ο συγγραφέας

Αθλητισμός / Αντώνης Τσαπατάκης: «Αυτό που με έχει μάθει η ζωή είναι η σημασία του ρήματος "ζω"»

Ο «ασημένιος» Παραολυμπιονίκης του Παρισιού έχει διακριθεί για τη δύναμη, το πάθος και την αποφασιστικότητά του, στοιχεία που τον έχουν καταστήσει εμβληματική μορφή στον χώρο του αθλητισμού.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Οπτική Γωνία / Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Ο Θανάσης Κοντάρης ήρθε από τη Σουηδία για να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, μετέτρεψε την κλινική της Σερίφου σε μια πρότυπη μονάδα, αλλά αναγκάστηκε να φύγει ξανά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Ρεπορτάζ / Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει φέρει σε αντιπαράθεση την τοπική κοινωνία με την κυβέρνηση. Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά και πόσο πιθανός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τις επόμενες μέρες Θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη / «Τις επόμενες μέρες θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ερντογάν εναντίον Ιμάμογλου: Η αρχή ή το τέλος μιας σκληρής σύγκρουσης; O διευθυντής της Milliyet, ο ανταποκριτής της «Süddeutsche Zeitung» και πολίτες περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και το χάος που απειλεί τη χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Eνηλικίωση, αυτή η αναπόφευκτη

Οπτική Γωνία / «Όταν, μεγάλος πια, χάνεις έναν γονιό, είσαι πολύ μεγάλος για να μεγαλώσεις»

Βγάζεις ταυτότητα στα 12, παίρνεις δίπλωμα οδήγησης μετά το λύκειο, έχεις δικαίωμα ψήφου στα 17. Όμως η αληθινή ενηλικίωση έρχεται όταν δεν είσαι πια το παιδί κάποιου.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ