To Qatargate συγκλονίζει, αλλά δεν εκπλήσσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Qatargate: Το Ευρωκοινοβούλιο κλονίζεται και θωρακίζεται Facebook Twitter
Διάφορες πηγές από το Στρασβούργο λένε στη LiFO ότι ακόμη και οι πιο δύσπιστοι είχαν πλέον ελάχιστες αμφιβολίες για το «ξέπλυμα» που γίνεται στο Κατάρ.
0

«ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΒΟΛΗ να πω ότι αυτές ήταν από τις δυσκολότερες μέρες της καριέρας μου», δήλωσε χθες η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ξεκινώντας με την ομιλία της τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του σώματος στο Στρασβούργο.

Στον απόηχο των σοκαριστικών αποκαλύψεων του σκανδάλου Qatargate, με πρωταγωνίστρια την αντιπρόεδρο του Ε.Κ., Εύα Καϊλή, οι τόνοι της τοποθέτησής της, όπως και της ευρύτερης συνεδρίασης, παρέμειναν δραματικοί. 

«Η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχεται επίθεση», δήλωσε εμφατικά η Μέτσολα. «Οι εχθροί της δεν θα σταματήσουν πουθενά. Αυτοί οι κακόβουλοι παράγοντες που συνδέονται με αυταρχικές χώρες φέρεται να έχουν ως όργανά τους ΜΚΟ, συνδικάτα, υπαλλήλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και ευρωβουλευτές σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν τις διαδικασίες μας».

Η ζημιά που προκάλεσε η υπόθεση στην εικόνα και στην ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ήδη ανυπολόγιστη και έτσι οι ευρωβουλευτές αντέδρασαν με μια ομοβροντία καταδικαστικών δηλώσεων εναντίον της Εύας Καϊλή αλλά και με μια κοινή έκκληση να μην πολιτικοποιηθεί η υπόθεση, ώστε να μην υπονομευθεί η σοβαρότητά της.

Την ίδια στιγμή που η πρόεδρος ολοκλήρωνε τη συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία της στο Στρασβούργο, η βελγική αστυνομία διέσχιζε τις πόρτες των γραφείων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ώστε να διεξαγάγει νέο γύρο ερευνών για την υπόθεση.

Στόχος της εφόδου, σύμφωνα με την εισαγγελία, ήταν η κατάσχεση πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν από συσκευές δέκα μελών του προσωπικού του Κοινοβουλίου που ενδέχεται να σχετίζονται με το Qatargate. Όπως ανέφερε τόσο η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου όσο και ο δημοσιογράφος της βελγικής «Le Soir» Λουί Κολάρ, οι αποκαλύψεις «βρίσκονται ακόμα στην αρχή».

μετσολα Facebook Twitter
«Η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχεται επίθεση» δήλωσε εμφατικά η Μετσόλα.

Η ζημιά που προκάλεσε η υπόθεση στην εικόνα και στην ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ήδη ανυπολόγιστη και έτσι οι ευρωβουλευτές αντέδρασαν με μια ομοβροντία καταδικαστικών δηλώσεων εναντίον της Εύας Καϊλή αλλά και με μια κοινή έκκληση να μην πολιτικοποιηθεί η υπόθεση, ώστε να μην υπονομευθεί η σοβαρότητά της.

«Αυτή η υπόθεση βλάπτει θεμελιωδώς την εικόνα του Ευρωπαϊκού μας Κοινοβουλίου και της Ε.Ε. και το γεγονός ότι οι διαδικασίες στο Κοινοβούλιο θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει για προσωπικό όφελος και για λογαριασμό άλλης χώρας είναι εξωφρενικό», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γερμανός ευρωβουλευτής και συνιδρυτής της παράταξης Volt Europa, Damian Boeselager. «Το σκάνδαλο είναι ιδιαίτερα συγκλονιστικό για μένα προσωπικά, καθώς γνώριζα την Εύα Καϊλή ως μια φιλική συνάδελφο», συμπληρώνει έκπληκτος.

Σε μια απαραίτητη προσπάθεια να θωρακίσει την ακεραιότητα του σώματος, η Μέτσολα αφαίρεσε χθες από την Εύα Καϊλή τα καθήκοντα και τις ευθύνες που σχετίζονται με τον ρόλο της αντιπροέδρου, ενώ παράλληλα συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ενεργοποιώντας την εξαιρετικά σπάνια διαδικασία του άρθρου 21 για να προκαλέσει την επίσημη λήξη της θητείας της ως αντιπροέδρου. Η απόφαση, που απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων, εγκρίθηκε σήμερα το μεσημέρι από το Ευρωκοινοβούλιο με 625 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 2 αποχές, ενώ αύριο το βελγικό δικαστήριο θα αποφασίσει το καθεστώς προφυλάκισης της Εύας Καϊλή.

Ταυτόχρονα, στον πάγο μπαίνει πλέον και το καθεστώς που αφορούσε την απελευθέρωση της βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ που προωθούσε η Κομισιόν, και το οποίο αναμενόταν να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, ενώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, «στο μικροσκόπιο θα τεθούν πλέον όλες οι συμφωνίες με το Κατάρ».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτή η διαδικασία δεν έχει επηρεαστεί από διαφθορά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της νομοθετικής πρότασης για τις θεωρήσεις Κατάρ και Κουβέιτ, Erik Marquardt, στέλνοντάς την πίσω στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής για περαιτέρω συζήτηση. «Προς το παρόν, δεν θα προχωρήσουμε στην απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για το Κατάρ», συμπλήρωσε.

Η καχυποψία για την Καϊλή και το «Italian connection»

καιλη καταρ Facebook Twitter
«Πολλοί στην ομάδα την αντιμετώπιζαν με καχυποψία εδώ και αρκετό καιρό, καθώς βρισκόταν μονίμως σε ταξίδια και συνέδρια, είχε φωτογραφηθεί τον Νοέμβριο με Υπουργούς του Κατάρ, ενώ ήταν γνωστό πως είχε ασυνήθιστα συχνές επαφές με λομπίστες από διάφορα πεδία».

Μπορεί το σκάνδαλο να αποκαλύφθηκε με αστραπιαίο ρυθμό και με ραγδαίες εξελίξεις αυτό το Σαββατοκύριακο, ωστόσο η αστυνομική έρευνα μετράει αρκετούς μήνες ζωής, καθώς έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι.

Διάφορες πηγές από το Στρασβούργο, μάλιστα, λένε στη LiFO ότι ακόμη και οι πιο δύσπιστοι είχαν πλέον ελάχιστες αμφιβολίες για το «ξέπλυμα» που γίνεται στο Κατάρ, ειδικά μετά την περίφημη παρέμβαση της Εύας Καϊλή, στο πλαίσιο της οποίας έκανε λόγο για πρωτοπορία της χώρας του Περσικού Κόλπου στα εργασιακά δικαιώματα, τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις είχε εκδώσει ψήφισμα που κατακεραύνωνε την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ.  

Στο εν λόγω ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 24 Νοεμβρίου η Ολομέλεια του Ε.Κ. ζήτησε από τις αρχές του Κατάρ να διεξαγάγουν έρευνες για τους θανάτους μεταναστών κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για το Μουντιάλ και να αποζημιώσουν τις οικογένειες των νεκρών.

Στο ίδιο ψήφισμα το Κατάρ εγκαλείται επίσης για την κακοποίηση που υφίσταται η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα από τις Αρχές, καθώς, βάσει της νομοθεσίας που είναι σε ισχύ, επιτρέπεται η προσωρινή κράτηση των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη για διάστημα έως έξι μηνών.

Οι ίδιες πήγες αναφέρουν ότι η ομάδα SD ήταν εδώ και αρκετό διάστημα εξαιρετικά δυσαρεστημένη με την παρουσία της Εύας Καϊλή, ενώ μερικοί θεωρούσαν ήδη ότι ήταν «με το μισό πόδι στη Νέα Δημοκρατία», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ήταν λάθος του Ανδρουλάκη που δεν την απέπεμψε νωρίτερα ή τουλάχιστον μετά την ομιλία που ήταν ένα απροκάλυπτο service στην κυβέρνηση του Κατάρ».

Εύα Καϊλή Φραντσέσκο Τζόρτζι Facebook Twitter
Η Εύα Καϊλή με τον σύζυγό της Φραντσέσκο Τζόρτζι.

«Η τοποθέτησή της ήταν σοκαριστική, καθώς ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τη θέση της παράταξής μας», σχολίασε χαρακτηριστικά στη LiFO βοηθός Ισπανού ευρωβουλευτή που ανήκει στην ομάδα των Σοσιαλιστών, η οποία ήταν παρούσα στην παρέμβαση της Καϊλή. «Πολλοί στην ομάδα την αντιμετώπιζαν με καχυποψία εδώ και αρκετό καιρό, καθώς βρισκόταν μονίμως σε ταξίδια και συνέδρια, είχε φωτογραφηθεί τον Νοέμβριο με υπουργούς του Κατάρ, ενώ ήταν γνωστό πως είχε ασυνήθιστα συχνές επαφές με λομπίστες από διάφορα πεδία».

Για μερικούς, λοιπόν, δεν προκάλεσε τόσο έκπληξη η ανάμειξη της Εύας Καϊλή στην υπόθεση της διαφθοράς όσο ο αφελής και ερασιτεχνικός τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε την ομιλία της αλλά και τα χρήματα που βρέθηκαν σε σακούλες στο σπίτι της.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από τις Βρυξέλες, οι ευρωβουλευτές αξιώνουν μεν την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, ωστόσο, όπως μας λένε μερικοί, «δεν έπεσαν εντελώς από τα σύννεφα».

Κύκλοι ευρωβουλευτών αλλά και άνθρωποι της βελγικής αστυνομίας, μάλιστα, φαίνεται πως είχαν ήδη υιοθετήσει την κωδική ονομασία «Italian connection» για να αναφερθούν στο Qatargate, χαρακτηρίζοντας έτσι την ομάδα των Eυρωπαίων αξιωματούχων και «υπερασπιστών» της Ντόχα, που είχε μπει εδώ και κάποιους μήνες στο κάδρο της υπόθεσης για «εξυπηρετήσεις» στο Κατάρ.

Ο χαρακτηρισμός «Italian connection» αναφέρεται στο έντονο ιταλικό χρώμα που εντοπιζόταν στο lobbying υπέρ του Κατάρ, το οποίο παρατηρείται και στην υπόθεση της διείσδυσης των δωροδοκιών της Ντόχα στην καρδιά των Βρυξελλών.

Μέχρι στιγμής, άλλωστε, από τις κινήσεις της βελγικής αστυνομίας έχει διαφανεί ότι κομβικό ρόλο στην υπόθεση έπαιξαν ο συλληφθείς Pier Antonio Panzeri, πρώην ευρωβουλευτής, λομπίστας των Βρυξελλών και ιδρυτής της ΜΚΟ «Fight Impunity», και ο συνεργάτης της ομάδας του S&D και σύζυγος της κ. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος εργαζόταν παράλληλα στο γραφείο της Fight Impunity. Στην υπόθεση εμπλέκονται επίσης ο Ιταλός Niccolò Talamanca, επικεφαλής της ΜΚΟ «No Peace Without Justice», και ο νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής συνδικαλιστικής οργάνωσης ETUC, Luca Visentini, ο οποίος συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ