Τι συνέβη με τον Χάρη Καστανίδη

Τι συνέβη με τον Χάρη Καστανίδη Facebook Twitter
Εurokinissi
0

Ο Χάρης Καστανίδης ξάφνιασε με την αντίδραση του στην επιλογή της έδρας της Α’ Θεσσαλονίκης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που του την στέρησε για μία μέρα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να τον υπερασπιστούν. Γιατί αντέδρασε όμως ο Καστανίδης και τι λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης; 

Η νέα Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου ορκίστηκε σήμερα και θα διαλυθεί αύριο, προκειμένου να προκηρυχθούν οι νέες εκλογές, από τις οποίες οποίες θα προκύψει νέα σύνθεση. Οπότε οι βουλευτές που ορκίστηκαν σήμερα θα είναι βουλευτές για μία μέρα. 

Οι αρχηγοί των κομμάτων, όπως είναι γνωστό, έχουν το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι σε περισσότερες περιφέρειες και μετά τις εκλογές, πριν από την ορκωμοσία, επιλέγουν ποια έδρα θα κρατήσουν. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κρατήσει την Α’ Θεσσαλονίκης, όπου η ΝΔ πήρε 9 έδρες, οπότε ο Παναγιώτης Κόκκορης που ήταν στην 10η θέση είναι εκείνος που την έχασε. Αντίστοιχα ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την έδρα στην Α’ Πειραιά, την οποία έχασε ο Θοδωρής Δρίτσας, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης όπως και ο Κ. Μητσοτάκης. Τσίπρας και Ανδρουλάκης είχαν πει ότι θέλουν να προωθήσουν τις νεότερες γενιές, οπότε δεν εξέπληξαν κανέναν με τις επιλογές τους, καθώς ο Θ.Δρίτσας είναι 75 ετών και ο 67χρονος Χάρης Καστανίδης εκλέγεται βουλευτής από το 1981. Ωστόσο, στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη βάρυναν και άλλα κριτήρια, όπως η κακή επίδοση του κόμματος στην Α’ Θεσσαλονίκης, κάτι που φαίνεται και από το ποσοστό του κόμματος και την κατάταξη. 

Στα άλλα κόμματα δεν έγινε θέμα η έδρα που κράτησε ο πρόεδρος του κόμματος και ποιον άφησε έξω (για μια μέρα). Ο Χάρης Καστανίδης όμως, το εξέλαβε ως προσωπική προσβολή και το ανέδειξε σε ζήτημα με δηλώσεις του στα ΜΜΕ, όπου ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ με τα μέσα και τα στελέχη του συμφώνησαν μαζί του και κατηγόρησαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Κι ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ η αναταραχή αυτή ήταν (άλλη) μια ευκαιρία για επίθεση, στο ΠΑΣΟΚ προκάλεσε έκπληξη η δημιουργία θέματος εκ του μηδενός, όπως έλεγαν, την ώρα που το κόμμα τους αναπτύσσει δυναμική και είναι σε άνοδο. Αλλωστε πρακτικά αυτό δεν σήμαινε τίποτα, υποστηρίζουν. Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, που ενεπλάκη και αυτός στην υπόθεση, σχολίαζαν ότι και ο Α.Τσίπρας άφησε έξω τον Θ.Δρίτσα που είναι ιστορικό στέλεχος του χώρου τους και ανήκει στην εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά για αυτόν δεν επέδειξαν τη  ίδια ευαισθησία, όπως με τον Χ.Καστανίδη.

Ας δούμε όμως τι είπε ο Χάρης Καστανίδης στη δήλωσή του:

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ενημέρωσε για την απόφασή του να καταλάβει ο ίδιος την έδρα της παράταξης στην Α' Θεσσαλονίκης, την ίδια ακριβώς ώρα που ενημέρωνε επισήμως και τον Τύπο. Δεν αξιώνω κανόνες δεοντολογίας σε μιαν εποχή έκπτωσης της πολιτικής. Ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε, έκρινε και αποφάσισε μόνος, όπως, άλλωστε, δικαιούται.Η απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρακτικά κάποια σημασία, αφού η Βουλή θα συγκληθεί για μία μόλις μέρα και θα διαλυθεί αμέσως. Στο συμβολικό και ηθικό πεδίο, όμως, έχει μεγάλη σημασία, για λόγους που αντιλαμβάνονται μόνο όσοι διαθέτουν ιστορική συνείδηση του χώρου. Η προσωπική προσβολή δεν κάμπτει την υποχρέωσή μου να δώσω μέχρι τέλους τον αγώνα για την ενίσχυση της Δημοκρατικής Παράταξης. Απλός μαχόμενος πολίτης ή μετέχων στο ψηφοδέλτιο, είναι αδιάφορο, γιατί ουδέποτε εξάρτησα τη στάση μου από οφίκια. Οι επιλογές είναι του κ. Ανδρουλάκη»

Ο κ. Καστανίδης, πιθανώς επειδή είναι από τα παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που σχετίζεται όπως λέει με την «ιστορική συνείδηση του χώρου», θεωρεί ότι για λόγους ηθικούς και συμβολικούς ο Νίκος Ανδρουλάκης έπρεπε να πάρει την έδρα κάποιου άλλου και όχι τη δική του. 

Η ερμηνεία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσαν να αναδείξουν τη δήλωση του, ήταν ότι ο Ανδρουλάκης επέλεξε την έδρα του Καστανίδη ως «τιμωρία» επειδή έκανε κριτική στον Μητσοτάκη για τις υποκλοπές και δεν ήθελε συνεργασία μαζί του. Η ερμηνεία αυτή όμως δεν έχει καμία βάση γιατί την πιο σκληρή κριτική στον Μητσοτάκη για τις υποκλοπές την κάνει ο ίδιος ο Ανδρουλάκης, ο οποίος επίσης επιμένει από την αρχή και σταθερά ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί μαζί του. 
 

Τι συνέβη με τον Χάρη Καστανίδη Facebook Twitter
Τι συνέβη με τον Χάρη Καστανίδη Facebook Twitter

 

Τι λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης

«Στην Α’ Θεσσαλονίκης το ΠΑΣΟΚ δεν τα πήγε καλά όπως τα πήγε στο σύνολο της χώρας, μας πέρασε μέχρι και ο Βελόπουλος», αναφέρουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Και δεν πήγε καλά στους νέους, οπότε ο Ανδρουλάκης θέλει να ασχοληθεί ο ίδιος για να βελτιώσει την κατάσταση, υποστηρίζουν, ενώ και στο ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης κάποιοι λένε ότι ο Χάρης Καστανίδης δεν έκανε ιδιαίτερη προεκλογική δουλειά και αυτό φαίνεται από το αποτέλεσμα και την χαμηλή σταυροδοσία που είχε και ο ίδιος. 

Αντιθέτως, στην περιφέρεια του Ηρακλείου που ήταν επίσης υποψήφιος, τα πήγαν πάρα πολύ καλά και οι βουλευτές που εξελέγησαν ανήκουν στις νεότερες γενιές που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να στηρίξει και να επιβραβεύσει για την δουλειά που έκαναν, λένε στην Χαριλάου Τρικούπη. 

Αν έπαιρνε την έδρα της Νότιας Αθήνας, θα την στερούσε από τον Παύλο Χρηστίδη ο οποίος θα πήγε λίγο καλύτερα. 

Η κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ λέει επίσης, πως ο Ανδρουλάκης θα έπρεπε να σεβαστεί ότι ο Χάρης Καστανίδης ήταν υποψήφιος απέναντί του για την προεδρία του κόμματος και να μην πάρει την έδρα του . Αλλά και ο Παύλος Χρηστίδης ήταν επίσης υποψήφιος και είχε βγει τέταρτος, ενώ ο Χάρης Καστανίδης βγήκε έκτος και τελευταίος. 

Η απάντηση στα περί ιστορικής συνείδησης, που δίνουν κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ, είναι ότι ο κ. Καστανίδης δεν ήταν πάντα παρών στα «πέτρινα χρόνια» καθώς είχε φύγει μαζί με την κ. Κατσέλη και είχαν φτιάξει το κόμμα της «Κοινωνικής Συμφωνίας». Μετά πήγε για λίγο στη ΔΗΜΑΡ και στη συνέχεια στο ΚΙΔΗΣΟ και το 2018 επέστρεψε. 

«Ο Ανδρουλάκης έχει στόχο να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση του ΠΑΣΟΚ στα αστικά κέντρα. Στο Ηράκλειο πήρε 22% το ΠΑΣΟΚ και στην Α’ Θεσσαλονίκης 8%. Είναι προφανές που χρειάζεται να γίνει δουλειά και να ασχοληθεί προσωπικά ο πρόεδρος» αναφέρει ηγετικό στέλεχος. 

Επιπλέον, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν κρύβει ότι θέλει να δώσει ευκαιρίες στους νεότερους που δεν είχαν ως τώρα. «Η αντίδραση αυτή δεν δικαιολογείται» σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος, που «ήταν μόλις δύο χρονών όταν ο Χάρης Καστανίδης βγήκε πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ». Καιρός κάποιοι παλιοί, αντί να δείχνουν αλαζονεία, να είναι πιο γενναιόδωροι με τους νεότερους που δεν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες με εκείνους. Αλλωστε δεν έγινε και τίποτα για δύο μέρες». 

Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Οπτική Γωνία / Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Ο Θανάσης Κοντάρης ήρθε από τη Σουηδία για να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, μετέτρεψε την κλινική της Σερίφου σε μια πρότυπη μονάδα, αλλά αναγκάστηκε να φύγει ξανά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Ρεπορτάζ / Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει φέρει σε αντιπαράθεση την τοπική κοινωνία με την κυβέρνηση. Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά και πόσο πιθανός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τις επόμενες μέρες Θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη / «Τις επόμενες μέρες θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ερντογάν εναντίον Ιμάμογλου: Η αρχή ή το τέλος μιας σκληρής σύγκρουσης; O διευθυντής της Milliyet, ο ανταποκριτής της «Süddeutsche Zeitung» και πολίτες περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και το χάος που απειλεί τη χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Eνηλικίωση, αυτή η αναπόφευκτη

Οπτική Γωνία / «Όταν, μεγάλος πια, χάνεις έναν γονιό, είσαι πολύ μεγάλος για να μεγαλώσεις»

Βγάζεις ταυτότητα στα 12, παίρνεις δίπλωμα οδήγησης μετά το λύκειο, έχεις δικαίωμα ψήφου στα 17. Όμως η αληθινή ενηλικίωση έρχεται όταν δεν είσαι πια το παιδί κάποιου.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη» Ή «Δεν λείπει η άποψη αλλά η έρευνα και η νηφάλια σκέψη»

Συνέντευξη / Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη»

Ο διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης της «Καθημερινής» δίνει την πρώτη του συνέντευξη και μιλά για το μέλλον των εντύπων, την ποιοτική δημοσιογραφία, τα social media αλλά και την κριτική που έχει δεχθεί κατά καιρούς το μέσο στο οποίο εργάζεται. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ