ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΔΙΛΗΜΜΑ
Με τις χθεσινές 145.982 νοσηλείες στα νοσοκομεία, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το προηγούμενο ρεκόρ των 142.273 νοσηλειών του Ιανουαρίου 2021.
Μολονότι οι προβλέψεις είναι δύσκολες, αναμένονται 275.000 με 300.000 νοσηλείες στην αποκορύφωση του τρέχοντος κύματος, αν κάποιος βασιστεί αποκλειστικά στους αριθμούς που παρέχουν τα χρησιμοποιούμενα μοντέλα.
Πέντε πολιτείες χθες ενεργοποίησαν τα «πρότυπα κρίσης της περίθαλψης», βάσει των οποίων παρέχεται η εξουσία στα νοσοκομεία να αποφασίζουν ποιος ασθενής θα επωφεληθεί περισσότερο, όταν υπάρχει έλλειψη πόρων (αναπνευστήρες, φάρμακα, προσωπικό). Η απόφαση θα αφορά τόσο τους ασθενείς covid-19 όσο και μη covid-19.
Δυστυχώς, επαληθεύεται αυτό που λέγεται εδώ και εβδομάδες. Μπορεί τα συμπτώματα εξαιτίας της Όμικρον να είναι ήπια, αλλά ο αριθμός των μολύνσεων είναι τεράστιος σε πληθυσμό με μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων ή/και διπλοεμβολιασμένων πριν από πολλούς μήνες, που πρακτικά είναι ανεμβολίαστοι δίχως την ενισχυτική δόση.
Από τον τεράστιο αυτόν αριθμό των μολύνσεων, ένας μη αμελητέος αριθμός ασθενών θα εισαχθεί στο νοσοκομείο, και αναγκαστικά η «διαλογή» των ασθενών θα επιβληθεί ως πρακτική. Κι αυτό είναι το χειρότερο δίλημμα που έχει να αντιμετωπίσει ένας γιατρός.
Πηγή: Washington Post
• • •
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
Η 9η Ιανουαρίου είναι η επέτειος της δημιουργίας, το 1992, της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία, που υπήρξε η απαρχή του αποσχιστικού κινήματος, των υπό τον Ράντοβαν Κάρατζιτς δυνάμεων, με σκοπό τη δημιουργία της «Μεγάλης Σερβίας», και της αιματοχυσίας που επακολούθησε.
Ο εορτασμός της επετείου έχει κριθεί αντισυνταγματικός, αλλά αυτό όχι μόνον δεν εμπόδισε τον ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, να γιορτάσει την 30η επέτειο μέσα σε μια υπερεθνικιστική, ακροδεξιά ατμόσφαιρα.
Ο Ντόντικ επέλεξε να παρελάσουν οι δυνάμεις της βοσνιο-σερβικής αστυνομίας, έχοντας στο πλάι τους τους Ρώσους μοτοσικλετιστές «οι λύκοι της νύχτας» ντυμένους με τις μαύρες παραστρατιωτικές τους στολές. Το χειρότερο ήταν η διεθνής στήριξη. Παρόντες ήταν ο Ρώσος πρέσβης και ο Κινέζος εκπρόσωπος, και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών ακροδεξιών κομμάτων, όπως ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν.
Η ατμόσφαιρα είναι πολύ βαριά μετά την ψήφιση νόμων στις 10 Δεκεμβρίου που συνεπάγονται έξοδο από τους βοσνιακούς θεσμούς σε έξι μήνες, τη 10η Ιουνίου, ενώ υπάρχουν ανοικτές απειλές επαναφοράς των παράλληλων βοσνιο-σερβικών θεσμών, κυρίως του στρατού.
Το αποσχιστικό αυτό κίνημα του Ντόντικ υποστηρίζεται από τη Σερβία, Ρωσία, Κίνα και την Κροατία (για σχεδόν παρόμοιους λόγους με τους Σέρβους), και στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβενία.
Μένει να δούμε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή, ή θα λάμψει διά της απουσίας της, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα. Πάντως, η πιθανότητα να χυθεί αίμα μόνον αμελητέα δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Πηγή: Le Monde, Spiegel, FranceInter
• • •
ΚΑΛΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ
Με το που κυκλοφόρησε στο Κεμπέκ, τη δεύτερη πολυπληθή επαρχία του Καναδά, ότι η πώληση αλκοόλ και κάνναβης θα απαγορευτεί σε ανεμβολίαστους, υπήρξε έκρηξη ραντεβού για την πρώτη δόση.
Ο υπουργός Υγείας, Κριστιάν Ντυμπέ, ανακοίνωσε ότι τα ραντεβού για την πρώτη δόση από 1.500 την ημέρα εκτινάχθηκαν σε περισσότερα από 6.000.
Φαίνεται, όμως, πως ούτε το αλκοόλ ούτε η κάνναβη αρκούν για να σηκώσουν το μανίκι οι ανεμβολίαστοι.
Χθες, ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ, Φρανσουά Λεγκώ, ανακοίνωσε ότι όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν για μη-ιατρικούς λόγους θα πληρώνουν πρόστιμο («φόρο»). Δίχως να δώσει πολλές λεπτομέρειες για το μέτρο, που το χαρακτήρισε «εισφορά στην ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη», ξεκαθάρισε ότι αφορά όλους τους ενήλικες.
Με το 10% του πληθυσμού ανεμβολίαστο, οι ανεμβολίαστοι ασθενείς σε ΜΕΘ είναι άνω του 50%, και κατά τον Λεγκώ «το 10% δεν μπορεί να επιβαρύνει το 90%».
Το Κεμπέκ αντιμετωπίζει μεγάλη έξαρση της πανδημίας Όμικρον, και τα νοσοκομεία υφίστανται μεγάλη πίεση τόσο λόγω των πολλών εισαγωγών όσο και των απουσιών του προσωπικού.
Πηγή: CTV NEWS, The Guardian
• • •
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟ ΚΑΡΥΔΙ
Η πρόεδρος της Τουρκικής Ιατρικής Ένωσης (ΤΤΒ), δρ. Σεμπνέμ Κορούρ Φισαντζί, δεν δίστασε να αντπαρατεθεί ουσιαστικά με τον ίδιο τον Ερντογάν για το εμβόλιο Turkovac, ο οποίος ψάχνει κάπου να στηριχθεί για να ανακάμψει. Ο Ερντογάν περιέλουσε, αυτήν και τους συναδέλφους της στην ΤΤΒ, με διάφορους υβριστικούς χαρακτηρισμούς, που στη γλώσσα του ισοδυναμούν με απειλές.
Η καθηγήτρια Φισαντζί, όμως, είναι σκληρό καρύδι. Πρόεδρος της μεγαλύτερης οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, διεθνώς αναγνωρισμένη ιατροδικαστής, είναι μία από τους συντάκτες του Πρωτοκόλλου της Ιστανμπούλ — το διεθνές πρότυπο ιατροδικαστικής έρευνας και τεκμηρίωσης των βασανιστηρίων.
Το 1996 ερεύνησε τους μαζικούς τάφους στη Βοσνία για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών, συνεργάστηκε με τον ΠΟΥ για τη σεξουαλική βία εναντίον των γυναικών, διερεύνησε θανάτους στο Μπαχρέιν, το Ισραήλ και τις Φιλιππίνες, και συνέταξε εκθέσεις για επιζήσαντες από τα βασανιστήρια σε πολλές χώρες.
Συνελήφθη, καταδικάστηκε σε φυλάκιση για «τρομοκρατική προπαγάνδα», αλλά αφέθηκε ελεύθερη χάρη στη διεθνή κινητοποίηση. Συνελήφθη ξανά και καταδικάστηκε σε 2,5 χρόνια φυλάκιση, άσκησε έφεση και περιμένει την εκδίκαση της υπόθεσής της.
Φορτωμένη με βραβεία και διακρίσεις, η Φισαντζί έχει αναδειχθεί σε σύμβολο των αγώνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μια χώρα που δεν τα σέβεται καθόλου.
Πηγή: PHR – The Physicians for Human Rights
• • •
Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΩΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ
Πώς ισορροπεί ο αρχιτέκτονας ανάμεσα στον διπλό ρόλο του επαγγελματία και του καλλιτέχνη; Πώς αντιμετωπίζει έναν πελάτη που δεν είναι πρόθυμος να θυσιάσει ό,τι θεωρεί χρήσιμο για ό,τι ο αρχιτέκτονας θεωρεί όμορφο; Στην καλύτερη περίπτωση, ο αρχιτέκτονας γίνεται δάσκαλος και συνήγορος, και όχι απλός εκτελεστής των επιδιώξεων του πελάτη του.
Γράφει ο Χέρμπερτ Σάιμον: «Κάποτε ρώτησα τον Μις φαν ντερ Ρόε, τον πάλαι ποτέ πανεπιστημιακό μου συνάδελφο στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Ιλινόις, πώς του δόθηκε η ευκαιρία να κατασκευάσει την έπαυλη Τούγκεντατ — μια εντυπωσιακά μοντέρνα κατασκευή για την εποχή της.
Ο μέλλων ιδιοκτήτης πήγε στον Μις, αφού είχε δει μερικές από τις εντελώς συμβατικές κατοικίες που είχε σχεδιάσει προηγουμένως στην Ολλανδία, όταν ήταν ακόμη μαθητευόμενος. ‘Δεν σοκαρίστηκε ο πελάτης’, ρώτησα, ‘όταν έβαλες μπροστά του το σχέδιο από το γυαλί και το μέταλλο;’ ‘Ναι’, είπε ο Μις, κοιτάζοντας σκεπτικά την άκρη του πούρου του, ‘στην αρχή δεν ήταν πολύ χαρούμενος. Αλλά κατόπιν καπνίσαμε μερικά καλά πούρα, [...] ήπιαμε μερικά ποτήρια από ένα καλό κρασί του Ρήνου, [...] και τότε άρχισε να του αρέσει πάρα πολύ’». (H. A. Simon, Οι Επιστήμες του Τεχνητού, Εισαγωγή, Μετάφραση και Σημειώσεις: Κ. Π. Αναγνωστόπουλος, Επίκεντρο, 2006).