Η ΡΗΤΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΝΑΖΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
Οι Ουκρανοί ούτε απείλησαν τη Ρωσία ούτε έκαναν κάποια εχθρική πολεμική ενέργεια εναντίον της. Η εισβολή των Ρώσων αποτελεί ωμή παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας και ανενδοίαστος εξευτελισμός του διεθνούς δικαίου.
Ωστόσο, ακόμη και η πιο απροσχημάτιστη επίθεση χρειάζεται να δικαιολογηθεί. Μεταξύ άλλων, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι «θα παλέψουμε για την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας».
Το επιχείρημα είναι κωμικό. Ο εκλεγμένος Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι Εβραίος, και περήφανος για τον παππού του που πολέμησε εναντίον των Γερμανών.
Ωστόσο, όσο κωμική κι αν ακούγεται η αποναζιστικοποίηση, πρόκειται για αφήγηση που συνδέεται με βαθιά ριζωμένα εθνικιστικά αισθήματα στον ρωσικό λαό. Στη μεγάλη μάχη του κατά των Γερμανών και τα αμέτρητα θύματά του, οι Ουκρανοί αντάρτες τάχθηκαν με το μέρος των ναζί και διέπραξαν φρικαλεότητες εις βάρος του.
Το αυθαίρετο άλμα στην επιχειρηματολογία του Πούτιν είναιο ισχυρισμός του ότι οι νεοναζί διευθύνουν σήμερα την Ουκρανία. Υπάρχουν ψήγματα αλήθειας στον ισχυρισμό: Η νεο-ναζιστική παραστρατιωτική οργάνωση, το τάγμα Αζόφ, έχει ενσωματωθεί στο ουκρανικό σύστημα. Ωστόσο, στις εκλογές του 2019, ο ακροδεξιός συνασπισμός, που περιελάμβανε το τάγμα του Αζόφ, πήρε μόνον το 2% των ψήφων.
Η αποναζιστικοποίηση αποτελεί ένα από τα στοιχεία της ευρύτερης αφήγησης του Πούτιν, η οποία βασίζεται στο δόγμα ότι Ρώσοι και Ουκρανοί αποτελούν έναν ενιαίο λαό. Η ολοκληρωτική επίθεση εναντίον της χώρας με πρώτιστο στόχο την κατάληψη του Κιέβου, αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι τελικός στόχος της Ρωσίας είναι η κατάλυση της Ουκρανίας ως ανεξάρτητου κυρίαρχου κράτους. Αν ισχύει αυτό, η αποναζιστικοποίηση προαναγγέλλει εκκαθαρίσεις παντός τύπου, της φυσικής εξόντωσης αντιπάλων συμπεριλαμβανομένης.
Πηγή: Vox
• • •
ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ SWIFT
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δεν συμπεριέλαβε τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το τραπεζικό δίκτυο SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μεταθέτοντας την απόφαση σε μεταγενέστερο στάδιο.
Στην ίδια απόφαση κατέληξε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία αντιτάχθηκαν σθεναρά στον αποκλεισμό η Γερμανία, Ιταλία και Κύπρος, όπως και η Αυστρία και το Λουξεμβούργο. Απεναντίας, θερμοί υποστηρικτές του αποκλεισμού ήταν οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία. Σημειωτέον, ο Μπάιντεν επικαλέστηκε την αντίθεση των Ευρωπαίων ως κύριο λόγο να μην προχωρήσει στον αποκλεισμό της Ρωσίας.
Χρησιμοποιώντας μη διπλωματική γλώσσα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, προειδοποίησε πολιτικούς της ΕΕ και των ΗΠΑ ότι θα έχουν «αίμα στα χέρια τους» αν αποτύχουν να επιβάλουν το ισχυρότερο εργαλείο στη Μόσχα, αποκλείοντας τη Ρωσία από το δίκτυο SWIFT.
Η επιμονή των κρατών στις υπέρ ή κατά θέσεις τους προέρχεται από τη θεμελιώδη σημασία του SWIFT για τις διεθνείς συναλλαγές. Το SWIFT είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ τραπεζών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, μέσω του οποίου πραγματοποιούνται γρήγορα και με ασφάλεια εντολές μεταβιβάσης χρημάτων.
Τα περισσότερα από 11.000 μέλη του δικτύου ανταλλάσσουν κατά μέσο όρο 42 εκατ. μηνύματα καθημερινά. Το SWIFT είναι αποκλειστικά σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων, βάσει ενός μοναδικού κωδικού για κάθε οργανισμό, και δεν διαχειρίζεται λογαριασμούς πελατών.
Συνεπώς, αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT θα επέφερε ισχυρό πλήγμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην οικονομία της. Ωστόσο, ο αντίλογος στον αποκλεισμό της επισημαίνει ότι θα είναι πολύ δύσκολο οι Ευρωπαίοι πιστωτές να πάρουν τα λεφτά τους, και ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει ένα εναλλακτικό σύστημα πληρωμών με περιορισμένη μεν επιτυχία, που θα μπορούσε όμως να επιταχύνει τη διασύνδεσή τους με άλλες χώρες, ιδίως την Κίνα. Σημειωτέον, το 40,6% των ρωσικών εξαγωγών κατευθύνεται στην ΕΕ, το δε 35,5% των ρωσικών εισαγωγών προέρχεται από την ΕΕ.
Πηγή: NBC News, The Guardian, Reuters
• • •
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Μεταξύ των άλλων κυρώσεων στη Ρωσία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σειρά περιορισμών στην πρόσβαση των Ρώσων σε τεχνολογικά προϊόντα, όπως ημιαγωγοί, υπολογιστές, λέιζερ, και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.
Αυτά τα μέτρα θα έχουν, κατά τους Αμερικανούς, απτή, σημαντική επίδραση σε αυτούς τους τομείς τη ρωσικής οικονομίας επί πολλά έτη, και ειδικότερα στην άμυνα, την αεροναυπηγική και το ναυτικό. Σε αντίθεση με το παρελθόν, στα μέτρα συμπεριλαμβάνονται περιορισμοί και σε προϊόντα που κατασκευάζονται εκτός των ΗΠΑ, αλλά χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε μετά την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: «Το τέταρτο σημείο είναι ότι περιορίζουμε την πρόσβαση της Ρωσίας σε κρίσιμες τεχνολογίες», τις οποίες χρειάζεται για να οικοδομήσει ένα μέλλον ευημερίας, όπως οι ημιαγωγοί και οι τεχνολογίες αιχμής.
Εκτός από την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία, συντάχθηκαν με τις ΗΠΑ και την ΕΕ η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και η Ταιβάν που είναι σημαντικοί παραγωγοί υψηλής τεχνολογίας, αναμένεται δε και άλλες χώρες να υποστηρίξουν τους περιορισμούς των εξαγωγών προς τη Ρωσία.
Πηγή: U.S. Commerce Department, The New York Times
• • •
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Η παραίτηση της διευθύντριας του Κρατικού Θεάτρου και Πολιτιστικού Κέντρου ‘Βσέβολοντ Μέγιερχολντ’ της Μόσχας, Έλενας Κοβάλσκαγια, μας θύμισε τον σπουδαίο θεατράνθρωπο, Βσέβολοντ Εμίλιεβιτς Μέγιερχολντ (1874 – 1940). Από τους κορυφαίους της ρωσικής πρωτοπορίας, ισάξιος του διάσημου Κωνσταντίν Στανισλάβσκι, υπέστη ανήκουστα βασανιστήρια επί Στάλιν, καταδικάστηκε σε θάνατο, και εκτελέστηκε την επόμενη ημέρα.