10.000 ΘΑΝΑΤΟΙ
Δεν υπάρχει πιο άχαρη αντιπαράθεση. Είναι η Ελλάδα πρώτη, πέμπτη ή εικοστή στους θανάτους από την Covid-19;
Είναι η Ελλάδα πρώτη στους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όπως ισχυρίστηκε άρθρο στην ΕφΣυν («Στατιστικές αλχημείες κρύβουν την πρωτιά της Ελλάδας σε νεκρούς», 21.04.2021) και επανέλαβε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρας; Όχι, απαντούν τα Ellinika Hoaxes: «Όλες οι κοινές μετρήσεις θανάτων COVID-19, συμπεριλαμβανομένης αυτής που το επίμαχο δημοσίευμα αναφέρει ως ‘πρωτιά’, καταγράφουν τη χώρα μας από την 7η μέχρι και την 23η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Μολονότι είναι γνωστό ότι «αν βασανίσετε τα δεδομένα για αρκετό χρόνο, η Φύση πάντα στο τέλος θα ομολογήσει» (R. Coase), η διεθνής κοινότητα έχει καταλήξει σε ορισμένους στατιστικούς δείκτες, που χρησιμοποιούνται για συγκρίσεις μεταξύ των χωρών. Αυτούς χρησιμοποίησαν τα Ellinika Hoaxes και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το τελικό συμπέρασμά τους.
Από την άλλη, κάποιος θα μπορούσε να συγκρίνει τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση με τον ίδιο της εαυτό. Στο πρώτο επτάμηνο της πανδημίας (μέχρι 01.10.2020) οι θάνατοι ήταν 393. Από τότε μέχρι χθες έχουν φτάσει τους 10.179, ήτοι είναι 26 φορές περισσότεροι. Αν η αντιμετώπιση της πανδημίας (σωστά) εκθειάστηκε ως απολύτως επιτυχής το πρώτο επτάμηνο, δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένη και το δεύτερο.
Οι 10.000 θάνατοι είναι μεγάλος αριθμός, όπως κι αν τον δει κάποιος. Πάντως, έχει ενδιαφέρον πόσο εύκολα άτομα, που δήθεν ανατρίχιαζαν ακούγοντας τον αφορισμό «ένας θάνατος είναι τραγωδία, ένα εκατομμύριο θάνατοι στατιστική» (που παρεμπιπτόντως εσφαλμένα αποδίδεται στον Στάλιν), αίφνης τα έπιασε νεκροφιλική στατιστικολογία προκειμένου να αποδείξουν ότι η κυβέρνηση είτε τα πήγε καλά είτε κακά στη διαχείριση της πανδημίας.
• • •
Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
Δύο ετήσιες εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν τον Μάρτιο επανατοποθετούν δυσμενώς την Ινδία στον παγκόσμιο χάρτη όσον αφορά την προστασία των δημοκρατικών και ατομικών ελευθεριών.
Η αμερικανική, μη κερδοσκοπική οργάνωση Freedom House υποβάθμισε την Ινδία από «Ελεύθερη» σε «Μερικώς Ελεύθερη» για πρώτη φορά από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90.
Το σουηδικό ινστιτούτο Varieties of Democracy αναφέρει ότι η Ινδία δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται πλέον ως «Κοινοβουλευτική Δημοκρατία», αλλά ότι συγκαταλέγεται στις «Κοινοβουλευτικές Απολυταρχίες» (Electoral Autocracies) — μια ομάδα χωρών που περιλαμβάνει επίσης την Τουρκία και την Ουγγαρία.
Η υποβάθμιση αυτή δεν έχει να κάνει τόσο με τις εκλογές όσο με την άσκηση της διακυβέρνησης από τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, και το εθνικιστικό, ινδουιστικό Κόμμα του Ινδικού Λαού (BJP) τού οποίου ηγείται: πιέσεις σε ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπερβολική συγκέντρωση της εξουσίας, εκφοβισμός δημοσιογράφων και ακτιβιστών, και κυρίως ένα κύμα επιθέσεων εναντίον των Μουσουλμάνων.
Οι αξιολογήσεις αυτές συμπίπτουν με τις αναλύσεις του έγκριτου πολιτικού επιστήμονα, Κας Μούντε, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό έχει επισημάνει τον ακροδεξιό χαρακτήρα της κυβέρνησης Μόντι, θεωρώντας ότι «o Τραμπ και o Μόντι είναι οι κυρίαρχες όψεις της παγκόσμιας ακροδεξιάς». Πρόσθετη απόδειξη αυτής της συγγένειας είναι η παρόμοια διαχείριση της πανδημίας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απέδωσε το καταστροφικό δεύτερο κύμα στον συνδυασμό των μαζικών συγκεντρώσεων, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και στις πιο μεταδοτικές παραλλαγές του κορωνοϊού.
Αυτό που ο ΠΟΥ δεν λέει, ή εν πάση περιπτώσει αφήνει να εννοηθεί, είναι η ευθύνη της κυβέρνησης και του κόμματος του Μόντι στο «τσουνάμι του κορωνοϊού» που έπληξε τη χώρα. Ενώ η κατάσταση έδειχνε ελεγχόμενη τον Ιανουάριο, αποφασίστηκε γενική χαλάρωση των μέτρων, και ο Μόντι οργάνωσε μαζικές προεκλογικές συγκεντρώσεις εν όψει των εκλογών του Μαΐου σε πέντε πολιτείες. Στις 20 Μαρτίου με το δεύτερο κύμα σε εξέλιξη, κορυφαίος υπουργός μιας πολιτείας δήλωσε, «κανένας δεν θα εμποδιστεί [να προσκυνήσει στα νερά του Γάγγη] εν ονόματι της covid-19 καθώς είμαστε βέβαιοι ότι η πίστη στον Θεό θα ξεπεράσει τον φόβο του ιού». Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής φαίνονται στην κατάρρευση του συστήματος υγείας και στον αριθμό των νεκρών, που ουδείς πιστεύει ότι είναι αυτός που ανακοινώνουν οι αρχές.
Πηγή: BBC, CNN, Foreign Affairs
• • •
ΕΙΚΟΝΟΚΛΑΣΤΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ
Ξεκινώντας από ένα Ethereum (περίπου 2.500 δολάρια), δημοπρατείται από τις 26 μέχρι τις 30 Απριλίου το πρώτο Non-Fungible Token (NFT) έργο του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά «Free Comb with Pagoda».
Ένας από τους όρους συμμετοχής είναι ότι ο όποιος κερδίσει στη δημοπρασία θα μπορεί να καταστρέψει το πρωτότυπο, αν το θελήσει, αφήνοντας το NFT τη μοναδική μορφή. Είναι η δεύτερη φορά μετά το κάψιμο ενός Βάνκσι που η καταστροφή του πρωτοτύπου αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του αγοραστή.
Το επιχείρημα υπέρ της καταστροφής των πρωτοτύπου είναι ότι υπάρχει τεράστια αύξηση στη ζήτηση των χρηστών για αποκλειστικότητα, την οποία παρέχουν τα NFT σε βαθμό προηγουμένως αφάνταστο. Παρότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα στα NFT σχετικά με το κοπιράιτ, την ιδιοκτησία και τα πνευματικά δικαιώματα του καλλιτέχνη, όπως επισημαίνει το Art Newspaper, «είναι δύσκολο να δούμε την ‘αποδόμηση’ του [του έργου τού Μπασκιά] ως κάτι άλλο από εικονοκλαστισμό». Θα συμπλήρωμα και ως διεστραμμένη επιθυμία.
Πηγή: The Art Newspaper, IssueWire
• • •
ΠΡΩΗΝ ΠΟΛΗ-ΦΑΝΤΑΣΜΑ;
Η έρημη πόλη Κανγκμπασί στην ενδότερη κινεζική Μογγολία από το 2009 έχει αποκτήσει τον τίτλο της πόλης-φάντασμα.
Νέα πόλη με παγκόσμιας κλάσης αρχιτεκτονική, εντυπωσιακούς δημόσιους χώρους, υπερπολυτελή διαμερίσματα, τα είχε όλα εκτός από κατοίκους. Σύντομα, αποτέλεσε σταθερό παράδειγμα της φούσκας ακινήτων, του δημοτικού χρέους και της πτώχευσης εργολάβων στην Κίνα.
Όταν έσκασε η φούσκα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, η τιμή από περίπου 1.200 δολάρια το τετραγωνικό σε συγκροτήματα κατοικιών έπεσε στο μισό.
Τα δύο τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι τιμές αγγίζουν τα 2.500 δολάρια. Η εξήγηση που δίνεται για το αγοραστικό αυτό ενδιαφέρον είναι η έντονη επιθυμία των Κινέζων να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε καλά σχολεία και πανεπιστήμια, η οποία πλέον ικανοποιείται καθώς πρωτοκλασάτα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν ανοίξει παραρτήματα ή έχουν μετακομίσει την έδρα τους στην πόλη.
Πηγή: Forbes, NIKKEI Asia
• • •
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΑΛΗΘΕΥΟΝΤΑΙ
Κάποτε η ανθρωπότητα είχε τους προφήτες, σήμερα τους μελλοντολόγους. Δεν υπάρχει μέρα που να μη δημοσιευτεί άρθρο για την επερχόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση, τις τεχνολογικές καινοτομίες που θα κατακλύσουν τις κοινωνίες και τις επιδράσεις τους στη ζωή μας. Βεβαίως, τα περισσότερα είναι αναμασήματα παλαιότερων κειμένων, δίχως την παραμικρή επιφύλαξη για την ακρίβεια των προβλέψεων τους.
Η ιστορία βρίθει από εξαιρετικά κακές προβλέψεις. Υπήρξαν μελλοντολόγοι στις αρχές του 20ου αιώνα που καν δεν ανέφεραν τον υπολογιστή, απαντώντας στο ερώτημα ποιες τεχνολογίες θα δεσπόσουν στον αιώνα. Πολύ πιο κοντά σε εμάς, ο Πωλ Κρούγκμαν ήταν βέβαιος ότι από το 2005 θα καταστεί φανερό ότι η επίδραση του Ίντερνετ στην οικονομία θα είναι παρόμοια με το φαξ, και ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Στιβ Μπάλμερ, κατηγορηματικός ότι κανείς δεν θα αγόραζε το iPhone.
Αν οι άστοχες προβλέψεις είναι διασκεδαστικές, οι επιτυχείς είναι εντυπωσιακές. Το 1953, ο πρόεδρος και διευθυντής της Pacific Telephone & Telegraph Co., Mark R. Sullivan, είπε: «Στην τελική του ανάπτυξη, το άτομο θα κουβαλάει το τηλέφωνο, ίσως όπως μεταφέρουμε σήμερα ένα ρολόι. Πιθανόν δεν θα χρειάζεται καντράν ή κάτι ισοδύναμο, και πιστεύω ότι οι χρήστες θα είναι σε θέση να βλέπουν ο ένας τον άλλο, αν θέλουν, καθώς θα μιλάνε».
Αυτά τα είπε, 30 χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα κινητά και 50 χρόνια πριν τα smartphones. Καθόλου άσχημη πρόβλεψη.